TSC/SKY NWT 130/650mm DOBSON IYA TABLE TOP

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
stana

Příspěvek od stana »

Mám půjčený doma a ukazuje slušně ale záleží na okuláru. Tu "hračku" beru zpět a těch 130 mm objektivu se už dá dobře využít hlavně - napadá mě trochu jižní obloha a dovolená v Chorvatsku a tam by se jistě do kufru auta ještě vešel.
Opticky se zdá být slušný, jen ten jeden seťák co k tomu dostali je klíčová dírka.
Taky mi připadá celý stroj jak nahý v trní.. Rosa se na něm musí vyřádit za pár minut a dokonce ukecaný pozorovatel nejspíš poprská velmi rychle sekundár, který je strašně na ráně...
Jako transportní a přenosný kukr je dle mého ale jistě lepší, než vláčet achro refra 100-120 + tripod a barevnou vadu.
Pro mě osobně je bohužel zbytečný, protože mám malokuka jako hledáček a taky pro přehlídku oblohy při menším zvětšení a pak 300 Dobsona na lepší/podrobnější pozorování. Ale nemít nic a zahrávat si s myšlenkou začít okukovat noční oblohu - DSO i planety a navíc mít možnost nosit vcelku výkonný kukr i v batohu na zádech, tak po nějakých úpravách vřele doporučuji tento Sky-Watcher 130/650 reflektor kukr.. 8-)
P.S. Nějaké mobilní zakrytí tubusu po vysunutí bych viděl jako nutnost..
P.S. Nedá mi se nezeptat, zda má ten aretační šroub vytlačovat do tej posuvnej kolejnice po každém utažení důlek nebo někde něco v rámci transportu odpadlo a chybí../Něco jako přítlačný plech nebo nevím..???
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Nest

Příspěvek od Nest »

jo mam ho taky a ty dulky se mi taky vytlacujou Ta kolejnicka by mohla byt z tvrdsiho matrose... Ale jinak jsem velmi spokojen

Mozny upgrade se stinenim (karimatkou)a pridanim 2. kolejnicky je tady od uzivatele MilanM: (doufam ze link nevadi..?)
http://www.milanm.estranky.cz/fotoalbum/astro/astro
Triedr CCCP 8x20
stana

Příspěvek od stana »

Aha, tak potom to chce přítlak přes plech před špicí šroubu..
Kdyby to byl můj kukr, tak bych to tak udělal..Něco jako přítlak přes měděný pásek, co mají dražší výtahy atp..
P.S. Každopádně toto doporučím majiteli a suma sumárum za sebe můžu říct, že jsem vcelku dobře poradil /myslím s nákupem malého Dobsona/. Horší je, zda je to vůbec baví a možná bude kukr na prodej..Nevím ale jistě..
P.S. Ten odkaz na ty fotky...Hmm..To asi tu Dobson bednu dotyčný bastlil doma, že...  ;D
http://img337.imageshack.us/img337/855/obraz236h.jpg
/Originál/
P.S. Stejně když o tom tak špekuluju, tak tento kukr dělat Flex je kravina...Klidně bych ho vzal sebou na dovolenou pod pažu jako plnotubus dl. 650 mm nebo 450 mm??  :-[ ;)
Kííp cool a neřešit nebo Dr. Chocholoušek.. :)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MilanM

Příspěvek od MilanM »

stana: samozrejme,ze jsem si dobson bednu zbastlil doma :)
mas snad neco proti ? funguje paradne a stabilita je oproti origos bedne uplne jina pisen :)
Jinak musim souhlasit,ze kdyby dalekohled techto parametru byl plnotubus bylo by to lepsi.mobilni by byl porad dobre a moh by tam bejt lepsi okul.vytah.

Sky Watcher Heritage 130/650 , TS HR Planetary 6+4mm , setove 10+25mm ,triedr 10x50
stana

Příspěvek od stana »

JJ..Souhlas, výtah by bylo krom plnotubusu další "Bingou"..
/Nemám nic proti, akorát si zažehli páskou ty hrany, jinak se ti do toho pustí rosa a bude zle.. ;)
naivemonarch

Příspěvek od naivemonarch »

Po dlhom case stravenom na tomto fore citanim som sa rozhodol kupit tento dalekohlad. S konstrukciou som spokojny, je pevna. Jedina vytka, ktoru mam je, ze paka na posuv po kolajnickach je na opacnej strane, teda pri pozorovani je presne pod tubusom - dalo by sa to nejak prehodit hore? Zaujal ma ten upgrade, ktory spravil MilanM. Rad by som si spravil nieco podobne, bude stacit, ked to bude napr. z kartonu? Ako by bolo vhodne spravit uchytenie - stacilo by tento karton prichytit na mieste pozorovania lepiacou paskou? Z tej fotky s ciernou karimatkou neviem vycitat, ako to ma spravene MilanM...
yuro

Příspěvek od yuro »

Da sa zohnat aj na Slovensku? nevidim ho v ziadnom slovenskom e-shope. Zda sa to byt celkom sikovny "entry level" cestovny teleskop na dovolenku...
RJJ

Příspěvek od RJJ »

Po třech letech pozorování s Lidlskopem (refraktor Bresser 70/700) jsem se rozhodl udělat si k Vánocům radost a pořídit si nějaký silnější, ale při tom levný a dobře transportovatelný dalekohled (mám malé auto, které při většině cest zaplní dětské sedačky, kočárek, manželčiny kufry…) Má volba padla na Skywatcher Heritage 130/650 flextube s parabolickým zrcadlem za necelé 4000 Kč. S Lidlskopem jsem už odpozoroval téměř vše co se dalo (komety, planety, měsíc, dvojhvězdy, pár deep sky objektů). Před nákupem nového dalekohledu bych se rád ujistil, že v něm uvidím více. Na starém Lidlskopu mi už vadí stále více věcí, které bych rád nákupe nového dalkohledu vyřešil.
– po každém zaostření musím čekat 10 sekund, než se obraz na roztřesené montáži přestane chvět
– kolem Saturnu, Venuše, Jupiteru vidím barevné efekty – zřejmě barevná vada, kterou by budoucí zrcadlový dalekohled
– Lidlskop nedokáže rozložit žádnou kulovou hvězdokupu, všechny se jeví pouze jako mlhavý obláček
– Na Jupiteru vidím pouze dva pásy, GRS jsem nidky nerozeznal

Ještě doplním, že k původní Lidlskop jsem dovybavil novými okuláry Planetary 6mm a 16mm širokoúhlý Erfle, které budu používat i s novým dalekohledem.
Bojím se, abych s novým dalekohledem neviděl prakticky to samé jako s tím starým nebo, aby obrazová kvalita nebyla dokonce ještě horší.

Teď tedy pár konkrétních dotazů:
Jaký vliv bude mít na pozorování planet větší průměr zrcadla, ale přitom f 1:5 (starý dalekohled má f 1:10) ?
Dokáže můj nový dalekohled rozložit některé kulové hvězdokupy ?
Jaký vliv má okolní osvětlení a světelný smog (někdy budu také pozorovat z balkonu paneláku) na flextube dalekohled ?
Rozliším na Jupiteru velkou rudou skvrnu ?
Doporučíte mi někdo nějaký lepší dalekohled v podobné cenové kategorii ?
Bill

Příspěvek od Bill »

M:736 750 113
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Na starém  Lidlskopu  mi už vadí stále více věcí, které bych rád nákupe nového dalkohledu vyřešil.
– po každém zaostření musím čekat 10 sekund, než se obraz na roztřesené montáži přestane chvět
– kolem Saturnu, Venuše, Jupiteru vidím barevné efekty – zřejmě barevná vada, kterou by budoucí zrcadlový dalekohled
– Lidlskop nedokáže rozložit žádnou kulovou hvězdokupu, všechny se jeví pouze jako mlhavý obláček
– Na Jupiteru vidím pouze dva pásy, GRS jsem nidky nerozeznal

Ještě doplním, že k původní Lidlskop jsem dovybavil novými okuláry Planetary 6mm a 16mm širokoúhlý Erfle, které budu používat i s novým dalekohledem.
Bojím se, abych s novým dalekohledem neviděl prakticky to samé jako s tím starým nebo, aby obrazová kvalita nebyla dokonce ještě horší.

Teď tedy pár konkrétních dotazů:
Jaký vliv bude mít na pozorování planet větší průměr zrcadla, ale přitom f 1:5 (starý dalekohled má  f 1:10) ?
Dokáže můj nový dalekohled rozložit některé kulové hvězdokupy ?
Jaký vliv má okolní osvětlení a světelný smog (někdy budu také pozorovat z balkonu paneláku) na flextube dalekohled ?
Rozliším na Jupiteru velkou rudou skvrnu ?
Doporučíte mi někdo nějaký lepší dalekohled v podobné cenové kategorii ?

Na dodávané polo-dobson montáži se při 1D když šáhnu na okulár třepe tak 3 s. Nejde jen o montáž, kmitají i ty vysouvací trubičky (s těžším okulárem). Montáž snadno předělatelná, ty trubky budou horší.

Barevná vada samozřejmě u Newtona není.

Rozklad kulovek bude asi problém- chtělo by to větší průměr obj. a (nebo?) o dost lepší okuláry (dražší jak ten Newton)

GRS není při 1D problém, pásy podle seeingu, rozhodně i víc než jen dva, stín měsíčku taky v pohodě.

Nežádoucí světlo je nutno odbourat masivní rosnicí z karimatky přes celou tu otevřenou část. Nejde jen o světlo, ale o rosu na sekundáru, která je tam hned, o to že dýcháš zase přímo na sekundár a taky možná teplo pozorovatele neleze do cesty světlu v tubusu.  Potom ještě "standardní" úpravy- vyčernit, zaclonit packy na primáru a pod.

Mám tohodle Newtonka a není špatný. Je opravdu dobře přenosný (do auta se vždycky vejde) a zejména na DSO a tudíž cesty za tmou ideální. U větších zvětšení je to už horší, přeci jen se třepe, okulárový výtah nemá zrovna jemné ostření a to zrcadlo bude mít asi taky limit. Ale do zv. kolem 1D to nejsou velké problémy. Planetární dalekohled to holt není...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

RJJ: Vítej na AF: Moc velký posun od N 130/650 nečekej. Lepší volba by mohl být tenhle Newton a dobastlit dobsonovu bedýnku http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3709.html
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
RJJ

Příspěvek od RJJ »

Děkuji všem za cenné rady - ještě to tedy vše znovu důkladně promyslím. Zvláště mě zaujalo to rosení sekundárního zrcátka, které není schováné v tubusu - to by mě samotného ani nenapadlo, že takový problém je potřeba řešit a spíš jsem měl strach z průniku okolního světla do okuláru. Ty větši dalkohledy, které mi radíte, bych bohužel už asi do auta nenaložil a na balkoně by to bylo jen tak tak. Takže nakonec možná ještě pošetřím finance a promyslím, jestli by se nevyplatil nějaký MAK průměr 127 - opravdu potřebuji, aby to bylo malé, lehké, přenosné
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

RJJ: A nechseš si teda přišetřit na ED80? Nebo sehnat starší. Ten refrák má skvělou optiku a při menších zvětšeních je taky slušný.  
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Odpovědět