Testujeme dalekohledy/objektivy/reduktory

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Zdravim,

pri vyberu vhodneho "sirokouhleho" dalekohledu pro nove porizenou kameru QHY9 jsem narail na problem s vyberem spravne kombinace objektivu/rovnace s ohniskem okolo 300mm.

Diky moznosti zapujceni techniky se mi podarilo vyprodukovat par porovnavacich snimku (obvykle 6x30s snimku s L filtrem). Bohuzel jsem ne vzdy dodrzel presne natoceni kamery, ale i tak me pokusi mohou nekomu dalsimu poslouzit:

Uvitam pokud by jste do tohoto vlakna mohli prispet podobnym zpusobem i vy ostatni (Chi-Ha v Perseovi, 5x30s, bez darku a flatu). Mohla by tak vzniknout zajimava databaze snimku.

primo vlozene obrazky jsou 50% zmensene na rozmer 600*450px. Originalni obrazky linkem jsou 1200*900, kde stredovy a rohove vyrezy reprezentuji 100% zvetseni (jeden pixel obrazku je jeden pixel snimace).

pokracovani bude nasledovat...
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Zaciname nejsirsim objektivem Sigma 150mm/2.8 Macro (na 2.8) snimano kamerou QHY9 pomoci ubastlene redukce EF/T2 s vlozenym L filtrem.

http://www.vabrousek.cz/astroforum/Star ... a150mm.jpg

Je videt, ze prestoze jsem s timto objektivem velmi spokojen pri foceni DSLR, na mensich pixelech a v rozich QHY9 uz je to dost spatne...Objevuje se nam tam koma presne obracena nez je obvykle u Newtonovych soustav...kometky smeruji hlavou od stredu  :P
Stredova kresba se mi naopak velmi zamlouva.

Uvidime pri realnem foceni (zejmena pri uzkopasmovem by to melo byt snad v pohode).
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Pokracujeme mym horkym kandidatem Canon 300/4 L (na 4.0) snimano kamerou QHY9 pomoci ubastlene redukce EF/T2 s vlozenym L filtrem.

http://www.vabrousek.cz/astroforum/Star ... 300at4.jpg

Objektiv podava temer identicky vysledek jako predchozi Sigma 150...Objevuje se nam tam koma presne obracena nez je obvykle u Newtonovych soustav...kometky smeruji hlavou od stredu :P
Stredova kresba je take OK.

Objektiv neni muj a je zapujcen jinym clenem fora takze nevim zda bude mozno jej podrobit testu uzkopasmoveho snimani...
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Dalsi na rade je maly dalekohled Megrez72 zredukovany pomoci reduktoru TeleVue 0.8x. Vysledna soustava ma ohnisko okolo 350mm.

Take zde byl do maleho supliku vlozen 2" L filtr. Vzdalenost mezi hranou T2 rovnace a cipem kamery cca 55mm:

http://www.vabrousek.cz/astroforum/Star ... 0TV08x.jpg

Hvezdy v rozich jsou subjektivne malinko lepsi nez u fotoobjektivu, ale jsou take protahle do elips v radialnim smeru. Jakoby rovnac nerovnal dostatecne...
PD roh se zda subjektivne malinko lepsi nez ostatni.

Centralni kresba je OK (jako by tam byla jeste mala rezerva v ostreni). Subjektivne jsou hvezdy kulatejsi nez u Canona.
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Dalsi na rade je maly dalekohled Megrez72 zredukovany pomoci reduktoru William Optics 0.8x typ III. Vysledna soustava ma ohnisko okolo 360mm. Zda se ze redukuje o trochu mene nez TeleVue.

Take zde byl do maleho supliku vlozen 2" L filtr. Vzdalenost mezi hranou T2 rovnace a cipem kamery cca 55mm:

http://www.vabrousek.cz/astroforum/Star ... 20tIII.jpg

Hvezdy v rozich jsou subjektivne vyrazne lepsi nez s pouzitim rovnace TeleVue, ale jsou take protahle - byt do mensich - elips se smeru kolmem k radialnimu. Jakoby rovnac uz byl prekorigovany...

Centralni kresba je OK (take jako by tam byla jeste mala rezerva v ostreni).

Na rozdil od pokusu s TV rovnacem, kde jsem mel moznost vyzkouset vice vzdalenosti a vybrat tu optimalni, tady to bylo na jeden pokus a je mozne cekat jeste trochu zlepseni pri ladeni vzdalenosti rovnace a snimace...

Do dalsich pokusu (napr. s redukovanym Borgem) se zda, ze mam favorita...
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Konec dnesni serie prispevku diskuse povolena...
Pavel Vabrousek
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Hm, zajímavý test dané kombinace. Já právě pošilhávám po tom WO red typ III, bylo mi řečeno, že je na něj přímo dělaný, ale já to prostě nepoznám, opravdu si myslíš, že je překorigován?
Lectorem iustus...
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Hm, zajímavý test dané kombinace. Já právě pošilhávám po tom WO red typ III, bylo mi řečeno, že je na něj přímo dělaný, ale já to prostě nepoznám, opravdu si myslíš, že je překorigován?No na optiku nejsem odbornik, ale ze 100% cropu v rozich mam pocit ze misto obvykleho radialniho protazeni je to v radialnim smeru jakoby zkracene... Stahni si obrazky k sobe do sveho oblibeneho editoru a zkus si s tim pohrat. Ve web browseru toho moc videt neni...
Pavel Vabrousek
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

To bude asi tím, každopádně ti děkuji za tento test, při mém pracovním vytížení by to asi trvalo mnohem déle.
Lectorem iustus...
deavi

Příspěvek od deavi »

Ahoj, jen by mě zajímalo jakým způsobem jsi použil QHY9 s dalekohledem Megrez a rovnačem pole WO Flattener III. Měl jsi v cestě i filtrové kolo? Protože jsem skoušel použít na svém Zenithstaru rovnač pole Flattener III s QHY9 a filtrovým kolem, ale abych zachoval vzdálenost 56 mm, tak jsem těsně za optic window, a jelikož je kousek vedle kryt motůrku na filtrovém kole nemohu zachovat tuhle vzdálenost :(
Takže vlastně nemůžu použít můj rovnač pole WO 0,8x typ III, protože je vlastě moc tlustej :'( a překáží mi tam ten spropadenej kryt.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Ahoj, jen by mě zajímalo jakým způsobem jsi použil QHY9 s dalekohledem Megrez a rovnačem pole WO Flattener III. Měl jsi v cestě i filtrové kolo? ...
Nemel, jeste jsem jej nerozchazel, protoze to pro testy nepotrebuji. Filtry jsem rucne soupal do 15mm silneho suplicku od teleskop service (pres Supru):

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... auend.html
Pavel Vabrousek
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Vabra: čekal jsem od Canonu 300/4 L IS podstatně lepší výsledek, alespoň v porovnání s 300/2.8 L, který je na tom lépe. Zdá se mi to lehce neupointované a nedoostřené.
LuKo78

Příspěvek od LuKo78 »

Nemel, jeste jsem jej nerozchazel, protoze to pro testy nepotrebuji.

to vabra:

no jo, ale pro fotografování redukovaným ohniskem s filtry budeš  pro účely a použití filtrového kola zcela určitě potřebovat i reduktor, a ten od WO nedáš do vzdálenosti těch cca 56mm od čipu!!! Nejde to kvůli krytu, jak psal David.

Pro tyto účely ať už se jedná o Zenitstar , nebo FLT, ten WO typIII, nedáme!!!!
Jediné řešení je Televue TFR-2008 0,8x reduktor/rovnač!!!

L.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Psion: I ja jsem cekal lepsi vysledky od obou fotografickych objektivu, na zaklade svych zkusenosti s focenim na DSLR. Je videt ze snimani na monochromatickou CCD kameru s pixely 5,4mikronu uz odhali vice vad...

Zajimave je ze ta kometarni vada vypada u obou testovanych objektivu hodne podobne (jako by jejim zdrojem nebyl sam objektiv, ale neco mezi nim a chipem). Nekde jsem cetl ze CCD filtry jsou konstruovany pro kuzel o svetelnosti 5 a vyse. Nemohlo by to byt duvodem? Mimochodem na DSLR skvele kreslici Canon 100/2 na plnou diru na QHY9 uplne propadl (pri okraji hvezdy roztahane do krizu 2-3x vetsich nez kometky Sigmy 150).

Pointace snad bezela slusne, ostrit s CCD kamerou se jeste porad ucim Snimky jsou jak vypadly po slozeni 5-10 fitu z DSS, v PS pouze zatahano za krivky a urovne, zadne doostrovani odsumovani atd...
Pavel Vabrousek
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Podle mě bude problém s dodržením vzdálenosti konce bajonetu objektivu od čipu QHY9, který by měl být 45mm. Malé pixely by problém být neměl ani monochromatický čip (40D má pixely 5.7um a kreslí na tom objektivu dobře). Viděl bych to tedy spíše na problém délky optické cesty, předpokládám, že IR filtr byl použit...
Odpovědět