Mohli by hviezdy byť živými organizmami?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Aladin

Příspěvek od Aladin »

To nevím.
Umožňují naši existenci a zřejmě budou i příčinou našeho zániku.
Ale přesto se na ně rád dívám  ::).
SW dobson 200/1200. Okuláry: 32mm, 25, 13 (Hyperion), 10, 8 (Hyperion), barlow 2x. Triedr: 7x50.
grajda

Příspěvek od grajda »

Hmm. Tak se potěšeně dívám, jak se diskuze rozrostla a poklidně pokračuje.

Pořád se tady v podstatě řeší dvě věci:

Jeden tvrdí, že má příroda "ocamcáť pocamcáť" a druhý tvrdí, že nemá. První argumentuje různými matfyzchem a já nevím, jakými zákony, další spíš prezentací názoru. Argumentujme tak, že všechny tyto zákony se prolínají a tento svět můžeme pouze s větší, nebo menší přesností modelovat a krystal olivínu ve skutečnosti není krystalem olivínu nikde, protože je to jen umělým zjednodušením, modelem s určitým omezením a přesností fungujícím, jakousi škatulkou pro tělesa, mající opravdu ocamcáť pocamcáť. Krystal olivínu je něco, co jsme si nazvali krystalem olivínu, protože neobsahuje příliš mnoho cizích příměsí, protože má určitou krystalickou strukturou, určitý vlastnosti navenek... A sakra. :o A co když popustíme uzdu fantazie až tam, že existují takové (i když nám třeba neznámé) prvky, co dokážou krystal olivínu ovlivnit natolik, že v rámci několika generací se nám, lidem bude jevit jako krystal olivínu, ale ve skutečnosti bude nejen beze zbytku a nezvratitelně splňovat všechny současné "definice" života, ale dokonce bude (i když podle našeho pohledu ne) myslet!!! Netvrdím, že takový krystal jen tak někdo najde, spíš tvrdím, že se to může a nemusí stát. Víte, jak malé množství příměsí stačí dát do křemíku, aby z PN přechodu vzniknula např. dioda, tranzistor... ...i když vodivost samotného, čistého křemíku, by mohla být pro většinu aplikací nezajímavá. Netvrdím tady, že věda nefunguje. Jen tvrdím, že sice funguje, ale to, že funguje nedokážeme nikdy dokázat a navíc nikdy věda nefunguje přesně. Vždycky se musíme omezit na jednoduchý model, odpovídající současným poznatkům a schopnostem našeho chápání, tj. přijmeme princip, že funguje ocamcáť pocamcáť...

2. Ještě bych si dovolil ocitovat tohle:

to Eryn : "život" hvězdy se projevuje a probíhá na úrovni změn a reakcí v atomech . Dovede tohle živý organismus ? Nepracuje pouze s hotovými atomy ? Není právě tohle základním rozlišením ?
Ona je ta odpověď vlastně už napsána. Všechno je o té statistice. Za život organismu k té termonukleární reakci-např. vodík na helium může dojít... Nikde není psáno, že např. v jedné bakterii se najednou nesetkají (už tak vzácné) atomy vodíku a díky dostatečné energii "nevybuchnou". Ale v triliónech triliónú bakterií za milión let se něco takovýho třeba i stát může... OK, zahrneme to do "definice" života- např. napišme, že s takovou a takovou rychlostí probíhá v bakterii stejná reakce, jako ve hvězdách. Ale zkoušejme tak zahrnout opravdu všechno... Zjistíme, že nikde není přesná hranice a pokud si ji stanovíme, bude s rozšiřováním poznání každou chvilku složitější a složitější až zjistíme, že je její složitost prakticky nekonečná... A to stanovit nedokážeme. Dokážeme jen najít základní rysy hranic a v případě nalezení něčeho, co je na těch hranicích to zařadit do jedné z našich "škatulek", nebo vytvořit úplně novou a tak pořád dokola... A dokonce, a to se snažím říct, i na základě dnešního poznání můžeme ta nová kritéria hranic hledat. Nevím o tom, že by v některé z mnoha "definic" života bylo napsáno: V živých organismech nedochází k termonukleární reakci. Bereme to totiž jako samozřejmost, že pokud k ní sem tam dojde, je její vliv zanedbatelně malý. Ale je tam. A co považujeme za zanedbatelně malý.

Omlouvám se, pokud píši kostrbatě, dneska jsem si zasloužil osm plzeňských piv...
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Omlouvám se, pokud píši kostrbatě, dneska jsem si zasloužil osm plzeňských piv...
Jo, po 8 plzních se už může stát v hlavě cokoliv....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
grajda

Příspěvek od grajda »

Jo, po 8 plzních se už může stát v hlavě cokoliv....
To si piš. [smiley=laugh.gif] Uvidíme, co řekne stanova teta Edita.
SW 2''-80°-20/50/96
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

Ahoj. Přemýšlel jsem co vlastně život na Zemi (ve vesmíru) znamená. Možná mě za to ukamenujete a budete si myslel svoje. Ale přesto, zkuste se nad touto teorií malinko zamyslet a uvidíte že to taková kravina třeba není. Doufám, že mě pochopíte.
Pokud si uvědomíte velikost vesmíru, co v něm znamenáme, a srovnáte to naopak třeba s viry zjistíte že to je jedno a to samé.

Zkuste si představit že vesmír je ve skutečnosti živý organismus a lidi, nebo jiná forma života ("viry") jsou právě těmi, které napadají planety ("buňky") a ty jsou součástí toho jednoho organismu (vesmíru). Když vezmete v úvahu jak jsme malý a jak je veliký vesmír je to podobné jako s viry. Vir to má taky z pravé ruky daleko do levé a je to pro něho nepředstavitelná vzdlenost jak je malinký. Je to přetažený za vlasy to vím. Ale dál...

Množíme se jako houby po dešti a s planetou to dělá divy. Zachvíli nás bude tolik že se na ni třeba nevejdeme, nebo ji zkrátka zničíme. Stejně jako napadá vir buňky. Co nám zbyde? Hledat domov někde jinde. Jinou planetu kam se život bude stěhovat, kde to budeme moci zase ničit.
Tímto stylem můžeme v budoucnu obsadit třeba "celý" vesmír.
Takže se začneme šírit jako nějaká nákaza. Vesmír má jako každý organismus přirozenou imunitu pro nás to bude gravitace možná i vzdálenost (zatím).

Tohle není nic nového. Jen si představte vesmír jako organismus a nás teda jako vir. Jsme stejně malinký, máme to všechno strašně daleko. Náš život je v poměru ke stráří vesmíru strašně krátký jako je krátký život třeba těch virů. Poměr člověk x vir   vesmír x člověk.  Máme v těle krev, vesmír má temnou hmotu (třeba), máme buňky a vesmír má planety (galaxie), máme viry a vesmír má lidi. Třeba to tak je a mi jsme začínající infekce v nějakém organismu. Třeba to co nám v noci svítí na obloze nejsou hvězdy, ale jsou to buňky. Přitahují nás, mi si je obhlížíme a hledáme nějakou novou kde by jsme se usadili. Bude jich tolik a máme takový výběr jako má vir. Chytne se k první kterou potká a na ní si pochutná. Uděláme vlastně úplně to samé ne?

Zkusil jsem udělat i obrázek, protože mi je jasný že to nikdo nepochopil :D

Kuba
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

A jestli mi někdo napíše že je to hovadina tak budu naštvanej ;D ;D ;D Dalo mi to práci .... ;D
Aladin

Příspěvek od Aladin »

Pochopil. Nad touto paralelou jsem kdysi taky přemýšlel. Dostáváme se ale do extrémních dimenzí, které ještě nejsou zmapované. Jaký by byl tvar takového vesmírného organismu, jestli jich může být i víc = víc vesmírů atd.
Praktický význam má ale jen to, abychom se na Zemi nechovali jako ta infekce!
SW dobson 200/1200. Okuláry: 32mm, 25, 13 (Hyperion), 10, 8 (Hyperion), barlow 2x. Triedr: 7x50.
grajda

Příspěvek od grajda »

Néni to hovadina, ale néni to ani zase až tak nová myšlenka, jako spíš si dovolím to označit za rozšíření teorie Gaia...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_Gaia

Tato teorie však není všeobecně uznávána.
SW 2''-80°-20/50/96
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

Jaký by byl tvar takového vesmírného organismu, jestli jich může být i víc = víc vesmírů atd.Já jsem jednou někde zahlídnul spot ve kterém hráli dvě bytosti z jiné planety kuličky. Mimozemšťan stál a držel ruce duhovou kuličku ve které byla jedna galaxie. Měl jich tam plný sáček. Bylo to hezky udělaný a krásně to simulovalo jak může být vesmír veliký a v jaké jiné dimenzi se taky může vyskytovat.
ski

Příspěvek od ski »

Néni to hovadina, ale néni to ani zase až tak nová myšlenka, jako spíš si dovolím to označit za rozšíření teorie Gaia...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_Gaia

Tato teorie však není všeobecně uznávána.
No u tý naší planety by to sedělo a bylo lépe vidět, protože její obal - biosféra obsahuje vše co je k životu nutné co potřebujeme a taky sami z čeho se skládáme. Ano dá se opravdu říci že Země je živá. Nebo snad né ? Co se týče ohledně bytosti, tak vše co je živé by mohlo být ozn. za bytost. Zvlášť pokud má s náma něco společného. Stará se o potomstvo vyživuje jej a chrání. Sakra to mě to tak nečekaně napadlo ale myslím, že to sedí. Taky má tedy jistý druh chování a vpodstatě něco co se dá označit co nám je zase známe - tedy inteligenci. Jenže ta je na takové úrovni, že mi to nevidíme.
Pak už lze vidět analogii s životem, tedy zase trochu jinak než je to vidět, ve všem co má určitý společný řád, tedy v pohybu spotřeby energie, vzniku a zániku. Jenže to vidíme u toho ostatního poněkud hůř protože jsme si vymezili věci živé a neživé podle toho jak sami vypadáme a z čeho jsme složeni. Můj názor
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

To Caribic: Na túto tému (nie presne túto, ale veľmi veľmi podobnú) som napísala takú dlhšiu sci-fi poviedku. Hovorí o relatívnosti veľkosti, priestoru a času, naznačuje, že nikdy nevieme, či náhodou nie sme všetci vo vnútri nejakého gigantického orgnaizmu... ale to už priveľa prezrádzam.  ;) Som ochotná poslať tú poviedku e-mailom každému záujemcovi, ktorý sa mi ozve. Najlepšie súkromnou správou.

Já jsem jednou někde zahlídnul spot ve kterém hráli dvě bytosti z jiné planety kuličky. Mimozemšťan stál a držel ruce duhovou kuličku ve které byla jedna galaxie. Měl jich tam plný sáček. Bylo to hezky udělaný a krásně to simulovalo jak může být vesmír veliký a v jaké jiné dimenzi se taky může vyskytovat.
To bolo v Men in black. ;D
grajda

Příspěvek od grajda »

S něčím podobným přišel zase kdysi dávno některý sovětský vědec- že vlastně je všechno tak trochu jako matriožka... Že i obyčejný atom lze pořád dělit až do nekonečna, obsahuje taktéž další vesmír, ten se zase skládá z atomů a ty se dají zase dělit. A že náš vesmír je zase jen stavebním prvkem dalšího, ještě většího vesmíru... Třeba zrovna atomem nějakého živočicha. Tento model samozřejmě ještě nikdo nepotvrdil a nevyvrátil. Mám pocit, že článek o tom najdeme např. v některých z technických magazínů sedmdesátých, popř. osmdesátých let. Třeba mě někdo doplní. Viděl někdo třeba, jak vypadá kvark? [smiley=laugh.gif]
SW 2''-80°-20/50/96
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to Eryn :  
Otočme otázku : může být živý organismus hvězdou ?
Může ( dovede) provádět jaderné reakce  ?
Pokud nedovedeme říci ano, nemůže to platit ale ani v té prvotní otázce.

(P.S: Pokud se někomu po 8 plzních v hlavě rozsvítí, není to důkaz jaderné reakce !! :) )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

To bolo v Men in black. GrinJo díky ..... :)
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Pokud máte někdo chuť přemýšlet o Vesmíru, životě a vůbec, tak si přečtěte všechny díky Stopařova průvodce po galaxii od Douglase Adamse. Je to fantastické dílo a obsahuje tolik filozofických témat, že strčí do kapsy kdejakou vážně míněnou filozofickou knihu...
A BTW narážku na vesmírný kulečník obsahuje také :D
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Odpovědět