triedr 10x60 vs 15x70
triedr 10x60 vs 15x70
Kovový (hliníkový) jsou pouze zasouvací díly stojin. Jinak je opravdu vše ostatní plast - hlava, zajišťovací záklopky atd. No koukat se menším triedrem samozřejmě dá. Když objekt najdeš, zaaretuješ hlavu a stejně jen koukáš a ničeho se nedotýkáš. Jak jsem psal mám na něm malej refraktorek a používám ho s menším zvětšením na koukání ve dne (letadla, zvěř, ptáci atd.). V noci s větším zvětšením přes 60x je už to bída (chybí jemné posuvy). No ideální to není, ale pro seriózní použití mám jiné dalekohledy (viz. technika dole v popisu), takže pro můj účel to stačí.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- Martin Vyskočil
- Věk: 45
triedr 10x60 vs 15x70
Ja jsem si k 15x70 koupil stativ EA-950, na kterem je na muj vkus prilis mnoho plastu. Budu zde tvrdit to same, co kolegove: Urcite jit do pevneho a robustniho stativu. Myslim, ze ten od Supry kolem 3000,- je jiz dostacujici. Prakticke zkusenosti s timto stativem v kombinaci s 15x70 maji nase puvabne kolegyne z MACe Lida a Slavik. Pro blizsi info doporucuji kontaktovat pres SZ nebo sestavit na MACi.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
triedr 10x60 vs 15x70
Půvabná astronomka (byť amatérská), to je něco jako oxymoron, případně přání, které je otcem (filtrem) myšlenky, ne? Zpět k věci - za reakce opět děkuji.
esp. to hamr: Díky, zdálo se mi trochu divné, že by výrobci do maximální výšky nezapočetli výsuv tyče...
esp. to hamr: Díky, zdálo se mi trochu divné, že by výrobci do maximální výšky nezapočetli výsuv tyče...
Bresser 10x25, Nikon Action VII 8x40, TS 15x70, Canon EOS 500D + 18-55 IS/Tamron 70-300, paralaktický stolek ve výstavbě
triedr 10x60 vs 15x70
Půvabná astronomka (byť amatérská), to je něco jako oxymoron, případně přání, které je otcem (filtrem) myšlenky, ne? Zpět k věci - za reakce opět děkuji.Yuri, podívej se na fotky z MAČe a pak to po sobě vymaž
ahoj
Petr
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
triedr 10x60 vs 15x70
2x ano:
1. v našem případě se nejedná o oxymoron ale příjemnou realitu
2. ten Baader stativ používám na Megreze 72 a za ty peníze je opravdu slušný...
1. v našem případě se nejedná o oxymoron ale příjemnou realitu
2. ten Baader stativ používám na Megreze 72 a za ty peníze je opravdu slušný...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
triedr 10x60 vs 15x70
Tak díky moc za rady ten Baader se mi taky libí
triedr 10x60 vs 15x70
Jako malý triedr doporučuju Nikon Action 7x35. Má zorné pole 163mna 1km - bomba! Já ho pořídil kolem 1700,-, teď asi stojí víc. Jsem s ním maximálně spokojený, hodí se ve dne i v noci .
Tak jste mě teda přesvědčili Vzhledem k tomu, že mám teď bobánka 15x70 trochu daleko, nákup druhého nakonec trochu urychlím. Teď ale nevím, jestli vzít (Nikon Action VII) 7x35 nebo 8x40. Rozdíl v ceně 500,-, váze 45 g, délce 2 cm, zorném poli 20/1000, zbytek zanedbatelný. Bohužel je nemůžu porovnat naživo, jinak bych se tak blbě neptal
Tak jste mě teda přesvědčili Vzhledem k tomu, že mám teď bobánka 15x70 trochu daleko, nákup druhého nakonec trochu urychlím. Teď ale nevím, jestli vzít (Nikon Action VII) 7x35 nebo 8x40. Rozdíl v ceně 500,-, váze 45 g, délce 2 cm, zorném poli 20/1000, zbytek zanedbatelný. Bohužel je nemůžu porovnat naživo, jinak bych se tak blbě neptal
Bresser 10x25, Nikon Action VII 8x40, TS 15x70, Canon EOS 500D + 18-55 IS/Tamron 70-300, paralaktický stolek ve výstavbě
triedr 10x60 vs 15x70
Mno, takže já jsem si na základě doporučení koupil ten Nikon Action VII (8x40) a bohužel musím říci, že spokojený nejsem, spíše naopak. Ke krajům zorného pole se poněkud rozostřuje kresba, ale předpokládám, že to je u širokoúhlých triedrů této cenové kategorie asi normální + to mi ani tak nevadí. Co je ovšem zejména pro noční pozorování (alespoň ve městě) naprostá katastrofa, jsou vnitřní odlesky. Pohled na Měsíc v úplňku je vcelku utrpení, samotná kresba Měsíce je ok, ale zbytek pole je křižujícími se odrazy úplně zasekaný.
Dalekohled má tu zajímavou vlastnost, že sbírá odrazy od lamp z úplně akrobatických úhlů - dost bordel dělá například světlo, které se zboku či zezadu dostane mezi oko a očnici, i když tu mám vysunutou na max a snažím se do ní oči vždy zabořit. U TS 15x70 jsem takové problémy vůbec nezaznamenal i když jsem stál přímo pod lampou, tady dělá lampa 20 metrů vzdálená solidní paseku.
Co mi také přijde zvláštní je to, že čočky se zdají téměř čiré, případně se sotva zaznamenatelným zeleným nádechem, rozhodně žádné fialové povlaky tohoto typu: http://www.jessops.com/ce-images/PRODUC ... 114251.jpg se nekonají (ne že bych považoval obrázek za příliš směrodatný, ale přecijen). Dle údajů výrobce by měl být dalekohled FMC, jinak bych si jej nepořídil. Skoro mi přijde, že mému kusu zapomněli povlak navařit.
Abych jen nehaněl, pokud se podaří záblesky odfiltrovat, nemohu proti kvalitě zobrazení nic říci. Problém je v tom, že jsem si jej pořídil převážně na pozorování z centra města, tudíž tato podmínka je nesplnitelná. Pokud by někdo namítal, že pozorovat z centra je z principu blbost, tak nesouhlasím; MHV je tu při dobrých podmínkách cca 3,5 a dalekohled to vytáhne až na 6,90, s čímž jsem zcela spokojen.
Triedr jsem objednával po internetu z daleka, takže nějaké reklamace etc. řešit nechci, maximálně můžu časem navštívit servisní centrum Nikonu a zeptat se, jestli jsou vrstvy podle nich ok. Zajímalo by mě tedy, jestli má někdo s přístrojem této řady obdobný problém.
Dalekohled má tu zajímavou vlastnost, že sbírá odrazy od lamp z úplně akrobatických úhlů - dost bordel dělá například světlo, které se zboku či zezadu dostane mezi oko a očnici, i když tu mám vysunutou na max a snažím se do ní oči vždy zabořit. U TS 15x70 jsem takové problémy vůbec nezaznamenal i když jsem stál přímo pod lampou, tady dělá lampa 20 metrů vzdálená solidní paseku.
Co mi také přijde zvláštní je to, že čočky se zdají téměř čiré, případně se sotva zaznamenatelným zeleným nádechem, rozhodně žádné fialové povlaky tohoto typu: http://www.jessops.com/ce-images/PRODUC ... 114251.jpg se nekonají (ne že bych považoval obrázek za příliš směrodatný, ale přecijen). Dle údajů výrobce by měl být dalekohled FMC, jinak bych si jej nepořídil. Skoro mi přijde, že mému kusu zapomněli povlak navařit.
Abych jen nehaněl, pokud se podaří záblesky odfiltrovat, nemohu proti kvalitě zobrazení nic říci. Problém je v tom, že jsem si jej pořídil převážně na pozorování z centra města, tudíž tato podmínka je nesplnitelná. Pokud by někdo namítal, že pozorovat z centra je z principu blbost, tak nesouhlasím; MHV je tu při dobrých podmínkách cca 3,5 a dalekohled to vytáhne až na 6,90, s čímž jsem zcela spokojen.
Triedr jsem objednával po internetu z daleka, takže nějaké reklamace etc. řešit nechci, maximálně můžu časem navštívit servisní centrum Nikonu a zeptat se, jestli jsou vrstvy podle nich ok. Zajímalo by mě tedy, jestli má někdo s přístrojem této řady obdobný problém.
triedr 10x60 vs 15x70
Ano k Nikonu, objednal jsem z cybexu, celá 1/3 pole u kraje mizerná - vrátili mi peníze.
triedr 10x60 vs 15x70
Mám ten Nikon 7x35 a nestěžuju si. Mě se líbí to obří zorné pole 9,3st!! Proto tak nějak beru to sklenutí a neostrost po okrajích (je to možná i ta 1/3), ale celkový vjem mi to nekazí. Koukám hlavně ve dne, v noci jen když potřebuju něco rychle najít, či se orientovat před pohledem přes Maka nebo Dobsona (nejsem zase extra přítel nočního pozorování triedrem) - jen otevřené hvězdokupy a ten celkový přehled. Podle mě člověk triedrem nic extra neuvidí (měl jsem i 70ku triedr různě předělanou na 12x a později 20x a že bych z toho upadl naznak to ne). Možná 25x100 bude už o něčem jiném, ale pořád je to triedr, který nedovolí líp juknout i na další věcičky, jako Měsíc a planety, kde je holt malé zvětšení, no a chybí to 90st zalomení
.
Jinak co se týká těch lamp nevím, když koukám, vetšinou se schovám na dvoře za barák, aby mi ta lampa nesvítila napřímo. Můžu to zkusit poblíž ní, ale nepovažuju to za rozumné
.
P.S. jinak ty Galileovské měsíce jsou i tímto triedrem vidět, zkoušel jsem (vesnice 7km od Tábora - VO zapnututo, pozoroval jsem teda ze stínu ne v přímém dosahu lampy).
Jinak co se týká těch lamp nevím, když koukám, vetšinou se schovám na dvoře za barák, aby mi ta lampa nesvítila napřímo. Můžu to zkusit poblíž ní, ale nepovažuju to za rozumné
P.S. jinak ty Galileovské měsíce jsou i tímto triedrem vidět, zkoušel jsem (vesnice 7km od Tábora - VO zapnututo, pozoroval jsem teda ze stínu ne v přímém dosahu lampy).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- David Svatoš
triedr 10x60 vs 15x70
Já ty měsíčky viděl i starým ruským triedrem 7x35, přímo z balkonu paneláku na přesvíceným brněnským sídlišti. Jak tady píšeš o těch reflexech, mám starý ruský triedry i starý Zeissy a tímhle netrpí ani jeden. Mám i moderní Fomei 8x56 a je to naprostá tragedie. Hází to prasátka od jakýhokoliv zdroje. Velice to znepříjemňuje jakékoliv pozorování, i když ostrost je u něho perfektní i u kraje pole. Není totiž vyčerněnej a AR vrstvy asi taky stojí zaprd. U těch rusáků a Zeissů můžu mít v zorným poli i tu pouliční lampu a vůbec nic se neděje..
Triedr: BPC 7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,