IFN (mlhoviny mezi Polárkou a M81)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Škoda těch artefaktů, ale některé partie skutečně poznávám na první pohled.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Ahoj, chystám se na tyhle mlhoviny přes 150mm objektiv a jen bych se chtěl zeptat co si myslíte o jejich focení přes mod., či spíš nemod. zrcadlovkou? Zvažuju použití UV/IR filtru, nebo OWB filtr? Mají tyhle prachový struktury taky něco v Ha, nebo je modifikace foťáku na tyhle mlhoviny k ničemu?
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
H-alfa tam asi nebude skoro žádná (kolik světla emitovaného mlhovinami naší Galaxie se asi dokáže od nich vrátit? Nula nula prd..). Modifikace ale přináší i rychlejší sběr světla, takže lze zkrátit expozici a pochytat víc subframů. Myslím, že 150 mm ohnisko je dobrým kompromisem, pokud trefíš vhodnou oblast, např. tu vpravo nahoru od M81, M82 co jsem už fotil 135mm. Je tam ale mnoho dalších zajímavých míst. Těším se 
Přesně na ten "chumel" u M81a 82 si brousím zuby Co se týče těch filtrů, tak jsem se ptal taky hlavně proto, že s mod. foťákem se mi zdá, že mám mnohem světlejší pozadí a nemohu si dovolit tak dlouhé expozice. Před modifikací nebyl problém exponovat až 10-12-14 min na f2,8, bez filtru, ale po tom tak max poloviční dobu a vrtalo mi hlavou, jestli není teda potom foťák citlivější i na SZ a jiné rušivé světlo a jestli má smysl fotit prachové mlhoviny s citlivostí na Ha, když bych si pak nemohl dovolit velmi dlouhé expozice.
Z vlastní zkušenosti můžu říct jednu věc - nemodifikovanou zrcadlovkou tam neni ani ň. Teoreticky to asi pujde podložit tim, co se jde dočíst třeba tady http://www.galaxyimages.com/UNP_IFNebula.html, pak si stačí najít co je to ERE. Střed těch vlnovejch délek je poměrně blízko h-alfy, takže modifikace je imho nutnost.
Martin Bůna
Modifikace ale přináší i rychlejší sběr světla, takže lze zkrátit expozici a pochytat víc subframů.
No a to je právě moje jádro pudla. Pokud tedy ty mlhoviny nevyzařují žádnou Ha (či nějaké pouze teoretické minimum), ale histogram narůstá znatelně rychleji, tak pak chytám s modifikací nějaké nežádoucí světlo, není-liž pravda? Takže z toho vyplývá, že je mod. zrcadlovka na IFN nevýhodná.
No a to je právě moje jádro pudla. Pokud tedy ty mlhoviny nevyzařují žádnou Ha (či nějaké pouze teoretické minimum), ale histogram narůstá znatelně rychleji, tak pak chytám s modifikací nějaké nežádoucí světlo, není-liž pravda? Takže z toho vyplývá, že je mod. zrcadlovka na IFN nevýhodná.
No nechci se moc hadat, ale loni touhle dobou jsem nasnimal celkem slusne IFN prave nemodifikovanou DSLR a objektivem 150mm. Pravda byla to hodne vykonna 5DmkII 
Pavel Vabrousek
nemodifikovanou zrcadlovkou tam neni ani ň.
dovolím si lehce zaoponovat, protože já jsem minulý rok IFN nemod. DSLR fotil přes 30mm objektiv a byly tam (i když samozřejmě nic moc) výsledek je na předešlé stránce. Takže ono to podle mě jde, ale otázka je, zda přinese modifikace znatelný posun v mlhovinách, při snížené možnosti dlohé expozice.
EDIT: tady mám náhled jak to dopadlo s nemod DSLR.
dovolím si lehce zaoponovat, protože já jsem minulý rok IFN nemod. DSLR fotil přes 30mm objektiv a byly tam (i když samozřejmě nic moc) výsledek je na předešlé stránce. Takže ono to podle mě jde, ale otázka je, zda přinese modifikace znatelný posun v mlhovinách, při snížené možnosti dlohé expozice.
EDIT: tady mám náhled jak to dopadlo s nemod DSLR.
Vabra: Jo, nad tvojí fotkou jsem se pozastavoval několikrát... neni třeba možný, že jsi tam něco domaloval štětcem? :) Jinak já se o IFN snažil s nemodifikovanou zrcadlovkou 3x, SQM tak 21.20-40, tiffy bych někde ještě možná vyhrabal, ale jsou stejně k ničemu protože v nich neni fakt vubec nic. :(
Martin Bůna
Marat: To SQM bylo jaký model? Já si pamatuju, že jsem tyto IFN fotil na rekordní obloze, kdy mi širokoúhlé SQM ukazovalo až 21,57 a to jsem dával expozice 25x6min při f2. Ty jsi fotil čím, jak a kde, mohlu li se zeptat?
Slávek: SQM-L, z Mříčný u Jilemnice a dvakrát z Jilemnice .. z Jilemnice to bylo jednou s CLSkem (vycházel jsem myslim z Vabrovy fotky, kdy to s CLSkem vyfotil celkem pěkně). Expozice byly různý (5-20min), objektiv asi refráč f/5 nebo nějakej půjčenej 50mm objektiv, to už přesně neřeknu.
Asi byla zrovna moc světlá obloha od sluníčka ;)
Asi byla zrovna moc světlá obloha od sluníčka ;)
Martin Bůna
Já jsem třeba to CLSko na IFN úplně zavrhnul potom, co jsem je zkoušel s poměrně extrémní expozicí 12min na f2 (!) a nebylo tam ZHOLA nic. Pravda ale je, že to bylo nemod. foťákem...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Slávku fotil jsem IFN s CLS jednu noc a bez CLS jinou noc a dospěl k závěru, že mi CLS nepomohlo i když se expozice protáhly, ale ani mi neublížilo. Z toho plyne, že je to spíš o kvalitě oblohy. Moje nejlepší fotky jsou při hodně dobré obloze. Nicméně nejhorší obloha, kdy jsem slabě IFN vydoloval byla SQM 20,90.
MaG: Obloha už nevím přesně jaká byla, ale IFN jsem fotil vždy za co nejlepších podmínek a to je tehdy, když je krásně průzračno a širokoúhlé SQM mi v zenitu ukazuje aspoň 21,4, jinak fotím raději něco jiného. Ale jak jsem psal, bylo to tím nemod. foťákem. Já bych tam dal pouze UV/IR cut filtr a dal bych tu oblast kolem M81/2, nebo oblast Angel nebula, která, ač není tak výrazná, tak ta tu myslím snad ještě není, to by se mi líbilo ale bude to dřina.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Konečně jsem se dokopal k hledání vhodné kompozice galaxií a IFN. Myslím, že jsem ji našel, ale chtělo by to tak 6 - 12 hodin expozic..
Pokusil jsem se o jeden "přirozeně" vypadající snímek
a jeden v negativu
Je to 12x8min ISO800 opět Canon 30Dmod, ED80/600 při F402mm (reduktor Vixen 0,67x)
Pokusil jsem se o jeden "přirozeně" vypadající snímek
a jeden v negativu
Je to 12x8min ISO800 opět Canon 30Dmod, ED80/600 při F402mm (reduktor Vixen 0,67x)