amater prosi o rady :-)
no ale koukám že chce něco na eq1 stim toho moc nevyfotí ani DSO s tim nebude nákej zázrak, to je můj názor protože vim co mám a co bych nechtěl ani za menší cenu :-XDle mého je trochu škoda, že byl odrazen od malokuka na EQ-1. S dodaným pohonem by se něco nafotit dalo a hlavně se za pár korunama zaplaceno za ten stroj mohl člověk vyřádit. Místní fotiči jsou už moc namlsaní drahými krámy hrubě přes 100 litrů.. ::)
Když že barevná vada, tak co zkusit trochu přiclonit a i tak něco z té oblohy musí vylézt, i kdyby na chleba nebylo!
Až začnu fotit, tak čím asi?? ;D
Když že barevná vada, tak co zkusit trochu přiclonit a i tak něco z té oblohy musí vylézt, i kdyby na chleba nebylo!
Až začnu fotit, tak čím asi?? ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Jenže ta montáž Ti neutáhne ten dalekohle na focení ani zdaleka. To je montáž nas foťák se základním objektivem. To není o rozmlsanosti. 400 mm ohnisko - na to je krátká i EQ5 - a to je mezi nimi už pořádný rozdíl.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jenže ta montáž Ti neutáhne ten dalekohle na focení ani zdaleka. To je montáž nas foťák se základním objektivem. To není o rozmlsanosti. 400 mm ohnisko - na to je krátká i EQ5 - a to je mezi nimi už pořádný rozdíl.?? To jako že EQ-5 potřebuju pod malokuka?
::)
/Astrohumor je vedle../

/Astrohumor je vedle../

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
mam pocit, ako keby som sa sefkuchara z 5 star hotela prisiel pytat na to, aku dvojplatnicku si mam kupit na rannu prazenicku 
ja chcem kupit nieco, s cim sa naucim. zatial viem na oblohe identifikovat par suhvezdi, mesiac a polarku. neviem ovladat ekvatorialnu montaz, nikdy som nemal reflektor... chcem sa ucit, netusim kolko casu si na to najdem ale urcite nebudem kupovat pre zaciatok dalekohlad za 400 euro. ak ma to zacne bavit, tak investujem viac. zda sa mi, ze investovat tolko na zaciatok nema zmysel.
ten newton 130/650 si idem omrknut buduci tyzden, dufam ze bude cista obloha a kratka dodacia doba

ja chcem kupit nieco, s cim sa naucim. zatial viem na oblohe identifikovat par suhvezdi, mesiac a polarku. neviem ovladat ekvatorialnu montaz, nikdy som nemal reflektor... chcem sa ucit, netusim kolko casu si na to najdem ale urcite nebudem kupovat pre zaciatok dalekohlad za 400 euro. ak ma to zacne bavit, tak investujem viac. zda sa mi, ze investovat tolko na zaciatok nema zmysel.
ten newton 130/650 si idem omrknut buduci tyzden, dufam ze bude cista obloha a kratka dodacia doba

?? To jako že EQ-5 potřebuju pod malokuka?

/Astrohumor je vedle../

Ale stano, tam patří bohužel Tvůj příspěvek.

Podívej se zde na jakékoliv fotky - ohniskem 400- 600 mm zde fotí velká většina fotografů -a nejmenší montáž na to je HEQ5.
lepší rada žádná než špatná
? To jako že EQ-5 potřebuju pod malokuka?
Roll Eyes Shocked
Pakliže chceš fotit, tak ano!
Se podívej třeba na astrofotky a uvidis co maji dotycni pod zenithstary, megrezy, Borgy, Takahashi, ale i pod SW 80 EDkama.
Roll Eyes Shocked
Pakliže chceš fotit, tak ano!
Se podívej třeba na astrofotky a uvidis co maji dotycni pod zenithstary, megrezy, Borgy, Takahashi, ale i pod SW 80 EDkama.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Ale stano, tam patří bohužel Tvůj příspěvek.

Podívej se zde na jakékoliv fotky - ohniskem 400- 600 mm, zde fotí velké většina fotografů -a nejmenší montáž na to je HEQ5.
Ale o to nejde. Sice jsem překvapen jako nefotič tím, co že s prominutím za "krámy" bych musel kupovat, ale docela se musím trochu smát, že někdo má Newtona 200/1000 na EQ-5 a uvažuje o focení!?
Jako jistě pak pochopíte to, že když srovnám Malokuka s Newton trubkou, tak ...
To jsou paradoxy..

O.K. Zůstanu u okukování oblohy a prohlížení si pěkných fotek od kolegů-kovaných fotičů..

/Zde na fóru./
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
ale docela se musím trochu smát, že někdo má Newtona 200/1000 na EQ-5 a uvažuje o focení!?A co na tom vidis k smichu ? Kamarad, ted ho verejne prasknu
, milan1960, mel prave tuto sestavu a fotil s tim jak o zivot a docela mu to i slo, nejake fotky ma zde v sekci astrofotografie, staci pohledat.

Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
No, to by kolegové s tím obludným tříkilem na HEQ-6 potom vyfotili velký kulový..Takže nechápu a v podstatě ani neřeším..
Prostě je na každém, co si z tohoto fóra/potažmo komentářů a rad/ vezme k obrazu svému.
P.S. Pobavilo mě to, že pod malokuka na focení potřebuju EQ-5 montáž...
Prostě je na každém, co si z tohoto fóra/potažmo komentářů a rad/ vezme k obrazu svému.

P.S. Pobavilo mě to, že pod malokuka na focení potřebuju EQ-5 montáž...

- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No, však to taky skoro tak dopadne, pokud nebude naprosté bezvětří nebo to nestrčí do pozorovatelny. Ono na ni nakonec dojde 

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
já bych řekl ža na toho Newtona 200/1000 tak minimálně HEQ5 spíš ne? 

MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
lidi maj i daleko silnejší montáže než HEQ5 na takový malokuky jak řikáš, hold ta tuhost je dost podstatná pro focení.
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
Nedá mi,aby som sa neozval. Ak je foto Tvojou záľubou, nechápem prečo si s astrofoto už nezačal, všetko potrebné už máš, teda fotoaparát a predpokladám, že aj statív. Na oblohe je toľko objektov, že pre každé ohnisko si môžeš vyberať. Astrofoto, ako každý koníček si vyžaduje isté vstupy, teda financie. Ak mám obmedzené financie, začnem, na čo mám, alebo sa snažím inak, napríklad zapojiť svoju šedú hmotu a svaly, poprípade sa poobzerať sa po okolí, po amatérovi, ktorý základné prostriedky na fotenie má a je ochotný sa s nimi podeliť s Tebou. A možno pomôže aj radami a skúsenosťami. Pravidlo číslo 1 pri astrofoto: Čím väčšie ohnisko, tým väčšie problémy, tým väčšie nároky na tuhosť montáže, presnosť pointácie....Ale, to sa Ti tu snažia všeci vysvetliť.Ak si pozeráš foto robené s výbavou za 300-400 litrov a 15 ročnou praxou na tomto poli, a rzhodol si sa robiť niečo podobné, tak ver mi, Tvoja cesta bude dlhá, plná sklamaní a neúspechov.Ak momentálne nemáš financ na serióznu montáž, pokús sa, si ju vyrobiť. Do ohniska 200mm si vystačíš aj s ,,drevenou´´ montážou, treba si pozrieť správnu literatúru a chcieť. Veď paralaktická montáž je primitívne zariadenie, pri dodržaní niekoľkých základných zásad, môžeš fotografovať úplne zadarmo, alebo doslova za facku. Prajem veľa úspechov.
Chlapi! Kua! Jsem byl včera nalitý jak váza..
/P.S. Zůstávám i nadále nefotičem../ Zatím..
Já jen reagoval tak trochu ohledně malokuka na to, že v dřevních dobách jeden kolega fotil činku a to měl prosím objektiv z Binaru a obraz naháněl /pointoval ručně a taky něco vyfotil..
..A dokonce byla jeho astroamatérská fotka oceněna prvním místem..
P.S. Tripod mám ale exclusivní-poctivé 2'' nohy ze Supry!! a fotit budu, až budu v důchodu...Takže nembudu..
P.S. Jo! A prodám vopici! ZN. Levně.. :-[
/P.S. Zůstávám i nadále nefotičem../ Zatím..

Já jen reagoval tak trochu ohledně malokuka na to, že v dřevních dobách jeden kolega fotil činku a to měl prosím objektiv z Binaru a obraz naháněl /pointoval ručně a taky něco vyfotil..

..A dokonce byla jeho astroamatérská fotka oceněna prvním místem..
P.S. Tripod mám ale exclusivní-poctivé 2'' nohy ze Supry!! a fotit budu, až budu v důchodu...Takže nembudu..

P.S. Jo! A prodám vopici! ZN. Levně.. :-[
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
mam pocit, ako keby som sa sefkuchara z 5 star hotela prisiel pytat na to, aku dvojplatnicku si mam kupit na rannu prazenicku 
ten newton 130/650 si idem omrknut buduci tyzden, dufam ze bude cista obloha a kratka dodacia doba :-)Ahoj,
jeste jednou to zvaz. Myslim, ze ta EQ-1 bude slaba na ten newton i pro vizualni koukani. Sice se ji asi naucis ovladat, ale na koukani to bude obtizne vyuzitelne. Poznas to pokazde, kdyz budes chtit treba jen preostrit nebo kdyz zafouka nejaky vanek. Ja mam 60mm refraktor dlouhy 1m na montazi CG-5 a i na takovehle montazi (pouziva se uz jako fotograficka) se mi to dost klepe. Mel bys asi oddelit pozadavky na koukani a na foceni a rozvazit, co pro tebe bude skutecnym prinosem.
Pokud pujdes vizualni cestou, vykaslal bych se asi na paralaktiku a doporucil bych ti nejakeho dobsona nebo nejaky maly refraktor na azimutalni montazi. V pripade, ze budes striktne trvat na paralakticke montazi, potom bych zvolil nejakou vyrazne pevnejsi a na ni nejaky maly refraktor (=dan za montaz). Pokud pujdes fotografickou cestou, tak zacni setrit a porid si robustni paralaktickou montaz, nejspis rovnou navadenou a k tomu asi nejaky refraktor, kterym se bude dat casem pointovat. (s tim ti poradi mistni astrofotografove).
Jestli se ti bude zdat, ze ta investice je na zacatek moc velka a nevis, jestli te to chytne, vez, ze drazsi vybava bude take kvalitnejsi (nebudes se otravovat se zavaznymi nedostatky nejlevnejsich reseni) a v pripade, ze by ses na to casem vykaslal anebo kdyz te to hodne chytne a pujdes do lepsiho, mnohem lepe stavajici vybavu prodas, protoze ji rad vyuzije nekdo jiny. Ale montazicka, ktera se trese, jen kdyz se na ni clovek podiva, se prodava o dost hur.

ten newton 130/650 si idem omrknut buduci tyzden, dufam ze bude cista obloha a kratka dodacia doba :-)Ahoj,
jeste jednou to zvaz. Myslim, ze ta EQ-1 bude slaba na ten newton i pro vizualni koukani. Sice se ji asi naucis ovladat, ale na koukani to bude obtizne vyuzitelne. Poznas to pokazde, kdyz budes chtit treba jen preostrit nebo kdyz zafouka nejaky vanek. Ja mam 60mm refraktor dlouhy 1m na montazi CG-5 a i na takovehle montazi (pouziva se uz jako fotograficka) se mi to dost klepe. Mel bys asi oddelit pozadavky na koukani a na foceni a rozvazit, co pro tebe bude skutecnym prinosem.
Pokud pujdes vizualni cestou, vykaslal bych se asi na paralaktiku a doporucil bych ti nejakeho dobsona nebo nejaky maly refraktor na azimutalni montazi. V pripade, ze budes striktne trvat na paralakticke montazi, potom bych zvolil nejakou vyrazne pevnejsi a na ni nejaky maly refraktor (=dan za montaz). Pokud pujdes fotografickou cestou, tak zacni setrit a porid si robustni paralaktickou montaz, nejspis rovnou navadenou a k tomu asi nejaky refraktor, kterym se bude dat casem pointovat. (s tim ti poradi mistni astrofotografove).
Jestli se ti bude zdat, ze ta investice je na zacatek moc velka a nevis, jestli te to chytne, vez, ze drazsi vybava bude take kvalitnejsi (nebudes se otravovat se zavaznymi nedostatky nejlevnejsich reseni) a v pripade, ze by ses na to casem vykaslal anebo kdyz te to hodne chytne a pujdes do lepsiho, mnohem lepe stavajici vybavu prodas, protoze ji rad vyuzije nekdo jiny. Ale montazicka, ktera se trese, jen kdyz se na ni clovek podiva, se prodava o dost hur.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)