První dalekohled - Dobson

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Kelt

Příspěvek od Kelt »

Dobry den Vazeni!
Rozhoduji se mezi   Synta Sky-Watcher BK 1201 a Levenhuk Ra 200N F5 OTA.
Nebo jim podobne  Celestron Omni XLT 120 a Sky-Watcher BKP2001 OTA. A mozna bude lepsi vzit za stejnou cenu mensi prumer, ale  kvalitnejsi (IMHO) Bresser Telescope AC 102/1000 Messier OTA? I kdyz vlastne uz to nedelaji nemci, ale je to cista Cina.
Oba teleskopy budeme stavit na montaz EQ5.
Jako treti varianta je nejaky Dobson 10”. U neho ovsem odpada balkon, ktery stejne neni jako hlavni misto pozorovani. A taky mam starch, ze kdyz do toho bude syn koukat, kdy se mu zachce, tak ho to brzo omrzi.
A nebo s takovym uspechem muzeme pozorovat planety a mesic s nejakym refraktorem 90/900 a radeji za zbytek penez dokoupit filtry, cocky….?
Napominam, ze chceme pozorovat predevsim mesic a planety a taky mame omezene financni prostredky (max. 800$ s EQ5). Jestli mate lepsi navrh, budu rad.
Predem velmi dekuji.
S uctou, Jarda.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Dekuji za odpoved, hlavne za f12, to je pro mne novinka, co se tyka planet. Vzdy jsem si myslel, ze cim mensi f, tim lepe. Možná to bylo tak: čím menší světelnost (tedy větší "f"), tím lepší na planety. Respektive tím menší barevná vada objektivu. A u 120/1000 tedy f 8,3 bych se barevné vady už dost obával- jak psal Artaban- radši delší ohnisko.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Stanislavxyz

Rozhoduji se mezi Synta Sky-Watcher BK 1201 a Levenhuk Ra 200N F5 OTA.Nebo jim podobneCelestron Omni XLT 120 a Sky-Watcher BKP2001 OTA. A mozna bude lepsi vzit za stejnou cenu mensi prumer, alekvalitnejsi (IMHO) Bresser Telescope AC 102/1000 Messier OTA? I kdyz vlastne uz to nedelaji nemci, ale je to cista Cina.Oba teleskopy budeme stavit na montaz EQ5.Jako treti varianta je nejaky Dobson 10”. U neho ovsem odpada balkon, ktery stejne neni jako hlavni misto pozorovani. A taky mam starch, ze kdyz do toho bude syn koukat, kdy se mu zachce, tak ho to brzo omrzi. A nebo s takovym uspechem muzeme pozorovat planety a mesic s nejakym refraktorem 90/900 a radeji za zbytek penez dokoupit filtry, cocky….?
Žádný z uvedených teleskopů nevlastním a proto bych nerad hodnotil, ale u Bresser Messier dalekohledů se zdá že to o ceně a kvalitě (viz můj příspěvek výše) úplně neplatí. Mnohokrát jsem slyšel že jsou to ty samý "roury" jako u levnějších SW, jen pěkně nabarvené. Refra 102/1000 je f 9,8 a barevná vada už bude dost výrazná. Mám 102/1100 ( http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... Mikro.html ), (tedy f 10,7) a barevná vada je pořád znát, i když moc neruší (tak do zv. 1,5 D) Je to ale hodně individuální- někomu to vadí hodně, druhý mávne rukou. Navíc se při stejném zv. projevuje jinak- na Měsíci a Slunci téměř neznatelná, Jupič má fialový lem (tady mi to vadí nejvíc), aktuálně Mars ho taky má, ale mnohem míň. Třeba na Saturnu není skoro vidět (při 1,5 D) Na kontrastním rozhraní je vidět i přes den, ale je to dost málo, osobně mi to nevadí.

Ještě ale k Newton dalekohledu na Dobson montáži- ono se to dá provozovat pohodlně i na balkóně (pokud je tam místo), jen pozorování z balkonu a budov obecně omezuje proudění teplého vzduchu kolem budovy. Pak se nedá nasadit velké zv. Ideální je pozorovat někde ze zahrady, parku, protože tráva a stromy nenaakumulují tolik tepla přes den a rychlej se pak ochladí, jak Slunce zapadne.
Kelt

Příspěvek od Kelt »

Stanislave, velmi jsi mi pomohl. Dekuji. Teleskopii si urcite prectu.
Dik.
S uctou, Jarda.
PS: <<jsem slyšel že jsou to ty samý "roury" jako u levnějších SW>>
Skoda, uz jsem to taky nekde cetl. Jsou to ale, pekny kousky...
Regulus

Příspěvek od Regulus »

a seeing- ten se méně projeví u menšího průměru.I kdyby to byla pravda, jakože bych si to sám tvrdit netroufl, tak je to poměrně irelevantní když "stejným" dalekohledem většího průměru jde vlastně vždycky vidět víc  :)
Kelt: ta EQ5 už je doma? Pokud není je to podmínka? Proč?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Stanislavxyz

Regulus: No tak to není, pravda, vysloveně můj názor a zkušenost (nemůžu vedle sebe, za stejných podmínek, porovnat třeba 250 a 80 mm), ale často se objevuje v různých diskusích. Vysvětluje se to tak, že menší svazek světla si může snáze najít mezeru mezi "bublinami" vzduchu v atmosféře. Což nezní jako úplný nesmysl. Nicméně máš pravdu že větším průměrem "stejného" dalekohledu je vidět víc.

Beru tedy zpět-skutečně to nemám ověřeno.
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

(nemůžu vedle sebe, za stejných podmínek, porovnat třeba 250 a 80 mm), ale často se objevuje v různých diskusích.
Taktéž jsem četl něco podobného v různých diskuzích, ale řekl bych že hlavní myšlenka je patrně ve využitelnosti velkého průměru (tedy zvětšení) a limitace seeingem.

Malý průměr třeba 80mm bude limitován svým maximálním zvětšením patrně dřív než ho skrouhne seeing, zatímco u 250ky navyšování smysluplného zvětšení zastaví seeing a ve vyjímečných případech výborných pozorovacích podmínek se můžeme vyšplhat na slušná zvětšení.. (Teď mám na mysli tedy podmínky u nás v ČR)

to Kelt: Planety a Měsíc je možno dobře pozorovat i s Dobsonem 250kou ale je třeba počítat s delší přípravou - temperací .. takže na takovéto rychlé kouknutí se z balkónu to asi není ideální (leda by tam ten dalekohled byl nachystanej stále)
Kelt

Příspěvek od Kelt »

ta EQ5 už je doma? Pokud není je to podmínka? Proč?

Dobry den !
Jeste jsme ji nekoupily. Uz dva mesice koukam, ctu v internetu a rozhoduji se co koupit. Nechci udelat chybu, aby syn nestratil zajem. Vcera jsme byli v mini- observatori, koukali jsme pres Celestron Schm-Kass 203,2mm/2032mm GPS, mesic samozrejme super velice cisty a kontrastni obraz, Jupiter pri 180x proste super a Celestron 90/900 splnil ocekavani, pro dite nic zajimaveho. Jupiter jako hrasek, dospely clovek vi co muze cekat, ale dite bohuzel ocekava aspon priblizne to co v knihach. Na 90mm nic nepoznal a na 203,2mm  hned vedel na co kouka. Bohuzel na takovy pristroj nemame dostatek financi. Proto premyslim taky o Dobsonu, ale bojim se maleho kontrastu (rozliseni?), proti refraktoru. O "EQ5" premyslym protoze, nekdy az budou penize a jestli nam to pozorovani vydrzi, chceme koupit Syn trek nebo Go to a hlavne kdybychom chtely neco vetsiho. Nemyslim, ze se najdou "zbytecne" penize na koupi nove montaze a vetsi a tezsi teleskop, to je mozne. A taky jeste muj fotak vazi skoro 1kg.
Diky.
S uctou, Jarda.
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Kelt: Já bych si ujasnil, co přesně chci.

1- Co největší dalekokoled za asi těch 20tis.
2- Dalekohled s paralaktikou a pohonem, nebo jen s jemnými pohyby.

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Kelt

Příspěvek od Kelt »

to Kelt: Planety a Měsíc je možno dobře pozorovat i s Dobsonem 250kou ale je třeba počítat s delší přípravou - temperací .. takže na takovéto rychlé kouknutí se z balkónu to asi není ideální (leda by tam ten dalekohled byl nachystanej stále)  
Dobry den!
Pro srovnani teplot vim.
Na balkone bude porad, takze teplota bude vyrovnana (skoro), aby byl teleskop prichystany, kdyz nastanou priznive podminky. Bohuzel Dobson (i kdyz pro neho je mista dost) neni pro nas vhodny. Musel bych syna (6let) privazat k soudovic balkonu  :).  Budeme se snazit co nejvice vyjizdet za mesto nebo aspon do poli.
Diky.
S uctou, Jarda.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Vcera jsme byli v mini- observatori, koukali jsme pres Celestron Schm-Kass 203,2mm/2032mm GPS, mesic samozrejme super velice cisty a kontrastni obraz, Jupiter pri 180x proste super

Proto premyslim taky o Dobsonu, ale bojim se maleho kontrastu (rozliseni?), proti refraktoru.
Pokud se ti líbil obraz v SCT , potom v Dobsonu bude minimálně také tak dobrý.
Teoretizování na fórech o kontrastu Newton vs. refraktor ber s rezervou. To by mělo smysl, pokud budeš porovnávat stejné průměry a stejné kvality a při stejném zvětšení. Tohle moc neplatí pro obyčejné relativně světelné achromáty.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kelt

Příspěvek od Kelt »

Pokud se ti líbil obraz v SCT , potom v Dobsonu  bude minimálně také tak dobrý.
Teoretizování na fórech o kontrastu   Newton vs. refraktor ber s rezervou.  To by mělo smysl, pokud budeš porovnávat stejné průměry a  stejné kvality a při stejném zvětšení.  Tohle moc neplatí pro obyčejné relativně světelné achromáty.

Dobry den!
Velmi dekuji. Asi jste me presvedcil. Takze 8" Syn Scan nebo 10" bez.
Vse je to o penezich, samozrejme. Jeste teda jednu otazku. Firma-kvalita!?
Dekuji.
S uctou, Jarda.
Bill

Příspěvek od Bill »

Jeste jsme ji nekoupily. Uz dva mesice koukam, ctu v internetu a rozhoduji se co koupit. Nechci udelat chybu, aby syn nestratil zajem. Vcera jsme byli v mini- observatori, koukali jsme pres Celestron Schm-Kass 203,2mm/2032mm GPS, mesic samozrejme super velice cisty a kontrastni obraz, Jupiter pri 180x proste super
Ono včera (aspoň u nás) byly ideální podmínky. Já mám N200/1000 a na Měsíci/Marsu jsem měl zvětšení 380 a na Jupiteru 230. Tohle si nepamatuju, že bych mohl někdy použít. Ale je fakt, že dalekohled vytahuju minimálně, většinou spíše fotím.

Montáž Heq5 (s Go-To) se v bazaru teď nedávno prodala za 12.5 tis. Kč. Ta na pozorování 200/1000 bez problémů unese. Já jsem koupik kdysi N200/1000 za 3 tis. Kč a to má zrcadlo lambda/10 (:D). Takže bych se těch starších věcí vůbec nebál. Tohle se dá použít na natáčení planet. Na focení je vhodnější k té montáži něco menšího - třeba slušnější objektiv, nebo menší ED refraktor.

Ale abych řekl pravdu, tak jsem měl ten N poprvé na EQ6 a vůbec mi to nepřišlo stabilnější, než moje starší CG5 ADV. Takže možná, že by se i s tím N200/1000 dalo na té HEQ5 i něco vyfotit - ale byl by to dost boj.

M:736 750 113
Thrax12

Příspěvek od Thrax12 »

Zdravím Vás.
Dnes som presedlal na Dobsona 8 a chcem sa spýtať hlavne to, akým sposobom je najlepšie prenášať ďalekohlad.
Najlepšie, nosiť ho zložený, lebo vonku ho napr nemam kde rozobrať, tubus položiť na zem a potom zas skladať.

Chcem sa spýtať, čo je to bezpečné nosiť za tie tlakové rúčky, alebo radšej zo spodu podstavy.

Ďakujem :)
Sky Watcher Dobson 200/1200
Celestron Polarizing Filter, Baader Hyperion 5mm, TS Erfle 30mm
elon254

Příspěvek od elon254 »

je to bezpečné nosiť za tie tlakové rúčky

jo tak se to nosí. při nošení ručky dotáhnout.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Odpovědět