O III filtr Lumicon
O III filtr Lumicon
Zdravím na fóru.
Chci si koupit O III filtr od Lumiconu a mám dotaz ohledně propustnosti filtru viz. http://posec.astro.cz/image/20050713083 ... n_OIII.png
Filtr má vysokou propustnost v oblasti obou čar O III kolem 500 nm, ale propouští také dost v oblasti nad 600 nm a v oblasti kolem 420 nm.
Můj dotaz je, jestli nevadí, že filtr propouští i v jiných oblastech než jen kolem čar O III ?
Chci si koupit O III filtr od Lumiconu a mám dotaz ohledně propustnosti filtru viz. http://posec.astro.cz/image/20050713083 ... n_OIII.png
Filtr má vysokou propustnost v oblasti obou čar O III kolem 500 nm, ale propouští také dost v oblasti nad 600 nm a v oblasti kolem 420 nm.
Můj dotaz je, jestli nevadí, že filtr propouští i v jiných oblastech než jen kolem čar O III ?
Newton 200/1000 na EQ5, Newton 130/1000, Tessar 100/500, Tessar 60/210, triedr 20x50
O III filtr Lumicon
Ja bych s dovolenim dotaz rozsiril i o filtry od Astronomiku a Baadera. Uvazuju o tom, ze bych si OIII taky koupil a zajimaly by me prakticke zkusenosti. Vzhledem k tomu, ze mam od Astronomiku UHC-profi, chtel bych spis neco "ostrejsiho" Podle toho, co jsem si precetl je nejuzsi Baader, ale jeho propustnost na 496nm neni nic moc.
Lumicon jsem mel moznost nekolikrat vyzkouset, ale nemam to s cim porovnat, takze kazdy nazor se mi bude hodit. Diky
Lumicon jsem mel moznost nekolikrat vyzkouset, ale nemam to s cim porovnat, takze kazdy nazor se mi bude hodit. Diky
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
O III filtr Lumicon
OIII propští tam, kde oko není již prakticky ctlivé, takže to opravdu nevadí
Lumicon je viditelně tvamvší pokud jde o potlačemńí rušivého světla . Pokud tu byla poměrně vášnivá diskuse o křivkách propustnosti filtru, tak vizuálně to odpovídá grafu propustnosti - rozdíl je dostatečně viditelný. Propustnost pro obě čáry je pro obě čáry OIII podle grafů stejná a při vizuálním použití není viditelný rozdíl.
Lumicon je viditelně tvamvší pokud jde o potlačemńí rušivého světla . Pokud tu byla poměrně vášnivá diskuse o křivkách propustnosti filtru, tak vizuálně to odpovídá grafu propustnosti - rozdíl je dostatečně viditelný. Propustnost pro obě čáry je pro obě čáry OIII podle grafů stejná a při vizuálním použití není viditelný rozdíl.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
O III filtr Lumicon
Jojo, OIII se da zkombinovat s 200mm v pohode. Napr. Rasy v Labuti jsou s OIII na 200mm vice prokreslene, nez s UHC Lumicon. Testovano na mem 8" dobsonu.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
O III filtr Lumicon
MilAN napsal: OIII propští tam, kde oko není již prakticky ctlivé, takže to opravdu nevadí
Takze Lumicon je ze vsech OIII filtru nejtmavsi? To je zajimave, podle toho co je na POSECu je nejsirsi. Abych pravdu rekl, premyslel jsem prave mezi Astronomikem a Baaderem, tohle je trochu cara pres rozpocet
Takze Lumicon je ze vsech OIII filtru nejtmavsi? To je zajimave, podle toho co je na POSECu je nejsirsi. Abych pravdu rekl, premyslel jsem prave mezi Astronomikem a Baaderem, tohle je trochu cara pres rozpocet
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
O III filtr Lumicon
Baader je nejužší, ale řeže zároveň už jednu z čar OIII..
Křivky výrobců a křivky jiných měření dávají prostě jiné výsledky. Starší Astronomiky byly trochu jiné. teď jsou také prodávány pod jinými označeními ( visual a CCD). Možná na větších grafech či tabulce by to bylo lepší.
Tyda jsou celkem vemi slušné grafy :
http://www.astrosurf.org/buil/filters/c ... m#Protocol
Křivky výrobců a křivky jiných měření dávají prostě jiné výsledky. Starší Astronomiky byly trochu jiné. teď jsou také prodávány pod jinými označeními ( visual a CCD). Možná na větších grafech či tabulce by to bylo lepší.
Tyda jsou celkem vemi slušné grafy :
http://www.astrosurf.org/buil/filters/c ... m#Protocol
lepší rada žádná než špatná
O III filtr Lumicon
Dobry link!
Jestli se ty filtry takhle lisi kus od kusu, tak by bylo nejlepsi vzit jich 5, vsechny vyzkouset v dalekohledu, ten nejlepsi si nechat a zbytek vratit ;D
Ale asi prubnu ten Baader, preci jen je cenove dost atraktivni a jak uz jsem rikal - chtel bych neco ostrejsiho
Mnozstvi grafu propustnosti ruznych filtru jsem nasel na teto strance
http://www.astroamateur.de/filter/
Jestli se ty filtry takhle lisi kus od kusu, tak by bylo nejlepsi vzit jich 5, vsechny vyzkouset v dalekohledu, ten nejlepsi si nechat a zbytek vratit ;D
Ale asi prubnu ten Baader, preci jen je cenove dost atraktivni a jak uz jsem rikal - chtel bych neco ostrejsiho
Mnozstvi grafu propustnosti ruznych filtru jsem nasel na teto strance
http://www.astroamateur.de/filter/
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
O III filtr Lumicon
MilAN napsal: OIII propští tam, kde oko není již prakticky ctlivé, takže to opravdu nevadí
Děkuji za odpověď. Takže si filtr O III Lumicon objednám.
Děkuji za odpověď. Takže si filtr O III Lumicon objednám.
Newton 200/1000 na EQ5, Newton 130/1000, Tessar 100/500, Tessar 60/210, triedr 20x50
O III filtr Lumicon
michal.b napsal:
Takze Lumicon je ze vsech OIII filtru nejtmavsi? To je zajimave, podle toho co je na POSECu je nejsirsi. Abych pravdu rekl, premyslel jsem prave mezi Astronomikem a Baaderem, tohle je trochu cara pres rozpocet :)Některé filtry byly měřeny tak, že byly mírně nakloněny. To platí např. pro zveřejněnou křivku UHC Lumiconu (který sema samozřejmě nepatří). Proto je možná i ten OIII nejširší. Rozptyly, pokud není celá série zmetková, nejsou až tak výrazné.
Navíc u kratších vlnových délek už spektrometr, na kterém jsme s ZŘ měřili filtry ATC, kulhá (šum).
Takze Lumicon je ze vsech OIII filtru nejtmavsi? To je zajimave, podle toho co je na POSECu je nejsirsi. Abych pravdu rekl, premyslel jsem prave mezi Astronomikem a Baaderem, tohle je trochu cara pres rozpocet :)Některé filtry byly měřeny tak, že byly mírně nakloněny. To platí např. pro zveřejněnou křivku UHC Lumiconu (který sema samozřejmě nepatří). Proto je možná i ten OIII nejširší. Rozptyly, pokud není celá série zmetková, nejsou až tak výrazné.
Navíc u kratších vlnových délek už spektrometr, na kterém jsme s ZŘ měřili filtry ATC, kulhá (šum).
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
O III filtr Lumicon
Objednal jsem si tento filtr FILTR/BDP O III CCD (8.5nm) 2” bohuzel mi misto toho prisel tento BDP Visual 8 nm. chci ho pouzivat na astrofoto ve spojeni s CCD
Je ten co mi prisel k tomu vhodny nebo je pouze na visualni pozorovani jak ma v nazvu?Diky za radu.
Je ten co mi prisel k tomu vhodny nebo je pouze na visualni pozorovani jak ma v nazvu?Diky za radu.
O III filtr Lumicon
Ja ten 2” BDP OIII CCD (8.5nm) mam a oproti tomu visualnimu ma navic jeste IR cut filter, takze bych to asi reklamoval.
Taky asi zalezi co mas za kameru, nektere maji misto kryciho skla UV/IR filter, takze by to treba nevadilo, ale ja fotim EOSem, takze ti v tomhle moc neporadim
Taky asi zalezi co mas za kameru, nektere maji misto kryciho skla UV/IR filter, takze by to treba nevadilo, ale ja fotim EOSem, takze ti v tomhle moc neporadim
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
O III filtr Lumicon
moje kamera ma IR filtr
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
O III filtr Lumicon
Pokud kamera má IR blok filtr, fungovat to bude. Pokud ne, tak je to fatální problém, protože vznikne ohromné halo. Pokud není IR blok dostatečně strmý (což nevíš) může vzniknout také nějaké halo. Ale osobně bych to spíš reklamoval, protože pokud si ještě někdy v budoucnu dokoupíš SII filtr (třeb apak i na mono kameru), tak ten SII filtr nejde používat ve spojení s IR blok filtrem, protože SII leží na sestupné hraně IR blok filtru, a který tak částečně už blokuje propustnost na SII. Pak potřebuješ snímat bez IR blok filtru, jen přes tu tři úzkopásmové.
Objednal sis CCD, chtěj CCD.
Mě se paradoxně totéž stalo s Astronomikem (H-alfu jsem měl CCD, OIII vizuál, ač jsem chtěl CCD), měním to...
Objednal sis CCD, chtěj CCD.
Mě se paradoxně totéž stalo s Astronomikem (H-alfu jsem měl CCD, OIII vizuál, ač jsem chtěl CCD), měním to...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
O III filtr Lumicon
S prodejcem jsem se jiz dohodl a filtr je na ceste zpet vse probehlo korektne takze pohoda.
Alespon jsem se diky tomu dozvedel ze SII nejde pouzit s IR
Koukam Martine ze prodejci nemeli svuj den no stane se
Alespon jsem se diky tomu dozvedel ze SII nejde pouzit s IR
Koukam Martine ze prodejci nemeli svuj den no stane se