Saturn 2006
Saturn 2006
V piatok večer som skúšal čo dokáže staré dobré AD-čko 56/80 s digifotoaparátom pri Saturnových mesiačikoch.
Nie je to vôbec zlé,na tie paramete vcelku slušný výkon
1 titan
2 rhea
3 dione
4 tethys
5 japetus
1 titan
2 rhea
3 dione
4 tethys
5 japetus
HEQ-5 EQMOD Skyscan,Vixen GP-2Photoguider- guider port, AD-800,
LX 200 emulator, Skywatcher ED 80 + rovnač 0,85, G1-0300
-
Saturn 2006
MAUR napsal: V piatok večer som skúšal čo dokáže staré dobré AD-čko 56/80 s digifotoaparátom pri Saturnových mesiačikoch.
1 titan
2 rhea
3 dione
4 tethys
5 japetus
pres jaky prumer je to focene ?..diky
1 titan
2 rhea
3 dione
4 tethys
5 japetus
pres jaky prumer je to focene ?..diky

Saturn 2006
Sorry preklepol som sa , je to 56/800 - vyrábala to Meopta Košíře.Vcelku kvalitná optika,používam tento prístroj ako pointiér.Je to jednoduchý achromát asi Taylorov typ,dosť veľká chromatická chyba ale za tú cenu???
HEQ-5 EQMOD Skyscan,Vixen GP-2Photoguider- guider port, AD-800,
Saturn 2006
Zdravím
Prikladam fotku zo dňa 8.4.
Fotene cez Newton 114/900 za 20 mm okularom digitalnou kamerou Sony. rozlišenie iba 0,8 Mpix
MiSo
Prikladam fotku zo dňa 8.4.
Fotene cez Newton 114/900 za 20 mm okularom digitalnou kamerou Sony. rozlišenie iba 0,8 Mpix
MiSo
Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
Saturn 2006
Ja som v sobotu bol na Prednej Hore. neviem ako inde na Slovensku ale som zazil neuveritelne dobru oblohu. Minimalny seeing. Cassiniho delenie som bez problemov videl uz pri 40 nasobnom zvacseni 
Obraz pri 200 nasobnom zvacseni bol ako z HST ;D
Pasov v atmosfere som videl neurekom (no aspon 6). Aj navstevnici boli extremne spokojni. Skoda ze zatial nemam rozbehanu DSI kameru, inak by som snimkoval...A dalsia skoda ze Mesiac strasil celu noc. Ale aspon som mal cas porovnavat najroznejsie typy okularov...
Pozoroval som 15 cm dobsonom a o nieco mensim refraktorom. Okularov sme mali dobludu. Vselijake naglery, vixeny atd
DSI kamerku prerabam tak aby mi nesvietilo bocne svetlo cez ramcek filtrov. Potom v prislusnej teme rozpisem viac

Obraz pri 200 nasobnom zvacseni bol ako z HST ;D
Pasov v atmosfere som videl neurekom (no aspon 6). Aj navstevnici boli extremne spokojni. Skoda ze zatial nemam rozbehanu DSI kameru, inak by som snimkoval...A dalsia skoda ze Mesiac strasil celu noc. Ale aspon som mal cas porovnavat najroznejsie typy okularov...
Pozoroval som 15 cm dobsonom a o nieco mensim refraktorom. Okularov sme mali dobludu. Vselijake naglery, vixeny atd

DSI kamerku prerabam tak aby mi nesvietilo bocne svetlo cez ramcek filtrov. Potom v prislusnej teme rozpisem viac

Saturn 2006
LbA napsal: Ja som v sobotu bol na Prednej Hore. neviem ako inde na Slovensku ale som zazil neuveritelne dobru oblohu.
No v sobotu boli u mňa ,,pri Prievidzi" vcelku dobre podmienky. Satrun sa chvel len minimalne a pri 225x bolo pozorovatelne Cassiniho delenie po celej dlžke a pozorovatelne boli 4 jeho mesiačiky Titán Rhea Thetys a Dione
MiSo
No v sobotu boli u mňa ,,pri Prievidzi" vcelku dobre podmienky. Satrun sa chvel len minimalne a pri 225x bolo pozorovatelne Cassiniho delenie po celej dlžke a pozorovatelne boli 4 jeho mesiačiky Titán Rhea Thetys a Dione

MiSo
Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
Saturn 2006
Také jsem v sobotu vytáhl nádobíčko, ale u nás byly podmínky spíš průměrné než dobré. Už jsem viděl mockrát Saturna lépe. Zpočátku noci jsem skoukl i Mars, ale kromě malého kotoučku už nic moc. A vzhledem k fázi Měsíce nešlo skoro nic jiného než planety pozorovat (nebo fotit). Opět jsem se v souvislosti s Jupiterem neřídil příslovím o vrabci v ruce a než vylezl výš nad obzor, přišla frontová oblačnost a bylo po pozorování.
P.S.
Proč dáváte snímky planet do sekce "Pozorování"? Nevšimli jste si vlákna "Saturn 2006" u sekce Snímky v Astrofotografii?
P.S.
Proč dáváte snímky planet do sekce "Pozorování"? Nevšimli jste si vlákna "Saturn 2006" u sekce Snímky v Astrofotografii?
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Saturn 2006
8.4.06 večer kolem 20:00 SELČ jsem zažil nejlepší seeing, jaký kdy mohl být!!! Saturn se ani nehnul!!!!
V pohodě jsem tam nahodil 250 násobné zvětšení (R102/1000). Saturn byl nádherně plastický, moje přitelkyně mi potvrdila skvělou viditelnost Cassiniho dělení, které sahalo až do nejužších míst prstence, prakticky po celém obvodu a velmi zřetelně viditelné! Na kotoučku byl pozorovatelný tenký tmavší lem pod prstencem = poloprůhledný prstenec C. Na samotném prstenci byl pozorovatelný stín od planety. Oblačný pás na kotoučku rovněž pěkně pozorovatelný. Možná jsem zahlédl i další pás, ale to si opravdu nejsem jistej. Jisté však je, že od pásu až po pól byl kotouč tmavší než okolí.
Musím říct, že jsem krásněji Saturn neviděl!!!
V pohodě jsem tam nahodil 250 násobné zvětšení (R102/1000). Saturn byl nádherně plastický, moje přitelkyně mi potvrdila skvělou viditelnost Cassiniho dělení, které sahalo až do nejužších míst prstence, prakticky po celém obvodu a velmi zřetelně viditelné! Na kotoučku byl pozorovatelný tenký tmavší lem pod prstencem = poloprůhledný prstenec C. Na samotném prstenci byl pozorovatelný stín od planety. Oblačný pás na kotoučku rovněž pěkně pozorovatelný. Možná jsem zahlédl i další pás, ale to si opravdu nejsem jistej. Jisté však je, že od pásu až po pól byl kotouč tmavší než okolí.
Musím říct, že jsem krásněji Saturn neviděl!!!
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Saturn 2006
Ja som naposledy pozorovala Saturn cez svoj reflektor 150/750 v sobotu 22.4. Našťastie už nie cez okno
. Podmienky celkom ušli a tak som videla prstence, dokonca aj tieň prstencov a tiež terminátor. Ten mi potvrdili aj ďalšie dve osoby. Čo ma ale prekvapilo, okrem Titanu som nevidela nijaký mesiac. Skúšala som to cez "všetky" (tím sa myslí obidva) okuláre, ale nenašla som nijaký ďalší mesiac. Ale s takým prístrojom by som ich už vidieť mala, nie? ???

Saturn 2006
Eryn napsal: Ja som naposledy pozorovala Saturn cez svoj reflektor 150/750 v sobotu 22.4. Našťastie už nie cez okno
. Podmienky celkom ušli a tak som videla prstence, dokonca aj tieň prstencov a tiež terminátor. Ten mi potvrdili aj ďalšie dve osoby. Čo ma ale prekvapilo, okrem Titanu som nevidela nijaký mesiac. Skúšala som to cez "všetky" (tím sa myslí obidva) okuláre, ale nenašla som nijaký ďalší mesiac. Ale s takým prístrojom by som ich už vidieť mala, nie? ???
Jaký terminátor? No měla by jsi vidět minimálně 4 měsíce, tj. Titan, Rhea, Dione a Tethys. Ale z toho si nic nedělej, příště uvidíš Titana a Rheu a při dalším příště uvidíš všechny čtyři a při dalším příště ... kdo ví ...

Jaký terminátor? No měla by jsi vidět minimálně 4 měsíce, tj. Titan, Rhea, Dione a Tethys. Ale z toho si nic nedělej, příště uvidíš Titana a Rheu a při dalším příště uvidíš všechny čtyři a při dalším příště ... kdo ví ...
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Saturn 2006
SKLP napsal:
No terminátor...rozhranie medzi osvetlenou a neosvetlenou stranou Saturna...v opozícii sa to, pochopitelne vidieť nedá, ale takto dlho po opozícii už hej.
No terminátor...rozhranie medzi osvetlenou a neosvetlenou stranou Saturna...v opozícii sa to, pochopitelne vidieť nedá, ale takto dlho po opozícii už hej.
Saturn 2006
Eryn napsal: Podmienky celkom ušli a tak som videla prstence, dokonca aj tieň prstencov a tiež terminátor. Ten mi potvrdili aj ďalšie dve osoby. Myslím, že bys měla hlavně vidět stín planety na prstencích. Stín prstenců a terminátor ? ? ?
Zkus si to nakreslit , Saturrn je t.č. v kvadratuře.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Saturn 2006
MilAN napsal:
Myslím, že bys měla hlavně vidět stín planety na prstencích. Stín prstenců a terminátor ? ? ?
Keď nad tým tak rozmýšľam, naozaj to mohol byť len tieň planéty na prstencoch. Mne sa však zdalo, že zo Saturna je trochu "ukrojené" a to pozdĺž celej strany odvrátenej od Slnka (rátala som do toho aj prevrátenie obrazu v ďalekohľade). Uznávam, že to mohla byť aj moja fantázia.
Ale čo sa týka toho terminátora - prečo nie? V kvadratúre by mala byť tmavá už pomerne veľká časť povrchu. Ostatne - videla som snímky Marsa robené mimo opozície a na niektorých je tú tmavú časť dosť jasne vidieť.
Myslím, že bys měla hlavně vidět stín planety na prstencích. Stín prstenců a terminátor ? ? ?
Keď nad tým tak rozmýšľam, naozaj to mohol byť len tieň planéty na prstencoch. Mne sa však zdalo, že zo Saturna je trochu "ukrojené" a to pozdĺž celej strany odvrátenej od Slnka (rátala som do toho aj prevrátenie obrazu v ďalekohľade). Uznávam, že to mohla byť aj moja fantázia.
Ale čo sa týka toho terminátora - prečo nie? V kvadratúre by mala byť tmavá už pomerne veľká časť povrchu. Ostatne - videla som snímky Marsa robené mimo opozície a na niektorých je tú tmavú časť dosť jasne vidieť.
Saturn 2006
V případě Saturnu a reflektoru 150/750 to bude spíš fantazie. Saturn už je od Slunce poměrně daleko (10 AU). Ale při velmi dobrých podmínkách, hlavně při mimořádně klidném vzduchu, když bys přesně věděla, co máš vidět, tak asi určitý projev - díky tomu že jsou tam ještě ty prstence - to může být detekovatelné.
Já jsem třeba 12. srpna 1995, den po průchodu Země rovinou Saturnových prstenců naprosto nepochybně viděl prstenec 11-cm refraktorem při zv. 165x. Byl neostrý, jakoby mlžný. Na to, jak blízko roviny jsme byli, by normální člověk řekl, že to vidět ještě nemůže být. Ale bylo.
V. K.
Já jsem třeba 12. srpna 1995, den po průchodu Země rovinou Saturnových prstenců naprosto nepochybně viděl prstenec 11-cm refraktorem při zv. 165x. Byl neostrý, jakoby mlžný. Na to, jak blízko roviny jsme byli, by normální člověk řekl, že to vidět ještě nemůže být. Ale bylo.
V. K.
Saturn 2006
Saturn je výrazně dále než Mars. Takže úhel našeho pohledu a směr osvětlení od Slunce se liší zhruba o 6° . Takže při našem pohledu vidíme neosvětlenou část Saturnu ve "velikosti" 0,5% průměru planety !
lepší rada žádná než špatná