LBN 468 - reflexní a temná mlhovina v souhvězdí Kefeus.
bude to vypadat, že se opičím po některých, jelikož se poslední dobou s těmito LBN a vdB roztrhl doslova pytel, ale tuto mlhovinu jsem snímal počas třech nocí tohoto a minulého týdne.
Na tuto mlhovinu mám spadeno už někdy od června, ale nebyl zatím čas a nepřálo mi ani počasí. Když jsem tuto mlhovinu spatřil na jednom snímku vyfocenou přes 12"astrograf od ASA, řekl jsem si, že to musí také jít. Lákalo mne využití mono ccd kamery a temné oblohy, kterou mám. Ovšem časy budou muset být značně delší oproti 6,6h snímání přes LRGB(100
Proto jsem jako dílčí expozice zvolil 10min přes BDR 2" LRGB filtry. Dohromady se mi povedlo nasnímat na tuto mlhovinu přes 15hodin expozičního času: LRGB - 720:60:60:60minut.
Na ukázku, jak vypadá jeden snímek bez ořezu s expozicí 10minut přes rovnač pole na FLT 98:
no a níže přikládám ještě úplně nedotáhnutý snímek 12 hodin přes Lko filtr. Myslím si že se jedná o plošně dost slabou(hlavně v těch okrajových partiích), i když jsou vidět na snímku "tmavé pytle", mlhovinu.
Snímek je oproti subsnímku oříznut z důvodu mezi první a druhou nocí k ne úplně dobře nastavené kompozici.
větší snímky na klik.
Na spodním snímku jsou vidět stopy družic, bohužel to moje zpracování......já vím!!!
Použitá technika:
Montáž EQ6 SS, pointace přes QHY5 v PHD Guiding na Equinox 80ED, foceno přes WO FLT98 APO poprvé s rovnačem!, snímáno přes QHY9 a BDR filtry. Provedena kalibrace a pouze popotáhnuto v PS za křivky.
Předem za kritiku či nápady jak lépe zpracovat 12 hodin myslím si dobrých dat vítány!

LuKo78