Jaký koupit okulár?
- Dansemacabre
Jaký koupit okulár?
Kdybych neměl dalekohled, nepídím se po okulárech. Ano, pozoruji zatím krátce, ale o to inzenzivněji a chci z toho mít zážitek, tak se zajímám, kam v nejbližší směřovat. Mám k levnému bazarovému 200mm dalekohledu jen setovky od 130mm minidobsonka, takže chci brzy dokoupit něco vhodného a psal jsem: příměstská obloha, DSO, do 1500,-, mám i typy a nabídku na bazar, ale prosím o radu.
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
Jaký koupit okulár?
s tým "dvojpalcom" si si istý?, nejedná sa ani tak o typ okuláru, či dĺžku ohniska ako skôr o upínací priemer. Osobne by som si nevedel predstaviť meniť popri okulároch ešte aj adaptér na z 1,25" na 2". Niekomu to možno neprekáža a v niektorých prípadoch proste nieje na výber ale ak je tá možnosť išiel by som radšej cestou 1,25"
| Triéder: Bresser 10x50 |
Jaký koupit okulár?
Dansemacabre - ahoj, člena "Fry" neposlouchej, 2" mají své opodstatnění.
řiď se radou MilANa, vytáhni teleskop a podívej se na oblohu. po první prohlídce s okulárem 25 mm zkus 10 mm a poté si polož otázku: "co chci pozorovat?" při DSO toho uvidíš s 25 mm hodně, přesněji vše, co ti je schopen tel. 200 mm ukázat. ale teď při pohledu na konkrétní objekt musíš pro sebe vyhodnotit. vidím celý objekt, nebo jeho část? proto: "potřebuji menší zvětšení, abych viděl celý, nebo potřebuji větší zvětšení a roztažení objektu na celý okulár?" pohled s 10 mm okulárem ti dá vodítko, zda větší zvětšení (ale menší než 120x) pomůže. někdy ano, někdy ne. ale to si musíš "osahat" sám, sám musíš vycítit. koukat, koukat, koukat, potom uvažovat podle zkušenosti.
ten 2" může být větší, např 30 mm. přehození redukce není problém.
řiď se radou MilANa, vytáhni teleskop a podívej se na oblohu. po první prohlídce s okulárem 25 mm zkus 10 mm a poté si polož otázku: "co chci pozorovat?" při DSO toho uvidíš s 25 mm hodně, přesněji vše, co ti je schopen tel. 200 mm ukázat. ale teď při pohledu na konkrétní objekt musíš pro sebe vyhodnotit. vidím celý objekt, nebo jeho část? proto: "potřebuji menší zvětšení, abych viděl celý, nebo potřebuji větší zvětšení a roztažení objektu na celý okulár?" pohled s 10 mm okulárem ti dá vodítko, zda větší zvětšení (ale menší než 120x) pomůže. někdy ano, někdy ne. ale to si musíš "osahat" sám, sám musíš vycítit. koukat, koukat, koukat, potom uvažovat podle zkušenosti.
ten 2" může být větší, např 30 mm. přehození redukce není problém.
Jaký koupit okulár?
Kdybych neměl dalekohled, nepídím se po okulárech.Dobře , zeptám se jinak: máš okulár F 25 mm, proč chceš F 26 mm a ještě v upínacím průměru 2"? Zvětšení stejné, zorné pole trochu větší. Pokud jde po pole, dají se koupit F 25-26 mm s polem 60-62° ato v 1 1/4" průměru.
A druhá: které zvětšení , z tvých zkušeností, ti schází?Nemyslím takové, že si chceš doplnit řadu 16 -18 -20 ...., ale které potřebuješ teď , hned.
Většině pozorovatelů postačí tak 4 okuláry, samozřejmě jsou borci, kteří jich mají celý kufr
A druhá: které zvětšení , z tvých zkušeností, ti schází?Nemyslím takové, že si chceš doplnit řadu 16 -18 -20 ...., ale které potřebuješ teď , hned.
Většině pozorovatelů postačí tak 4 okuláry, samozřejmě jsou borci, kteří jich mají celý kufr
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Dansemacabre
Jaký koupit okulár?
které zvětšení , z tvých zkušeností, ti schází?Širokoúhlou přehledovku (25-30mm) jsem chtěl po vyzkoušení a porovnání mého setového okuláru s jiným, širokoúhlým a kvalitním 2" - fakt to bylo nebe a dudy a zorné pole cca 50 vs 70° je dost poznat. A schází mi střední zvětšení na DSO (12-13mm), ten setový 10mm je pocitově docela špatný (oko nalepené až na něm a je hrozně tmavý s malým zorným polem)... Jasně, s nákupem si počkám na bazar a na to, až se trochu vypozoruju, ale rád bych věděl alespoň zhruba po čem koukat.
- Honza Ebr (honza42)
Jaký koupit okulár?
Asi by bylo dobré zmínit, že Dansemacabre měl možnost - sice jen jednu noc - si ve svém dalekohledu vedle svých vyzkoušet i moje okuláry (což je celkem pestrá sbírka), takže nějakou představu o tom, jaký přínos hledá, má.
Jasně, taky jsem mu doporučil zbytečně nespěchat a jestli chce koukat levně, tak vybírat podle nabídek v bazaru. Na druhou stranu já chápu že někdo je prostě jenom s těma seťákama dost rychle otrávenej, zvlášť do tý 10ky se kouká dost blbě (ta 25ka je naopak celkem ok, ale je to jenom na velký objekty).
U f/6 dalekohledu jít cestou jenom 1.25 palce "protože je to pruda vyměňovat" je rada úplně na hlavu.
Jasně, taky jsem mu doporučil zbytečně nespěchat a jestli chce koukat levně, tak vybírat podle nabídek v bazaru. Na druhou stranu já chápu že někdo je prostě jenom s těma seťákama dost rychle otrávenej, zvlášť do tý 10ky se kouká dost blbě (ta 25ka je naopak celkem ok, ale je to jenom na velký objekty).
U f/6 dalekohledu jít cestou jenom 1.25 palce "protože je to pruda vyměňovat" je rada úplně na hlavu.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Jaký koupit okulár?
Při pozorování na N254/1200 si do smrti vystačím s 19mm Panoptikem a 11mm ES 82°. Vím, nikoho to nezajímá, píšu to jen pro doplnění toho, co píše Milan, jak jsme rozdílní a každý potřebuje něco jiného. A to jsme několik let nadšeně pozorovali místo panoptika jen se setovým plösslem 20mm, protože je skvělý.
- Dansemacabre
Jaký koupit okulár?
Ach jo... Nemyslel jsem, že budu muset ospravedlňovat "proč to chci", když se ptám na radu, ale asi jo: má současná 10mm setovka je tmavá a hodně blbě se mi do ní kouká. Ve 130mm (ke kterému patří) to ještě jde, ve 200 je to už výrazně slabší a co jsem zatím viděl z DSO, hodilo by se něco s menším zvětšením, vyšší světlostí a širším polem - čili 12 nebo 13mm, jen netuším co a jaký typ do 1500,-
Setová 25mm přehledovka mi zatím stačí, ale časem určitě budu chtít upgrade na široké zorné pole, když se výhodně nabídne (spíš 1,25 kvůli filtru, jestli je ale průměr 1,25 schopný nějaký upgrade nabídnout). Akorát když nevím, po čem koukat, nakupuje se v bazaru těžko. Nejsem buržoust a nechci všechno hned, ale zajímám se, co a jak, protože mě to baví a rád bych v tomhle koníčku pokračoval. Když mi z mých tří současných okulárů jeden příliš nevyhovuje a jeden by se dal určitě zlepšit, rád bych se dozvěděl jak. Díky za pochopení.
Setová 25mm přehledovka mi zatím stačí, ale časem určitě budu chtít upgrade na široké zorné pole, když se výhodně nabídne (spíš 1,25 kvůli filtru, jestli je ale průměr 1,25 schopný nějaký upgrade nabídnout). Akorát když nevím, po čem koukat, nakupuje se v bazaru těžko. Nejsem buržoust a nechci všechno hned, ale zajímám se, co a jak, protože mě to baví a rád bych v tomhle koníčku pokračoval. Když mi z mých tří současných okulárů jeden příliš nevyhovuje a jeden by se dal určitě zlepšit, rád bych se dozvěděl jak. Díky za pochopení.
Jaký koupit okulár?
Ta otázka tam nebyla, aby ses musel ospravedlňovat, ale aby bylo jasné, co chceš, co potřebuješ a jaké máš požadavky. Jak ti má někdo poradit, když nezná tvoje priority a požadavky. Protože okulárů najdeš desítky dobrých až vynikajících, a všechny se hodí a žádný z nich nemusí být špatná volba.
lepší rada žádná než špatná
Jaký koupit okulár?
Na malá a střední zvětšení, se můžeš poohlížet po okulárech Baader Hyperion. Jistě jsou lepší, ale i horší, jako např. Tebou vybrané kousky. A do těch bych už asi nešel. Radši si kup zatím jednoho Hypíka, než dva levné okuláry. Neboj, jsou i lepší a dražší jako ES, TV, nebo Pentax, ale ty si zatím asi nekoupiš, když jeden stojí 10-20tis. Prostě ty Baadery jsou slušný za ty prašule.
No a na velké zvětšení to chce vědět, co budeš pozorovat a opět prozradit kolik dáš za jeden okulár. Pak dáme nějaké ty možnosti. Hlavně nespěchej a ujasni si ta zvětšení a další věci.
No a na velké zvětšení to chce vědět, co budeš pozorovat a opět prozradit kolik dáš za jeden okulár. Pak dáme nějaké ty možnosti. Hlavně nespěchej a ujasni si ta zvětšení a další věci.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Jaký koupit okulár?
To: Dansemacabre
No, spíš bych dokoupil něco kolem 15 mm a asi 6 mm.
15 mm dá 80x, což bude na dost DSO ve dvoustovce akorát, 6 mm zase 200x akorát na planety při standardním tetelení atmosféry. Prostě mi přijde, že máš dost velké mezery v řadě. 25 na přehlídku OK, 10mm to je takové obvyklé střední zvětšení, ale na spoustu DSO to ve dvoustovce bude chtít zvětšení menší. 4 mm 300x na planety při dobrém seingu, ale při normálních podmínkách spíš tak 200x, 120x s 10 mm zase u planet nevyužije průměr dvoustovky. No a časem bych koupil něco kolem 20 mm pro cca 60x, což by mohlo být na příměstské obloze vhodnější než 25-6mm z hlediska přesvětlení zorného pole.
Ale to jsi asi slyšet nechtěl
K té 11 asi tolik, že výstupní pupila 10 mm bude nejspíš cca o 3 mm větší než e stávající desítky asi Plosslu. 80 stupňů dejme tomu, ale jak bude vypadat cca 1/3 vnější části zorného pole? I když u 1:6 by to mohlo být snesitelnější než u dalekohledů cca 1:4,5 s nimiž mám většinu zkušeností.
K té 26 mm. Výstupní pupila 20 mm OK. K zornému poli asi jako u té 11 mm, ostatně je tam doporučení od 1:6, což tvůj teleskop splňuje.
Možná bych se tak nehonil za velkým zorným polem - od cca 60 stupňů stejně nejde obsáhnout bez koulení kukadly - , ale trochu přidal na kvalitě, ovšem to je čistě osobní názor.
No, spíš bych dokoupil něco kolem 15 mm a asi 6 mm.
15 mm dá 80x, což bude na dost DSO ve dvoustovce akorát, 6 mm zase 200x akorát na planety při standardním tetelení atmosféry. Prostě mi přijde, že máš dost velké mezery v řadě. 25 na přehlídku OK, 10mm to je takové obvyklé střední zvětšení, ale na spoustu DSO to ve dvoustovce bude chtít zvětšení menší. 4 mm 300x na planety při dobrém seingu, ale při normálních podmínkách spíš tak 200x, 120x s 10 mm zase u planet nevyužije průměr dvoustovky. No a časem bych koupil něco kolem 20 mm pro cca 60x, což by mohlo být na příměstské obloze vhodnější než 25-6mm z hlediska přesvětlení zorného pole.
Ale to jsi asi slyšet nechtěl

K té 11 asi tolik, že výstupní pupila 10 mm bude nejspíš cca o 3 mm větší než e stávající desítky asi Plosslu. 80 stupňů dejme tomu, ale jak bude vypadat cca 1/3 vnější části zorného pole? I když u 1:6 by to mohlo být snesitelnější než u dalekohledů cca 1:4,5 s nimiž mám většinu zkušeností.
K té 26 mm. Výstupní pupila 20 mm OK. K zornému poli asi jako u té 11 mm, ostatně je tam doporučení od 1:6, což tvůj teleskop splňuje.
Možná bych se tak nehonil za velkým zorným polem - od cca 60 stupňů stejně nejde obsáhnout bez koulení kukadly - , ale trochu přidal na kvalitě, ovšem to je čistě osobní názor.
Toš tak na světě...
- Dansemacabre
Jaký koupit okulár?
Díky všem, zaměření se na kvalitu a možná i jiné průměry zní rozumně (takže výsledná sada okulárů by byla 25-15-10-6-4). Teď to bude spíš o štěstí, co se objeví. Baader okuláry jsou už hrozná pálka Levné varianty http://www.binox.cz/okulary-gso-super-v ... 15-mm-gso/ nebo http://www.binox.cz/okulary-vixen-nlv/o ... ssl-15-mm/ jsou hádám mimo (koukám že mají i malé zorné pole)... A co se týče 6mm: SW planetary jsou podle referencí tady na AF v pohodě, nebo taky ne? (určuju si referenční značku, případně nové zboží pro případ, že se nic neobjeví na bazaru)
Jaký koupit okulár?
Dansemacabre - ahoj, člena "Fry" neposlouchej, 2" mají své opodstatnění.
kde som sakra napísal, že nemajú?
len som poukázal nato, že v danom ohnisku existujú aj 1,25" okuláre a je už na ňom, či mu prehadzovanie adaptéru stojí zato alebo nie...
kde som sakra napísal, že nemajú?
len som poukázal nato, že v danom ohnisku existujú aj 1,25" okuláre a je už na ňom, či mu prehadzovanie adaptéru stojí zato alebo nie...
| Triéder: Bresser 10x50 |
Jaký koupit okulár?
Ono je to tazko, kazdy ma to svoje. Ja od kedy mam 100° Es 20mm tak kukam 90% do neho lebo je to ideal. Akurat je drahy (uz teraz aj z americkych obchodov) + barlow podla potreby. Obas dam redukciu na 1,25 a kuknem do ortho alebo ploslla ale to velke zorne pole stoji za to. Neviem jak su na tom kvalitou ES 82° ale mozno by to bolo dobre vyskusat v tvojom dalekohlade a k tomu ten barlow . Tot moj nazor. ;D a teraz uz si uplne dopleteny.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Jaký koupit okulár?
A co se týče 6mm: SW planetary jsou podle referencí tady na AF v pohodě, nebo taky ne?SW Planetary jsou levné a solidní okuláry, které pro začátečníka určitě stačí. Když není na lepší, tak to je dobrá volba.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000