Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak ještě jednou, co máš za autoguider ? Pokud nějaký slušný, tak metrový newton by měl jít pointovat hledáčkem s ohniskem nějakých 250mm.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
stana85

Příspěvek od stana85 »

Už jsem psal že pointuji QHY5 + PHD2.
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak to se omlouvám, nějak mi to uniklo.

V tom případě vůbec žádný pointér nehledej. Pokud máš k newtonu normální hledáček (9x50 tuším se tam dával) přimontuj QHY5 na něj, a zkus tím pointovat. Akorát je lepší ho přidělat bytelněji, než do té patky uchycené na plechu. Třeba někam na třmeny. A nemusí být ani justovatelný, QHY5 tam vždy nějakou hvězdu zobrazí, při tom zorném poli.

Je naprosto zbyečné si zatěžovat sestavu takovým velkým monstrem jako 80/400, a nebo je moc luxux pointovat drahým ED-čkem.

(vím, teď mám máslo na hlavě, sám pointuju Borgem 77ED, ale to z důvodu, že ho mám na focení, primárně jsem ho na to nekupoval )
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
stana85

Příspěvek od stana85 »

Vyzkouším. Nevíte jaké má ten hledáček ohnisko? Kvůli nastavení PHD2?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Můžeš počítat se 180 mm. Pro ten přepočet pixelů na arsec to stačí . Jinak se v jednotkách mm budou asi jednotlivé kusy od sebe lišit
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ghostrider

Příspěvek od ghostrider »

Zdravim, neviem ci tu uz tato tema bola, ale chcel by som sa spytat, ci by mi nevedel niekto poradit ako spravne nastavit kameru QHY5L-II? chcel som nasnimat jupiter, ale nech robim co chcem, na obrazovke sa mi zjavy vzdy len biela presvetlena gula... jas mam stiahnuty uplne a dobu exp. som tiez stiahol na minimum, ale stale to nestaci. kameru mam napojenu cez PHD. neviem, ci je to v kamere, alebo robim ja nieco zle :-/ za pomoc dakujem.
Matej
Věk: 45

Příspěvek od Matej »

PHD je pointovací software. Skús stiahnuť toto

http://www.sharpcap.co.uk/sharpcap/downloads
Majkl_13

Příspěvek od Majkl_13 »

Ahoj, mám dalekohled celestron nexstar 130 slt a chtěl bych začít fotit, hlavně planety. Má smysl si pořídit Skyris 132C nebo se mám poohlídnout po něčem jiném (do 10 000Kč)? Ta kamera se nasunuje přímo do okulárového výtahu?
Omlouvám se za blbé dotazy, ale jsem nováček a zatím jsem tu nenašel odpověď... Díky
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Nevím kam, tak tady. On to když tak admin někam rozumněji zařadí. :)

Pro jiné forum jsem dělal ukázku toho, jak se zpracovávají nafocená data :-)

Tak ať mají ti co to nikdy nedělali taky představu z čeho se vytříská co :-)
(foceno mobilem 120 fps za okulárem na zrcadle 200mm průměru)
Dansemacabre

Příspěvek od Dansemacabre »

Další amatérský dotaz: jaká je "výtěžnost dat", když fotím přes CLS z kraje Prahy a k tomu ještě při měsíci? Má to vůbec smysl? Násobně kolik expozic je třeba takto udělat, aby to kvalitativně vyrovnalo fotku ze tmy? (fakt mi stačí vědět jen odhadem, jestli na fotku potřebuju dvakrát tolik času, nebo desetkrát, nebo se například dozvědět, že některé části spektra mi to světlo prostě nenávratně sežere a nedostanu je, ani kdybych fotil týden)

Proč se ptám: včera jsem zkoušel fotit region Gamma Cygni. Světlo bylo z měsíce i z města, ale při 5 min expozicích přes 200mm objektiv s CLS a mod. DSLR na těch fotkách přeci jen "něco" leze. Asi nic extra, ale "něco" to je, tak mě zajímá, jestli má smysl pokračovat, nebo je to slepá cesta a radši se v těchhle podmínkách věnovat pokusům s planetama.

EDIT: jo a ještě s tím související: lze v DSS smysluplně kombinovat data pořízená za špatných podmínek s těmi dobrými? (a má vůbec nějaký význam kombinovat například 20 snímků z města + 20 snímků ze tmy? když jsem to zkoušel naposled, tak jsem nakonec data z města radši vyhodil, protože mi průměrovala (a tedy kazila) ta dobrá ze tmy a výsledek byl divný, ale možná jsem jen něco udělal blbě)

(jo a pididotaz na závěr: kolik dní jste museli čekat na trial licenci Pixelinsight? žádost jsem posílal minulý týden a nic, ani ve spamu, na supportu taky nereagujou...)
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
juh

Příspěvek od juh »

... (jo a pididotaz na závěr: kolik dní jste museli čekat na trial licenci Pixelinsight? žádost jsem posílal minulý týden a nic, ani ve spamu, na supportu taky nereagujou...)Ziadost o licenciu som posielal 28. 4. a doteraz nic, nieco je niekde zle ...
Dansemacabre

jaká je "výtěžnost dat", když fotím přes CLS z kraje Prahy a k tomu ještě při měsíci? Má to vůbec smysl?odpovím si částečně sám, něco jsem našel ve vláknu "úzkopásmové fotografování" http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1249567238

"Sasa3: fotit se dá určitě i při Měsíci, na druhou stranu hodně záleží na podmínkách (třeba jemné cirry a Měsíc v úplňku jako poslední noc je skoro smrtící), při dvojnásobném pozadí to prostě trvá 2x tolik času než se nasnímá potřebné množství dat, každopádně dají se vybrat objekty, kde to tolik  nevadí (třeba objekty typu NGC6888, které mají jasnou vláknovitou strukturu); každopádně nějaké focení je lepší než žádné, jenom si pak člověk musí dávat bacha, když snímky kombinuje se snímky pořízené za novu (aby si zbytečně nepřičítal pozadí). Jinak nechápu tvoji poznámku o dynamickém rozsahu. Jestli máš při 16ti bitech pozadí 3000 nebo 1000 ADU je téměř irelevantní."

Pokud z města bez měsíce fotím 5 min přes CLS a pozadí je tak akorát, aby se z něj ještě něco dalo dostat, pak bych při měsíci potřeboval 10min, ale to už je vražda i přes CLS, focený objekt by se úplně utopil v pozadí. Zůstanu tedy při těch 5 min, jen těch expozic bude zkrátka víc...

Zůstává tedy nezodpovězená otázka, zda (a jak) kombinovat data focení při měsíci s daty focenými ve tmě, abych si pouhým složením zbytečně nezesvětloval pozadí.  :-?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Tak ono to funguje trochu jinak. Záleží totiž na tom, jaký objekt ( s jakou spektrální charakteristikou fotím.
CLS  filtr z celého kontinua sebere zhruba 2/3 světla. Měsíc svítí spojitým světlem, zeslabí tudíž jeho  svit  na 1/3 v porovnání s focením bez filtru. Pokud budeme fotit objekty zářící  opět v celém  spektrálním rozsahu, bude jejich  světlo opět zeslabeno na 1/3 a moc jsme si nepomohli. :)
Pokud ale budeme fotit  objekty, zářící v oblasti propustnosti filtru, jejich světlo nebude zeslabeno a tak oproti focení  bez filtru bude jasný přínos.
A daleko větší přínos je potom u úzkopásmových filtrů. které propouštějí z kontinua  třeba jen 2% a z daného objektu  v dané spektrální oblasti třeba 97%
Dansemacabre

Čili pokud fotím s CLS modifikovaným foťákem jen h-alfa objekty (mlhoviny v Labuti, Cefeovi a Cassiopei), tak rozdíl výsledků za úplňkové/bezměsíčné noci bude přijatelný a nevadí zas tolik? Jestli jsem to správně pobral, tak mi měsíc oblohu pro fotografii s použitím filtru zasviní jen cca o třetinu oproti "temnému" stavu (v Praze ;D)

Tím "úzkopásmem" máš na mysli h-alfa clip? jeví se skoro jako ideální kandidát pro budoucí nákup (přestěhovat se na Šumavu, aby nebyl vůbec potřeba, je bohužel nereálné), ale bude mít nejspíš spoustu "ale".
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Jestli jsem to správně pobral, tak mi měsíc oblohu pro fotografii s použitím filtru zasviní jen cca o třetinu oproti "temnému" stavu (v Praze ;D)
To snad ne ? To jsem určitě nepsal.
Odpovědět