vyber dalekohledu + montaze
Zdravim vsechny zkusene astronomy!
Mam sice jiz nejake zkusenosti s astronomi - zacinal jsem hodne davno s triedrem (8-20x 50mm) takze po pozorovatelske strance na tom jsem dobre, lec o technice vim jen malo.
Nejakou dobu jiz pouzivam Newtona 200/1000 na EQ5 a rozhodl jsem se jit do neceho vetsiho (az na to nasetrim). Zkusim Vam nastinit svuj plan, doufam, ze mi poradite.
Muj vyber je podminen nekolika faktory:
1. Chci neco vetsiho
2. Melo by to byt v limitu skladnosti - maly osobak, jelikoz musim jezdit za oblohou (cca 80km)
3. I kdyz vim, ze 100% kompromis neexistuje, dobre pouzitelne na deep sky i planetarni pozorovani.
4. Nemam zajem o astrofoto (alespon ne hned)
Na zaklade toho se mi zda idelni Maksutov-Cassegrain.
Muj zhavy tip je Mak od Orion-Optics 250/2250 nebo 300/2700 (mozna uz moc velke), http://www.orionoptics.co.uk/OMC/omc250sp.html
take jsem uvazoval o celestronu 280/2800 http://www.celestron.com/c3/product.php ... ProdID=537
ale nevim jak je to s kvalitou u celestronu.
Rad bych se tedy zeptal na vas nazor nebo doporuceni v teto cenove skupine, pripadne mate-li jiny napad.
Od toho se odviji dalsi dotaz - montaz:
Myslite, ze by tyto teleskopy byly OK na EQ6 Pro od Skywatcher? Vyslo by to totiz vyrazne levneji koupit zvlast bez 'nadupane' montaze od Vixen (samotna stoji cca [ch163]1700).
Skywatcher neuvadi u EQ6 Pro nosnost, tak z toho nejsem moc moudry (Orion 250mm vazi 9kg, 300mm vazi 13kg)
Diky moc za podnetne reakce
Mam sice jiz nejake zkusenosti s astronomi - zacinal jsem hodne davno s triedrem (8-20x 50mm) takze po pozorovatelske strance na tom jsem dobre, lec o technice vim jen malo.
Nejakou dobu jiz pouzivam Newtona 200/1000 na EQ5 a rozhodl jsem se jit do neceho vetsiho (az na to nasetrim). Zkusim Vam nastinit svuj plan, doufam, ze mi poradite.
Muj vyber je podminen nekolika faktory:
1. Chci neco vetsiho
2. Melo by to byt v limitu skladnosti - maly osobak, jelikoz musim jezdit za oblohou (cca 80km)
3. I kdyz vim, ze 100% kompromis neexistuje, dobre pouzitelne na deep sky i planetarni pozorovani.
4. Nemam zajem o astrofoto (alespon ne hned)
Na zaklade toho se mi zda idelni Maksutov-Cassegrain.
Muj zhavy tip je Mak od Orion-Optics 250/2250 nebo 300/2700 (mozna uz moc velke), http://www.orionoptics.co.uk/OMC/omc250sp.html
take jsem uvazoval o celestronu 280/2800 http://www.celestron.com/c3/product.php ... ProdID=537
ale nevim jak je to s kvalitou u celestronu.
Rad bych se tedy zeptal na vas nazor nebo doporuceni v teto cenove skupine, pripadne mate-li jiny napad.
Od toho se odviji dalsi dotaz - montaz:
Myslite, ze by tyto teleskopy byly OK na EQ6 Pro od Skywatcher? Vyslo by to totiz vyrazne levneji koupit zvlast bez 'nadupane' montaze od Vixen (samotna stoji cca [ch163]1700).
Skywatcher neuvadi u EQ6 Pro nosnost, tak z toho nejsem moc moudry (Orion 250mm vazi 9kg, 300mm vazi 13kg)
Diky moc za podnetne reakce
Já mám tohle a jsem plně spokojen...
http://www.celestron.com/c3/product.php ... &ProdID=37
Je to kompaktní (i když ne úplně lehké), a na vizuál super. Rychle sestavíš, ustavíš a už koukáš.
Akorát to chce předělat vývod tubusu na 2" - vývod, redukce a zrcátko...
http://www.celestron.com/c3/product.php ... &ProdID=37
Je to kompaktní (i když ne úplně lehké), a na vizuál super. Rychle sestavíš, ustavíš a už koukáš.
Akorát to chce předělat vývod tubusu na 2" - vývod, redukce a zrcátko...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Vitej na Astroforu 
Velky skladaci dobson + vybava podle dalsich pozadavku (navigace, pohon...).
Cassegrainy ktere zminujes jsou urcite fajn, ale nejsem si uplne jisty, jestli splnuji kriterium 1), pokud uz mas 200mm dalekohled.
Velky skladaci dobson + vybava podle dalsich pozadavku (navigace, pohon...).
Cassegrainy ktere zminujes jsou urcite fajn, ale nejsem si uplne jisty, jestli splnuji kriterium 1), pokud uz mas 200mm dalekohled.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Souhlas s michal.b...
Buď si pořídíš větší SCT a bude to hodně kompaktní ale zase ne o tolik větší průměr - i když např. skok z 8" na 11" rozhodně znát bude. Nebo skládacího dobsona, který bude moct mít i větší průměr ale bude zase rozměrnější a pravděpodobně i těžší...
Je to na tobě a určitě by ti pomohl nějaký astro sraz, kde bys mohl obojí okouknout - např. plánované Litice zde http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1232710320
Buď si pořídíš větší SCT a bude to hodně kompaktní ale zase ne o tolik větší průměr - i když např. skok z 8" na 11" rozhodně znát bude. Nebo skládacího dobsona, který bude moct mít i větší průměr ale bude zase rozměrnější a pravděpodobně i těžší...
Je to na tobě a určitě by ti pomohl nějaký astro sraz, kde bys mohl obojí okouknout - např. plánované Litice zde http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1232710320
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Pokud uvažuješ o průměru větším než 250 mm, asi bych uvažoval o montáži vyšší třídy než EQ6 ( i než ten Vixen - což jsou konstrukčně stejné montáže). Dostáváš se lehce na cenu cca 200.000
Pokud by to mělo být opravdu čistě na vizuální pozorování, potom to tu již uváděl dvader : vidlici a buď Celestron, nebo Meade. Pohodlné na pozorování, kompaktní a transportovatelné, a se všemi možnostmi a výhodami elektronického navádění.
Pokud by to mělo být opravdu čistě na vizuální pozorování, potom to tu již uváděl dvader : vidlici a buď Celestron, nebo Meade. Pohodlné na pozorování, kompaktní a transportovatelné, a se všemi možnostmi a výhodami elektronického navádění.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Diky moc chlapi,
Takze mohl bych se blize zeptat na dve veci?
1) Jak je to u dobsonu s udrzenim objektu v zornem poli? JE to moc velky rozdil smrdlat dvema osama misto jedne u paralakticke montaze? To by byla hlavni vec ktera by me odrazovala u dobsona, ale pokud to neni problem - a zjevne i 400 dobsony existuji tak by to byla asi dobra (a levnejsi volba). Horsi by to asi bylo s tim transportem
2)Takze pokud bych s tim OMC chtel nekdy fotit, ani EQ6 nebo ta od vixnu by nestacila, je tak?
3)POsledni dotaz ohledne kvality optiky? Myslite, ze mezi optikou od Celestronu a Orionu bude velky rozdil (jak by naznacoval velky cenovy rozdil)
Jeste jendou diky moc za reakce.
PS:astro setkani by bylo super - bohuzel jsem ted ale v UK
Takze mohl bych se blize zeptat na dve veci?
1) Jak je to u dobsonu s udrzenim objektu v zornem poli? JE to moc velky rozdil smrdlat dvema osama misto jedne u paralakticke montaze? To by byla hlavni vec ktera by me odrazovala u dobsona, ale pokud to neni problem - a zjevne i 400 dobsony existuji tak by to byla asi dobra (a levnejsi volba). Horsi by to asi bylo s tim transportem
2)Takze pokud bych s tim OMC chtel nekdy fotit, ani EQ6 nebo ta od vixnu by nestacila, je tak?
3)POsledni dotaz ohledne kvality optiky? Myslite, ze mezi optikou od Celestronu a Orionu bude velky rozdil (jak by naznacoval velky cenovy rozdil)
Jeste jendou diky moc za reakce.
PS:astro setkani by bylo super - bohuzel jsem ted ale v UK
No jestli ti nevadí dobson(protože pozorování s ním je úplně v pohodě a objekt udržíš i při větších zvětšeních s trochou cviku v pohodě) tak si kup 400mm a ušetříš kolem 140tisíc oproti tmu, co napsal milan. ;D Jinak dobsony jsou samozřejmě i větší než 400mm. Dokonce jeden metrový někde v Německu že MaGu Akorát abys to měl jak převézt. Petr
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
to dvader:
Mohl bych se te bliz zeptat na ten Tvuj celestron?
Tim predelanim myslis, ze je vyvod z tubusu 1.25'' ?
Jinak go-to funguje bez problemu predpokladam, a montaz je dostatecna pro vizual ?
Diky
Mohl bych se te bliz zeptat na ten Tvuj celestron?
Tim predelanim myslis, ze je vyvod z tubusu 1.25'' ?
Jinak go-to funguje bez problemu predpokladam, a montaz je dostatecna pro vizual ?
Diky
to psmolly:
no jak rikam, jedine dve veci co me na dobsonovi odrazuji (ale nikdy jsem zadnym nekoukal) je ta velikost (aby se to vlezlo do auta) a udrzeni objektu.
Ale budu o tom uvazovat... Dik
no jak rikam, jedine dve veci co me na dobsonovi odrazuji (ale nikdy jsem zadnym nekoukal) je ta velikost (aby se to vlezlo do auta) a udrzeni objektu.
Ale budu o tom uvazovat... Dik
Udržení objektu není problém.. 
Při zakoupení širokoúhlého a kvalitního okuláru se stihneš jít vy..ščat..a ještě ti objekt ze zorného pole neuteče...
Teda při nějakém cca 200 x zvětšení..
/Mám vyzkoušeno../
Co se velikosti týká, tak to řeší flex tubusy...
P.S. Jestli tě oslovila Dvaderova "tlustá Berta 280 mm" tak to taky není žádný drobek a řekl bych, že je jí taky plné auto...
Ale za 100 litrů? Nekup to!! ;D
Vidlice je tuším naklápěcí a teda ne "jen azimutál"...Ale to ti řekne líp Dvader..
Při zakoupení širokoúhlého a kvalitního okuláru se stihneš jít vy..ščat..a ještě ti objekt ze zorného pole neuteče...
Teda při nějakém cca 200 x zvětšení..
/Mám vyzkoušeno../
Co se velikosti týká, tak to řeší flex tubusy...
P.S. Jestli tě oslovila Dvaderova "tlustá Berta 280 mm" tak to taky není žádný drobek a řekl bych, že je jí taky plné auto...
Ale za 100 litrů? Nekup to!! ;D
Vidlice je tuším naklápěcí a teda ne "jen azimutál"...Ale to ti řekne líp Dvader..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ano ten Celestron je naváděný Alt-Az. V ceně je 1,25" vývod a zrcátko. Cena za doplnění na 2" je cca 6000 Kč.
Ano ten Celestron je naváděný Alt-Az. V ceně je 1,25" vývod a zrcátko. Cena za doplnění na 2" je cca 6000 Kč.a to nemá ten klín či jak se to jmenuje?
Takže to stáčí pole při delších expozicích??
Jen se ptám..Pardon...
Ups..To ALt je asi o možnosti náklonu..?...
Takže to stáčí pole při delších expozicích??
Jen se ptám..Pardon...
Ups..To ALt je asi o možnosti náklonu..?...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- Honza Ebr (honza42)
skiorh: ano, vidlice je naváděná alt-az (případně se s ní dá i tak hýbat ručně). je taky možné to předělat na rovníkový systém, ale to nemá cenu, když nejde o fotografii
stana: flex-tubus se jednak nedělá 40cm, druhak u takového průměru neřeší problém už asi moc dobře. Tam už to chce jiné konstrukce, ale ty jsou k dispozici hned od několika firem (plus možnost výroby od někoho) - chce to ale prostě porovnat a promyslet, co se vejde do auta.
A co se týče udržení v dobsonu, toho - pokud je to dobře udělaný přístroj - se není třeba moc bát. není to na to, aby se po sobě podívalo deset lidí, ale pro jednoho až tři lidi to není problém.
stana: flex-tubus se jednak nedělá 40cm, druhak u takového průměru neřeší problém už asi moc dobře. Tam už to chce jiné konstrukce, ale ty jsou k dispozici hned od několika firem (plus možnost výroby od někoho) - chce to ale prostě porovnat a promyslet, co se vejde do auta.
A co se týče udržení v dobsonu, toho - pokud je to dobře udělaný přístroj - se není třeba moc bát. není to na to, aby se po sobě podívalo deset lidí, ale pro jednoho až tři lidi to není problém.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Go-to funguje naprosto přesně, vše je dostatečně tuhé, žádné plasty. Na vizuál v pohodě. Má i port na autoguider ale pro delší expozice potřebuješ paralaktický klín - cca 20 tis. Kvalita optiky je dle mého názoru výborná ale s Orionem to porovnat nedovedu...