Anketa: Jste členem České astronomické společnosti
Už mě několikrát napadlo, kolik uživatelů AF je členem České astronomické společnosti. Prosím všechny, aby zahlasovali, myslím, že výsledek bude zajímavý 

Dobson 200/1200, SCT 127/1250, AC 120/600, 80/400, ED 72/420
15x70, 10x30, 6.5x32
15x70, 10x30, 6.5x32
Hlasuju, že ne. Jsem nestranný, byl jsem a budu.
Bude každý hlasovat pravdivě?
Bude každý hlasovat pravdivě?
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
Již jsem hlasoval , ale možná by v anketě měla být i odpověď : ne ,ale uvažuji o členství.
Newton 114/900
- Honza Ebr (honza42)
Juro, proč hned zkraje předpovídáš, že by někdo hlasoval nepravdivě? Co by z toho kdo měl?
Já jsem členem ČAS, popravdě řečeno tomu nepřikládám žádnou velkou váhu, jsem jím víceméně z recese - vstoupil jsem kdysi, abych mohl kandidovat na předsedu, což změnilo jinak nudný sjezd v docela dobrou legraci. Z členství v ČAS mi neplynou žádné výhod - platím 4 kila ročně a za to můžu sám sobě posílat Astropis
)
Ale beru to tak, že podporuju dobrou věc. Sice mi dneska přijde "sdružovvání ve spolcích" jako dost zbytečná věc, protože je to prakticky relativně k ničemu, ale je pravda, že to tak spousta lidí nevnímá, a tak má ČAS, taky díky historii, docela slušný kredit, který pak aktivně používá při propagaci astronomie - a to mi přijde super. Kdyby neměla členy, tak se s ní asi nikdo nebaví a nedává jí peníze (i když by to z praktického hlediska nic neměnilo).
Já jsem členem ČAS, popravdě řečeno tomu nepřikládám žádnou velkou váhu, jsem jím víceméně z recese - vstoupil jsem kdysi, abych mohl kandidovat na předsedu, což změnilo jinak nudný sjezd v docela dobrou legraci. Z členství v ČAS mi neplynou žádné výhod - platím 4 kila ročně a za to můžu sám sobě posílat Astropis

Ale beru to tak, že podporuju dobrou věc. Sice mi dneska přijde "sdružovvání ve spolcích" jako dost zbytečná věc, protože je to prakticky relativně k ničemu, ale je pravda, že to tak spousta lidí nevnímá, a tak má ČAS, taky díky historii, docela slušný kredit, který pak aktivně používá při propagaci astronomie - a to mi přijde super. Kdyby neměla členy, tak se s ní asi nikdo nebaví a nedává jí peníze (i když by to z praktického hlediska nic neměnilo).
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Jsem nestranný, byl jsem a budu.Každého věc, není to ale škoda? Tady Honza to vystihl dost trefně ;D
Lectorem iustus...
petrk:
Porovnám-li počet členů ČAS a počet zaregistrovaných uživatelů astro-fora je výsledek předem jasný. Členů ČAS zde těžko může být více než 1/4. Anketa možná ukáže poměr mezi těmi aktivnějšími uživateli fóra.
grajda:
To nechápu. Proč by měl někdo lhát v takovéto anketě (a navíc anonymní) ?
Porovnám-li počet členů ČAS a počet zaregistrovaných uživatelů astro-fora je výsledek předem jasný. Členů ČAS zde těžko může být více než 1/4. Anketa možná ukáže poměr mezi těmi aktivnějšími uživateli fóra.
grajda:
To nechápu. Proč by měl někdo lhát v takovéto anketě (a navíc anonymní) ?

No já třeba členem jsem, ale už dlouho nebudu... ::)
15x70, 10x30, 6.5x32
15x70, 10x30, 6.5x32
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
O členství v ČAS se v naší severočeské buňce mluví minimálně jednou za rok, neboť, jak známo, většinou jsme nečleny a nejčastější otázka je právě "proč vstoupit". Cítí se být ČAS v rámci astroobce dostatečně prestižní organizací? Má co nabídnout? Obávám se, že vyjádření Honzy42, jakkoli lakonické a trochu humorně podané, je nejblíže mé představě. Členství v ČAS zatím nepovažuji za něco, o co bych měl usilovat. Svoji energii zatím vynakládám na větší popularizaci astronomie na Jablonecku. Pokud mi ČAS zaručí, třeba i někdy v budoucnu, že by mi to bylo prospěšné, není v tom problém. Otázka je, zda je vůbec současné vedení a další lidé v ČAS schopno či ochotno učinit takové změny. Já ty lidi vůbec neznám, takže to berte jako neutrální dotaz. Jen mi prostě chybí jakákoli motivace.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Honza Ebr (honza42)
MaG: tož to já ty lidi zase víceméně znám. Popravdě řečeno těžké říct, jak se budou aktivity ČAS vyvíjet dál, když Pavel Suchan se teď hodně stahuje (jak jsem pochopil, je to z osobních důvodů, ne že by v ČAS měl nějaké potíže), ale věřím, že to bude stále dobré, možná jen trochu méně intenzivní.
Když jsem psal o "nesmyslnosti" členství v ČASu, myslel jsem především mě, jako běžného astroamatéra. Vy ale něco aktivně děláte pro popularizaci a mohli byste uvažovat třeba o kolektivním členství, ale i o členstvích individuálních, minimálně o spolupráci s ČASem. Ten vám může nabídnout možná i nějaké prostředky, hlavně ale "jméno", kontakty s médii a možná i nějaké služby, nevím přesně jaké Vy mu naopak propagaci jeho eixistence ve vaší kotlině atd.. Astropis třeba je kolektivním členem ČAS a vnímáme spolupráci dlouhodobě velmi pozitivně.
Prostě já vnímám ČAS jako něco jako "PR agenturu české astronomie" a tenhle aspekt její existence je v dobrém souladu s tím, co děláte vy tam u vás (a já to hodně obdivuju a trochu vám to závidim).
Když jsem psal o "nesmyslnosti" členství v ČASu, myslel jsem především mě, jako běžného astroamatéra. Vy ale něco aktivně děláte pro popularizaci a mohli byste uvažovat třeba o kolektivním členství, ale i o členstvích individuálních, minimálně o spolupráci s ČASem. Ten vám může nabídnout možná i nějaké prostředky, hlavně ale "jméno", kontakty s médii a možná i nějaké služby, nevím přesně jaké Vy mu naopak propagaci jeho eixistence ve vaší kotlině atd.. Astropis třeba je kolektivním členem ČAS a vnímáme spolupráci dlouhodobě velmi pozitivně.
Prostě já vnímám ČAS jako něco jako "PR agenturu české astronomie" a tenhle aspekt její existence je v dobrém souladu s tím, co děláte vy tam u vás (a já to hodně obdivuju a trochu vám to závidim).
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Já osboně spojil jsem spojil příjemné s užitečným. Mám dobrý pocit, že jsem přispěl na dobrou věc, sleva 5% u Supry a Astropis naoplátku také není k zahození. Populizátor asi nejsem, ale pro sousedy na mé chatě jsem taková malá soukromá hvězdárna a dokonce si jeden z nich koupil malý refraktor, když pravidelně ukazuji svými dalekohledy Měsíc a planety, často se mi některý zeptá kde se to dá koupit a tak. Už mě nemají za blázna, když vylezu na soukromou loučku nebo políčko a prokážu se v případě podřeby kartičkou ČAS. Aspoň vědí, že nejsem nějakej šmírák...
Lectorem iustus...
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
případě podřeby kartičkou ČAS. Aspoň vědí, že nejsem nějakej šmírákNo to neni spatne, takove alibi pro moznost smirovani Ale ted vazne, uvazoval jsem ze budu clenem CASu, ale nejak jsem nenasel "ten spravny duvod" ci nejakou motivaci tam byt. Jedine co me napadlo, je ta sleva 5% u p.Zahajskeho. Jinak nic. A to je trosicku malo. Pamatujii si doby, kdy clensvti, treba ve Svazarmu, melo sve vyhody (no flame) a taky jsem toho vyuzival (ruzne zavody, vylety do neznama, vedouci kteri neco vedeli a umeli poradit a pomoci, slevy na spolecne akce ...), ale dnes ... nejak se vsechno pozitivni vytratilo a spis mi to pripada ze to je jen o tom zaplat nejake penize a nic vic.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Patřím do skupiny, která tu na AF není příliš zastoupena. Patří do ni tii, kteří dlouho byli v ČASu, ale kteří z ni vystoupili. Podle nich je ČAS mrtvá, k čemuž přispívá posledních několik vedení a jejich volby.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ano, jsem členem ČAS. Neznám problémy v organizaci a tak je nemohu posuzovat. Jsem trochu patriot a ČAS propaguje naši astronomii, tak jestli ten můj roční příspěvek pomůže dobré věci tak je to v pořádku.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Abych byl upřímný, tak jsem nečekal takovou diskusi. Chtěl jsem zjistit, kolik astronomu amatérů odtud je členem. Jinak ale souhlasím s názory zde uvedenými. Když se řekne ČAS, tak bych si představil společnost, která plní zhruba tyto funkce:
Směrem dovnitř pro pasivní členy - zaplatím příspěvek, dostanu výhody. ČAS to dnes staví na slevách, které moc lidí asi nevyužije a Astropisem.
Směrem ven - plošná popularizace. Hvězdárny se totiž věnují hlavně kontaktní popularizaci (přednášky, výstavy, semináře,...). Společnost by proto měla popularizovat hlavně prostřednictvím internetu, médií apod.
Směrem do české astronomie - měla by stmelovat astronomickou obec, vytvářet ona pojítka mezi profesinály, amatéry a veřejností.
Dovnitř - aktivní členové: vzdělávání členů, kteří chtějí pro společnosti pracovat, hledání takových členů atd.
ČAS řadu těchto funkcí sice plní, ale jiné zase ne a i ty které ano, ne moc dobře. Kromě toho na tyto body jde jen malé procento finančních prostředků. Většina peněz jde na něco, čemu říkám grantová agentura. Kolektivní členové ČAS zažádají o dotace a dostanou je na své projekty. Jedná se o hvězdárny nebo složky, které ale zase jsou napojeny na hvězdárny. ČAS je tak vlastně přerozdělovač peněz ze státního rozpočtu. K těmto penězům by se hvězdárny jinak nedostaly.
Málokdo ví, jak to funguje. Člen zaplatí 400 Kč, za to dostane Astropis a Kosmické rozhledy, což všeho všudy jsou ty 400 Kč. Ale! ČAS díky tomu může žádat od státu až 930 Kč. Neboť dle zákona musí 30% nákladů hradit z vlastních příspěvků (členské příspěvky).
Rozpočet ČAS tak sežere hlavně plat tajemníka, peníze na akce hvězdáren a jen málo jde na projekty jako astro.cz (čte ho 4000 lidí!), ČAM apod. Neříkám, že je to špatně a že bych to hned zrušil, ale má být ČAS grantovou agenturou?
Doufám, že zas nedostanu za svůj názor od ČAS přes prsty.
Směrem dovnitř pro pasivní členy - zaplatím příspěvek, dostanu výhody. ČAS to dnes staví na slevách, které moc lidí asi nevyužije a Astropisem.
Směrem ven - plošná popularizace. Hvězdárny se totiž věnují hlavně kontaktní popularizaci (přednášky, výstavy, semináře,...). Společnost by proto měla popularizovat hlavně prostřednictvím internetu, médií apod.
Směrem do české astronomie - měla by stmelovat astronomickou obec, vytvářet ona pojítka mezi profesinály, amatéry a veřejností.
Dovnitř - aktivní členové: vzdělávání členů, kteří chtějí pro společnosti pracovat, hledání takových členů atd.
ČAS řadu těchto funkcí sice plní, ale jiné zase ne a i ty které ano, ne moc dobře. Kromě toho na tyto body jde jen malé procento finančních prostředků. Většina peněz jde na něco, čemu říkám grantová agentura. Kolektivní členové ČAS zažádají o dotace a dostanou je na své projekty. Jedná se o hvězdárny nebo složky, které ale zase jsou napojeny na hvězdárny. ČAS je tak vlastně přerozdělovač peněz ze státního rozpočtu. K těmto penězům by se hvězdárny jinak nedostaly.
Málokdo ví, jak to funguje. Člen zaplatí 400 Kč, za to dostane Astropis a Kosmické rozhledy, což všeho všudy jsou ty 400 Kč. Ale! ČAS díky tomu může žádat od státu až 930 Kč. Neboť dle zákona musí 30% nákladů hradit z vlastních příspěvků (členské příspěvky).
Rozpočet ČAS tak sežere hlavně plat tajemníka, peníze na akce hvězdáren a jen málo jde na projekty jako astro.cz (čte ho 4000 lidí!), ČAM apod. Neříkám, že je to špatně a že bych to hned zrušil, ale má být ČAS grantovou agenturou?
Doufám, že zas nedostanu za svůj názor od ČAS přes prsty.
15x70, 10x30, 6.5x32
15x70, 10x30, 6.5x32
Ja zastavam takovy postoj, ze pokud nejsem pro organizaci nejakym prinosem a nebo ona pro me, tak do ni nebudu vstupovat. Jen nekde byt kvuli 5% v Supre a Astropisu a rikat si, jo jsem v CAS a obcas jet nekam na nejake klaboseni s pobockou o organizacnich nalezitostech neni pro me.
Az se mi bude zdat, ze mi to muze byt prinosem nebo ja ze tim muzu nekomu pomoct (jako okukovac oblohy bez nejakych vyskokych ambici nevim, nevim jak), tak tam treba i vstoupim.
PS: I kdyz nemam zrovna spickove vybaveni, tak za posledni rok byc se mi tech 5% hodilo, ale jak rikam, tohle pro me neni ten duvod. Nechci byt nekde jen pasivnim clankem.
Az se mi bude zdat, ze mi to muze byt prinosem nebo ja ze tim muzu nekomu pomoct (jako okukovac oblohy bez nejakych vyskokych ambici nevim, nevim jak), tak tam treba i vstoupim.
PS: I kdyz nemam zrovna spickove vybaveni, tak za posledni rok byc se mi tech 5% hodilo, ale jak rikam, tohle pro me neni ten duvod. Nechci byt nekde jen pasivnim clankem.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650