Širší souvislosti
Širší souvislosti
Mne to tak tedy prijde. Vzdyt pise, ze je to predem prohrany souboj a ze mame jezdit za tmou, ze to je stejne soli pozorovani...
Jsem zacatecnik, ale lecim se 

Širší souvislosti
axel napsal: :DAle ano je to pozitivní blahopřeji! Jenže co těch dalších několik set tisíc. Dílčí ůspěchy nejsou tím pravým ořechovým.
Sice s tim nesouhlasim, ale nazor ti brat nebudu.
A jen kvůli několika lampám toto tema určitě nebylo založeno. Cílem bylo něco rozhodnějšího-globálního! A řekněme si na rovinu, že na to nemáme. Jsme odsouzeni čekat co přijde v budoucnu.A budeme-li postupovat tak jako nyní mám takový pocit, že to nám nepřinese nic. Nejsme ta pravá zájmová skupina.
Porad cekam, kdy nam tedy prozradis, co navrhujes
Sice s tim nesouhlasim, ale nazor ti brat nebudu.
A jen kvůli několika lampám toto tema určitě nebylo založeno. Cílem bylo něco rozhodnějšího-globálního! A řekněme si na rovinu, že na to nemáme. Jsme odsouzeni čekat co přijde v budoucnu.A budeme-li postupovat tak jako nyní mám takový pocit, že to nám nepřinese nic. Nejsme ta pravá zájmová skupina.
Porad cekam, kdy nam tedy prozradis, co navrhujes

UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Širší souvislosti

Širší souvislosti
axel napsal: Je mi líto! Ale neporadím. Ty jsi ten který jsi vzal na sebe břemeno něco s tím udělat! A není to malé břemeno! Pokud Ti budu radit převezmu to s čím si Ty nebo někdo jiný neví rady!A muzes nam tedy, prosim, prozradit, jaky je smysl Tvych prispevku v tomto tematu (tedy pokud to neni zamerna sabotaz jakekoliv snahy) ?
Jinak sem totiz prispivaji lide, kteri v tomto smeru aspon neco maleho udelali a radi jinym, jak na to. A nekteri dalsi tuto problematiku zase dostali k projednavani v parlamentu a jsou cleny prislusnych expertnich komisi. I jejich zasluhou je to, co v zakone 86/2002 Sb. aspon z puvodniho navrhu zustalo - a ze tedy napr. organy obce mohou "regulovat promitani svetelnych reklam a efektu na oblohu" (§50 odst.3 c) nebo ze je pojem "svetelne znecisteni" vubec v zakone definovan (§2 odst.1 r).
Takze toto tema slouzi k informovani o tom, co se s danym problemem dela nebo da delat. A co nekteri uz udelali. Ty jim chces tvrdit, ze se s tim neda delat nic ? To bych tvrdil snad jedine v pripade, ze bych chtel levne koupit vetsi mnozstvi dalekohledu ...
Jinak sem totiz prispivaji lide, kteri v tomto smeru aspon neco maleho udelali a radi jinym, jak na to. A nekteri dalsi tuto problematiku zase dostali k projednavani v parlamentu a jsou cleny prislusnych expertnich komisi. I jejich zasluhou je to, co v zakone 86/2002 Sb. aspon z puvodniho navrhu zustalo - a ze tedy napr. organy obce mohou "regulovat promitani svetelnych reklam a efektu na oblohu" (§50 odst.3 c) nebo ze je pojem "svetelne znecisteni" vubec v zakone definovan (§2 odst.1 r).
Takze toto tema slouzi k informovani o tom, co se s danym problemem dela nebo da delat. A co nekteri uz udelali. Ty jim chces tvrdit, ze se s tim neda delat nic ? To bych tvrdil snad jedine v pripade, ze bych chtel levne koupit vetsi mnozstvi dalekohledu ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Širší souvislosti
;D No vidíš a hned můžeš převzít iniciativu a radit. Jenže na to jsi moc opatrný. To co cituješ o tom tady nepadlo ani slovo. Připadá mi to jen jako gesto a tajné přání. A moje příspěvky? Ani jeden argument je zatím nevyvrátil. Dávám jen najevo nesouhlas s euforii a falešnou nadějí které nejsou podloženy žádným realným programem a jsou tím pádem silně zavádějící.
Širší souvislosti
Rozhodně si tu nekladem za cíl že budem snižovat světelné znečištění v rámci celé republiky. Ale někomu třeba stačí, že se postará aby v jeho okolí se lidé chovali tak aby neznečištovali zbytečným světlem oblohu.
To axel: pro tebe bych to přirovnal k třídění odpadu (nemyslím to zle, nebo provokativne) a říkat s proč mám třídit odpad když Franta odvedle pálí petky v kotli ...
Rozhodně pokud bude někdo chtít zatlačit na místní samosprávu a smírné řešení nepomohou, tak posledním argumentem bude použíti §.
To axel: pro tebe bych to přirovnal k třídění odpadu (nemyslím to zle, nebo provokativne) a říkat s proč mám třídit odpad když Franta odvedle pálí petky v kotli ...
Rozhodně pokud bude někdo chtít zatlačit na místní samosprávu a smírné řešení nepomohou, tak posledním argumentem bude použíti §.
Širší souvislosti

Širší souvislosti
Ale vzdyt je tu o tom nekolik prispevku (dohoda s mistni samospravou) a od toho je diskuse, aby se ruzna reseni uvadela a rozebirala, nikoliv negovala.
Dalsim prikladem muze byt zpusob, jak si Ondrejov "hlida" osvetleni vzdaleneho, ale viditelneho centra Mountfieldu apod.
Zkratka reseni existuji, snaha o reseni ma oporu v zakone a konkretni jednani je uz na kazdem z nas ...
Jinak obecne pro jednotlivce vede cesta pres obecni urady, ktere maji v tomto smeru znacne pravomoci.
Dalsim prikladem muze byt zpusob, jak si Ondrejov "hlida" osvetleni vzdaleneho, ale viditelneho centra Mountfieldu apod.
Zkratka reseni existuji, snaha o reseni ma oporu v zakone a konkretni jednani je uz na kazdem z nas ...
Jinak obecne pro jednotlivce vede cesta pres obecni urady, ktere maji v tomto smeru znacne pravomoci.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Širší souvislosti
:DVážení. Po všech diskusích bych chtěl přinést také něco pozitivního. Je to jen potvrzení o tom , že vývoj je nezadržitelný a spolu s odpovědným přístupem zastupitelstev , která zodpovědně rozhodují dojdeme i k požadovanému výsledku v oblasti životního prostředí. Ale je to jak jsem poukázal, běh na dlouhou trat. Chtěl bych vás všechny do města ,které to dokázalo pozvat. Město provedlo generální rekonstrukci osvětlení. Byla vyměněna všechna svítidla včetně těch nejvíce nenáviděných sadových. Sučasný stav by uspokojil všechny z vás,kteří tu dikutovali. Město dělá dojem že je trochu ponuré,ale přijemně osvětlené. Světlo má teplé zabarvení , které naprosto neoslnuje. Ty vložené miliony jsou znát. Při pohledu z hradu Hněvín bylo dříve město tak přesvíceno, žě pohled shora byl pro oči katasrofa.
Už jste určitě poznali, že se jedná o město MOST,kam vás srdečně zvu,A určitě mi dáte za pravdu, že tak si představujete osvětlení. Já se dokonce pokusím pozorovat z přilehlého parku a jsem docela zvědav.
Jen chci ještě dodat , že osvětlení dodala firma SIEMENS.
Už jste určitě poznali, že se jedná o město MOST,kam vás srdečně zvu,A určitě mi dáte za pravdu, že tak si představujete osvětlení. Já se dokonce pokusím pozorovat z přilehlého parku a jsem docela zvědav.
Jen chci ještě dodat , že osvětlení dodala firma SIEMENS.
Širší souvislosti
Slava, blahopreji. Cirou nahodou - nenasly by se nejake srovnavaci fotky?
Jsem zacatecnik, ale lecim se 

Širší souvislosti
;D Chtěl jsem, ale mám jen mobil a na snímku je samá tma a jen něco jako světlo. nevystihuje to skutečnost. Ale ještě se o něco pokusím. Jen mě mrzí, že už nikdy nenafotím původní stav , ale mám známého, který dělal kroniku města snad bude něco mít.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Širší souvislosti
Díky za informaci, zrovna se chystám dotáhnout své snažení v Jablonci nad Nisou, myslím, že informace z města jako je Most, Kladno částečně Liberec, Pardubice aj. mohou i mně pomoci v opoře, že to má smysl i pro větší města.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Širší souvislosti
Je pěkné, že se začíná konečně něco podnikat.
Shodou okolností jsem se stavoval s programem přednášek v České Skalici a nestačil jsem se divit, kompletní výměna V.O. za opravdové "lampičky"
Od starosty jsem se dozvěděl, že lidé reptají na nedostatek světla, ale šéf města prohlásil, že taková to opatření podniklo už z části Nové Město nad Metují i Náchod a úspora je víc než znatelná.
No, musím nafotit a konečně přimět, třeba i za pomoci hvězdárny, radní u nás v Úpici,Trutnově a blízkém okolí.
Ať žije úspora elektrické energie na V.O. ;D
Shodou okolností jsem se stavoval s programem přednášek v České Skalici a nestačil jsem se divit, kompletní výměna V.O. za opravdové "lampičky"
Od starosty jsem se dozvěděl, že lidé reptají na nedostatek světla, ale šéf města prohlásil, že taková to opatření podniklo už z části Nové Město nad Metují i Náchod a úspora je víc než znatelná.
No, musím nafotit a konečně přimět, třeba i za pomoci hvězdárny, radní u nás v Úpici,Trutnově a blízkém okolí.
Ať žije úspora elektrické energie na V.O. ;D
Širší souvislosti

odpovídající pro 60 tisícové město. Respektuje však skutečnou potřebu spojenou s ochranou světelného znečištění.
Širší souvislosti
Mezi širší souvislosti patří i záchrana opeřenců. Při návštěvě Toronta jsem v metru (!
) viděl reklamu na jednu takovou kampaň: http://www.toronto.ca/lightsout/
Kéž bysme i v čr mohli vidět podobné reklamy na omezení SZ, i kdyby ne ty astronomické :-/

Kéž bysme i v čr mohli vidět podobné reklamy na omezení SZ, i kdyby ne ty astronomické :-/
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII