Problem s komou ?

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
vlastofka

Problem s komou ?

Příspěvek od vlastofka »

Ahoj vsem na foru,
mam na vas velkou prosbicku.
Nemate nekdo tuseni, co muze zpusobovat tuhle vadu ?

Foceno je newtonem GSO600 (200/800) s MPCC komakorektorem. At kolimuju a zaostruju jak chci, porad se toho ne a ne zbavit :[

Ve vlakne se snimky M15 mi MP a MMys radili menit vzdalenost korektoru od cipu a zdalo se mi, ze by to mohlo pomoct, ale dneska po dalsim testovani bych to uz netvrdil.

Zacal jsem klasickou sestavou vytah-korektor-T2 krouzek-EOS.

Vysledek je tady: http://astrofoto.hnizdo.cz/fotky/test/m45-0mm.jpg

Potom jsem mezi korektor a T2 krouzek vlozil 1mm silnou plastovou vlozku, pak dve a nakonec tri. Pri ctvrty uz nezustalo moc volneho zavitu na uchyceni T2 krouzku, tak jsem to neriskoval.

Snimky s posunutym krouzkem od korektoru:
o 1mm: http://astrofoto.hnizdo.cz/fotky/test/m45-1mm.jpg
o 2mm: http://astrofoto.hnizdo.cz/fotky/test/m45-2mm.jpg
o 3mm: http://astrofoto.hnizdo.cz/fotky/test/m45-3mm.jpg

Mne se zda, ze velkej rozdil v nich neni.

Mate nekdo napad, kde bych jeste mohl hledat chybu ? Muze to byt vada zrcadla ? Popripade chyba v korektoru ? Nebo nejaka nesouosost ?

Jediny, co mne napada jako reseni, je pricloneni primaru treba na f/4,5, cimz by se mela zmensit koma, pokud se nemylim, ale zatim se mi do toho moc nechce.

Predem diky za jakykoliv nakopnuti spravnym smerem.

Dan
NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
MilAN
Věk: 76

Problem s komou ?

Příspěvek od MilAN »

Připadá mi to, jako sférická vada zrcadla. Ale chtělo by to zkusit vizuálně, jednak se podívat, co dělají dfrakční kroužky a hlavně , podívat se alespoň přes Ronchi mřížku
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Duk

Problem s komou ?

Příspěvek od Duk »

Jak je uložení zrcadla, není v misce moc upnuto?
Ty chyby mi připadají nesymetrické.
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Problem s komou ?

Příspěvek od Bíba75 »

Ahoj Vlastofko něčím podobným jsem si prošel a má rada je jednoduchá přicloň zrcadlo. tady je ukázka mého problému před přiclonění : http://bibagaleri.webgarden.cz/image/8390903

a zde je po zaclonění: http://bibagaleri.webgarden.cz/image/10557717

Přeju brzké vyřešení problému ale na 100% je špatnej kraj zrcadla a malá clona to vyřeší. Bíba 75.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
MilAN
Věk: 76

Problem s komou ?

Příspěvek od MilAN »

Neviděl bych to tak jednoznačně- ty snímky nic nenasvědčují o kraji zrcadla
Ale - místo dlouhého přemítání- stačí jedniný pohled na hvězdu. Je zbytečné zdržování se  hrát si s tím fotograficky.  Biba se tím zdržoval skoro rok a přitom to je vidět bez jakýchkoliv pomůcek během několika vteřin.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Problem s komou ?

Příspěvek od Bíba75 »

MilAN napsal:  Biba se tím zdržoval skoro rok a přitom to je vidět bez jakýchkoliv pomůcek během několika vteřin.
Ano Milan má pravdu stálo mě to pomálu rok astroživota a přitom stačilo se jen kouknout na difrakční obrazce hvězdy a byl jsem doma,Tak že jestli se ti rozostřená hvězda ukáže na krajích kostrbatá nebude simetricky kulatá tak to prostě přicloň.Já jsem to měl hotové s rozebráním a složením a kolimací dalekohledu cca 1,5h.
Ale musím podotknout že mám umělou hvězdu tak že jsem nemusel čekat na dobré počasí ;)
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
astar
Věk: 68

Problem s komou ?

Příspěvek od astar »

Ahoj, koukal jsem na ty snímky a vypadá to skutečně na komu.
Zkoušel jsem to spočítat ,jaký má vliv ten posuv a skutečně to pomáhá ,ale ne k eliminaci komy.
Od koho máš ten korektor? Nebyl rozebírán? Docela dost dobře my to vycházelo , že došlo k otočení spojky, koma cca 0,04mm.Mohlo k tomu dojít i při kompletaci u výrobce. Rádiusy nejsou výrazně odlišné.
Zkus si půjčit jiný korektor a odzkoušet . Pokud to bude dobré, tak je to jak jsem nadnes , chyba v korektoru.
Pokud by jsi se pustil do otočení té čočky , tak je nutná velká opatrnost ,abys nepoškodil antireflexní vrstvy.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
vlastofka

Problem s komou ?

Příspěvek od vlastofka »

Dekuju vsem za reakce.

To MilAN:
Je pravda, ze pri kolimaci se mi porad jedna cast okraje difrakcniho krouzku zdala chlupatejsi a vubec nejak uplne jina, nez zbytek.

To Duk:
Upnuti zrcadla zkontroluju, zatim jsem dalekohled jeste nerozebiral.

To Biba: Tvuj problem jsem sledoval a prave to mne privedlo na myslenku o zacloneni :]
Jakou mas tu umelou hvezdu ? Myslis, ze by se dal pouzit i kolimator na promitnuti hvezdy, nebo jsou na to vyssi naroky ? Nemam problem kolimatorem posvitit na protejsi panelak (cca 80m).

To Astar:
Korektor je cca pul roku stary ze Supry, takze predpokladam, ze jsem prvni majitel :]
Do optiky a vypoctu moc nevidim, dalo by se i zjistit o kolik a krerym smerem k posunu spojky doslo ?
Ptam se spis jen pro zajimavost, protoze rozebirani korektoru bych nechal asi az uplne na konec.
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
vlastofka

Problem s komou ?

Příspěvek od vlastofka »

Duk napsal: Jak je uložení zrcadla, není v misce moc upnuto?
Ty chyby mi připadají nesymetrické.Zrcadlo je upnuto na trech mistech po dvou sroubech. Vsechny byly dotazeny hodne zvolna, az na jeden, kterej byl utazen skoro na max. Takze jsem ho povolil zhruba stejne, jako jsou ostatni a uvidim, jestli se ukaze nejaka zmena.

Mimochodem k temhle sroubum jsem se dostaval dost slozite pres tubus s odmontovanym pavoukem.
Nepodarilo se mi totiz vyndat objimku s primarem. Po odsroubovani sesti sroubu na obvodu tubusu drzela objimka v tubusu jako prilepena a uplne hrubou silu jsem pouzit nechtel. Je to v poradku? Taky vam drzi objimka na tubusu jako cert? Nebo jsem nekde neco prehledl a je treba jeste neco odsroubovat?
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
vlastofka

Problem s komou ?

Příspěvek od vlastofka »

Takze povoleni sroubku, upinajiciho zrcadlo pomohlo castecne. Vizualne uz jsou difrakcni krouzky symetricky, ale porad se mi zda, ze maji dost chlupaty okraj.
Na fotce se toho ale moc nezmenilo. Problem vypadajici jako koma stale pretrvava. Pokud se mi nejak podari vypreparovat zrcadlo, tak ho zkusim priclonit, protoze jiny komakorektor po ruce nemam.
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
ladaS

Problem s komou ?

Příspěvek od ladaS »

To vlastovka: pokud se Ti ten problém objevil náhle, tak hledej co se změnilo, ale pokud s tím bojuješ delší dobu:

1 - Ty slabší hvězdičky mají trojúhelníkový tvar, to by svědčilo o utažení zrcadla v objímce, ale pozor, to že to máš povolené neznamená že by to nebylo ono. Pokud máš původní objímku GS, tak ta je z nějaké slitiny hliníku a hodně se kroutí, pokud to tak je, tak vlastně zrcadlo utahuješ na krouticí se objímku.

2 - vyndání objímky se zrcadlem: na konci tubusu je po obvodu několik šroubů, které se povolí a objímka se vyjme. Jde to poměrně ztuha, ale ne zase až moc.

3 - podívej se ještě na sekundár. Pokud máš takový ten plastový držák, ve kterém je sekundár narvaný a na konci je přidržován kovovým páskem, tak přemýšlej o jiném řešení. Dělá to hroznou neplechu a věř, že jak primár tak sekudár, pokud na něj někde něco tlačí, pruží atd. tak stačí opravdu málo a je znát.
LadaS
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
vlastofka

Problem s komou ?

Příspěvek od vlastofka »

To LadaS:
Tenhle problem mam od zacatku, jen jsem mu nevenoval tolik pozornosti a resil jiny problemy, ted uz na nej ale prisla rada :]

1 - Objimku mam original a ze by mohla takhle ovlivnit obraz bych u fotospecialu necekal, ale na druhou stranu ... je jen z Ciny :]

2 - tak tech sroubu tam mam 6 a vsechny byly venku. I pres to se mi nepodarilo s objimkou ani pohnout. Prijde mi jestli neni skutecne nekde prilepena.. treba barvou z tubusu. A kdyz o tom tak premejslim, tak to je dalsi mozna pricina mych problemu. Jestli je objimka tak na tesno, muze ji tubus deformovat

3 - Sekundar je na strane bliz k primaru prichycen kovovym paskem, ale jinak (pokud si dobre vzpominam, protoze jsem v praci) neni v zadny objimce a prijde mi, ze je nalepeny primo na drzaku. Urcite to ale zkontroluju, jestli tam nejaky pnuti neni.

To all:
Zatim diky za vsechny vase tipy.
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
ladaS

Problem s komou ?

Příspěvek od ladaS »

Ješte k té objimce. je to možne, že je přilepená a nebo: ten tubus je plechový a ma falc, objimka má takovou mezeru právě aby se tam ten falc vešel. Je možné, že to bude pootočené.

Jina: je tubus, na tubusu je takova objimka na které jsou kolimačni a aretační šrouby atd. pod tim v tubusu je ta samotná objimka na zrcadlo, tu drží kolimačni šrouby. Tahle objimka býva zkroucená! a jekmile na ni dotáhneš zrcadlo, tak ne vymalováno. Dalši věc je, že když utahneš aretačni šrouby moc, tak se to ještě zhorší.

Opravdu nepodceňuj ani tensekundár. Pokud tam máš ten plastový držák, tak to je druhá nejhorší věc. Ted sekundár je tam poměrně narvaný a nakonech utažená tím kovovým páskem a to je špatně. Nejlepší řešení je ho přilepit na pořádný držák.
N200/800
refr.70/500
NEQ6SS
vlastofka

Problem s komou ?

Příspěvek od vlastofka »

ladaS napsal: Ješte k té objimce. je to možne, že je přilepená a nebo: ten tubus je plechový a ma falc, objimka má takovou mezeru právě aby se tam ten falc vešel. Je možné, že to bude pootočené.
Ve vnejsi objimce (jsou v ni aretacni a kolimacni srouby) jsem zadnej vyrez nenasel, ale v miste, kde je falc tubusu, je v objimce dost tesno, takze tam budu hledat problem. Na vnitrni objimku (na te je zrcadlo) nevidim a predpokladam, ze je spojena jen s vnejsi objimkou a s tubusem ne.

Snad se mi dalekohled podari rozebrat alespon do dalsiho novu :]

ladaS napsal: Opravdu nepodceňuj ani tensekundár. Pokud tam máš ten plastový držák, tak to je druhá nejhorší věc. Ted sekundár je tam poměrně narvaný a nakonech utažená tím kovovým páskem a to je špatně. Nejlepší řešení je ho přilepit na pořádný držák.
Na sekundar jsem uz koukal a skutecne na nem nic z plastu nevidim. Zrcadlo je upevneno (asi skutecne prilepeno) na drzaku z venci a nijak utopeno neni. Jen na ty strane smerem k primaru je ten kovovy drzacek a nevim proc :]
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
ladaS

Problem s komou ?

Příspěvek od ladaS »

vlastofka napsal:
Ve vnejsi objimce (jsou v ni aretacni a kolimacni srouby) jsem zadnej vyrez nenasel, ale v miste, kde je falc tubusu, je v objimce dost tesno, takze tam budu hledat problem. Na vnitrni objimku (na te je zrcadlo) nevidim a predpokladam, ze je spojena jen s vnejsi objimkou a s tubusem ne.

Na sekundar jsem uz koukal a skutecne na nem nic z plastu nevidim. Zrcadlo je upevneno (asi skutecne prilepeno) na drzaku z venci a nijak utopeno neni. Jen na ty strane smerem k primaru je ten kovovy drzacek a nevim proc :]

Ano, to by mohlo být ono, proč to je tak natěsno.

Pokud tam máš u sekudáru pásek, který zrcátko drží, tak to je ten špatný držák. Když se podíváš do tubusu a vidíš cosi černého místo bílého skla sekundáru, tak je to jasné a je to ten plastový držák.

P.S.
Takhle nějak to vypadá, když je sekundár přilepený.

N200/800
refr.70/500
NEQ6SS
Odpovědět