Jaký koupit okulár?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Otoron
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Otoron »

Ahoj MilAN
Nemyslim, ze bych vubec neposlouchal rady.
F 6mm uz mam akorat neni "wide". A je to takovy cinsky okular za 200kc.

Na moji c8 s reduktorem ma F 6mm zvetseni 213x coz je horni hranice doporuceneho zvetseni pokud se nemylim..

Pouze na zaklade doporuceni a vlastniho zkouseni, jsem si vybral to co jsem si vybral. Pak dam vedet jestli to byl zacatecnicky rozmar a nebo to bude fungovat.
Mam taky SW102/500 a krome autoguidingu se pres nej da taky divat tak to 6mm snad vyuziju...
If at first you don't succeed, lower your standards.
MilAN
Věk: 76

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

A proč mršit vizuální obraz tím reduktorem ? Snad je lepší kvalitní 10-ka napřímo než low end 6ka + ten bídný reduktor . Ty v tom vidíš nějakou výhodu ? To už někdy někdo radil ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Otoron
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Otoron »

No radil a ne na jen jednom foru. Nicmene samotnemu se mi zdalo ze je dobry jen na fotografovani..
Reduktor jsem dostal uz k dalekohledu.
No tak si to asi zapisu do zapisnicku na dalsi radek...
Artaban
Věk: 59

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Artaban »

Na moji c8 s reduktorem ma F 6mm zvetseni 213x coz je horni hranice doporuceneho zvetseni pokud se nemylim..
O zvětšeních jsem něco napsal v odpovědi č.760 a tak nějak to přibližně asi je. Klidně můžeš u svého dalekohledu použít i 400x a dostaneš se na rozumné max. pro průměr 200mm. Problém bude ale v 95% seeing a tak radši dáš menší zvětšení. Takže asi nemá moc cenu investovat do tak velkých zvětšení, ale pro zvětšení kolem 200x se vyplatí kvalitní okulár na planety.
Občas se hodí i větší zvětšení, než 213x.

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Otoron
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Otoron »

Diky, Artaban
Opravdu diky za podnety, je fajn kdyz v tom clovek nezustane sam..

Na planetarni okular si jeste pockam, i kdyz treba ted maji na atroshopu 2 za 1
http://www.astroshop.eu/telescope-acces ... e=Super+LE

Myslim, ze na hrani mam a brzo budu toho mit dost, asi pak neco vyradim na zaklade "nepouzitelnosti" dle MiIlan.. a nebo pouziju na SW102.

Oto

MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Jestli stále uvažuješ o té 6-ce, tak jsem přesvědčen, že ji na té 100-ce nepoužiješ také. To je zvětšení mimo rozumné možnosti tohoto světelného dalekohledu. Ale protože už 6-ku stejně máš, tak se snad snadno můžeš přesvědčit, že to asi není to, co budeš potřebovat. Dobrý okulár dovede ze slušného obrazu ještě něco vydolovat, ale z průměrného nic lepšího nevydoluje sebelepší okulár ( to jen, aby sis nedělal zbytečné iluze , jak se to vylepší dražším okulárem, když teď to za moc nestojí. )
Otoron
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Otoron »

No prave, ze 6mm a i 10mm mam, akorat jen 50°. takze vidim pres ne fajn, ale je to opravu male kukatko a hlavne minimalni "eye relief".
OK souhlas, 6mm je na hrane, ale porad je to takove akceptovatelne "rozmazani"

Od novych okularu si slibuju(za tu cenu) lepsi eye relief a sirsi zaber 66°.. doufam, ze neco se zlepsi i s kvalitou.

No rozhodne dam vedet jak to dopadne..

MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

No rozhodne dam vedet jak to dopadne..
No ani nemusíš :), většina lidí si tím už dávno prošla. Ale zkušenosti jsou nepřenosné- takže hlavně že to bude větší, i když to bude horší
Otoron
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Otoron »

Tak jsem se to jeste jednou "promyslel" a na zaklade "dobre" minene rady a diky prodleve v objednavce jsem si 6mm zmenil na 20mm.
Takze pro ted skoncim s 9, 15, 20mm 66° coz by melo byt snad ok (tak snad uzavreno)
Porad si muzu nechat to 6-ku co mam, kdyby se mi zachtelo Jupiterova fleku ::)

Ovsem jakou velikost okularu (specialu na planety), no tak to je mi stale zahadou.
mam jit cestou pouzitelneho maxima (8-11), nebo nejaky stred (12-20)
mozna jen nabidnou zkusenost se zvetsenim (napr. 150-200x) ja uz si to dopocitam.

Ono ostry Saturn je parada, ale kdyz je velky jen jak spendlik, tak toho taky, zase tak moc neuvidim, ze jo. ;D

MiIan, nesmis se divit, ze "lidi" se stale snazi v podstate dostat na maximalni limity "vseho" co je v jejich okoli...to uz tak byva...a verim, ze si to tu urcite prosel kazdy.
MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Ovsem jakou velikost okularu (specialu na planety), no tak to je mi stale zahadou.
mam jit cestou pouzitelneho maxima (8-11), nebo nejaky stred (12-20)
mozna jen nabidnou zkusenost se zvetsenim (napr. 150-200x) ja uz si to dopocitam.
 Tak když máš  nebo máš objednány okuláry 9 a 15 mm, tak tím máš snad právě všechno, na co se  zrovna ptáš. Nepředstavuj si, že tzv."planetární" okulár  je něco extra, co ti ty planety ukáže nějak lépe. Většinou to bude  méně komfortní podívání a troufám si tvrdit, že ještě dlouho nepoznáš rozdíl, který eventuelně přinášejí.Myslím, že máš vybavení až až, takže pozoruj a neutrácej zbytečně.
Otoron
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Otoron »

Diky to jsem potreboval vedet.
Artaban
Věk: 59

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Artaban »

Myslím, že máš vybavení až až, takže pozoruj a neutrácej zbytečně.

Tak tak a je i možný, že zjistíš, že pozorování planet tě tak nebaví.
Pak budeš kupovat lepší okuláry na DSO, nebo dokonce jiný dalekohled A jestli budeš uvažovat o kratším okuláru, tak zvaž ohnisko 7mm. Já občas používám zvětšení 275x a ještě ho považuju za užitečné. Pak mám ješte 331x (Omegon LE) a to mám spíš jen na dvojhvězdy za dobrého seeingu.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
ms
Věk: 52

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od ms »

Ono ostry Saturn je parada, ale kdyz je velky jen jak spendlik, tak toho taky, zase tak moc neuvidim, ze joOstrý Saturn je utópia na najbližších niekoľko (dosť) rokov. Je tak nízko že žiadny okulár mu nepomôže. Planetárny okulár je prakticky = okulár na Jupiter, možno Mars - raz za čas. Mne sa osvedčil Nagler 7 mm na DSO aj planéty. Radšej investuj do dvoch poriadnych okulárov než do série priemerných. Mne zostali po všelijakých pokusoch Naglery 13 a 7 ktoré mám už 15 rokov. Pribudol k tomu Nagler 30 a Pentax XW 10, + 3-členný Barlow pre občasné extrémne prípady. Všeličo iné nakoniec skončilo v bazáre alebo v záložnej sérii podradnejších okulárov pre laickú verejnosť.
Otoron
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Otoron »

Ostrý Saturn je utópia na najbližších niekoľko (dosť) rokov.Tohle jsem myslel samozrejme nadnesene a jako priklad.
Ono se ti to dobre rekne do dvou kvalitnich okularu, ale jak jsem pochopil, take to zhruba zalezi na:
typu dalekohledu
Prumeru a focusu
Na tom co chci a jak chci pozorovat
atd atd.
Takze moc diky za rady a navod jak na to (myslim vsem), ale asi si budu muset tim zkousenim projit sam (na to se i tesim), koupit si par kousku od kazdeho, zjistit co mi vyhovuje, ty si koupit ve vyssi kvalite a prodat zbytek co nebudu pouzivat..
Asi tak jako vsichni tady..
Doufam, ze jsem to pochopil spravne ;D

ms
Věk: 52

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od ms »

Asi tak. Mas stastie ze C8 je 1:10 a teda nie moc narocny na okulare. K tomu by som si opatril nejaky 2" erfle (to su tie 70stupnove WA) okolo 30-35mm a erfle 20 a 14mm maleho priemeru + kvalitny barlow 2x, maly priemer. To by som videl ako najlepsi pomer cena/vykon. Mozno aj nejaky lepsi plossl na male objekty kde treba vysoku brilanciu a ostrost ale nie moc kratky, napr. 12-15mm
Odpovědět