koca napsal: Ahoj,
rádi bychom pořídili nějaký fotografický objektiv pro fotometrii proměnných hvězd s použitím CCD kamery. Prostudoval jsem vlákno v Astrofotografické technice (
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1150472978), kde se tomu věnovala spousta příspěvků a dle něj se jako optimální jevil objektiv Sonnar 135mm. Nicméně čas pokročil a vím, že mnozí z vás takový či podobný objektiv mají a využívají, tak mě zajímají vaše zkušenosti a doporučení.
Pro upřesnění jenom dodám, že je plánováno osadit daný objektiv CCD kamerou SBIG ST-8XME s filtrovým kolem a fotometrickými fitry Johnson-Cousins systému BVRI. Kamera má velikost pixelu 9um a velikost čipu 1520x1020 px.
Díky za tipy a rady :)
Objektiv Sonnar 135mm, f-3.5 mám už nějaký ten měsíc zapůjčený. Zatím jsem s ním udělal pár testů, hlavně abych posoudil jeho vhodnost pro astrofotografii. Nevím, jak moc to bude relevantní pro fotometrii, ale snad to pomůže.
Asi před týdnem jsem s ním dělal snímky Koňské hlavy přes Ha filtr. Objekt jsem si vybral proto, že je tam velmi jasná hvězda, která umožňuje velmi přesně a rychle zaostřit i při použití úzkopásmového filtru. Díky mrakům jsem bohužel nestihnul víc než vše nastavit a pořídit dvě 8 minutové expozice CCD kamerou ATIK-16IC. Jeden snímek přes plně otevřený objektiv (zesílený faktorem 4x) je ke stažení tady. Kresba na optické ose je v jedné čáře výborná. Vetšina světla hvězd je soustředěna do jednoho pixelu, který má u ATIKu 16IC velikost 7.4 mikronů. Do 9 mikronového pixelu se vejde úplně celá (což nevím, jak velký problém bude pro fotometrii - ale rozostřit se dá vždycky). Dosáhnout takové ostrosti však není triviální. Stačí se ostřícího kroužku mírně doknout a vše je ztraceno. Rozhodně se nejde jen tak jednoduše do té půvdní polohy vrátit. Proto jsem si na testování vybral tenhle objekt, s jasnou hvězdou v zorném poli. Značně to tento více méně náhodný proces zaostřování urychlilo.
Abych to shrnul:
- překvapivě výborná kresba (aspoň pro mne) a objetiv je slušně použitelný i pro CCD fotografii (alespoň přes úzkopásmové filtry, nevím, jakou má objektiv barevnou vadu a jestli to bude problém)
- ostření je trochu pracné a více méně je to náhodný proces (pokud člověkl chce opravdu dosáhnout tu maximální ostrost, jinak pro uspokojivé výsledky - viz. můj snímek Severní Ameriky a Pelikána - to jde i rychleji)
- nevím, jak kreslí dál od optické osy, ATIK16IC má chip s diagonálou kolem 6mm (pokud si to dobře pamatuji) - tohle je asi nejzajímavější informace pro astrofotografii, pro fotometrii to bude asi jedno