Kolimace
Kolimace
Já Ti rozumím. Ale kolikrát potřebuješ nastavovat ofset sekundáru ? Pouze po celkové demontáži. Jinak ho stačí do správné polohy nastavit pouze jednou, a na to lze použít jakoukoliv techniku. A potom několik roků na to nemusíš sáhnout.
Takže byl-li již jednou ofset seřízený, potom opravdu stačí laserem na střed a zpět a je po noční můře nových majitelů Newtonů, kteří z toho mají panickou hrůzu, pokud si zde pročítají nekonečný seriál o kolimaci. Samozřejmě to jde dobře i tou trubičkou s dírkami. Ale už ne jen tou krabičkou od filmu s jednou dírkou.
Takže byl-li již jednou ofset seřízený, potom opravdu stačí laserem na střed a zpět a je po noční můře nových majitelů Newtonů, kteří z toho mají panickou hrůzu, pokud si zde pročítají nekonečný seriál o kolimaci. Samozřejmě to jde dobře i tou trubičkou s dírkami. Ale už ne jen tou krabičkou od filmu s jednou dírkou.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kolimace
To máš samozřejmě pravdu. Jenom ale mi občas připadá, že si řada lidí nešťastně rozhodí i sekundár a pak si s tím pořádně neví rady. Vem si jenom začátečníka, který si koupí v prosinci dalekohled, vyndá ho v zimě ven do -10°C a zjistí, že hvězdy nejsou bodové. Pak si řekne, že to asi bude tou kolimací, o které všichni mluví, a tak dalekohled začně nějakým způsobem kolimovat a určitě z toho nevynechá sekundár...
Mně třeba totiž neustále překvapuje, že v podvědomí mnohých existuje jakýsi názor, že Newtony jsou optický systém podřadnější kvality a že obraz hvězd v něm je běžně "chlupatý" a podobně. To mě osobně překvapuje a někdy si říkám, zda na tom nemá lví podíl neschopnost dobře dalekohled zkolimovat. Newtonů už mi prošla pod rukou docela řada a optiku měly různou (od GSO, Synty, ATC, Elbiho, Orion Optics) a všechny po vytemperování, zkolimování a za použitelného seeingu kreslily výborně (jedinou vadou byla prostě koma v různých mírách).
Mně třeba totiž neustále překvapuje, že v podvědomí mnohých existuje jakýsi názor, že Newtony jsou optický systém podřadnější kvality a že obraz hvězd v něm je běžně "chlupatý" a podobně. To mě osobně překvapuje a někdy si říkám, zda na tom nemá lví podíl neschopnost dobře dalekohled zkolimovat. Newtonů už mi prošla pod rukou docela řada a optiku měly různou (od GSO, Synty, ATC, Elbiho, Orion Optics) a všechny po vytemperování, zkolimování a za použitelného seeingu kreslily výborně (jedinou vadou byla prostě koma v různých mírách).
Kolimace
Naprosto souhasím. Většina Newtonů po seřízení ukáže věci, o kterých se ani zarytým refraktoristům nezdá ( a neradi to přiznávají). Chlupatý obraz je možný hlavně špatnou temperací nebo potom i seeingem, zcela vyjímečně je to optikou.(Nechci hanět nejmenovanou firmu- není u Tebe výše uvedená
.)
Jen si myslím, že tím, že si někdo rozhodí kolimaci, neměl by být problém to jak s pomocí trubičky, tak laseru zkolimovat. A to bez jakýchkoliv fíglů. A v tom případě mi přijde ten laser daleko nejjednodušší ( i když tedy není zadarmo - ale Cheshire přípravky také ne..)
Jen si myslím, že tím, že si někdo rozhodí kolimaci, neměl by být problém to jak s pomocí trubičky, tak laseru zkolimovat. A to bez jakýchkoliv fíglů. A v tom případě mi přijde ten laser daleko nejjednodušší ( i když tedy není zadarmo - ale Cheshire přípravky také ne..)
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Kolimace
Já mám Newton 200/1200 a za ty leta najezdil se mnou pár tis km v autě, nyní stojí 3 roky na místě, ale nikdy nebyla potřeba jej kolimovat narozdíl od SCT. Na kolimaci jsou citlivé spíše Newtony F/4.5 a níže. Newton ukazuje velmi pěkně obzvlášť v ose, kde dostanou "na zadek" právě SCT a podobné, je to velmi jednoduchý ale řekl bych geniální optický systém. Pravdou je, že při focení u světelných Newtonů můžeme ve většině případů zapomenout na kulaté hvězdy, je to taková daň za plochu a rozlišení, ale krásu obrázku to rozhodně neubírá,
Kolimace
Zdravím ,
Potřeboval bych poradit. Chtěl jsem zkontrolovat jak je na tom můj Dobson s kolimací a narazil na tento problém: když se podívám do okulárového výtahu pouhým okem tak se mi zdá , že je vše v pořádku. (hrubá kontrola). Problém je ten , že pokud nasadím tento kolimační okulár OKULÁR/SKY 94182 KOLIMAČNÍ OKULÁR 1.25” zakoupený v Supře : http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ialni.html , tak nevidím příchytky primárního zrcadla. Když koukám bez kolimačního okuláru do OV tak ty příchytky vidím všechny. V návodu na stránkách Supry se píše , že pokud v kolimačním okuláru nejsou vidět příchytky primáru tak je potřeba pohnout sekundárním zrcátkem , abychom je viděli. Jde o to , kdyby bylo špatně naštelované sekundární zrcátko , tak bych ty příchytky primáru neviděl ani přímým pohledem do OV bez použití kolimačního okuláru. Nebo ano ? :-[ Jsem z toho jelen. Poradíte ?! :-[
Potřeboval bych poradit. Chtěl jsem zkontrolovat jak je na tom můj Dobson s kolimací a narazil na tento problém: když se podívám do okulárového výtahu pouhým okem tak se mi zdá , že je vše v pořádku. (hrubá kontrola). Problém je ten , že pokud nasadím tento kolimační okulár OKULÁR/SKY 94182 KOLIMAČNÍ OKULÁR 1.25” zakoupený v Supře : http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ialni.html , tak nevidím příchytky primárního zrcadla. Když koukám bez kolimačního okuláru do OV tak ty příchytky vidím všechny. V návodu na stránkách Supry se píše , že pokud v kolimačním okuláru nejsou vidět příchytky primáru tak je potřeba pohnout sekundárním zrcátkem , abychom je viděli. Jde o to , kdyby bylo špatně naštelované sekundární zrcátko , tak bych ty příchytky primáru neviděl ani přímým pohledem do OV bez použití kolimačního okuláru. Nebo ano ? :-[ Jsem z toho jelen. Poradíte ?! :-[
SW 254/1200 Dobson, set Plossel 25, 10mm , SW Planetary 8,7,6,5,4mm 58°.
Kolimace
Dobrý deň, môže mi prosím niekto z vlastných skúsenosti poradiť momentálne na trhu ten najspoľahlivejší trebars laserový kolimátor, poprípade kolimačný okulár? Je laser vhodnejší pre Newton 200/1000 ako okulár. A ešte otázka či je potrebné aj overiť ''krabičkovo-filmovou'' metódou súososť OV a sekundárneho zrkadla po kolimácii laserom? Ja vlastním laserový kolimátor BDP Laser Coli ale niesom z neho príliš nadšený lebo na vzdialenosť 5m od miesta jeho upevnenia pri otáčaní opisuje leho lúč kružnicu s priemerom asi 30cm a nijako sa mi nedarí ho nastaviť- jednoducho mi to veľmi nepomôže dík. Miro
Kolimace
Mám ho a jsem maximálně spokojen,po kolimaci kolimátorem jsou hvězdy v dalekohledu jak mají být.
Pokud ho chceš otestovat tak musíš vyloženě ho opřít jen o chromový barel a točit,zbytek kolimátoru je trochu zakřiven.
Laser co je v něm zasunut je pak trochu víc na jednu stranu z důvodu toho zakřivení.
Nejprve jsem se toho taky lekl ale pak jsem si všiml toho zakřivení,takže jestli jsi něco zkoušel štelovat tak to ted asi bude uplně mimo.
Pokud ho chceš otestovat tak musíš vyloženě ho opřít jen o chromový barel a točit,zbytek kolimátoru je trochu zakřiven.
Laser co je v něm zasunut je pak trochu víc na jednu stranu z důvodu toho zakřivení.
Nejprve jsem se toho taky lekl ale pak jsem si všiml toho zakřivení,takže jestli jsi něco zkoušel štelovat tak to ted asi bude uplně mimo.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Kolimace
Ahoj, mám dotaz na majitele SW 200/1000. Jaké jsou šroubky, imbusy nebo hvězdičky, zkrátka jakým bazmektem se dá seřizovat sekundární zrcátko? Na pavouku jsou tři, jsou zapuštěné docela hluboko uvnitř a i kdybych se na hlavu postavil nemlžu přijít na to čím se seřizuje. Možná se mi povedlo tam nastrčit nějakou hvězdičku, ale když jsem chtěl jeden šroubek povolit, hýbal jsem s celým pavoukem.
Je mi jasný že stačí málo, ale buď to mají prasácky utažený nebo nevim. >:(
Abych předešel dohadům, mám na mysli toto:
to má tak hladký hrany že to nevypadá ani jako imbus ani jako hvězdička...
Je mi jasný že stačí málo, ale buď to mají prasácky utažený nebo nevim. >:(
Abych předešel dohadům, mám na mysli toto:
to má tak hladký hrany že to nevypadá ani jako imbus ani jako hvězdička...
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Kolimace
Ahoj, máme 2 x SW, u Ladise přesně na SW 200/1000 jsem to viděl taky a je to vždy na imbus. Pokud ti to někdo silně dotáhl, pořiď si radši nový a zkus to opatrně povolit. U 305/1500 jsme to měli taky hooodně dotažené, nakonec se mi to povolit podařilo.
Kolimace
Urcite je to klasicky 6 hranny imbus. Na SW 150/750 je to dvojka, kupoval som ho pred par dnami a tiez to islo trochu tazsie povolit
SW ED100 + AZ-4; ES UL 305/1524;
ES 68' 24mm; Nagler 11mm, 9mm, 7mm, 5mm; barlow ULTIMA 2x; Lumicon UHC;
Panoptic 19mm, Pentax XF 8.5mm do bina MaxBright;
Cel 15x70; TS20x80
ES 68' 24mm; Nagler 11mm, 9mm, 7mm, 5mm; barlow ULTIMA 2x; Lumicon UHC;
Panoptic 19mm, Pentax XF 8.5mm do bina MaxBright;
Cel 15x70; TS20x80
Kolimace
Povol si nejdříve trochu ten centrální šroub, který přitahuje držák sekundáru k těm slabým imbusům - potom by to mělo jít lehko a v průběhu kolimování si to budeš postupně dotahovat.