vyber refraktoru - zkusenosti, klady, zapory

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5634
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

vyber refraktoru - zkusenosti, klady, zapory

#16

Příspěvek od Konihlav »

peterson: mimochodem Supra ma tedka ve vyprodeji eq-3-2 za nejakou smesnou castku vcetne hodinoveho pohonu
Uživatelský avatar
combat
Příspěvky: 96
Registrován: 16. 11. 2007, 03:28

vyber refraktoru - zkusenosti, klady, zapory

#17

Příspěvek od combat »

Ak to č.2 je Astromaster, tak ho neber.
Tubus je tenký, chveje sa už keď sa naňho pozrieš. Montáž nemá ozubené koleso a šnek v DE osi (je tam iba skrutka ktorou pretláčaš os proti pružine). Hľadáčik (vraj REDDOT)je nepoužitelný, nemá nič spoločné s princípom REDDOT hľadáčikov. Všade kde sa dalo (aj nedalo)
použili plast. Takže nenaleť na "výhodnú cenu" ako ja.
Uživatelský avatar
tomaspacl
Příspěvky: 25
Registrován: 23. 01. 2008, 13:39

vyber refraktoru - zkusenosti, klady, zapory

#18

Příspěvek od tomaspacl »

Snad mě zdejší pardálové neukamenují, ale přidám to nejcenější - vlastní zkušenost. Koupil jsem před Vánoci jak Lidlskop 70/700, tak triedr 10x50. Používám oba, ale vzhledem k mobilitě a k počátečnímu seznámení Ti doporučuji pořídit ten triedr (zrovna teď by se měl válet v každém Lidlu za příjemných 600,-) - uvidíš s ním to, co "na vlastní oči" neuvidíš - např. včera ve 21:00, proti přesvícenému městu (Nový Bor) krásně Vlasy Bereniky. A hlavně - naučíš se orientaci na obloze.
Protože sám jsem "amatér mezi amatéry", tak zkouším Lidlakem hledat jasnější Messiery (včera M3) a nedaří se a nedaří - s triedrem mám zatím větší úspěchy. Například M80 a M81 jsem měl triedr skoro hned, Lidlakem jsem je hledal půl hodiny. Syn (9 let), který občas kouká se mnou, na triedr nedá dopustit.
Na druhou stranu triedrem neuvidím pořádně třeba Saturn nebo podrobnosti na Měsíci.
Jak jsem sám tomu ze začátku nevěřil, tak teď již můžu souhlasit s tvrzením, že nejlepší začátečnický dalekohled je triedr - případně doplněný stativem (mě zatím jako stativ dobře slouží kmen jabloně).
Ještě přidám odkaz na pěkně zpracovaný seznam objektů pro triedr: http://www.minds.may.ie/~astro2/IFASDat ... ndbook.pdf
Odpovědět