Vznik vesmíru

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Kaiska

Vznik vesmíru

Příspěvek od Kaiska »

No a jestliže každý bod je středem,pak ale nemá okraj? Jinak dobré filosofické téma,aspoň se něco dozvím.
 Triedr TS 20x80Triplet na stativu BDP,Triedr 7x50 sovětský,Lídlák 70-700 deluxe na Astro3.
mkcz
Věk: 58

Vznik vesmíru

Příspěvek od mkcz »

No já do toho moc nevidím, ale na každej "atom" tý pomyslný tyče kolem vesmíru působí gravitace v obou směrech stejně, neměla by kam implodovat... Samozřejmě bude lokálně nehomogenní, ale to v malé tloušťce nebude mít vliv...Plus to, že nějaká malá nehomogenita nevytvoří tlak, kterej by tu tyč smrknul pod Schwarzschildův poloměr, ale opravdu nejsem fyzik:)
Takže ryze teoreticky - ani tehdy to nepůjde. Nejde o malé lokální nehomogenity ale vesmír sám není absolutně gravitačně homogenní ve smyslu rozprostření hmoty v něm a tudíž principiálně každá nehomogenita na všech úrovních zabrání vzniku takového objektu. Vždy to bude mít tendenci ke gravitačnímu kolapsu - bude nevyhnutelný. A ještě mě napadá, že by to byl nejhmotnější objekt Vesmíru ať již jakkoli tenký. Zkus to domyslet - čistě teoreticky... Bude z toho černá díra prakticky i teoreticky.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
kulhous

Vznik vesmíru

Příspěvek od kulhous »

Takže ryze teoreticky - ani tehdy to nepůjde. Nejde o malé lokální nehomogenity ale vesmír sám není absolutně gravitačně homogenní ve smyslu rozprostření hmoty v něm a tudíž principiálně každá nehomogenita na všech úrovních zabrání vzniku takového objektu. Vždy to bude mít tendenci ke gravitačnímu kolapsu - bude nevyhnutelný. A ještě mě napadá, že by to byl nejhmotnější objekt Vesmíru ať již jakkoli tenký. Zkus to domyslet - čistě teoreticky... :)
Já si jen nemyslím, že by to mělo kolabovat samo do sebe, pochopil bych, že se to někde zlomí atp. pokud to povede okolo nějakého hmotného objektu, ale teoreticky sama o sobě ta hmota bude "držet", výsledná gravitační síla působící na každý atom je podle mě mnohem menší i při drobných nehomogenitách (ty mají navíc při takovéto konstrukci vcelku rovnoměrné rozložení v obou směrech), než třeba kdekoliv na Zemi. Kdybych vědel, jakou matiku mám použít, zkusil bych to, ale teoreticky nepůsobí na žádnou částici tyče (při zanedbatelné tloušťce) gravitaci, protože se v obou směrech vyruší. Ale jak modelovat hustotní nerovnosti nevím:(
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
mkcz

Vznik vesmíru

Příspěvek od mkcz »

Já si jen nemyslím, že by to mělo kolabovat samo do sebe, pochopil bych, že se to někde zlomí atp. pokud to povede okolo nějakého hmotného objektu, ale teoreticky sama o sobě ta hmota bude "držet", výsledná gravitační síla působící na každý atom je podle mě mnohem menší i při drobných nehomogenitách (ty mají navíc při takovéto konstrukci vcelku rovnoměrné rozložení v obou směrech), než třeba kdekoliv na Zemi. Kdybych vědel, jakou matiku mám použít, zkusil bych to, ale teoreticky nepůsobí na žádnou částici tyče (při zanedbatelné tloušťce) gravitaci, protože se v obou směrech vyruší. Ale jak modelovat hustotní nerovnosti nevím:(
Problém je v tom, že tady nemůžeme oddělovat teorii od praxe, protože v případě gravitace je to jasné jak nebe na Havaji :). Ten objekt nemá šanci vzniknout ani teoreticky. A pokud bys přeci jen chtěl pominout nebo přeskočit fázi jeho nemožného vzniku, tak je tam zase gravitace, která bude fungovat. Vždyť je to vlastnost hmoty !
Takže pokud si řekneme, že takový objekt bude z hmoty, tak nevznikne ani teoreticky. Pokud si řekneme, že bude z něčeho jiného, tak o tom debatovat bohužel neumím.... :'(.

Představ si, jak vzniká hvězda - jeden atom potká druhý a třetí a čtvrtý.......a nevímkolikátý a přesně tak to bude i s tím objektem. Bude z něho hvězda a když nebude příliš velká a bude mít protekci, tak neskončí jako černá díra ale jako neutronová hvězda.

U té gravitace to neoblafnem.
kulhous

Vznik vesmíru

Příspěvek od kulhous »

Problém je v tom, že tady nemůžeme oddělovat teorii od praxe, protože v případě gravitace je to jasné jak nebe na Havaji :). Ten objekt nemá šanci vzniknout ani teoreticky. A pokud bys přeci jen chtěl pominout nebo přeskočit fázi jeho nemožného vzniku, tak je tam zase gravitace, která bude fungovat. Vždyť je to vlastnost hmoty !
Takže pokud si řekneme, že takový objekt bude z hmoty, tak nevznikne ani teoreticky. Pokud si řekneme, že bude z něčeho jiného, tak o tom debatovat bohužel neumím.... :'(.

Představ si, jak vzniká hvězda - jeden atom potká druhý a třetí a čtvrtý.......a nevímkolikátý a přesně tak to bude i s tím objektem. Bude z něho hvězda a když nebude příliš velká a bude mít protekci, tak neskončí jako černá díra ale jako neutronová hvězda.

U té gravitace to neoblafnem.Tak to, že to nemá smysl stavět, je jasný, to byl jen myšlenkový pokus. Hned by mě napodlo minimálně 5 důvodů, proč by to nešlo sestrojit. Zajímalo mě, pokud by to existovalo, jestli by to bylo stabilní, teda jaký síly na to působí. To, co bylo pro mě kupodivu zřejmý je právě ta gravitace, ale třeba se mýlím. Ve hvězdě gravitace působí jasně do středu, kde se vyrovnává s různými odpudivými. Nechce se mi věřit tomu, že by gravitační nerovnováha způsobená drobnými nehomogenitami v látce, způsobila natolik velký rozdíl sil působící na nějaký atom, aby se začlo zhroutit. Jasně, že působí velké síly v obou směrech, ty bych přes nějakej integrál svedl možná i spočítat, pokud bych tam dosadil nějaký čísla, ale prostě cejtím, že budou v obou směrech skoro dokonale stejný a rozdíl způbenej lokální nehomogenitou bude menší než elektromagnetické síly. Opravdu by mě zajímal nějakej aspoň přibližnej výpočet toho, jak velké síly přibližně působěj v týhle teoretizovaný tyči při naprosto běžně homogenitě a jestli jsou řádově větší, srovnatelný nebo menší s těmi, které drží třeba krystalovou mřížku... :)
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
mkcz

Vznik vesmíru

Příspěvek od mkcz »

To kulhous:

Já myslím, že počítat nějaké síly v tyči neznámých parametrů, vedoucí "kolem" Vesmíru asi nebude to pravé.
Ale ať již tomu věříš nebo nikoli, ta hmota se dříve či později projeví a začne se chovat dle fyzikálních zákonů. Gravitace prostupuje celým Vesmírem a nemine ani tu tyč bez ohledu na drobné nehomogenity uvnitř materiálu.

V okamžiku, kdy ta tyč dosáhne takové hmotnosti (řekněme třeba určité délky při definovaném průměru), že její vlastní gravitace způsobí zhroucení krystalové mřížky neznámého materiálu tyče, spustí se tím proces gravitačního stlačování hmoty a s tím spojený vzestup teploty v jádru toho objektu. Další osud bude záviset na celkové hmotnosti, hustotě, průměru a teplotě.

...a pojďme se vrátit ke vzniku Vesmíru, je to přeci jen název tohoto tématu... :).
Daja

Vznik vesmíru

Příspěvek od Daja »

Prosím dovolte mi, abych se pokusila přeložit si do normálního jazyka pár údajů a když tak mě opravte:
stojím na místě a říkám.........jsem střed vesmíru - pravda
udělám krok na N,S,E,W........stále jsem střed - pravda
vylezu na kopec nebo sfárám do šachty...jsem střed -pravda
někdo, kdo se narodil ve stejném okamžiku, jako já a je kdekoliv na Zemi řekne....jsem střed vesmíru -pravda
kdokoliv starší nebo mladší.....jsem střed vesmíru - pravda
mimozemská bytost kdekoliv a v jakémkoliv čase ve Vesmíru....jsem střed - pravda

Rozdíl je tedy jen v tom, který střed je tu déle.Ten nejstarší ale stejně musel někde vzniknout.
Vážení, nějakou dobu mi zabere studium vámi doporučených materiálů a pak mě snad myšlenky na něvysvětlitelné a nepochopitelné nebudou vyvádět z míry.
Krásný den všem

Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Vznik vesmíru

Příspěvek od Sasa3 »

Trochu mi to připomíná tu scénku z Cimrmanova dobití severního pólu: jdu na sever a na jih...
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Daja

Vznik vesmíru

Příspěvek od Daja »

Můžu s tím nesouhlasit, můžu proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžu udělat.
gsokuba

Vznik vesmíru

Příspěvek od gsokuba »

no jak já říkám tenhle střed je obsažen v celym vesmíru a nedá se počítat kde je tenhle bod starší atp podle mě z pohledu kvantovýfyziky je blbost vůbec o takovym středu uvažovat protože je třeba klidně možný že vesmír začal vznikat ve více místech najednou ale to už je zse jenom teorie
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
mkcz

Vznik vesmíru

Příspěvek od mkcz »

Prosím dovolte mi, abych se pokusila přeložit si do normálního jazyka pár údajů a když tak mě opravte:
stojím na místě a říkám.........jsem střed vesmíru - pravda
udělám krok na N,S,E,W........stále jsem střed - pravda
vylezu na kopec nebo sfárám do šachty...jsem střed -pravda
někdo, kdo se narodil ve stejném okamžiku, jako já a je kdekoliv na Zemi řekne....jsem střed vesmíru -pravda
kdokoliv starší nebo mladší.....jsem střed vesmíru - pravda
mimozemská bytost kdekoliv a v jakémkoliv čase ve Vesmíru....jsem střed - pravda

Rozdíl je tedy jen v tom, který střed je tu déle.Ten nejstarší ale stejně musel někde vzniknout.  
Vážení, nějakou dobu mi zabere studium vámi doporučených materiálů  a pak mě snad myšlenky na něvysvětlitelné a nepochopitelné nebudou vyvádět z míry.    
Krásný den všem

Celý vesmír vzniknul v jednom okamžiku. A rozpínání bylo v počátku inflační - dělo se nadsvětelnou rychlostí. Ale to hlavní je, že tady fungují relativistické efekty a pro náš Vesmír neplatí jeden univerzální čas jako pro celek. Z toho plyne, že se nedá určit tak jak jsme zvyklí z našeho života, že tady ta část vlevo je starší nebo mladší než ta část vpravo. Bavíme se o prostoročase. A čas je relativní pojem. Zkuste nějakou literaturu týkající se Obecné teorie relativity, kde jsou ty věci prezentovány nějak "lidsky" :).

S pozdravem mkcz
Rob_B

Vznik vesmíru

Příspěvek od Rob_B »

Současný odhad stáří Vesmíru je 14,7 mld let. Na otázku KDE se podle mého názoru odpovědět nedá, neboť se všechny objekty ve Vesmíru od sebe vzájemně vzdalují a nikde není střed...
No je to skor 13,7 mld rokov Podla merani druzice WMAP.
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
jozopovazan

Vznik vesmíru

Příspěvek od jozopovazan »

Tym stredom by som sa vobec nezaoberal, je uplne jedno kde je a ci vobec je. Grygar to vysvetlil v tom krasnom priklade chodec - bicyklista - auto. Takze to ani nemozeme zistit, lebo pozorujeme z jedneho bodu.
A na temu: Vznik vesmitu v jednom okamziku a v jednom bode si precitajte Hyperprostor od Kaku.
Pise ze bigbang by sa mohol vysvetlit aj takto:
desatrozmerny svet sa v jednom momente rozpadol na stvorrozmerny a setrozmerny a tieto svety ziju paralelne cez seba.
dalej som este nestihol .... ;D
10" dobson, 10x50, bresser R90
Lukemon
Věk: 45

Vznik vesmíru

Příspěvek od Lukemon »

Tady se píše kde, jak vznikl vesmír a kde končí,ale můj kolega z práce přišel se zajímavou myšlenkou:

Kolikrát už vesmír vznikl a zanikl?

Třeba ted žijeme v 183. vesmíru,ale pak je tu zas otázka co bylo před těch 183. vesmírem a jsme opět tam kde jsme byli.

Sory za ty blbosti,jen prezentuju kolegovu úvahu.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
stana

Vznik vesmíru

Příspěvek od stana »

Nevím jak vy, ale pří pohledu na "propálenou" fotku z Hubbla vzdálených spoustu galaxií, při uvědomění si těch vzdáleností, tak si netroufám tvrdit nic..
;)
Ptát se proč to tak funguje a jak, radši neřeším a omezím se na pouhého návštěvníka/okukovače této vesmírné ZOO.. :)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Odpovědět