obciansky stredoeuropsky by som doplnil
Amatérský astrofotograf měsíce
1) čas je myšlen občanský...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Co to je občanský čas ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
No, tak na to si Milane odpověz sám, já nevěděl, že existuje nějaká jeho definice 
Mám snad na rovinu napsat, že to je čas, který používá každý aspoň trochu normální člověk ve Střední Evropě?
Mám snad na rovinu napsat, že to je čas, který používá každý aspoň trochu normální člověk ve Střední Evropě?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Já jsem jen myslel, že jsme na astronomickém fóru, a že každý čas má nějaký název. To bychom snad mohli ctít,ne ? Termín občanský čas neexistuje. Jak z toho jde poznat, co to je, je to letní , čili u nás SELČ, nebo snad SEČ ?
lepší rada žádná než špatná
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
No až ti ráno ujede autobus, protože si nevěděl v kolik hodin jel, tak to bude teprve gól Ještě že tyto věci řešíme jen tady na fóru a ne ráno když se chystáme do práce 
Jinak s tebou souhlasím. Mohlo tu být o pár desítek slov méně, kdybych místo slova občanský napsal "uzávěrka je ve 23:59:59 SEČ pokud u nás platí SEČ nebo 23:59:59 SELČ v době platnosti Středoevropského letního času". Já jsem ale prostě jen poznamenal, že uzávěrka je ve 23:59:59 a kupodivu nikdo to nepochopil špatně.
Jinak s tebou souhlasím. Mohlo tu být o pár desítek slov méně, kdybych místo slova občanský napsal "uzávěrka je ve 23:59:59 SEČ pokud u nás platí SEČ nebo 23:59:59 SELČ v době platnosti Středoevropského letního času". Já jsem ale prostě jen poznamenal, že uzávěrka je ve 23:59:59 a kupodivu nikdo to nepochopil špatně.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Vážení přátelé amatérské astrofotografie, připadla mi ta milá povinnost vyhlásit dalšího vítěze naší ankety o nejlepší fotku za březen 2009.
Gratulujeme Davidu Kraftovi za vynikající snímek mlhoviny NGC 2237 - Rosette.
Další snímky najdete v galerii.
Jak už to bývá v poslední době zvykem, o vítězství se pralo opět více snímků. Rádi bychom pogratulovali také k 2. místu Honzovi - Matesovi s jeho báječnou ISS a k třetímu místu Martinu Zelenkovi s jeho opravdu zdařilou kometou Lulin.
Kresby, ač na AF zveřejněné, se nám všechny nesešly, i když některé by mohly sahat fotkám těžce na paty. Stále se nám v soutěži neobjevují některé dechberoucí záběry, jako např. v poslední době některé Saturny a Měsíce. O to více děkujeme těm, kterým nevadí, že krom umístění na astrofotky, či AF porovnávají své snímky očima naší rafinovaně různorodé poroty
Gratulujeme Davidu Kraftovi za vynikající snímek mlhoviny NGC 2237 - Rosette.
Další snímky najdete v galerii.
Jak už to bývá v poslední době zvykem, o vítězství se pralo opět více snímků. Rádi bychom pogratulovali také k 2. místu Honzovi - Matesovi s jeho báječnou ISS a k třetímu místu Martinu Zelenkovi s jeho opravdu zdařilou kometou Lulin.
Kresby, ač na AF zveřejněné, se nám všechny nesešly, i když některé by mohly sahat fotkám těžce na paty. Stále se nám v soutěži neobjevují některé dechberoucí záběry, jako např. v poslední době některé Saturny a Měsíce. O to více děkujeme těm, kterým nevadí, že krom umístění na astrofotky, či AF porovnávají své snímky očima naší rafinovaně různorodé poroty
sice jsem uz vcera Davidovi gratuloval, ale presto to ucinim jeste jednou - oficialne 
Davide blahopreji! je to opravdu nahderny snimek! uz se tesim na nejake vhodne podminky abysme vyrazili spolecne fotit krasy nocni oblohy
Davide blahopreji! je to opravdu nahderny snimek! uz se tesim na nejake vhodne podminky abysme vyrazili spolecne fotit krasy nocni oblohy
Blahopřeji vítězi - skvělý snímek !
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Abych pravdu řekl, vůbec jsem nečekal že by takový to černobílý snímek mohl uchvátit tak širokou porotu. A proto jsem rád, že se někomu líbil :)
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, já byl celý den mimo, tzn. někdo z chlapíků v podkrušnohoří asi taky. Omlouváme se, příště ti to aspoň potvrdím, je to nádherná zásilka. 
MaG
MaG
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Dubnové kolo se pomalu změnilo na M51 a Saturn foto soutěž Je důležité, že tam naštěstí máme i snímky mnoha jiných objektů, ale ten počt snímků stejného objektu je opravdu nezvyklý.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Díky za kvanta fotek, kterými jste dubnové kolo zasypali. Uvidíme, jak se s tím vypořádá porota. Výsledek by měl být znám jako obvykle, tedy pravděpodobně po víkendu, nejpozději v úterý.
Snímky do dalšího kola, květnového, již můžete zasílat (nezapomeňte na datum pořízení po 1.4., lépe po 1.5.2009).
Co se doručování týče, zatím se mi zdá, že vše bylo vždy doručeno v pořádku, takže pokud to hned není v galerii, tak selhal třikrát jištěný lidský faktor Bude-li zájem, uvažuji nastavit nějaký automatický odpovědní filtr na vaše doručené snímky, ale odeslání už hlásí přímo ta webovka a zatím server vše doručil jak má.
Snímky do dalšího kola, květnového, již můžete zasílat (nezapomeňte na datum pořízení po 1.4., lépe po 1.5.2009).
Co se doručování týče, zatím se mi zdá, že vše bylo vždy doručeno v pořádku, takže pokud to hned není v galerii, tak selhal třikrát jištěný lidský faktor Bude-li zájem, uvažuji nastavit nějaký automatický odpovědní filtr na vaše doručené snímky, ale odeslání už hlásí přímo ta webovka a zatím server vše doručil jak má.
MartinV: Martine dovol mi jako prvnimu Ti poblahoprat. Je to tak neuveritelne krasny snimek, ze se na nej ja osobne uplne bojim koukat. Fakt. Bojim se o sve dusevni zdravi, protoze neco tak pekneho se jen tak nevidi... neni k tomu co rict.
- astropintr
Vážení kolegové,
děkujeme za všímavost, protože již se hromadí první gratulace a já nestihl ještě vyhlásit vítěze. Gratuluji proto Martinovi Vyhlídalovi za první místo v dubnovém kole AAM!!! Na druhém místě se umístila fotografie Martina Zelenky - mlhovina Roseta a třetí místo obsadila fotografie Libora Richtera - mlhovina Iris.
Děkujeme všem účastníkům dubnového kola za rekord v počtu došlých fotografií, kterých se sešlo 48. Největší dík patří hlavně porotě, která se prokousala všemi fotografiemi a vykonala tak velký kus práce.
Děkujeme tedy všem a otevíráme tímto květnové kolo!!!!! ;)
děkujeme za všímavost, protože již se hromadí první gratulace a já nestihl ještě vyhlásit vítěze. Gratuluji proto Martinovi Vyhlídalovi za první místo v dubnovém kole AAM!!! Na druhém místě se umístila fotografie Martina Zelenky - mlhovina Roseta a třetí místo obsadila fotografie Libora Richtera - mlhovina Iris.
Děkujeme všem účastníkům dubnového kola za rekord v počtu došlých fotografií, kterých se sešlo 48. Největší dík patří hlavně porotě, která se prokousala všemi fotografiemi a vykonala tak velký kus práce.
Děkujeme tedy všem a otevíráme tímto květnové kolo!!!!! ;)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100