Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Sputnik: Vítej na AF.
Možnosti máš opravdu omezené, ale byla by škoda nevyužít alespoň část oblohy. Na pozorování z okna to chce něco krátkého, jako třeba větší triedr 20x80. Ukáže dobře otevřené hvězdokupy. Další možností je refraktor kolem 80mm, nejlépe ED80. Sice bude problém se seeingem, ale trochu si zvětšit některé objekty by snad šlo. Pokud se pak dostaneš pod oblohu, tak ED80 je výborný na pozorování planet a Měsíce.
Jistě by byla nejlepší kombinace obou těchto přístrojů.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Sputnik

Příspěvek od Sputnik »

Tak sice jsem většinu času doma s léky v puse, ale také je pravda, že se potřebuji provětrat nemůžu být přece pořád zavřený. Jinak máš pravdu s tím znečištěním (MMys). Proto jsem většinu času doma Cukrovka a ten bordel po hromadě není moc k užitku :D. Ano, financí moc sice nebude, neb musím ještě zaplatit pár věcí, tak bych si rád koupil nějaký teleskop abych mohl pozorovat ty krásy vesmíru.

AssasinCZ: No, tím pod pvrch jsem myslel spíš trochu dál, než jen na měsíc Ale zřetelněji. Možná budu mít i 20 000, tak bych se pak s vámi poradil. V prví řadě jsem se chtěl jen zeptat, co by jste mi doporučili na takové to ,,domácí" pozorování.

Artaban: Měsíc pozorovat ani tak moc nebudu. Přece jen jsem náměsíční Spíš jsem měl v plánu pozorovat co se děje v okolí, než jen přímo na planetách (I když se tam skoro nic neděje).
Assasincz

Příspěvek od Assasincz »

Víš co, pokud se opravdu občas jenom na chvilku budeš "větrat", tak bych možná, pro začátek, volil koupit nejáký slušně světelný triedr, třeba 50-70mm. To by možná bylo na to chvilkové vyběhnutí ven ideální, zorientovat se, naučit se souhvězdí a polohy jasných objektů na obloze. Pořád to budeš mít "popadnout a jít" a ne někde přenášet teleskop, nastavovat a nechat vytemperovat atd.
korzik1

Příspěvek od korzik1 »

Dobrý deň, som začiatočník, amater začínajúci na balkóne:
Chcem si objednať:
Teleskop Celestron NexStar 127SLT
Celestron sieťový adaptér 2,5A
GSO Mesačný filter ND96-0.6
Slnečný filter
Celestron okuláre - OMNI series - 4mm (kod CE93316)
Celestron okuláre - OMNI series - 40mm (kod CE93325)

Prosil by som o radu na túto zostavu,či bude všetko"pasovať", alebo mi doporučíte iný filter či okulár.
Ďalekohľad chcem využívať hlavne na pozorovanie z balkóna otočeného na juh/Senec/.
Študujem už tretí mesiac fórum http://www.astro-forum.cz a tiež nejaké
poľske fórum, a táto zostava mi vyšla ako najlepšia balkónová.
Ďakujem za odpoveď ,pekný deň a noc bez oblakov..
Jozef
P.S.Poznám názory na "balkónové pozorovanie" z tohoto fóra a najlepší by bol DOBSON, ale iba začínam....
Ešte raz prosím o radu na túto zostavu,či bude všetko"pasovať", alebo mi doporučíte iný filter či okulár.
Assasincz

Příspěvek od Assasincz »

No ono jde o to, že aby ti GOTO na takové montáži fungovalo, musíš ji nejdřív ustavit na jasných hvězdách - nevím, jak je to konkrétně s touto montáží, ale často je třeba tzv. "three star allignment", kde vybereš jasnou hvězdu ze seznamu a dalekohled na ni namíříš a odklepneš. Problém může nastat, pokud máš omezený výhled z balkónu, najednou budeš mít možnosti ustavení montáže na jasných hvězdách dost omezené, ale neříkám nutně, že je to nemožné

Ekvatoriální montáž by asi tasky nebyla to pravé, k ustavení té potřebuješ namířit jednu osu přesně na Polárku aby GOTO mělo smysl a na tu asi z balkonu, směřujícího na jih, neuvidíš. Možná by bylo manuální alt-az řešení lepší, ale uvidíš, co ti napíšou zkušenější pozorovatelé.

Jinak s tím 4mm okulárem bys dostal zvětšení 375x a nevím, jestli to už není náhodou zbytečně moc. S dalekohledem takového průměru bych řekl, že užitečný strop je tak 250-300x zvětšení (při dokonalém seeingu), které dosáhneš tak 6mm okulárem. Cokoli nad 300x ti na detailech nepřidá, o to by byl obraz rozmazanější a víc nevýrazný. Při výběru okuláru se nemusíš nutně omezovat na značku Celestron, můžeš použít jakýkoli okulár za předpokladu, že bude na 1.25" okulárovou šachtu nebo hranol. Např. série Hyperion od Baaderu jsou celkem dobré.
korzik1

Příspěvek od korzik1 »

To:Assasincz
Uvidím to GOTO nie je rozhodujúce, nastavovať dalekohlad budem aj ručne,
používam tiež program v PC - Stellarium/je výborný pre začiatočníkov, obloha v PC rovnaká ako vonku/ -Balkón mám smerom na juh,Polárku určite neuvidím.
Išlo mi hlavne o skúsenosti aké filtre, okuláre si kúpiť na začiatok,v príslušenstve dodávajú 9 a 25 mm okuláre 1.25.Tvoje doporučenie na Hyperion samozrejme zvážim, dočítal som sa , doporučujú okuláre Planetary.No uvidím, díky za odpoveď Assasincz.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Dobrý deň, som začiatočník, amater začínajúci na balkóne:?A zase ten balkon. Máš nějaký extra důvod pro ten balkon ve městě ? To je hrozné omezení. Nemůžeš s dalekohledem ven ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
korzik1

Příspěvek od korzik1 »

Ten balkón je iba začiatok, bývam na kraji sídliska, takže nie je problém vziať dalekohlad do ruksaka a po 100m som úplne mimo v tme.Ten balkón je ozaj obmedzujúci, ale nejak sa musí začať, hoc balkónom.
Skúsim nahovoriť zaťka a ísť nad Pezinok autom do vinohradov,odtiaľ je nádherný výhľad.Ďakujem za odpoveď "MMys" s Tvojimi príspevkami som sa stretol mnohokrát na tomto fóre.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Začínat na balkoně jen z důvodu, že začínáš, je blbost, pokud nemáš nějaké vážné omezení, tak hybaj s dalekohledem ven do tmy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Sputnik

Příspěvek od Sputnik »

AssasinCZ: Zas takhle to myšleno nebylo ;D nějakých 3-6h bych tam zůstat mohl, ale ne často Jen že většinu času bych spíš strávil v okně ;D
Assasincz

Příspěvek od Assasincz »

Sputnik: Tak to raději míň, než víc, pokud trpíš na zdraví. Kor třeba v zimě. Navíc, když nad tím tak přemýšlím, tak průměrné pozorování někde za městem zabere tak 3-4 hodiny. V létě kvůli krátkým nocím a  v zimě kvůli...no...zimě. Samozřejmě záleží na tom, pokud si chceš užít západ slunce, východ slunce, nebo oboje, popř. pouze a jenom černočernou tmu a taky kolik objektů si nachystáš na určitou noc, že chceš pozorovat. Když je venku měsíc, tak to někdy člověk zabalí i za hodinu  ;D
Sputnik

Příspěvek od Sputnik »

No, já jsem trpělivý člověk A popravdě, moc bych v zimě s teleskopem neriskoval. Přece jenom to není hračka za 150 od vietcongů mě jde hlavně o to, pozorovat vše ve vesmíru, co se dá zachytit. Díval jsem se na jeden teleskop za 16.500,-Kč který má dokonce i software na propojení s PC, takže bych NTB bral s sebou. Jenže je tu zase otázka, jestli není lepši koupit normální zrcadlový teleskop bez toho Software za stejnou cenu a užiju si to více V pátek bych snad už měl jet do Prahy na brigádu. Tam bych měl mít nějaký 10 na týden, takže kolem těch 20 bych i obětoval na ten teleskop. :)
poinius

Příspěvek od poinius »

dobrý večer,prosím vás, marně sháním Karkoschkův atlas .Asi je beznadějně vyprodán.Z nakladatelství BLESK odepsali,že chystají dotisk,ale stále nic. Snad prý na Slovensku. Máte někdo tip na knihkupectví které by knihu mohlo mít? :-?
Lentak6

Příspěvek od Lentak6 »

Na astrofóre som vystupoval aj pod menami Lentak a Katnel, bohužiaľ, prístupy k týmto účtom som stratil.
SW 254/100, SW 150/750, ortho 5mm, SW UWA 6mm, Baader 8mm, 10mm a 20mm setové, 28mm setový 2", nejaké triedre
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

Treba to ale aj telefonicky čeknúť, nie vždy sú tieto stránky tak úplne aktuálne ... Možno budeš mať štastie aj tu v bazári.
Odpovědět