údržba montáže GS

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Listy3

údržba montáže GS

Příspěvek od Listy3 »

Od posledního příspěvku tady uběhlo již hodně času a tak by mě zajímalo jestli věda někam pokročila a jestli vědci vymysleli nějaké lepší mazání. Co by jste doporučili dneska k mazání montáží? A kde se to něco dá sehnat. Montáž sem sice ještě nemazal, ale na ostatní věci s oblibou používám grafitku, přiznám se, že nevím jak je na tom v mrazu.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
MilAN
Věk: 76

údržba montáže GS

Příspěvek od MilAN »

Viděl jsem na netu křivku periodické chyby montáže po vyčištění a bylo to hrozné.
Nevím proč máš představu, že je potřeba montáž mazat. A už vůbec ne o tom, jaké vlasrnosti od nového mazadla požaduješ. Namazaná ložiska nás určitě přežijí. A šnekové převody rovněž. Jediný význam bych viděl v okamžiku, kdy by bylo evidentní, že je někde nějaká drhnoucí nečistota . To, že se na webu objeví popis, jak to někdo udělal ,ještě neznamená, že je to součást údržby nebo vylepšování montáží.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
voko

údržba montáže GS

Příspěvek od voko »

Coj sem četl na Cloudy Nights, tak za  oceánem vychvalují Super Lube Grease. Počíst si něco o tom můžeš zde,  nějaké parametry toho mazadla jsou tady, ale je tam spousta dalších diskuzí.
Co si tak obecně vybavuji, tak doporučují i mazadla s obsahem lithia (mám dojem, že Super Lube jej neobsahuje) a teflonu, ale pochopitelně hlavně aby mazalo v dostatečném teplotním rozmezí.
Já jsem ho objednal přes nějakou firmu českou (nevzpomínám si už přes jakou), je to prodejce Loctite a je jich u nás jistě dost (dá se dohledat na Google), tuba 85g stála něco málo přes 300,- Kč i s poštovným a vyřízeno to bylo ani ne do týdne.
Zrovna teď mám montáž u sebe a chystám se ji rozdělat, vyčistit, promazat a seřídit, nějak mě začala zlobit, ale dělám to poprvé a mám z toho i trochu obavu, abych ji nějak nerozhodil. Ale kdo nic nedělá, nic nepokazí ...
e-mail: vokope(at)cmail.cz
voko

údržba montáže GS

Příspěvek od voko »

MilAN napsal: Viděl jsem na netu křivku periodické chyby montáže po vyčištění a bylo to hrozné.No vidíš - a já si zrovna zase vybavuji sdělení na netu o zlepšení PE po vyčištění a promazání...
Takže opravdu to chce obezřetnost a nepodléhat jednomu názoru. Ale v podstatě máš pravdu, pokud montáž dobře chodí tak je lepší do ní asi nešahat. U mě se tam jakoby objevila nějaká špónka (aspoň podle zvuku to tak vypadá), ale s velkou radostí do ní nejdu a stále váhám.
Listy3

údržba montáže GS

Příspěvek od Listy3 »

MilAN napsal: Viděl jsem na netu křivku periodické chyby montáže po vyčištění a bylo to hrozné.
Nevím proč máš představu, že je potřeba montáž mazat. A už vůbec ne o tom, jaké vlasrnosti od nového mazadla požaduješ. Namazaná ložiska nás určitě přežijí. A šnekové převody rovněž. Jediný význam bych viděl v okamžiku, kdy by bylo evidentní, že je někde nějaká drhnoucí nečistota . To, že se na webu objeví popis, jak to někdo udělal ,ještě neznamená, že je to součást údržby nebo vylepšování montáží.
Nechci mazat GS které jsem čerství a hrdý vlastník. Chci mazat svoji starou Astro 3 od lidlskopu, protože nedávno při -15ti byla šíleně tuhá, musel jsem točit takovou silou, že jsem měl strach, abych něco neurval. Když jsem se do ní podíval tak je mazaná něčím co docela připomíná med (ne chutí, ale lepkavostí). A když jsem si vzpomněl, že jsem kdysi něco podobného tady čet tak jsem to staré téma našel a ptám se co s tím.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

údržba montáže GS

Příspěvek od MMys »

Montáž GS jsem měl, a myslím, že jsem z ní vydoloval možné maximum. Montáž je tak jednoduché konstrukce, že prakticky jediné, co má smysl vyladit je poloha pouzdra se šnekem vůči šnekovému kolu. Prostě pozudro dotlačit tak, aby byla co nejmenší vůle mezi kolem a šnekem, a ještě to šlo protočit. Navíc se to napodaří úplně, protože (aspoň moje) kolo má házivost, a tak na jedné straně kola stále zbývá vůle, a na druhé to drhne. Chce to najít kompromis.

Periodická chyba mého kusu byla 2-3' podle toho, jak jsem ji seřídil. V tomto okamžiku nemá ABSOLUTNĚ ŽÁDNÝ VÝZNAM řešit nějaké čištění, mazání záběh a tak... Chyba je daná házivostí šneku a kola chyceného na šneku. Vyčištěním a seřízením se to sice zlepší, ale jen velmi nepatrně, a dopad na použitelnost je minimální.

Nevím, jak podle zvuku můžeš soudit, že je tam špona, kde ? Ve šnekovém soukolí ? To se točí tak pomalu, že nemůžeš slyšet nic. A do převodovky se radeji nepouštěj. Až se na tebe vysype hromada koleček, abys je ještě poskládal. Jinak - takový periodický škvrkavý zvuk motorků je u GS-ky normální. Pokud montáž jede a nevynechává, nic nerozdělávej. MAximálně si vymez vůli mezi kolem a šnekm.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
voko

Re: údržba montáže GS

Příspěvek od voko »

MMys píše:Nevím, jak podle zvuku můžeš soudit, že je tam špona, kde ? Ve šnekovém soukolí ? To se točí tak pomalu, že nemůžeš slyšet nic. A do převodovky se radeji nepouštěj. Až se na tebe vysype hromada koleček, abys je ještě poskládal. Jinak - takový periodický škvrkavý zvuk motorků je u GS-ky normální. Pokud montáž jede a nevynechává, nic nerozdělávej. MAximálně si vymez vůli mezi kolem a šnekm.
Předně jsem neuvedl, že nemám montáž GS. ale LXD75. A stalo se mi to při vystavení, kdy mi tam něco trochu chroustlo, právě jakoby nějaká nečistota někde v soukolí, ale je to jen můj dojem, že je to špónka. Pak se to už neopakovalo, ale řekl jsem si, že vyčištění by nebylo na škodu.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

údržba montáže GS

Příspěvek od MMys »

Abych pravdu řekl, tak snad do té LXD75 ani nesahej. Dokud nebudeš mít vážný důvod (problém s chodem při focení nebo pozorování) můžeš nadělat víc škody, než užitku...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

údržba montáže GS

Příspěvek od MilAN »

Listy napsal:
. Chci mazat svoji  starou Astro 3 od lidlskopu, protože nedávno při -15ti byla šíleně tuhá, musel jsem točit takovou silou, že jsem měl strach, abych něco neurval. Když jsem se do ní podíval tak je mazaná něčím co docela připomíná med (ne chutí, ale lepkavostí).To, že nejde s montáží za mrazu moc točit ale vůbec nesouvisí s mazáním ložisek a šneku a šnekového kola. To spíš svědčí o roztažnosti materiálu u ustanovek. Pokud na těchto třecích plochách je mazadlo, pak je nejlepší ho úplně odstranit a mělo by být po problému.
Frenk

údržba montáže GS

Příspěvek od Frenk »

Podle mě je nejlepší mazadlo do mrazu obyčejný grafit,stačí vzít obyčejnou tužku a nastrouhat tuhu ;)
Mám odzkoušeno na různých převodech a hlavně zámcích,každé i sebelepší mazadlo je náchylné na vodu (váže ji) tuha ne,a tak nehrozí že by mohlo cokoliv zamrznout.
49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Listy3

údržba montáže GS

Příspěvek od Listy3 »

frenk napsal: Podle mě je nejlepší mazadlo do mrazu obyčejný grafit,stačí vzít obyčejnou tužku a nastrouhat tuhu ;)
Mám odzkoušeno na různých převodech a hlavně zámcích,každé i sebelepší mazadlo je náchylné na vodu (váže ji) tuha ne,a tak nehrozí že by mohlo cokoliv zamrznout.S jakou tuhou máš nejlepší zkušenost? tvrdá nebo měkká? A jak ji donutíš na mazaných plochách držet (když je tato plocha třeba svislá).
Frenk

údržba montáže GS

Příspěvek od Frenk »

Tvrdá nebo měkká je jedno,já používám takouvou tu truhlářskou,je dost silná a brzo nastrouháš velké množství.Kapku si nastrouhej,a mázni prstem kam budeš chtít,a zaručuju ti že to nesleze ani z prstu ;D ;D

Listy napsal:
S jakou tuhou máš nejlepší zkušenost? tvrdá nebo měkká? A jak ji donutíš na mazaných  plochách držet (když je tato plocha třeba svislá).
49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
slavan

údržba montáže GS

Příspěvek od slavan »

Listy napsal:
S jakou tuhou máš nejlepší zkušenost? tvrdá nebo měkká?

Podle mně co nejměkčí, nemýlím-li se, tak v tvrdé je přidán jíl nebo nějaké pojivo.
Listy3

údržba montáže GS

Příspěvek od Listy3 »

slavan napsal:

Podle mně co nejměkčí, nemýlím-li se, tak v tvrdé je přidán jíl nebo nějaké pojivo.To je zajímavá informace to jsem chtěl vědět.
frenk napsal: já používám takouvou tu truhlářskou,je dost silná a brzo nastrouháš velké množství.
Já jsem zase myslel na tuhu, která se dá koupit ve výtvarných potřebách, je to váleček z tuhy o průměru 5 až 10mm

MilAN

údržba montáže GS

Příspěvek od MilAN »

Nějak nechápu z diskuse , co vlatně chcete mazat?

Jsou 4věci, které lze mazat:
1/ ložiska
2/ šnek, šnekové kolo
3/ převodovka
4/ plochy iustanovek=spojek

Kam chcete dát grafit ?
Odpovědět