Amatérský astrofotograf měsíce

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ještě jednou díky za podporu i vaše názory, těšíme se na další nápady, připomínky a vaše díla.

Momentálně byla přebudována úvodní stránka, resp. upravena byla sekce Pravidla a také zůstal (pod našimi jmény) kontakt na nás.

http://aam.8mag.net

Dále přibyl formulář (prosím, neříkejte mi, že to jde lépe, hraju si s php pár dní a tak jsem rád, že je to schopno poslat nám info k vašemu dílu včetně přílohy) :)

http://aam.8mag.net/formular.htm

Ten formulář nám má především pomoct - aby autor něco nezapoměl popsat. Dále mu má připomenout že max. velikost je 1024px v širším rozměru. Právě jsem si na svých fotkách ověřil, že je to reálné to takto omezit. Není problém poslat výřez, ořez apod.

Už se nemohu dočkat, jak to dopadne, myslím, že již touto dobou začíná být naše galerie docela plná. Časem by bylo od vás zde i mimo forum hezké, kdybyste vkládali vše povedené co se vám v daném období podařilo. Prostě aby to byla taková výkladní skříň nejlepších věcí z Astrofóra a snad i mimo něj.

Martin
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
deavi

Příspěvek od deavi »

Ahoj,
prohlížel jsem si fotografie v Galerii a nemůžu najít zvětšení snímku. Standartně se mi zobrazuje ve wokně rozlišení 640x426 pixelu, ale nikde není tlačítko na plné rozlišení, nebo to které poslal autor snímku. Třeba u Martina M. a jeho nádherné NGC 7023 jsem chtěl vidět detaily a jediný způsob jsem našel ten, že jsem si musel stáhnout celý snímek do pc a prohlídnout si ho v prohlížeči v jeho původním rozlišení.
Je to chyba systému, nebo jen špatně koukám v Picasu?

Druhá připomínka:
Máte nějaký důvod korigovat rozlišení jen do velikosti 1024x ... Co kdybych chtěl poslat plné rozlišení? Je to škoda, rád bych se podíval na snímky ve větších detailech.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Po přesunu do jiné galerie to bude snazží. Na Picase se zvětší lupou vpravo nahoře nad snímkem.

V galerii chceme mít jednotně velké snímky, buď chceš ukázat z nějakých důvodů malou Iris a její okolí, nebo detail Iris. Ta fotka ve mně musí něco evokovat. Pokud MMys poslal Iris tak jak tam je, chtěl ukázat, čím je obklopena, že prostě není ztracena v nicotě hvězd. Pokud by chtěl ukázat i detaily, má možnost:

Pravidla:

* Formát max. 1024px (není problém poslat celý snímek a pokud to uznáte za záměr autora, tak i výřez z téhož snímku) - nejlépe hodnocené, po dohodě s autory, umístíme zde na webu i ve větším rozlišení

Jinak řečeno, když někdo vyfotí krajinu s poli, cestou a stromem na obzoru, jak k němu cesta míří, taky si nebudu snímek zvětšovat, abych viděl něco, co mi autor nechtěl sdělit.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Podobnou soutěž jsem navrhnul a připravil cca před 2 lety. Hlasování bylo založené na samotných uživatelích, objekty byly tématicky vypisované každý měsíc, nicméně nebyl o soutěž žádný velký zájem. Hodnocení smínků pomocí komise je vždy trochu "problematické" protože bez pevných hodnotících parametrů je každý člen ovlivněný osobním vztahem k majiteli fotografie. V takovém případě by musely být fotografie uveřejněny bez jména a jiných identifikačních údajů, jinak je předem vyloučena objektivita.
Ukázalo se také, že pokud není soutěž naprosto viditelně propojena s AF (stačí i diskuzemi kolem ní), tak není šance na úspěch. Některé astronomické diskuze mají soutěž zakomponovanou přímo do diskuzních příspěvků, což je asi nejoptimálnější, nicméně i přes obrovský počet uživatelů se tam objeví relativně málo fotografií. Držím tedy palce.
deavi

Příspěvek od deavi »

Tak já to myslel dobře, při dnešní kvalitě fotoaparátů a CCD kamer přeci můžeme ukázat větší rozlišení než je 1024. Já vím není problém po dohodě s autory :-/
Já jen, že i ošklivý snímek se ukáže být pěkný při nižším rozlišení. A asi o to jde.

Jinak lupu už jsem našel, díky
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
GaP

Příspěvek od GaP »

deavi napsal: Tak já to myslel dobře, při dnešní kvalitě fotoaparátů a CCD kamer přeci můžeme ukázat větší rozlišení než je 1024. Já vím není problém po dohodě s autory  :-/
Já jen, že i ošklivý snímek se ukáže být pěkný při nižším rozlišení. A asi o to jde.

Jinak lupu už jsem našel, díky

Tak já jsem tam dnes poslal svůj standardně velký snímek aniž bych o nějakém kritériu o omezení velikosti tušil. To jsem se dočetl až nyní, nevadí. Snímek se v galerii zobrazil a tak nezbývá než čekat, zda mě porota nediskvalifikuje :-)

Pavel Gaugg
SeeStar_S50
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Porota tě nediskvalifikuje. Po dohodě mají být vkládány snímky v rozlišení 1024px. To že to tam někdo z nás vložil je spíše ukázkou, o co primárně jde - zobrazovat příspěvky rychle. To že to dotyčný zapoměl zmenšit je věc druhá :)

Koukám, že ať vymyslíme cokoliv, vždy to bude kontroverzní. Tohle je počítám už nejméně druhý názor, že tak malé snímky tam nechcete. Trochu mi uniká proč? Čím se liší fotka krajiny nebo budovy od fotky mlhoviny a Měsíce? Promiňte, ale nevidím důvod zvětšovat fotku, abych v ní viděl detaily, které v rozlišení 1024 px zanikají. U fotky krajiny se také nezaměřuji na to, kolik větví má ten konkrétní strom. Pokud se ukáže, že u astrofotek je počet větví (;D) důležitý, pak prosím, je asi na čase o tom hlasovat. Budu vaše názory nadále sledovat. Já se na to dívám jako fotograf a také jako praktik. V galerii by mělo být vše srovnatelné. Mám snad potom porotci nebo prostě zájemci o naši "soutěž" říct - prosím nezvětšuj si některé fotky, které tam někdo vložil větší, protože se může stát, že se ti pak některá nebude tolik líbit nebo protože se ti naopak bude líbit víc, než kdybys ji viděl jen v 1024?

OK tak prosím další návrhy.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

jestli to dobre chapu, tak "soucasna" verze je ta, ze vsechny soutezni snimky maji mit 1024xneco? a kdyz bude chtit autor zduraznit detail (treba pro jeho ostrost) tak to ma jako oriznout.

Jenze kdyz nekdo nafoti treba hezky ostry mesic (cely, mozaiku) a bude mit zaroven i velmi ostre detaily krateru, tak preci nezasle fotku s detailem jen male casti, kdyz by original mel treba 4x vetsi rozliseni?

Navrhoval bych, aby kazdy zaslal jednu verzi sveho snimku s tim, ze jedine omezeni je naopak rozliseni treba 2048x1536 (4:3) nebo pokud bysme byli odvazni i vyssi (dvojnasobne). Od tohoto bych se "odrazil". Dale vidim dalsi dve mozna pravidla. 1. v galerii zobrazovat standardizovany maximalni rozmer treba jiz zminenych 1024 (v HTML img width= height= pripadne jinou resize funkci/makro) a 2. v galerii viteznych snimku zobrazovat full size ;-)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Mám na to jiný názor.  
Fotku si prohlížíš na monitoru. To je obraz.  A na něm ukaž svoje dílo.Jaký dojem na Tebe udělá obraz něčeho, z čeho vidíš jen část a abys viděl pokračování , musíš to posouvat ?  Je na fotografovi, aby ukázal  to, co chce, na něm je kompozice.  Divák by naopak neměl přeci pitvat detaily, zkoumat  šum nebo zrno. Pokud na něho obraz nezapůsobí jako celek, je k ničemu 100 %technické hodnocení "správných" postupů......- Bude to stejně jen špatný obraz.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Konihlav napsal:
... v galerii zobrazovat standardizovany maximalni rozmer treba jiz zminenych 1024 (v HTML img width= height= pripadne jinou resize funkci/makro) a 2. v galerii viteznych snimku zobrazovat full size ;-)
Dal bych zakladatelum 1-2 mesice cas a pokracoval v podnetech. Jak je znam urcite prijdou s vhodnym kompromisem.

Jen bych se primlouval za prezentaci v rozliseni dodanem autorem. Nejak nemam duveru v automaticke zmensovani v prohlizeci (tedy krome 100px nahledu). Prece jen uz jsem par svych fotek (nejen astro) videl takhle pekne zmrsenych...

Muj navrh je dodavat fotky dve:

1. ve standartnim rozliseni (shodnem pro vsechny napr. tech dnesnich 1024px) vhodne pro primou prezentaci v galerii.

2. volitelne v plnem rozliseni dle volby autora pro chlubeni se detaily (mozaiky atd).  

Jen tu galerii bude holt mnohem slozitejsi vyvinout
:P
Pavel Vabrousek
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

s tim Milane souhlasim, ze kazdy autor by mel jit do toho s tim, ze hodnotit se bude ve formatu galerie, tj. tech 1024 nebo kolik. Jen bych to explicitne neomezoval na toto rozliseni. Ten snimek (v jedne velikosti) bych omezil shora nejakym maximalnim rozlisenim a to vyssim nez v galerii - pri hodnoceni. ;-)

stejne mam ale obavu o zivotnost souteze, a ted se panove ukazte a hadejte P R O C ?
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

jo a Milane taky nesnasim skrolovat obrazek po obrazovce a kdyz se divam do galerie CAM, tak proste ty velky ignoruju ty co se skoro vejdou jsou OK ;-)

Vabra: mas pravdu, ze resize algoritmy delaji sve... no proste je to hodne tezky prijit s necim, co by bylo vyhovujici a dle nazoru vetsiny. Ale preci zde proto diskutujeme, takze ostatni sem s nazory ;-)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Konihlav napsal: Ten snimek (v jedne velikosti) bych omezil shora nejakym maximalnim rozlisenim a to vyssim nez v galerii - pri hodnoceni. ;-)

No v tom je právě ten základní problém nepochopení. Co chceš hodnotit ve větším rozlišení ? Pouze techniku, technologii. Fotku lze snad hodnotit pouze v celku, ne ? Podle mne by měla být fotka zobrazitelná na jednom monitoru - tedy rozměrově. K čemu je 20MPix obraz, který se nevejde na monitor ?Mě je celkem jedno, že se Picassovi klapala ruka, když kreslil na 6 m velké plátno 1 cm čtvereček. ale pokud plátno nepřehlédnu z jednoho místa celé, a budu se soustředit jen na detail.... ??
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Pro větší rozlišení není přeci problém v textu uvést link. Já zastávám názor, že takové optimální rozlišení z DSLR je 2400×něco. Při něm už vidím, jestli autor zvládl dobře zpracování, pointaci, délku expozice a podobné, ovlivnitelné věci. Při rozlišení 1024 se snímkem můžeš dělat psí kusy, ale divák to nepozná, protože je výsledek velmi zmenšený. Z mého pohledu takové snímky nemá smysl hodnotit, vidím to často na CN například u uživatele JPM v sekci CCD. Na první mrk hezké fotky, ale rozlišením skrývá všechno co softwarově vygumoval.

Jinak souhlasím s názory které zde padly ohledně hodnocení, jakákoliv porota mi přijde nevhodná a velmi se mi líbí systém ála CN kdy dojde k rozeslání hromadných emailů koncem měsíce a sejdou se v sekci 100vky lidí a jednoduše nakliknou fotografii, která je nejvíce zaujala.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak jeste to zkusim rict jinak: kazdy by zaslal snimek v jedne velikosti s tim, ze omezeni v maximalni velikosti bude, ale treba 3Mpix (nikoli soucasnych malych 1024xneco). V galerii by ovsem tyto velke snimky byly zmenseny na 1024xneco (nebo jiny rozmer, na kterem se dohodnete) - aby se to jako celek veslo na monitor. A tak se to taky bude "hodnotit". Nic vic, nic min. Doufam, ze uz je to jasne Autorum vetsich snimku (a treba kvalitnich a dobre zaostrenych) se prici svuj krasny vytvor miniaturizovat na 1024xneco - vezmu zas jako priklad fotku celeho mesice, jak jsem jiz zminoval. Na 1024xneco tedy galerie a hodnoceni jej bude mozne videt cely (nebot bude zmenseny, pokud presahne tento stanoveny rozmer pro hodnoceni).

No asi mam prilis slozite uvahy a moc to komplikuji. Takze se jdu zas odmlcet pokud nebudu mit neco konstruktivniho.

Co se tyka hodnoceni, muj nazor je, ze by bylo "nejlepsi", kdyby kazdy ucastnik mohl hlasovat o snimcich ostatnich (a je jedno kolik bodu by mohl rozdelit, v podstate tu nejaky navrh 5ti a maximalne 3 jednomu snimku padl a ten se mi libi). Tedy pravo poslat snimek do souteze a "povinnost" hodnotit by slo ruku v ruce...
Odpovědět