Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
jijik

Příspěvek od jijik »

to Lukemon :

a tak bud 150 nebo 200 dobsona.
a na pozorování to chce jaké okuláry ? okuláry například do 2 tisíc,
stačí SKY planetary ? atd.
jsou lepší průměr 2" nebo 1.25"
na pozorování chci dalekohled.
Na pozorování dám do dobsona dost a jiný dalekohled ale do každého budu muset něco vrazit. například do refraktoru ?
paracorr mi udělá z dobsona super kvalitní dalekohled srovnatelný se kterým ? ED kvalita ? jen trošku větší průměr . ;D
mohu poprosit o nějaké stránky na nějaké vybavení a nějaké vysvětlivky a tak abych věděl co k čemu je dobré.
děkuji moc za všechno
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

stačí SKY planetary ? atd.
jsou lepší průměr 2" nebo 1.25"
na pozorování chci dalekohled.
Na pozorování dám do dobsona dost a jiný dalekohled ale do každého budu muset něco vrazit. například do refraktoru ?
paracorr mi udělá z dobsona super kvalitní dalekohled srovnatelný se kterým ? ED kvalita ? jen trošku větší průměr .Grin
mohu poprosit o nějaké stránky na nějaké vybavení a nějaké vysvětlivky a tak abych věděl co k čemu je dobré.
děkuji moc za všechno  Pro začátek na seznámení s oblohou je Sky Planetary velice dostačující. 2" okuláry jsou hlavně na to, aby jsi při melém zvětšení měl velké zorné pole, jinak jsou zbytečně o něco dražší, stačí zůstat u 1,25" okulárů a to kvůli dokoupení filtrů které jsou v 2" drahé. Krátký newton s Paracorrem je srovnatelný s ED kvalitou.

http://www.supra-dalekohledy.cz/
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/home.asp?idk=1
http://www.binox.cz/
http://www.astrocomes.wz.cz/

http://navod.hvezdarna.cz/
http://posec.astro.cz/

JEŠTĚ JSEM ZAPOMĚL NA VELICE DŮLEŽITOU VĚC, ČTI, ČTI A ZASE ČTI VE VLÁKNECH ASTROFORA.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
jijik

Příspěvek od jijik »

tím pádem chci poradit o sestavu tak za 30 až 35 tisíc abych měl super výbavu. budu nakupovat postupně nejdříve dalekohled a pak příslušenství.
a sky planetary pro začátek stačí super cena :-).
a prý je dobrý hyperion. A je dobrý nápad používat k dalekohledu barlow násobič ?
díky
Lukemon

Příspěvek od Lukemon »

Supr výbavu?

Tak to je dobson s co největším průměrem a s Tele Vue Paracorrem a k tomu taky okuláry Tele Vue.

http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/s ... sp?idk=198
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Supr výbavu?

Tak to je dobson s co největším průměrem a s Tele Vue Paracorrem a k tomu taky okuláry Tele Vue.

http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/s ... idk=198Tak to ale zdaleka nebude v uvedeném cenovém rozsahu, ale nejméně x2 až x3
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
jijik

Příspěvek od jijik »

no tak výbavu na pozorování na dlouho. pak prodám dobsona a koupím většího ještě.
okuláry Tele Vue ale které jsou v nich rozdíly ale jinak nevím co a jak.
které by se hodily.
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

no tak výbavu na pozorování na dlouho. pak prodám dobsona a koupím většího ještě.
okuláry Tele Vue ale které jsou v nich rozdíly ale jinak nevím co a jak.
které by se hodily.

Uz jsi pozoroval triedrem?
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
jijik

Příspěvek od jijik »

to Ladis. Ano koukal jsem tedka novým nikonem ale do tedka starým ani nevím co to bylo taky triedr. od mala koukám ale až tedka mám možnost pozorovat v pořádné tmě a krásném prostředí a ještě k tomu mám něco našetřeno a budu mít po práci v alpách. takže chci investovat myslím že se to vyplatí!
když to je jediné co mě zajímá a baví a neomrzelo mě to nikdy.
Lukemon

Příspěvek od Lukemon »

Tak to ale zdaleka nebudevuvedeném cenovém rozsahu, ale nejméněx2 až x3Ano, je to dražší než cenový limit, ale tohle je supr výbava, takže Jijik si to bude muset dokupovat postupně a taky jsem mu už psal at si vybere dalekohled a potom dokupoval okuláry.
ladis

Příspěvek od ladis »

to Ladis. Ano koukal jsem tedka novým nikonem ale do tedka starým ani nevím co to bylo taky triedr. od mala koukám ale až tedka mám možnost pozorovat v pořádné tmě a krásném prostředí a ještě k tomu mám něco našetřeno a budu mít po práci v alpách. takže chci investovat myslím že se to vyplatí!
když to je jediné co mě zajímá a baví a neomrzelo mě to nikdy.
Urcite. Mozna ze zacatku nekupuj hnedle drahe prislusenstvi a zkus nejprve setove ci levnejsi okulary. Jestli Te tahnou DSO, vem co nejvetsi prumer dalekohledu, jaky budes schopen a ochoten prenaset ci prevazet. Je super, ze mas moznost pozorovat pod temnou oblohou! Nejsem si jist, zda mluvis o docasne obloze v Alpach ci obecne doma. Tak drzim palce a preju krasne prvni okamziky s novym dalekohledem!
Obrázek
Ladislav Červinka
jijik

Příspěvek od jijik »

To Ladis
Na konci května odjíždím na pul roku do Alp. Kde je opravdu temna obloha. Jinak bydlím u Kladna což není nic moc ale nebudu mít problém zajet někam kde bude větší tma. Občas bývám u Kokorina taky super krajina. Koupím určitě velký průměr jen nevím ten plno nebo flex na převoz atd. A ten paracorr bych si měl koupit ? Chci mít opravdu hezke koukání a super kvalitu.
Jinak děkuji za rady. Vážím si jich.
Lukemon

Příspěvek od Lukemon »

Flex-tube bych kupoval od průměru 300mm, možná 250mm.
Pokud budeš používat levné širokoúhlé okuláry je ti Paracorr kničemu, ale to už jsem psal.
U mého dobsona Sky Watchera jsem ještě musel trochu vysoustružit uvnitř okulárový výtah, abych zaostřil s Paracorrem, nešel uplně zasunout, to jen aby jsi nebyl v Alpách překvapen.
ladis

Příspěvek od ladis »

A ten paracorr bych si měl koupit ?
Ne. Nekupuj. Pro vizual neni nezbytne nutny. U astrofotografie je to o necem jinem, tam jsou jine kvalitativni pozadavky. Reknu Ti to takhle - mel jsem ve svem SW 200/1200 bez korektoru pujceny Ethos a obraz jak vino. Ano s f/6, u vetsiho prumeru pujdes (dle vyrobce a typu) az k f/4.x, ale presto si myslim, ze minimalne do zacatku se bez paracorru obejdes.
Obrázek
Ladislav Červinka
kokos

Příspěvek od kokos »

1) Vitej na astroforuSmiley
2) Pokud jsi zacatecnik a vybiras dalekohled, precti si prosim toto vlakno.
3) Z tech dvou uvedenych bude lepsi ten 130/650, protoze na dane montazi bude mene kmitat.

Je narocne tento dalekohled obsluhovat, sestavit? Je potreba k nemu hned dokupovat okuláry apod. nebo to stačí časem, až se člověk zaučí? Jsem začátečník na začátku objevování nocní oblohy, tak stále zvažuji co by bylo vhodnejsi :).

michal.b

Příspěvek od michal.b »

Je narocne tento dalekohled obsluhovat, sestavit? Je potreba k nemu hned dokupovat okuláry apod.  nebo to stačí časem, až se člověk zaučí? Jsem začátečník na začátku objevování nocní oblohy, tak stále zvažuji co by bylo vhodnejsi  :).

Sestaveni ani obsluha narocne nejsou, ale je dobre vedet jak ten dalekohled funguje. Stejne tak dodavane okulary pro zacatek staci, dalsi prislusenstvi se muze dokoupit az pozdeji, kdyz uz clovek vi, co mu schazi a co by se mu hodilo nejlepe.
Odpovědět