Kolimace

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Kolimace

Příspěvek od MilAN »

KoMar napsal:

Kolimátor GSO jsem si taky nedávno koupil a už prodejce mě upozorňoval, že není seřízený.Stále tedy(tuším), jde o dva případy. Mně se nelíbilo to silné zevšeobecnění, které vyznělo jako nekupovat. Můžeš, prosím Tě, uvést, o kolik byl ten kolimátor rozejetý to je o kolik mm se pohyboval obraz např při otáčení na rovné podložce a na jaké to bylo vzdálenosti? Nebo jinak měřený údaj.
Díky, Milan
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pavuk_

Kolimace

Příspěvek od Pavuk_ »

MilAN napsal:
Stále tedy(tuším), jde o dva případy. Mně se nelíbilo to silné zevšeobecnění, které vyznělo jako nekupovat. Můžeš, prosím Tě, uvést, o kolik byl ten kolimátor rozejetý to je o kolik mm se pohyboval obraz např při otáčení na rovné podložce a na jaké to bylo vzdálenosti? Nebo jinak měřený údaj.
Díky, MilanOdpoviem aj ja.
Novy kupeny celdanov viklal na vzdialenost 3m asi o 30 cm !
Nastavil som ho inbusakmi na vzialenost 3-4m tak ze sa odchyloval max.o 1-2cm dufam ze to postacuje pre 250/1250 ?

GSO kolimator je mechanicky prevedeny na vysokej urovni, cierny elox atd. Keby nebol taky drahy, kupil by som si ho (mam sustruzeny od Funthomasa, som s nim spokojny i ked jeho sustruznik ma trochu ine kalibre takze 1.25" je trochu mensi ako diera vo vytahu resp. redukcia, osobne kolimujem iba so zasunutym kolimatorom , nearetujem a volne ho otacam vo vytahu a tak este kompenzujem prip. nedostredenie (odhadujem stred kruznice,ktoru opisuje bodka na matnici pri otacani kolimatorom- dufam ze je to spravne ??? ).
Richi

Kolimace

Příspěvek od Richi »

MilAN napsal:
Mně se nelíbilo to silné zevšeobecnění, které vyznělo jako nekupovat.
Prečo si sa tak rozčertil ? Nikto predsa nenapísal, že by GSO kolimátor nestál za kúpu.
Laserový bod Bratrancovho GSO kolimátoru opisoval z 10 metrov kružnicu o priemere približne 15 cm. Vycentorvali sme ho vpriebehu dvoch minút, takže nevidím problém...
KoMar

Kolimace

Příspěvek od KoMar »

Taky bych byl nerad, kdyby můj příspěvek někdo pochopil tak, že koupi tohoto kolimátoru nebo některého z levnějších dalekohledů nedoporučuji. S tím, že bude nutné nový výrobek před prvním použitím seřídit musí každý počítat a postup bývá popsán v návodu. Pokud ne, tak se stačí obrátit na někoho zkušenějšího, přečíst si fórum nebo požádat o radu prodejce (sami bývají astronomové a většinou jsou ochotní).
Keramx

Kolimace

Příspěvek od Keramx »

HlavaXXII napsal: pozri si video na http://www.andysshotglass.com/Collimating.html
je to sice v anglictine , ale myslim, ze zrozumitelnejVideo jsem pozřel, ale nepochopil jsem, proč se tomu pánovi rozlomilo sek. zrcátko při kolimaci ve vertikální poloze a poblíž horozontální polohy ne..? Nikde jinde jsem o tom nečetl. Nebo čtu nepozorně?
HlavaXXII

Kolimace

Příspěvek od HlavaXXII »

Keramx napsal:
Video jsem pozřel, ale nepochopil jsem, proč se tomu pánovi rozlomilo sek. zrcátko při kolimaci ve vertikální poloze a poblíž horozontální polohy ne..? Nikde jinde jsem o tom nečetl. Nebo čtu nepozorně?
nuž asi to bude preto, že keď máš tubus v horizontálnej polohe, tak ak ti ten sekundár spadne, tak ti spadne na tubus, keď ho dáš do vertikálnej polohy, tak ti spadne z väčšej výšky na primárne zrkadlo. no a to už nemusí prežiť ;)
kulhous

Kolimace

Příspěvek od kulhous »

Mám laserové ukazovátko. Chtěl bych vytvořit kolimátor pro Newtona 200/1000.
Dokážu to udělat sám?(nesoustržím)
Pokud ne, budu asi potřebovat někoho, kdo to za mě udělá. Vyplatí se to vyrobit, než koupit?
Pokud najdu nějakýho soustružníka, budu potřebovat chéma.
Máte někdo schéma toho kolimátoru(objímku pro ukazovátko)?
Pokud nikoho nenajdu, znáte někoho, kdo to umí? Nemáte někdo volnou objímku:)?
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
HlavaXXII

Kolimace

Příspěvek od HlavaXXII »

Listy3

Kolimace

Příspěvek od Listy3 »

kulhous napsal: Mám laserové ukazovátko. Chtěl bych vytvořit kolimátor pro Newtona 200/1000.
Dokážu to udělat sám?(nesoustržím)
Pokud ne, budu asi potřebovat někoho, kdo to za mě udělá. Vyplatí se to vyrobit, než koupit?
Pokud najdu nějakýho soustružníka, budu potřebovat chéma.
Máte někdo schéma toho kolimátoru(objímku pro ukazovátko)?
Pokud nikoho nenajdu, znáte někoho, kdo to umí? Nemáte někdo volnou objímku:)?Na stránkách ATC jsem viděl „Laserový přesný kolimátor za 100,- Kč“. Nevím to jistě, ale něco mi říká, že je to taky ukazovátko a objímka. A za ty prachy, pokud je to teda celí kolimátor (ukazovátko i objímka) bych to asi koupil a nelámal bych si s tím hlavu. Taky ovšem záleží na tom jaké je to ukazovátko, může v nich být velký rozdíl (nedávno se to tu řešilo). Ví někdo jak kvalitní ukazovátko se tu používá? (pokud teda nechcete riskovat žalobu raději neodpovídejte kriticky) ;D

Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
MaG
Kontaktovat uživatele:

Kolimace

Příspěvek od MaG »

No mně spíš zaujalo, že ukazovátko stojí tak 40 Kč u Vietnamců a u ATC byl svého času kolimátor taky za 40. Z toho plyne, že kdybychom pana Holubce pořád jen nehaněli, nemusel by si teď Kulhous dělat starosti..

Snad mu to tedy bude stačit i za 100,-
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Kolimace

Příspěvek od Psion »

MaG napsal: No mně spíš zaujalo, že ukazovátko stojí tak 40 Kč u Vietnamců a u ATC byl svého času kolimátor taky za 40. Z toho plyne, že kdybychom pana Holubce pořád jen nehaněli, nemusel by si teď Kulhous dělat starosti..

Snad mu to tedy bude stačit i za 100,-
To jsou jen kecy Martine, už od r. 2003 stál kolimátor u ATC několik set korun a nikdy jsem za 40,- korun nic takového neviděl. Projdi si forum a uvidíš sám.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Kolimace

Příspěvek od MaG »

Neodpustím si tedy poznámku, že buď pan Holubec nebo pan Ladra kecají

(přiznávám, že poznámka o 40 Kč byla trochu míněna jako ironie, protože takovou mají jen Vietnamci, jak zmiňuji.. ale mám obavu, zda tím neútočím na firmu ATC)

Nicméně kolimátor za 100 je dobrá nabídka, kvalitu neznám, ale do školy jako ukazovátko bych si to koupil, kdyby sem ho před časem nesehnal jinak..

P.S. pan Holubec si může dovolit prodávat cokoli za jakoukoli cenu a my si nemůžem dovolit to hanět. Každý se živí jak umí.
Pokud se někomu jeho jednání se zákazníky či potenciálními zákazníky nelíbí, je to také jeho názor a já jej respektuji. Kritiku cen, jak tu občas vidno považuji za nevhodnou. Je pravdou, že sám výše cenu kritizuji, ale myslím, že pozitivní kritika nikdy nikomu neublížila :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
kulhous

Kolimace

Příspěvek od kulhous »

Já bych spíš ocenil nějakou objektivní a něco-říkající kritiku, jestli ty kolimátory kolimují a tak:). Například pan Zahajský mi řekl, že prodává kolimátor za asi 2000 Kč, že to líp nesežene. A odkázal mě na pana Holubce. Ten že zvládne to samý za 500 Kč. Inu, každý se živí, jak umí.
Kvalitu provedení nedokážu objektivně posoudit. Viděl jsem jen ten pana Zahajského. Kolimoval dobře, měl i hezký terčík ,ale 2000:(...

OT
Jen někteří lidé dokážou odkázat na konkurenci. Až mi to přijde někdy komický...:)

Právě sem dodělal "kolimátor" z krabičky od filmu...
No, jak bych to řekl... tudy asi cesta nevede:).
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
Listy3

Kolimace

Příspěvek od Listy3 »

MaG napsal: P.S. pan Holubec si může dovolit prodávat cokoli za jakoukoli cenu a my si nemůžem dovolit to hanět. Každý se živí jak umí.
Pokud se někomu jeho jednání se zákazníky či potenciálními zákazníky nelíbí, je to také jeho názor a já jej respektuji. Kritiku cen, jak tu občas vidno považuji za nevhodnou. Je pravdou, že sám výše cenu kritizuji, ale myslím, že pozitivní kritika nikdy nikomu neublížila :-)Já si zase myslím, že když se někomu něco nelíbí tak si může dovolit to veřejně kritizovat a když se někomu zdá něco podezřelé tak si může dovolit na to veřejně upozornit.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Listy3

Kolimace

Příspěvek od Listy3 »

kulhous napsal: Já bych spíš ocenil nějakou objektivní a něco-říkající kritiku, jestli ty kolimátory kolimují a tak:).
Mě by spíš zajímalo, jestli to za těch 40,-Kč byl opravdu celí funkční kolimátor a nebo jestli mu něco chybělo. Ona to mohla byt jenom redukce na laserová ukazovátko vydávaná za kompletní kolimátor, ale to jen hádám jak je mým jistě špatným zvykem. Abych si zodpověděl tuto otázku, zkoušel jsem trochu prohledat fórum jak radil Psion, ale odpověď jsem nenašel. Nejspíš neumím hledat. Můžeš mi Psione prosím trochu pomoct, pokud nechceš veřejně tak alespoň soukromou zprávou. Dík.
Odpovědět