refraktor z Lidlu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

refraktor z Lidlu

Příspěvek od MMys »

Tak to zhruba sedí na ten zde citovaný odhad, že 25% jich nestojí zanic :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cidas

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Cidas »

Tak to já mám snad větší štěstí na Lidla... Vzhledem k pozorovacim (ne)podminkám jsem ho v noci ještě nestihnul zkusit, ale ve dne v pohodě zaostřim 8 km vzdálenou telekomunikační věž kde si prohlížím jednotlivé satelity a hned vedle koukám na jeřábníka jak hejbe v budce pákama  ;D Tak doufám, že příště až se vyjasní nebude zase tento pražský opar. Jako by to světelné znečištění nestačilo... Nevěděl by někdo jak velký by byl saturn, resp. jak by vypadal v mém lídlu např. při 178x zvětšení? Jelikož jsem beginer nevim ani jak velký objekt mám hledat... Tedy mám na mysli  nějaký link na fotky saturnu v tomto zvětšení. Dík :-[
Skylux 7O/700 - Lidlskop
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Psion »

Já jsem lehce testoval Lidl 70/700 a není to zas tak tragické. Při malém zvětšení 35x jsou hvězdy opravdu bodové s poměrně slušnými difrakčními kroužky a lze v pohodě rozlišit všechny hvězdy odděleně v Trapezu v M42, jak už bylo řečeno. V M42 je vidět i struktura mlhoviny, ne samozřejmě jako v 100mm dalekohledu, ale celkem slušně. Barevná vada je kupodivu celkem malá.
Fotka Saturnu přes ToUcam je pro srovnání tady :

http://astroview.psionfired.com/astro/Saturn.jpg " alt="" />
Foceno v ohnisku přes Lidl 70/700, ToUcam 1/250s, složenina z 15 obrázků

Přiznám se že jsem s tím moc nehrál a určitě by šla udělat lepší fotka.
gaszton

Re: refraktor z Lidlu

Příspěvek od gaszton »

mimochodom, ak by mal niekto zaujem, tak v Bratislave je zase akcia v Lidlu a predavaju nie 70/700 refraktor ale Meade LX70 s automatickym navadzanim za 6500 Sk. Akcia je od 10. februara od stvrtka. Oplati ist skoro lebo naposledy hodinu po otvorení nic nemali. Nam sa podarilo nakupit vtedy 4 kusy pre astronomické krúzky nasho okresu.
FunTomas

refraktor z Lidlu

Příspěvek od FunTomas »

Ten refraktor z lidlu nie je lx70 ale etx70.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
greatgig

refraktor z Lidlu

Příspěvek od greatgig »

michal.b napsal:

Taky je možné, že je to tam špatně složený už od výroby. Přesně to se stalo i mě, jedna čočka byla obráceně. Jestli máš chuť si trochu pohrát s optikou, tak můžeš zkusit ten objektiv složit jiným způsobem (zas tak moc těch kombinací neni).
Myslím, že obrácené uložení spojky v objektivu z výroby je docela možné, což by zřejmě vedlo dramatickou sférickou aberaci a nemožnost zaostření.

Klasický Fraunhofer a správná sestava objektivu refraktoru z Lidlu (mohu potvrdit i praktickou zkušeností) je vidět na obrázku č. 2 na

http://www.binoviewer.at/teleskoptuning/lidltuning.htm

ve směru od hvězdy nejprve bikonvexní spojka s "plošší" stranou (méně vypuklou, větší poloměr křivosti) ke hvězdě a pak konkávně-konvexní rozptylka, přičemž poloměr křivosti konvexní strany je velmi velký a už skoro dělá dojem roviny, tato strana je nejblíže okuláru. Vzduchová mezere je dána plastikovým kroužkem tak 2,3 mm výšky, ale četl jsem i o dřívějších modelech s tak 0,2 mm mezerou.

Další možností neostrého obrazu zřejmě (kromě defektního okuláru nebo zrcátka či dokonce igelitu či vazelíny na skle apod.) je zřejmě méně pravděpodobné značné nedodržení požadovaných poloměrů křivosti při výrobě čoček a tím zavedení příliš velkých vad zobrazení (astigmatismu a sférické vady), možná i opomenutí vložení distančního kroužku, pokud nemá zanedbatelnou výšku, nebo asi nejpravděpodobnější a opět hrubými chybami ve výrobě způsobené špatné vyleštění čoček.

alenzo

refraktor z Lidlu

Příspěvek od alenzo »

To jestli je objektiv sesazený správně jsme taky kontroloval. Takže to vypadalo na vadu čoček z výroby.
Jinak jsem to vyreklamoval a teď jsem skončil s Newtonem od Sky watcheru 150/750 a to je úplně jiná liga. Ještě dokoupím barlow APO 2x a budu naprosto spokojen.
Tomkk

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Tomkk »

alenzo napsal: To jestli je objektiv sesazený správně jsme taky kontroloval. Takže to vypadalo na vadu čoček z výroby.
Jinak jsem to vyreklamoval a teď jsem skončil s Newtonem od Sky watcheru 150/750 a to je úplně jiná liga. Ještě dokoupím barlow APO 2x a budu naprosto spokojen.
Teď už je to jedno, ale v tak hrubou chybu čoček (aby i ve dne při malém zvětšení nešlo zaostřit) se mi nějak nechce věřit. Nemohl být nějaký problém v jejich, uložení? Myslím nějaký otřep, nebo boule na těch kroužcích, co vymezují polohu čoček? Čočky by tam ležely šikmo, nebo by se po dotažení dokonce deformovaly...
Cassi

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Cassi »

Můj dalekohled z lidlu je super... Viděl jsem (na noční obloze) víc, než jsem od něho čekal...
víc pozorování s ním ja mých stránkách: http://www.cassi.astronomie.cz/
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Dexx

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Dexx »

Je Lidl-telescope vhodný pro pozorování Slunce projekční metodou bez filtru? Nemůže se poškodit okulár? Máte někdo zkušenosti? Díky.
Mates
Věk: 63

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Mates »

Já jsem to podobným refraktorem párkrát zkoušel, ale jde to opravdu jen pár vteřin a z okuláru se začíná kouřit. Pokud jsou čočky uloženy v plastu může asi dojít k deformaci. Já už to nepokouším a právě jsem si objednal folii na objektiv. Asi to bude mnohem bezpečnější.
KoMar

refraktor z Lidlu

Příspěvek od KoMar »

Asi více než na dalekohledu bude záležet na typu a konstrukci okuláru. Někde se tu o tom už diskutovalo. Neměl by to být žádný okulár s lepenými čočkami, tzn. že z běžných typů zůstávají typy Huygens a Ramsden. Taky by okulár měl mít dostatečně velký průměr čoček a clon, aby soustředěný svazek slunečního světla nedopadal na tmavé plochy. Taky by trochu mohlo pomoci přiclonění objektivu.
MP

refraktor z Lidlu

Příspěvek od MP »

KoMar napsal: Neměl by to být žádný okulár s lepenými čočkami, tzn. že z běžných typů zůstávají typy Huygens a Ramsden.Nevim, ale zrovna techto typu bych se dost bal. Huygens ma ohnisko mezi cockami, Ramsden tesne pred polni cockou ( prakticky v jejim prednim povrchu ) a temer nulovou vzdalenost vystupni pupily od ocni cocky.. Takove okulary se urcite budou zahrivat vice, nez treba Plossl, kde je clona kus pred polni cockou ( chlazena vzduchem i tubusem ) a vystupni pupila kus za ocni cockou.

Na dalekohledu take zalezi, resp. na jeho svetelnosti. Cim vetsi prumer, tim vice svetla je soustredeno a cim kratsi ohnisko, tim uzsi je prostor, do ktereho je soustredeno ( mensi obraz Slunce v primarnim ohnisku ). Lidlskop s f/10 je snad jeste pouzitelny, ale treba f/4 bych namiril na Slunce bez filtru pouze za ucelem zapaleni taboraku ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Dexx

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Dexx »

Takže to raději nemám zkoušet... Co to je za okuláry vůbec nevím, že. A jakej filtr se na to dává taky nevím... tak asi nic... :-[
MP

refraktor z Lidlu

Příspěvek od MP »

Dexx napsal: A jakej filtr se na to dává taky nevím... tak asi nic... :-[Koupit slunecni folii od Baadera ( k dostani u vetsiny nasich prodejcu astrooptiky ), vystrihnout z ni 10cm kolecko, z Lidlskopu sundat rosnici ( je jen nasunuta ), polozit kolecko folie pres objektiv a "priskripnout" tou rosnici. Pak se da pozorovat Slunce primo, bez projekce.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět