Saturn 2006

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MP

Saturn 2006

Příspěvek od MP »

MilAN napsal: Poblém není určení pozorovacího místa - dále :
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... rt=150#163
Asi jsem se spatne vyjadril : urcenim pozorovaciho mista myslim urceni polohy na povrchu Zeme, kde musim fotit, aby se mi prumety drah obou teles prekryly ( tedy to, o cem jsme psali drive ). Pokud to bylo pochopeno tak, ze nekde stojim a nedokazu urcit, kde, tak to jsem opravdu na mysli nemel :)

ceres napsal:
Myslim, ze presnost v urceni polohy ±20 m by mala stacitA kde najdu vypocet centralni cary zakrytu, kteremu bych mohl verit s presnosti ±20 m ? O tom jsme prave psali vyse ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MilAN
Věk: 76

Saturn 2006

Příspěvek od MilAN »

MP napsal:
Asi jsem se spatne vyjadril : urcenim pozorovaciho mista myslim urceni polohy na povrchu Zeme, kde musim fotit, aby se mi prumety drah obou teles prekryly ( tedy to, o cem jsme psali drive ). Pokud to bylo pochopeno tak, ze nekde stojim a nedokazu urcit, kde, tak to jsem opravdu na mysli nemel  :)
to byla reakce na příspěvek ceres-e
A z těch snímků je dobře vidět, i jaký je to problém trefit se s expozicí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ceres

Saturn 2006

Příspěvek od ceres »

1. expozicia
na tej snimke je Saturn a mesiace exponovany zvlast a ISS je do tej animacie dosadena pri spracovani (teda je to priemer vela snimkov Saturna + sucet vela snimkov Mesiacov + dva solo snimky Saturna & ISS). Na jeden sup sa cosi take istotne neda odfotit...

2. miesto
urcenie miesta (teda bodu na zemskom povrchu, kde sa zorne luce oboch telies pretnu) bude asi tazsie - treba vyuzit nieco ako last minute prediction pri zakrytoch hviezd planetkami s tym, ze tu je ten pas o dost uzsi (100x) - teda dat si drahu zratat tak hodinu pred ukazom podla najaktualnejsich elementov drahy ISS a premiestnit sa na miesto, ktore dostanem. Takze ambicia trafit sa presne do zakrytu z miesta X v case Y ma pravdepodobnost -->0.

3. problem
je ozaj vyzvou nasnimat takyto ukaz. Je to tu rozobrane zo vsetkych stran, hned na zaciatku vsak asi bolo treba spravit kriticku analyzu problemu, ako nas to ucil nas skvely profesor na MFF UK. Tak by bolo hned jasne, ze sa to vidiet/nafotit/nasnimat neda, ze sa to len moze podarit. Po takejto analyze by bolo este jasnejsie, ze staci odhad/kvantifikacia problemu a kus stastia. Teda ked nemozem byt uplne presny, staci byt priblizny a pravdepodobnost uspechu je rovnaka.

Cosi podobne som uz raz zazil: 3,5 hodiny pred ukazom sme sa s kamaratom rozhodli odpozorovat dotycnicovy zakryt a vedeli sme len, pri ktorej dedine su nasi kolegovia. Tak sme sadli do auta, urobili 230 km, od oka sme vybrali miesto, odpozorovali kontakty, sadli do auta a isli spat. Za 5,5 hodiny sme boli doma s 20 kontaktami. Potom sa ukazalo, ze sme stali na mieste, ktore malo tych kontaktov najviac - vsetci ostatni, ktori sa na ukaz dlho pripravovali a presne "vedeli", kde maju stat, boli na miestach, ktore mali menej "kopcov". Mali sme teda stastie... A poucenie - netreba to velmi prehanat, staci byt skuseny a pripraveny a mat pevne nervy ;)

P.S.: Najma tie pevne nervy - ked sa chystate na zakryt hviezdy planetkou, hviezda z monitora zmizne 25 sekund pred zakrytom a objavi sa 2m10s po zakryte, lebo prave tam sa premietol z miesta X v case Y jeden z dvoch oblakov na oblohe (stalo sa mi 29. 1. 2004 pri planetke 308 Polyxo), tie nervy treba mat ozaj pevne :D
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ceres

Saturn 2006

Příspěvek od ceres »

MilAN napsal: Zákryt Saturna neosvětlenou ISS je trochu jiný problém než přelet osvětlené stanice před Saturnem
Aky je v tom rozdiel? Snimam Saturna a preleti mi tade ISS, je jedno, do akej miery je osvetlena. Tu sa predsa diskutuje o zakryte... To mi pripada ako keby zakryt hviezdy neosvetlenou stranou Mesiaca bol iny ukaz ako zakryt hviezd osvetlenou stranou, co sa mi teda nezda, a to som ich par stoviek videl... ;)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ceres

Saturn 2006

Příspěvek od ceres »

Tu je este jedna konjunkcia ISS, tentoraz s Jupiterom...:

http://marpler.home.mindspring.com/tele ... p_ISS.html
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Saturn 2006

Příspěvek od MMys »

Rozdíl je ve výsledku. S osvětlenou ISS máš hezký záběr, i když se netrefí. S neosvětlenou ISS nemáš nic, když se ntrefí přesně. Tedy kromě snímku Saturna.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ceres

Saturn 2006

Příspěvek od ceres »

MMys napsal: Rozdíl je ve výsledku. S osvětlenou ISS máš hezký záběr, i když se netrefí. S neosvětlenou ISS nemáš nic, když se ntrefí přesně. Tedy kromě snímku Saturna.
To iste, ale postup vypoctu aj samotne pozorovanie je uplne rovnake, je to ten isty problem.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Saturn 2006

Příspěvek od MMys »

Ale není, protože zachytit zákryt Saturna ISS lze opravdu jen NÁHODOU, a to s velmi nízkou pravděpodobností, vzhledem k frekvenci snímání kamery a šířce pásu odkud je zákryt vidět.

Kdežto zachytit průlet ISS okolo Saturna lze s poměrně velkou jistotou realizovat při dobré přípravě.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ceres

Saturn 2006

Příspěvek od ceres »

Suhlasim, suhlasim, suhlasim, uz to nechajme tak. Chcel som len povedat, ze je to rovnake, ako ked by som isiel snimat prelet ISS okolo Saturna, len s tym rozdielom, ze VIEM, ze sa mi NAHODOU moze podarit nasnimat prave okamih zakrytu ;)
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Saturn 2006

Příspěvek od Eryn »

MP napsal:
Ja mam okno, i kdyz jsem s dalekohledem venku ...  :-/

Eryn : Pri pozorovani planet nejsou ani tak dulezite svetelne podminky, ale neklid atmosfery. To okno samozrejme kazi obraz samo o sobe - urcite neni vybrousene s takovou presnosti, jako optika dalekohledu. Ale kdyz ho otevres, neuvidis o moc lepe kvuli proudeni vzduchu v okne. Chce to jit od toho okna alespon nekolik metru smerem ven.

Ja viem, už som to skúšala aj s otvoreným oknom a obraz sa mi úplne rozostril a nedal sa zaostriť. Ale to len teraz v zime, keď bolo teplejšie, tak som mala po otvorení okna dobrý obraz. Inak cez okno vidím celkom dobre, len keď sa dívam dosť zboku, obraz má farebnú vadu.
Rada by som vyšla s ďalekohľadom von, ale to by bolo priveľa problémov s vláčením ďalekohľadu cez sedem poschodí. Ja sa zvyknem pozerať len tak z okna - nie sú to žiadne seriózne pozorovania, pozorujem len tak pre radosť, čo sa dá akurát cez okno vidieť. Na jeseň to bola dvojitá hviezdokopa v Perzeovi, neskôr Plejády, potom Mars...a teraz je to akurát Saturn.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Saturn 2006

Příspěvek od MaG »

Eryn napsal:
Rada by som vyšla s ďalekohľadom von, ale to by bolo priveľa problémov s vláčením ďalekohľadu cez sedem poschodí. Ja sa zvyknem pozerať len tak z okna - nie sú to žiadne seriózne pozorovania, pozorujem len tak pre radosť, čo sa dá akurát cez okno vidieť. Na jeseň to bola dvojitá hviezdokopa v Perzeovi, neskôr Plejády, potom Mars...a teraz je to akurát Saturn.

To je v pohodě.. ale pokud ti to vydrží tak rok, sama v létě nevydržíš, vyneseš to ven a budeš žasnout nad tím, o co si dosud přicházela :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MP

Saturn 2006

Příspěvek od MP »

MMys napsal: zachytit zákryt Saturna ISS lze opravdu jen NÁHODOU, a to s velmi nízkou pravděpodobností, vzhledem k frekvenci snímání kamery a šířce pásu odkud je zákryt vidět.Tak jsem si vcera rekl, ze v tomhle sice asi mame pravdu, ale nemuzu to tak urcite tvrdit, dokud to nezkusim. Vysledkem byla docela divoka noc, nasledujici popis by mozna patril do tematu "Kuriozity".

Zacal jsem dukladnou teoretickou pripravou. Vybral jsem druhy zakryt teto noci, ve tri ctvrte na pet rano, kdy se ISS nad obzorem zdanlive pohybuje pomaleji a zakryt mel podle CalSky trvat 0.03sec., takze by mel byt videt minimalne na jednom pulsnimku videa. Mapu stopy zakrytu jsem porovnal s predpovedi oblacnosti z Medarda i z Aladina a vybral cast na sever od Prahy, kde melo byt podle obou modelu od pulnoci do rana jasno. Pak jsem pomoci GoogleEarth a mapy.cz nasel zapadlou silnici ( spis polni cestu ), ktera vede kolmo ke stope a na ni prusecik se stopou zakrytu. Pro jistotu jsem nechal CalSky prepocitat souradnice pro zvoleny bod a pak rucne napocital korekci na rozdil nadmorske vysky ( CalSky ma moc hrube deleni ).

Nechal jsem doma CCTV kameru ( Saturn je jasny dost ) a vzal svou DV kameru, kde mohu v manualnim rezimu nastavit libovolny cas ( tedy 1/50 a kratsi ) a zesileni. Predpokladal jsem cas 1/100 a zesileni +12dB - trochu sumu navic, ale kratsi cas je dulezity.

Vyrazil jsem s predstihem ( stejne nemelo cenu jit spat ) s tim, ze behem cekani si budu Makem a Canonem fotit Mesic. Vybranou cestu jsem nasel snadno - vedel jsem o ni, jen jsem po ni nikdy nejel. Samozrejme byla neudrzovana, plna snehu a ledu, ale ty 2km se to dalo prezit. Dojel jsem na misto a tam se ukazal zadrhel, ktery z leteckych snimku nepoznate : presne ve vybranem miste cesta vede hlubokym uvozem ( spis rokli ), pri jehoz zlezani jsem se malem prizabil. Vytahat nahoru montaz a dalsi vybaveni bylo nemyslitelne. O kousek dal bylo krasne misto, ale ja jsem potreboval postavit montaz presne tam, kde to neslo.

Ale vedel jsem o dalsi, trochu lepsi ceste o kousek dal, tak jsem se trochu projel po lede a za chvili se vracel po te paralelni silnici. Tam to vypadalo lepe - take uvoz, ale jen asi 2m hluboky, to se dalo vylezt i na tom ledu. Nahore pole s nadhernym vyhledem. Po pribliznem nalezeni a presnem zamereni mista jsem musel vsechno znovu prepocitat pro nove stanoviste - interpolovat souradnice stopy a prepocitat korekci na nadmorskou vysku. Pak jsem asi o 20m couvl a byl presvedcen, ze lepe to misto neurcim.

Tim vsim jsem se dost zdrzel, takze z foceni Mesice seslo a mel jsem tak akorat cas pripravit vsechno na filmovani Saturna. Vytahal jsem do strane montaz, Maka i kameru, nacez se pres puvodne jasnou oblohu zacal presouvat pas vysoke oblacnosti, ktery zadny z modelu nepredvidal. Mesic i Saturn skrz nej byly videt, ale nevidel jsem Polarku. Ustaveni montaze podle Polarky, jen obcas probleskujici mezi mraky, mi zabralo dost casu a mel jsem co delat, abych to stihl. Zameril jsem Saturn a namontoval na Maka kameru s 6mm Vixenem. Vsechno vypadalo skvele, zaostril jsem a zhruba 10 minut pred zakrytem jsem byl pripraven natacet. Jenze Saturn skrz mraky nebyl tak jasny, tak jsem stejne musel nastavit 1/50sec. a zesileni +18dB. To znamenalo Saturn rozmazany seeingem a hodne zasumeny. Ale rekl jsem si, ze mi nejde o umelecke dilo, ale o detekci zakrytu. Bylo mi jasne, ze okem ho neuvidim - Saturn nizko nad obzorem blikotal jak hvezdicka i bez ISS. Ale na displeji kamery s Makem byl zretelny a docela hezky ( kdyby se tak nevlnil ).

Zacal jsem tocit v predstihu a srovnal jsem si hodinky s GPSkou. Konec zaznamu jsem pak odmacknul podle tech srovnanych hodinek, abych jej mohl pouzit jako casovou referenci. Pred odjezdem jsem si jeste ulozil statisticky vyhodnocena data, ktera GPSka za celou dobu nasbirala ( stredni kvadraticka odchylka polohy 1.2 metru ). Kdyz jsem si je pak prepocital, tak jsem zjistil, ze jsem byl necelych 9 metru severne od centralni cary. Korekci na rozdil nadmorske vysky vypoctu CalSky a realneho terenu jsem pritom vypocetl na 16 metru severne, takze proti idealni care pro danou vysku jsem byl asi 7 metru jizne. Sirka pasu zakrytu mela byt 110 metru, takze moje presnost byla dostatecna, pokud byl presny vypocet CalSky ( a to jsem prave chtel zjistit ).

Video jsem rozdelil na jednotlive pulsnimky ( sude a liche radky ) a pro jistotu jich prozkoumal pres tisic v okoli casu zakrytu. Myslite, ze tam nebylo nic jineho, nez Saturn ? Myslite spravne.
;)
ViktoR

Saturn 2006

Příspěvek od ViktoR »

Škoda, že se ti nic nepovedlo natočit určitě by to bylo více než zajímavé. Ale tak určitě to není zkušenost k zahození, při takové přípravě se toho určitě člověk dozví o dané problematice o něco více A v čem předpokládáš že je neúspěch tvé expedice? V nepřesnostech v CalSky? Myslím že ty jsi to měl určitě vypočítané správně. Ale hold smůla...
michal.b

Saturn 2006

Příspěvek od michal.b »

Eryn napsal:

Rada by som vyšla s ďalekohľadom von, ale to by bolo priveľa problémov s vláčením ďalekohľadu cez sedem poschodí.

V Plzni bydlim v panelaku v 7. patre, takze jsem svuj problem s pozorovacim stanovistem vyresil jednoduse. Dalekohled mam zavreny na strese v takove te budce a protoze jsem jediny clovek z baraku, kdo ma od strechy klice, nemusim se bat ze by se mu neco stalo. Kdyz me prepadne chut na pozorovani, staci vytahnout dalekohled ven z budky :)

MP napsal:
Tak jsem si vcera rekl, ze v tomhle sice asi mame pravdu, ale nemuzu to tak urcite tvrdit, dokud to nezkusim. Vysledkem byla docela divoka noc, nasledujici popis by mozna patril do tematu "Kuriozity".
...
...
Video jsem rozdelil na jednotlive pulsnimky ( sude a liche radky ) a pro jistotu jich prozkoumal pres tisic v okoli casu zakrytu. Myslite, ze tam nebylo nic jineho, nez Saturn ? Myslite spravne.
;)

To je pristup hodny uznani. Skoda ze si ho nechytil, byla by to bomba! Ale i tak, negativni pozorovani je taky cenne ;)
MP

Saturn 2006

Příspěvek od MP »

No o tom jsme tady prave psali, ze vypocitat stopu zakrytu na povrchu Zeme s presnosti na metry neni tak jednoduche a asi to neumi ani CalSky. Jen jsem si to overil ...

Jinak neni pravda, ze nemam nic natocene. Mam asi 70 000 pulsnimku Saturna, zasumeneho a rozkmitaneho seeingem 17 stupnu nad obzorem A par hezkych fotek Canonem s "turistickym" objektivem 24-75 s Mesicem nebo vychodem Slunce v zaberu. Jen tam nikde neni ISS ...

michal.b napsal:
V Plzni bydlim v panelaku v 7. patre, takze jsem svuj problem s pozorovacim stanovistem vyresil jednoduse. Dalekohled mam zavreny na strese v takove te budce a protoze jsem jediny clovek z baraku, kdo ma od strechy klice, nemusim se bat ze by se mu neco stalo. Kdyz me prepadne chut na pozorovani, staci vytahnout dalekohled ven z budky :)
A netrese se ta strecha ? Ja jsem to zkousel u nas ( nadherny vyhled ) a moje domnenka, ze betonova strecha na betonovem baraku se nehybe, byla zcela mylna. Kdokoliv se prisel podivat a prosel kolem, rozkmital montaz.

Odpovědět