Pak by ale bylo zbytečné dělat efektní kompozitní snímek a nejlepší by byla jen nasnímaná samotná Halfa. Ale neznalým lidem by se tolik nelíbila...
Nějak se pořád nemůžu s touto technikou smířit. Trochu jsem si její účinky v duchu matematicky nasimuloval. Nejde sice o nic jiného než o selektivní dynamický stretching, ale chtěl jsem pochopit limity a způsob fungování této techniky do poslední mrtě.
Není pochyb, že takto budou vznikat krásné obrázky. Pokud se ale člověk zaměří na nasnímaní vodíkových struktur ve spektrální oblasti Halfa, mělo by to být logicky jednobarevné, třeba černobílé. Pokud z toho udělá kompozitní snímek, musí dávat bacha, aby v zorném poli nebyly žádné slabé zdroje jiných spektrálních čar - kromě hvězd, které jsou zachytitelné snadno a které stejně mají být potlačeny v jasu a zachované mají zůstat jen stopy jejich barevnosti (jinak by ten snímek byl jen červenočerný místo černobílého).
Technika má tedy pochopitelnou nevýhodu ve zvětšování odstupu signálu o vlnové délce Halfa od všeho ostatního, což je jejím proklamovaným cílem, ale filosoficky to stejně vnímam jen velmi neochotně; realisticky proporcionální a mému způsobu vnímání bližší by byly Halfa nebo RGB snímky (to znamená narrowband nebo wideband snímky) - jenže ty nejsou při povrchnějším chápání věci tak efektní.
Zvýrazňování struktury čehokoliv je sice častým úkolem při studiu různých obrazových záznamů, ale výsledné - uznávám, že velmi dobře vypadající - smíchání ve mně budí rozporuplné pocity, přestože se v tomto případě jedná o pozoruhodný výsledek přesné a dobře promyšlené práce.
Barvitě řečeno, ale stačilo, jen říci ...
Ne, lépe bych se nevyjádřil.
Prostě pokud dělám kombinaci H-alfy s RGB, tak za účelem zvýraznění struktur emisních složek, ne na úkor ostatního signálu, je-li to možné. A věřte mi, že je to možné. Nedalo mi to abych si sám snímky Honzy nesložil a výsledek byl fantastický, jemu jsem jej poslal aby viděl co tím svým rýpáním do již dokonalého díla myslím.
Samotná H-alfa by se měla prezentovat černobíle, nehledě na to, že je to otázka vkusu. Pokud ho sem Honza dá, uvidí rozdíl i ostatní, čímž jej ale nenabádám, sám jsem mu slíbil, že si jej nechám pro sebe.
A kdyby to tady ještě Karel nepošťouchl, tak bych už k tomuto tématu ani nic nepsal

.
Pavel.