Refraktor SW ED 100/900 nebo Mak SW 150/1800
Pak by jsem raději volil SW ED 100/900 vzhledem k zornému poli a kvalitnějšímu kontrastu, bez centrálního stínění. Pro DSO to není TOP, ale lze též tento přístroj do 1D použít (třeba M 42). Je v podstatě bezúdržbový.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
To Kokes - ramena musí být kdyby na chleba nebylo jezdím na chajdu asi 45km od Brna a ve vzdálenosti dalších asi 8 km mám vyhlédnuté místečko na kopečku kde je tma jak v uhelným skladu - to bych se na to podíval, abych se nepodíval.
45km je už fajn, ja som samozrejme hovoril o Brne a príbrní.
SW ED80 / Vixen 8x56
To Kokes - ramena musí být kdyby na chleba nebylo :)Pak bych Ti ale ještě možná doporučil zastavit se na nějakém srazu, kde je víc dalekohledů různých průměrů, a podívat se s nimi, abys pak nakonec třeba nebyl zklamaný
.
Nejokatější spirální galaxie na severní obloze, kterou je M 51, pod oblohou s MHV kolem 7 mag i ve 150mm dalekohledu vypadá dost neurčitě a osobně v ní za takových podmínek s podobným dalekohledem spirální strukturu vidím jen opravdu v náznaku a při hoodně velkém snažení. V tom 100mm EDčku bych s viditelností těch ramen opravdu nepočítal.
Takhle vypadá například kresba M 51 přes 10" dalekohled:
To jest přes dalekohled, který má více než 6x (!) větší světelný zisk než to EDčko.
P.S. Jestli chceš skutečně pozorovat struktury galaxií, zeptej se Stany, jaký druh dalekohledu by Ti doporučil ;D.
Nejokatější spirální galaxie na severní obloze, kterou je M 51, pod oblohou s MHV kolem 7 mag i ve 150mm dalekohledu vypadá dost neurčitě a osobně v ní za takových podmínek s podobným dalekohledem spirální strukturu vidím jen opravdu v náznaku a při hoodně velkém snažení. V tom 100mm EDčku bych s viditelností těch ramen opravdu nepočítal.
Takhle vypadá například kresba M 51 přes 10" dalekohled:
To jest přes dalekohled, který má více než 6x (!) větší světelný zisk než to EDčko.
P.S. Jestli chceš skutečně pozorovat struktury galaxií, zeptej se Stany, jaký druh dalekohledu by Ti doporučil ;D.
Ještě doplním jednu kresbu "ze života"
. Takhle nějak ji uvidíš přes 150mm dalekohled, pokud budeš v lokalitě s MHV vyšší než 6,5 mag a navíc budeš tak zkušený pozorovatel, jakým je Jeremy Perez:
Více info viz zdroj.
Více info viz zdroj.
Vždyť já to skoro nevidím ani na tom obrázku ;D
Lidi, já si snad koupím kaleidoskop, tam to aspoň budu mít jistý... Jinak díky za ilustraci - tak nějak jsem myslel že by to mohlo být vidět, takže z toho plyne, že v tuzemských podmínkách bych měl hledat radši rameno na kterém se vypláču, že zas houby vidím...
Lidi, já si snad koupím kaleidoskop, tam to aspoň budu mít jistý... Jinak díky za ilustraci - tak nějak jsem myslel že by to mohlo být vidět, takže z toho plyne, že v tuzemských podmínkách bych měl hledat radši rameno na kterém se vypláču, že zas houby vidím...
na galaxie Ti proste nepomuze nic nez prumer a to uz dobre vis, kdyz jsi cetl forum a Stana to mnohokrat potvrdil ;D podle me je ten obrazek od Tharose jeste dost dobrej, ja bych to videl v dalekohledu urcite hure nez jak je vyobrazeno (mensi kontrast apod.)
Ještě doplním jednu kresbu "ze života"
. Takhle nějak ji uvidíš přes 150mm dalekohled, pokud budeš v lokalitě s MHV vyšší než 6,5 mag a navíc budeš tak zkušený pozorovatel, jakým je Jeremy Perez:
Více info viz zdroj.Takhle, jako "dvouplotýnkový vařič", jsem ji viděl jednou jedinkrát svou 110 - bylo to letos v noci ze 17. na 18. března. MHV jsem si pořádně neurčil, ale přes 6 byla. Normálně vidím M51 jenom jako velké mlhavé kolo se zjasněním uprostřed, někdy jsou v té mlze tušit nějaké tvary
ahoj
Petr
Více info viz zdroj.Takhle, jako "dvouplotýnkový vařič", jsem ji viděl jednou jedinkrát svou 110 - bylo to letos v noci ze 17. na 18. března. MHV jsem si pořádně neurčil, ale přes 6 byla. Normálně vidím M51 jenom jako velké mlhavé kolo se zjasněním uprostřed, někdy jsou v té mlze tušit nějaké tvary
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Tak jsem díky členovi Kokes měl možnost kouknout se 10" SCTéčkem (ještě jednou díky), což mi zase zamotalo hlavu, takže teď uvažuju o 8" SCT Celestron - jenže - je ještě takový dalekohled použitelný pro pozemní pozorování ? Navíc jsem narazil na stránku s porovnáním SCT celestronů 5", 6" a 8 " (bohužel už nevím kde, vždycky když se snažím najít nějaké review, tak na jednu "rozumnou" stránku připadá tak deset stránek obchodů) kde uváděli právě nejmenší zorné pole u té 8" a to kolem 50´.
Teda nechci ti do toho mluvit, ale radši zapoměň na nějakou univerzálnost...Pozemní a astronomické pozorování je o tom, že neexistuje kočkopes, co by splnil oboje..
Na pozemní pozorování si kup triedr..
Natěšený že z kopce nad městem budu okukovat PV radnici Dobsonem při 115 x to bylo o tom, že ze země šel teplý vzduch a vlnil se obraz a nedalo se to zaostřit a lepší pohled na město byl spřaženým malokukem refra 80/400 při 21 x zvětšení..
To je moje zkušenost..
Na pozemní pozorování si kup triedr..
Natěšený že z kopce nad městem budu okukovat PV radnici Dobsonem při 115 x to bylo o tom, že ze země šel teplý vzduch a vlnil se obraz a nedalo se to zaostřit a lepší pohled na město byl spřaženým malokukem refra 80/400 při 21 x zvětšení..
To je moje zkušenost..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Mohl by mi někdo upřesnit (třeba Tharos, když mi tak pěkně znechutil malé zorné pole u maksutova:-), co bych získal při použití 2" výstupu u SCT 8" případně 6" ? Konkrétně jakého zorného pole bych tím dosáhl, oproti původnímu 1,25", kde to dělá asi 60" respektive 80" ? A co konkrétně by to obnášelo - tak za prvé 2" výstup z tubusu, 2" zrcátko a potom zase nějaká redukce na 1,25 " okulár nebo bych musel použít i 2" okuláry aby to mělo význam ?
MAKk má malé zorné pole .Při stejném ohnisku ho má SCT stejně malé . Oproti MAKu se kvalita zobrazení u SCT rychleji zhoršuje k okraji pole. Při použití 2" příslušenství můžeš získat větší pole ( samozřejmě za použití okulárů, které takové pole vykreslí), ale za cenu vinětace krajů pole, a zhoršení dalších aberací směrem k okraji - a to jak u MAKu, tak i SCT. Kvalitnější kraje pole umožňuje u SCT systém ACF u dalekohledů fy Meade.
.....
Tebou uváděné pole není 60" nebo 80" ale 60´nebo 80´ !
.....
Tebou uváděné pole není 60" nebo 80" ale 60´nebo 80´ !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz