Kolimace
Kolimace
Snímek byl akorát převeden z fitu do gifu.
A dalekohled normálně fotí-je zaostřený,kolimoval jsem na hvězdu pomocí kamery.
Dalekohled mám přes 3 roky a moc jsem ho nerozšťourával jen sekundár na střed primáru a primár na střed kolimátoru.Tenhle snímek je vlastně masterflat z 40ti snímků dělaných boxem z LCD vždy 5 snímků a pootočit o 45 stupňů.Takže pokud by se dostávalo nějaké světlo do kamery z boku od flatfieldboxu(i když mám zkušenost,že G2-jky jsou dobře utěsněné), mělo by se to tím otáčením eliminovat nebo projevit na jednotlivých snímcích různě.A střed čipu předpokládám je v ose OV, když je sestava kamera/komakorektor chycená za 2" tělo komakorektoru!
Budu asi muset zkontrolovat všechny optické osy-uff.
A dalekohled normálně fotí-je zaostřený,kolimoval jsem na hvězdu pomocí kamery.
Dalekohled mám přes 3 roky a moc jsem ho nerozšťourával jen sekundár na střed primáru a primár na střed kolimátoru.Tenhle snímek je vlastně masterflat z 40ti snímků dělaných boxem z LCD vždy 5 snímků a pootočit o 45 stupňů.Takže pokud by se dostávalo nějaké světlo do kamery z boku od flatfieldboxu(i když mám zkušenost,že G2-jky jsou dobře utěsněné), mělo by se to tím otáčením eliminovat nebo projevit na jednotlivých snímcích různě.A střed čipu předpokládám je v ose OV, když je sestava kamera/komakorektor chycená za 2" tělo komakorektoru!
Budu asi muset zkontrolovat všechny optické osy-uff.
Kolimace
Koukal jsi se na odkaz http://www.fpi-protostar.com/bgreer/collim.htm uvedený v příspěvku #67 tohohle vlákna? Aby jsi měl symetrickou vignetaci kolem středu optické osy, tak by sekundár měl být umístěný tak, aby bylo téměř vše při pohledu do prázného okulárového výtahu symetrické (tj. sekundár, obraz primáru, střed primátu, atd. podrobnosti viz. odkaz). Vyžaduje to ofset sekundáru. Asi nejrychlejší bude když si do plastového obalu krabičky na 35mm film uděláš uprostřed dírku. Obal zasuneš do 1.25" okulárového výtahu a koukneš se tou dírkou. Výtah dej do takové polohy, aby dírka byla v místě ohniska. Měl by jsi v sekundáru vidět celý obraz primáru (podle tvého FF snímku si tipuji, že ho neuvidíš). Posuň pak sekundár tak, aby šlo celé zrcadlo vidět (samozřejmě pořád musíš dodržet optickou kolimaci - postup bude vyžadovat asi několik iterací kolimace a posouvání sekundáru). V takovém případě by se maximum intenzity na FF snímku mělo posunout víc ke středu. Pokud se obraz primáru nevejde do sekundáru, tak je sekundár hodně malý a vignetuje i na optické ose. To by ale nastat nemělo.
Pokud jde o velikost vignetace dál od optické osy, tak se klidně může stát, že je opravdu tak špatná. Speciálně, pokud Newton nebyl navrhován jako fotografický speciál. Ale jak psal grajda, pokud znáš velikost sekundáru a jeho polohu vůči hlavnímu zrcadlu, tak si velikost vignetace můžeš sám spočítat.
Pokud jde o velikost vignetace dál od optické osy, tak se klidně může stát, že je opravdu tak špatná. Speciálně, pokud Newton nebyl navrhován jako fotografický speciál. Ale jak psal grajda, pokud znáš velikost sekundáru a jeho polohu vůči hlavnímu zrcadlu, tak si velikost vignetace můžeš sám spočítat.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Kolimace
Ale jak psal grajda, pokud znáš velikost sekundáru a jeho polohu vůči hlavnímu zrcadlu, tak si velikost vignetace můžeš sám spočítat.Zrovna tohle jsem nenapsal (aspoň v posledních několika příspěvcích), ale díky za doplnění. Vlastně, když si to tak tady čtu, chtělo by to poddotaz. Máš laserový kolimátor? Pak by stálo za to napsat konkrétní postup, stojíš- li o něho, nebo pokud Ti ten od Sasa3 nevyhovuje... Osobně, kdybych to musel takhle řešit, volil bych postup značka na sekundáru- laserový kolimátor.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 2''-80°-20/50/96
Kolimace
Zrovna tohle jsem nenapsal (aspoň v posledních několika příspěvcích), ale díky za doplnění. Tak to jsem poplet, pardon.
Vlastně, když si to tak tady čtu, chtělo by to poddotaz. Máš laserový kolimátor? Pak by stálo za to napsat konkrétní postup, stojíš- li o něho, nebo pokud Ti ten od Sasa3 nevyhovuje... Osobně, kdybych to musel takhle řešit, volil bych postup značka na sekundáru- laserový kolimátor.Pro upřesnění, tu krabičku od filmu jsem nemyslel jako nástroj na kolimaci (dá se taky tak použít) ale spíš jako rychlé ověření toho, že aspoň na středu optické osy nedochází k vignetaci.
Dalekohled kalibruji laserem. Postup je jednoduchý a byl přiložen v návodu k tomu laseru: nejprve nastavím úhel na sekundáru, tak aby po odrazu procházel laser vyznačeným geometrickým (a doufám i optickým) středem hlavního zrcadla. No a potom už jenom natáčím primár tak, aby se odražený laser dostal do centrálního otvoru na poloprůhledné mřížce kolimátoru. Ofset zatím moc neřeším, kdysi dávno jsem při první kolimaci sekundár nastavil tak, aby byl obraz primáru v sekundáru symetrický. Od té doby jsem to nekontroloval. U vizuálního pozorování není vignetace tak kritická.
Tady v tomhle připadě bych doporučoval po téhle kolimaci zkontrolovat, jestli je "vidět" v sekundáru celý primár (nejlépe tak, aby byl obraz primáru symetricky umístěn). Pokud ne, tak pohnout sekundárem ve směru osy primárního zrcadla tak ,aby tato situace nastala. Znovu provést kolimaci laserem a následnou kontrolu viditelnosti primáru a postup opakovat do té doby než budou obě podmínky splněny. Myslím, že tímhle postupem by mělo jít docílit toho, aby maximum FF snímku bylo někde uprostřed chipu.
Kolimace
Pro upřesnění, tu krabičku od filmu jsem nemyslel jako nástroj na kolimaci (dá se taky tak použít) ale spíš jako rychlé ověření toho, že aspoň na středu optické osy nedochází k vignetaci.
Sory, že jsem si Tvůj příspěvek nečetl dostatečně pozorně.
robert: napiš prosím, jak se daří a jaký byl postup. S pozdravem: Jura na plech.
EDIT: PS: Ten postup od Sasa3 je v podstatě ekvivalentní tomu, co jsem uvedl s tou značkou na sekundáru, ale je podstatně jednodušší. Jde přece hlavně o to, aby měl dalekohled kvalitní obraz a pokud možno symetrickou vinětaci. Tak přeju, ať rychle "dokonverguješ" k žádanému výsledku- perfektně zkolimovaný a zhruba symetricky vinětující dalekohled.
Sory, že jsem si Tvůj příspěvek nečetl dostatečně pozorně.
robert: napiš prosím, jak se daří a jaký byl postup. S pozdravem: Jura na plech.
EDIT: PS: Ten postup od Sasa3 je v podstatě ekvivalentní tomu, co jsem uvedl s tou značkou na sekundáru, ale je podstatně jednodušší. Jde přece hlavně o to, aby měl dalekohled kvalitní obraz a pokud možno symetrickou vinětaci. Tak přeju, ať rychle "dokonverguješ" k žádanému výsledku- perfektně zkolimovaný a zhruba symetricky vinětující dalekohled.
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
Kolimace
Pánové díky moc -takto to vypadá logicky a velmi jednoduše.V podstatě předpokládáte,že mi nestačí sekundár natočit,ale je třeba posunout po optické ose primáru,protože jak jsem psal kolimace byla jinak O.K.,ale vinětuje.
Pokud mi dovolí chřipka tak to zítra zkusím.
Pokud mi dovolí chřipka tak to zítra zkusím.
Kolimace
Přesně. A ten pohled přes tu dírku z ohniska ti řekne, jestli ti sekundár vignetuje na optické ose a nebo ne.
Kolimace
Pánové díky moc -takto to vypadá logicky a velmi jednoduše.V podstatě předpokládáte,že mi nestačí sekundár natočit,ale je třeba posunout po optické ose primáru,protože jak jsem psal kolimace byla jinak O.K.,ale vinětuje.
Pokud mi dovolí chřipka tak to zítra zkusím.I když se Ti může stát, že budeš muset hýbat se sekundárem i kolmo k optické ose zrcadla. To uvidíš, až se do toho pustíš.
Pokud mi dovolí chřipka tak to zítra zkusím.I když se Ti může stát, že budeš muset hýbat se sekundárem i kolmo k optické ose zrcadla. To uvidíš, až se do toho pustíš.
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
Kolimace
Hlasim uspesny vysledek vcerejsiho snazeni-nakonec jsem musel pohnout i vytahem!Jeste to neni stopro,ale uz nemam silu,az pri pristim flatovani.Vinetace je temer symetricka a rozptyl je ve filtrech 11 -12 %(na tom minulem byl 24%!).Coz asi odpovida tomu velkemu cipu.
Kolimace
Tak to je fajn. Možná by stálo za to, kdyby jsi pro ostatní (a pro mě - počítám, že mě to brzo bude čekat taky, protože začnu fotit taky přes Newtona) popsal nebo aspoň naznačil postup, jakým jsi toho nakonec docílil.
Kolimace
Moc odborné to nebude.Asi by člověk měl postupně zkontrolovat všechny optické prvky a osy.
Především mně překvapilo, že tři stavěcí šroubky sekundáru nemají jednoznačně vymezená lůžka, takže se sekundár dá naklápět okolo osy primáru!
Pak jsem dle rady posouval sekundár po optické ose primáru,ale po kolimaci nebyl obraz primáru nikdy symetrický.Takže jsem si řekl,že mi osa výtahu neprotíná osu primáru a začal jsem výtah naklápět.Výtah má po obvodu tři aretační šroubky a vedle nich stavěcí imbusy.
Skončil jsem,když jsem měl flat symetrický.Ovšem obraz primáru, při pohledu do výtahu, stále není zcela symetrický,takže nevim zda je vše správně!?
Především mně překvapilo, že tři stavěcí šroubky sekundáru nemají jednoznačně vymezená lůžka, takže se sekundár dá naklápět okolo osy primáru!
Pak jsem dle rady posouval sekundár po optické ose primáru,ale po kolimaci nebyl obraz primáru nikdy symetrický.Takže jsem si řekl,že mi osa výtahu neprotíná osu primáru a začal jsem výtah naklápět.Výtah má po obvodu tři aretační šroubky a vedle nich stavěcí imbusy.
Skončil jsem,když jsem měl flat symetrický.Ovšem obraz primáru, při pohledu do výtahu, stále není zcela symetrický,takže nevim zda je vše správně!?
Kolimace
Včera jsem pořídil tyto snímky rozostřené jasné hvězdy hned po kolimaci Newtona 150/750 laserem:
Hvězda byla blízko středu zorného pole CCD kamery. Je jasné, že je něco špatně. Dokážete mi poradit co? U toho druhého snímku už začíná zalézat do tubusu okulárový výtah, ten by snad mohl za ten roztřesený okraj na levé straně. U toho více rozostřeného snímku na levo (kdy už byl výtah zalezlý) je vidět, že sekundát není umístěný symetricky. Jestli tomu dobře rozumím, tak to by ale nemuselo vadit (podle laseru jsou v optické ose), maximálně budu mít trochu nesymetrickou vignetaci.
Hvězda byla blízko středu zorného pole CCD kamery. Je jasné, že je něco špatně. Dokážete mi poradit co? U toho druhého snímku už začíná zalézat do tubusu okulárový výtah, ten by snad mohl za ten roztřesený okraj na levé straně. U toho více rozostřeného snímku na levo (kdy už byl výtah zalezlý) je vidět, že sekundát není umístěný symetricky. Jestli tomu dobře rozumím, tak to by ale nemuselo vadit (podle laseru jsou v optické ose), maximálně budu mít trochu nesymetrickou vignetaci.
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Kolimace
Nejprve bych vyrovnal úchyty sekundáru, aby byly rovnoběžné a kolmé na sebe a následně, když to řeknu laicky, je potřeba "vycentrovat centrální stínění v ploše zrcadla" neboli správně zkolimovat.
Kolimace
mám stejnej dalekohled a podobnej problém prostě nejde dalekohled skolimovat tak aby byl obraz unitř tubusu symetrickej a zkoušel jsem jak laserovej kolimátor tak i z krabičky od filmu, a už nabírám takovej dojem že toho prostě ani dosahnout nejde protože když dalekohled vyladim jenom podle oka aby byl obraz symetrickej a pak tam dám kolimátor tak mi laser svítí asi 5cm od středu primáru, takže fakt nevim co už je dobře...?
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider