MMys napsal: zachytit zákryt Saturna ISS lze opravdu jen NÁHODOU, a to s velmi nízkou pravděpodobností, vzhledem k frekvenci snímání kamery a šířce pásu odkud je zákryt vidět.Tak jsem si vcera rekl, ze v tomhle sice asi mame pravdu, ale nemuzu to tak urcite tvrdit, dokud to nezkusim. Vysledkem byla docela divoka noc, nasledujici popis by mozna patril do tematu "Kuriozity".
Zacal jsem dukladnou teoretickou pripravou. Vybral jsem druhy zakryt teto noci, ve tri ctvrte na pet rano, kdy se ISS nad obzorem zdanlive pohybuje pomaleji a zakryt mel podle CalSky trvat 0.03sec., takze by mel byt videt minimalne na jednom pulsnimku videa. Mapu stopy zakrytu jsem porovnal s predpovedi oblacnosti z Medarda i z Aladina a vybral cast na sever od Prahy, kde melo byt podle obou modelu od pulnoci do rana jasno. Pak jsem pomoci GoogleEarth a mapy.cz nasel zapadlou silnici ( spis polni cestu ), ktera vede kolmo ke stope a na ni prusecik se stopou zakrytu. Pro jistotu jsem nechal CalSky prepocitat souradnice pro zvoleny bod a pak rucne napocital korekci na rozdil nadmorske vysky ( CalSky ma moc hrube deleni ).
Nechal jsem doma CCTV kameru ( Saturn je jasny dost ) a vzal svou DV kameru, kde mohu v manualnim rezimu nastavit libovolny cas ( tedy 1/50 a kratsi ) a zesileni. Predpokladal jsem cas 1/100 a zesileni +12dB - trochu sumu navic, ale kratsi cas je dulezity.
Vyrazil jsem s predstihem ( stejne nemelo cenu jit spat ) s tim, ze behem cekani si budu Makem a Canonem fotit Mesic. Vybranou cestu jsem nasel snadno - vedel jsem o ni, jen jsem po ni nikdy nejel. Samozrejme byla neudrzovana, plna snehu a ledu, ale ty 2km se to dalo prezit. Dojel jsem na misto a tam se ukazal zadrhel, ktery z leteckych snimku nepoznate : presne ve vybranem miste cesta vede hlubokym uvozem ( spis rokli ), pri jehoz zlezani jsem se malem prizabil. Vytahat nahoru montaz a dalsi vybaveni bylo nemyslitelne. O kousek dal bylo krasne misto, ale ja jsem potreboval postavit montaz presne tam, kde to neslo.
Ale vedel jsem o dalsi, trochu lepsi ceste o kousek dal, tak jsem se trochu projel po lede a za chvili se vracel po te paralelni silnici. Tam to vypadalo lepe - take uvoz, ale jen asi 2m hluboky, to se dalo vylezt i na tom ledu. Nahore pole s nadhernym vyhledem. Po pribliznem nalezeni a presnem zamereni mista jsem musel vsechno znovu prepocitat pro nove stanoviste - interpolovat souradnice stopy a prepocitat korekci na nadmorskou vysku. Pak jsem asi o 20m couvl a byl presvedcen, ze lepe to misto neurcim.
Tim vsim jsem se dost zdrzel, takze z foceni Mesice seslo a mel jsem tak akorat cas pripravit vsechno na filmovani Saturna. Vytahal jsem do strane montaz, Maka i kameru, nacez se pres puvodne jasnou oblohu zacal presouvat pas vysoke oblacnosti, ktery zadny z modelu nepredvidal. Mesic i Saturn skrz nej byly videt, ale nevidel jsem Polarku. Ustaveni montaze podle Polarky, jen obcas probleskujici mezi mraky, mi zabralo dost casu a mel jsem co delat, abych to stihl. Zameril jsem Saturn a namontoval na Maka kameru s 6mm Vixenem. Vsechno vypadalo skvele, zaostril jsem a zhruba 10 minut pred zakrytem jsem byl pripraven natacet. Jenze Saturn skrz mraky nebyl tak jasny, tak jsem stejne musel nastavit 1/50sec. a zesileni +18dB. To znamenalo Saturn rozmazany seeingem a hodne zasumeny. Ale rekl jsem si, ze mi nejde o umelecke dilo, ale o detekci zakrytu. Bylo mi jasne, ze okem ho neuvidim - Saturn nizko nad obzorem blikotal jak hvezdicka i bez ISS. Ale na displeji kamery s Makem byl zretelny a docela hezky ( kdyby se tak nevlnil ).
Zacal jsem tocit v predstihu a srovnal jsem si hodinky s GPSkou. Konec zaznamu jsem pak odmacknul podle tech srovnanych hodinek, abych jej mohl pouzit jako casovou referenci. Pred odjezdem jsem si jeste ulozil statisticky vyhodnocena data, ktera GPSka za celou dobu nasbirala ( stredni kvadraticka odchylka polohy 1.2 metru ). Kdyz jsem si je pak prepocital, tak jsem zjistil, ze jsem byl necelych 9 metru severne od centralni cary. Korekci na rozdil nadmorske vysky vypoctu CalSky a realneho terenu jsem pritom vypocetl na 16 metru severne, takze proti idealni care pro danou vysku jsem byl asi 7 metru jizne. Sirka pasu zakrytu mela byt 110 metru, takze moje presnost byla dostatecna, pokud byl presny vypocet CalSky ( a to jsem prave chtel zjistit ).
Video jsem rozdelil na jednotlive pulsnimky ( sude a liche radky ) a pro jistotu jich prozkoumal pres tisic v okoli casu zakrytu. Myslite, ze tam nebylo nic jineho, nez Saturn ? Myslite spravne.