PERIODICKÁ CHYBA (PE) paralaktické montáže
To bohuzel neni mozne, kamera je pridelana uplne napevno. Navic mi neni jasne proc by to nemelo byt dostatecne, vychazi to asi na 3 arcsec / pixel. Pri delsim ohnisku by tam preci nebylo videt neco vic, jedine snad vetsi vliv seeingu ?:)
newton 30 cm, eq6
tak pro velky uspech jeste jednou a tentokrat uz snad opravdu dukladne bez nahodnych chyb s velkym durazem na vyvazeni.
myslim ze je vcelku jasne videt jak moc neperiodicke to je.
Opravdu nechapu proc ma tato montaz moznost pec vzhledem k tomu, ze nejaka takova pouzitelna perioda pro opravu chyby by byla 80 minut. Na 8 minutach nez se otoci snek nejde opravit nic. Vysledna opravna krivka je asi v ramci +-4 arcsec a ve vysledku to s temi nejhorsimi vrcholy neudela v podstate nic a jeste to zhorsi ten nejlepsi 15 minutovy prubeh s chybou +- 6arsec.
Rekl bych ze cela tato oskliva krivka je zpusobena neperiodicnosti prevodovky a v prubehu 40 minut trvale roste a pak v prubehu dalsich 40 minut klesa podle toho jak se sejdou faze jednotlivych komponent. Bohuzel to zpusobuje velke problemy s pointaci protoze ta budto nestiha nebo prejizdi. Z grafu pointace je to narustani a klesani chyby taky krasne videt. Kazdopadne si budu muset rozmyslet co s tim budu delat protoze takhle to je tak na to udelat 15 minutovou expozici a pak pres hodinu cekat na dalsi dobry prubeh
myslim ze je vcelku jasne videt jak moc neperiodicke to je.
Opravdu nechapu proc ma tato montaz moznost pec vzhledem k tomu, ze nejaka takova pouzitelna perioda pro opravu chyby by byla 80 minut. Na 8 minutach nez se otoci snek nejde opravit nic. Vysledna opravna krivka je asi v ramci +-4 arcsec a ve vysledku to s temi nejhorsimi vrcholy neudela v podstate nic a jeste to zhorsi ten nejlepsi 15 minutovy prubeh s chybou +- 6arsec.
Rekl bych ze cela tato oskliva krivka je zpusobena neperiodicnosti prevodovky a v prubehu 40 minut trvale roste a pak v prubehu dalsich 40 minut klesa podle toho jak se sejdou faze jednotlivych komponent. Bohuzel to zpusobuje velke problemy s pointaci protoze ta budto nestiha nebo prejizdi. Z grafu pointace je to narustani a klesani chyby taky krasne videt. Kazdopadne si budu muset rozmyslet co s tim budu delat protoze takhle to je tak na to udelat 15 minutovou expozici a pak pres hodinu cekat na dalsi dobry prubeh

newton 30 cm, eq6
Ten průběh je sice trochu divočejší,ale nevybočuje jeho rozsah až nějak z mezí těchto montáží. Problém bych viděl hlavně v tom pointačním dalekohledu, protože tohle dokáže autopointer bez extra potíží zvládat. Jen do toho nemontovat PEC. autopointační dalekohled má krátké ohnisko, proto začíná podle mě systém korigovat později, než by bylo žádoucí a než je zaznamenána odchylka, nasnímán a vyhodnocen obraz a zareaguje elektronika a projeví se zásah do montáže, - do té doby odchylka narůstá. I při velké agresivitě je již pozdě a na výsledném obrazu se to projeví. 3"/pixel je dost, chceš -li se dostat u výsledku pod 1pixel. Problém bych opravdu viděl v pozdní reakci.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Rekl bych ze cela tato oskliva krivka je zpusobena neperiodicnosti prevodovky a v prubehu 40 minut trvale roste a pak v prubehu dalsich 40 minut klesa podle toho jak se sejdou faze jednotlivych komponent.
Ano, přesně tak to je. Ta volba poměru kol pastorek - mezikolečko - kolo na šneku je dost nešťastná a periodické to prostě moc není. Přesně na tohle si dávám pozor, když někomu navrhuju převod k pohonům na montáž, a je nutné motor zpřevodovat, tak aby ten poměr byl celočíselný a pokud možno pouze jeden převod. Jinak je to prakticky nekorigovatelné.
Sám to mám na EQ6 podobné, akorát o něco lepší, tak +/-15"
Pointovat mi to jde, byť úplně ideální to není. Zkus zkrátit cyklus autoguideru někde k jedné sekundě. S tím ohniskem pointéru bude mít i Milan pravdu.
Ano, přesně tak to je. Ta volba poměru kol pastorek - mezikolečko - kolo na šneku je dost nešťastná a periodické to prostě moc není. Přesně na tohle si dávám pozor, když někomu navrhuju převod k pohonům na montáž, a je nutné motor zpřevodovat, tak aby ten poměr byl celočíselný a pokud možno pouze jeden převod. Jinak je to prakticky nekorigovatelné.
Sám to mám na EQ6 podobné, akorát o něco lepší, tak +/-15"
Pointovat mi to jde, byť úplně ideální to není. Zkus zkrátit cyklus autoguideru někde k jedné sekundě. S tím ohniskem pointéru bude mít i Milan pravdu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- BiF
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Na mé home-made montáži jsem měl takovýto průběh PE:
(jedna otočka šneka)
(psal jsem o ní v tomto tématu na str. č.7)
Z neznámé příčiny je ale současný průběh tento:
(dvě otočky šneka)
Polovinu otočky šneka se PE pohybuje v rozsahu ~10", pak dojde během 15 sec k propadu o více jak 35" a následuje druhá polovina otočky s podobným průběhem, jako je průběh před tím rychlým skokem.
S pointací jsem nikdy neměl větší problémy, s tímto rychlým skokem je to však neupointovatelné. Nemohu najít příčinu toho skoku, a tak se obracím na vás, zda by někoho nenapadlo, čím by to mohlo být.
Mezi šnekem a motorem je převod 1:4 řešený ozubeným řemínkem...
(jedna otočka šneka)
(psal jsem o ní v tomto tématu na str. č.7)
Z neznámé příčiny je ale současný průběh tento:
(dvě otočky šneka)
Polovinu otočky šneka se PE pohybuje v rozsahu ~10", pak dojde během 15 sec k propadu o více jak 35" a následuje druhá polovina otočky s podobným průběhem, jako je průběh před tím rychlým skokem.
S pointací jsem nikdy neměl větší problémy, s tímto rychlým skokem je to však neupointovatelné. Nemohu najít příčinu toho skoku, a tak se obracím na vás, zda by někoho nenapadlo, čím by to mohlo být.
Mezi šnekem a motorem je převod 1:4 řešený ozubeným řemínkem...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Nejspíš hlavním šnekem, který nebude na tečně k šnekovému kolu, což může býti způsobeno malou vůlí v uložení v pouzdře šneku. Záběr na šneku není plynulý. Šnekové kolo a šnek byl při výrobě zabrušován. Používáš ještě čelní soukolí 1:4...
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
- BiF
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj.
To, že šnek není na tečně kola bylo to první, co jsem kontroloval- závadu jsem bohužel nenašel. Vůli mezi šnekem a kolem mám neustále vymezovanou pomocí pružiny, která dotlačuje šnek ke kolu. Vždy to fungovalo k mé spokojenosti.
Čelní soukolí mezi motorem a šnekem jsem vyměnil za převod ozubeným řemenem (také 1:4). Bylo to hned to druhé, kde jsem hledal chybu. Nasadil jsem tedy to čelní soukolí místo převodu s řemenem a výsledek je téměř stejný- vždy, 2x za otočku, dojde k většímu skoku v chodu montáže, který autoguider nedokáže tak rychle kompenzovat.
Jediné, co ještě připadá v úvahu, je výměna ložisek na šneku. Sice tomu vůbec nevěřím, ta ložiska toho mají naběháno tak málo (při těch rychlostech), ale těch pár korun obětuji, abych tuto možnost vyloučil...
To, že šnek není na tečně kola bylo to první, co jsem kontroloval- závadu jsem bohužel nenašel. Vůli mezi šnekem a kolem mám neustále vymezovanou pomocí pružiny, která dotlačuje šnek ke kolu. Vždy to fungovalo k mé spokojenosti.
Čelní soukolí mezi motorem a šnekem jsem vyměnil za převod ozubeným řemenem (také 1:4). Bylo to hned to druhé, kde jsem hledal chybu. Nasadil jsem tedy to čelní soukolí místo převodu s řemenem a výsledek je téměř stejný- vždy, 2x za otočku, dojde k většímu skoku v chodu montáže, který autoguider nedokáže tak rychle kompenzovat.
Jediné, co ještě připadá v úvahu, je výměna ložisek na šneku. Sice tomu vůbec nevěřím, ta ložiska toho mají naběháno tak málo (při těch rychlostech), ale těch pár korun obětuji, abych tuto možnost vyloučil...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Re: PERIODICKÁ CHYBA (PE) paralaktické montáže
Když se dívám na naměřená vstupní data, tak by tam mohl býti i větší symetrický odpor v tření... Já jsem měl možnost u dalekohledu aretovat (pomocí 3 červíku a 3 segmentů) tento odpor oboustraně v uložení v ložiscích a přítlakem šneku na šnekové kolo, takže se vymezila potřebná vůle pro ideální záběr.
Zkusil by jsem nejdřív zjistit zda se nemění mechanický odpor při jedné otočce pohybem rukou... dvojnásobný nárust v odporu by jsi měl poznat...Jakou používáš ustanovku, memůže trochu prokluzovat při záběru s mechanickým odporem. Vylučuji tu oscilaci změnou napětím (stabilizátor)... Může býti i potíž s řešením přítlaku šneku pomocí dvou dlouhých šroubů s pružinami a oboustranými maticemi...
http://www.bilek.astronomy.cz/vybaveni/ ... detail.jpg
Habl
Zkusil by jsem nejdřív zjistit zda se nemění mechanický odpor při jedné otočce pohybem rukou... dvojnásobný nárust v odporu by jsi měl poznat...Jakou používáš ustanovku, memůže trochu prokluzovat při záběru s mechanickým odporem. Vylučuji tu oscilaci změnou napětím (stabilizátor)... Může býti i potíž s řešením přítlaku šneku pomocí dvou dlouhých šroubů s pružinami a oboustranými maticemi...
http://www.bilek.astronomy.cz/vybaveni/ ... detail.jpg
Habl
Asi bych zkusil dát šnek napevno, bez vymezování vůle pomocí pružiny, a to i za cenu , že někde během otáčky bude vůle. To bych eliminoval úmyslným rozvážením. Přeci jen šnek a kolo by měly stále běžet po roztečné kružnici, tohle řešení sice vede k bezvůlovému záběru, ale vede to ke změně chodu převodu
lepší rada žádná než špatná
Ovšem je divné,že předtím ten problém nebyl.Nedošlo Franto k nějaké deformaci při přepravě do nové hvězdárny? Zkontroluj schválně ještě jednou šnek a jeho axiální uložení.Máš to tam koukám asi vymezeno na kuličky.Nebo se mýlím?
- BiF
- Kontaktovat uživatele:
Ovšem je divné,že předtím ten problém nebyl
Přesně, to je to, co mi nejde do hlavy.
Na tom místě, kde stojí montáž teď , je už asi dva roky. Problém je ale starý jen přibližně dva měsíce. Žádný mechanický ráz to nedostalo, nic mi na to nespadlo, prostě nic, co bych mohl dát do souvislosti s touto změnou.
Pokud točím šnekem rukou, tak ve dvou místech možná cítím lehkou změnu v odporu (v rukách ale moc citu nemám, zavolám si k tomu příště manželku). Dokonce je to i přibližně po těch 180-ti stupních. Myslel jsem si, že je to určitě tím (typuji ta ložiska). Bohužel, po označení míst, kde cítím tu změnu v odporu a následné noční kontrole jsem nenašel shodu mezi těmi rychlými změnami v průběhu PE a místy, kde cítím změnu odporu v otáčení.
Přesto by to asi byla hodně velká náhoda, kdyby tyto dvě věci neměli žádnou souvislost, takže jsem přeci jen objednal nová ložiska a uvidím, zda dojde ke změně.
Šnek mám uložen z jedné strany na jehličkovém ložisku, na druhé mám dvouřadé kuličkové (pro vymezení axiální vůle). Jiné řešení, pokud jsem nechtěl použít uložení šneku na kluzných ložiscích, jsem nenašel- šnek je poměrně krátký a je tam proklatě málo místa. Pro odstranění zbytkové vůle (pokud by tam nějaká byla) mám navíc šnek z obou stran opřen o pevné hroty.
I když možná celé to mé "monstrum" vypadá složitě, fungovalo velice dobře, tuhost celé montáže je myslím výborná. Zabralo to ale spostu let vymýšlet a vyrábět různé "dodělávky a zlepšeníčka", aby to fungovalo k mé spokojenosti. Už se to tu několikrát probíralo, zda má smysl vyrábět montáž. Myslím, že určitě nemá, kdybych čas strávený nad výrobou (a hlavně "vymýšlením") proseděl v práci, tak jsem si vydělal na tři takové montáže (a určitě lepší). Na druhou stranu mám ale dobrý pocit z toho, že jsem si to prostě udělal sám a jak se znám, tak bych do toho šel jistě znovu. A to jsem dodnes žádnou jinou montáž na vlastní oči neviděl (!) a vymýšlel jsem vlastně věci dávno vymyšlené. Montáže jsem postavil již tuším čtyři, od jedné dřevěné jako kluk, až po tuto...
Ale to hlavní, pokud už montáž fungovala skvěle, tak zase bude!
Já na to přijdu...
Přesně, to je to, co mi nejde do hlavy.
Na tom místě, kde stojí montáž teď , je už asi dva roky. Problém je ale starý jen přibližně dva měsíce. Žádný mechanický ráz to nedostalo, nic mi na to nespadlo, prostě nic, co bych mohl dát do souvislosti s touto změnou.
Pokud točím šnekem rukou, tak ve dvou místech možná cítím lehkou změnu v odporu (v rukách ale moc citu nemám, zavolám si k tomu příště manželku). Dokonce je to i přibližně po těch 180-ti stupních. Myslel jsem si, že je to určitě tím (typuji ta ložiska). Bohužel, po označení míst, kde cítím tu změnu v odporu a následné noční kontrole jsem nenašel shodu mezi těmi rychlými změnami v průběhu PE a místy, kde cítím změnu odporu v otáčení.
Přesto by to asi byla hodně velká náhoda, kdyby tyto dvě věci neměli žádnou souvislost, takže jsem přeci jen objednal nová ložiska a uvidím, zda dojde ke změně.
Šnek mám uložen z jedné strany na jehličkovém ložisku, na druhé mám dvouřadé kuličkové (pro vymezení axiální vůle). Jiné řešení, pokud jsem nechtěl použít uložení šneku na kluzných ložiscích, jsem nenašel- šnek je poměrně krátký a je tam proklatě málo místa. Pro odstranění zbytkové vůle (pokud by tam nějaká byla) mám navíc šnek z obou stran opřen o pevné hroty.
I když možná celé to mé "monstrum" vypadá složitě, fungovalo velice dobře, tuhost celé montáže je myslím výborná. Zabralo to ale spostu let vymýšlet a vyrábět různé "dodělávky a zlepšeníčka", aby to fungovalo k mé spokojenosti. Už se to tu několikrát probíralo, zda má smysl vyrábět montáž. Myslím, že určitě nemá, kdybych čas strávený nad výrobou (a hlavně "vymýšlením") proseděl v práci, tak jsem si vydělal na tři takové montáže (a určitě lepší). Na druhou stranu mám ale dobrý pocit z toho, že jsem si to prostě udělal sám a jak se znám, tak bych do toho šel jistě znovu. A to jsem dodnes žádnou jinou montáž na vlastní oči neviděl (!) a vymýšlel jsem vlastně věci dávno vymyšlené. Montáže jsem postavil již tuším čtyři, od jedné dřevěné jako kluk, až po tuto...
Ale to hlavní, pokud už montáž fungovala skvěle, tak zase bude!
Já na to přijdu...

Je to možná blbost,ale ze své strojírenské praxe mám takovou zajímavou zkušenost.Když něco nefungovalo jak má celé zařízení jsem rozebral vyčistil a opět součástku po součástce složil a ono to najednou zase fungovalo jak mělo.Zdá se to divné ale ono to opravdu někdy zafunguje.Nevím jestli v tvém případě.Ale za pokus by to stálo než budeš kupovat ta ložiska.
- BiF
- Kontaktovat uživatele:
Rozebrání, čištění (ultrazvuk) a opětovné složení (nic mi nezbylo! ) již samozřejmě proběhlo.
Proto jsem ložiska objednal. No uvidíme, dám vědět ...
Proto jsem ložiska objednal. No uvidíme, dám vědět ...
Ložiska to spíše nebudou, ale jen mne napadlo jak působí axiálně i radiálně obě spirální pružiny přítlaku... zda rovnoměrně neb jeden přítlak a je přitlačován větší silou a nemusí býti dodržena evolventní kružnice (křivka opisovaná bodem přímky). Charakteristika spirální pružiny nemusí býti konstantní... Rozhodně lepší řešení je centrický přítlak a pevné uložení obou konců šneku...zkusil by jsem změřit posuvkou oba přítlačné šrouby za chodu
Habl
Habl