Souhvězdí

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Souhvezdi

Příspěvek od MaG »

ceres: jenže tady by sis měl přiznat, že tady z takové hrůzy už nikdy nic rozumného nevytaháš. Tobě např. vlevo vylezl gradient zelený, uprostřed modrý a vpravo červený a to v místech, kde takové být nemají - porovnám-li to se svou nebo lepšími fotkami na netu..

Takže si nemohu pomoct, ale ani ceresovi se to moc dobře nepovedlo. Chce to prostě lepší zdrojová data a trochu citu při rovnání gradientů.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Prazan
Věk: 49

Souhvezdi

Příspěvek od Prazan »

To jsou data přímo z návodu k Irisu a ne ceresova práce. Upřímně - nikdy se mi za pomocí toho programu nepodařilo z dat dostat takto úspěšný výsledek. To ale může být mýma (ne)schopnostma.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
MaG
Kontaktovat uživatele:

Souhvezdi

Příspěvek od MaG »

Podívej tohle není ceresova vina, o tom nepochybuji. Jenom tím chci demonstrovat, že žádný zázračný sw neexistuje. Chce to mít už zdrojová data s co nejméně gradienty a pak spoustu času při vytváření flat snímku. Nevěřím, že mně vždy zachrání nějaký Iris, pokud jej nebudu umět použít, nebo pokud nepoužiju ještě chytřejší metody.

Jako rychlá pomoc to ale na málo postižené snímky bude fungovat. U hodně špatných, jako ukázal Ceres holt bude vždy nějaký zbytkový gradient vidět.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ceres

Souhvezdi

Příspěvek od ceres »

ceres: jenže tady by sis měl přiznat, že tady z takové hrůzy už nikdy nic rozumného nevytaháš. Tobě např. vlevo vylezl gradient zelený, uprostřed modrý a vpravo červený a to v místech, kde takové být nemají - porovnám-li to se svou nebo lepšími fotkami na netu..

Takže si nemohu pomoct, ale ani ceresovi se to moc dobře nepovedlo. Chce to prostě lepší zdrojová data a trochu citu při rovnání gradientů.
zasa mas rychlejsie prsty ako hlavu, co Citaj odkaz a uvidis, ze som len nalinkoval snimky od C. Buila... A len by som podotkol, ze ked mi v nejakom programe nieco nejde, neznamena to automaticky, ze na vine je program :-?
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
MaG
Kontaktovat uživatele:

Souhvezdi

Příspěvek od MaG »

Když už se do mně zase navážíš, stálo by za úvahu, proč jak v Konihlavově, tak v případě toho tutoriálu došlo k červenání té pravé části snímku v místech, kde h-alfa oblasti nejsou. To by mu pomohlo asi víc než odkázat tutoriál s ukázkou něčeho, s čím já bych spokojen nebyl. Prostě říkám, že pokud ten postup vede k takovému výsledku, pak je to špatný postup, byť lepší, než když ho neaplikujeme vůbec. Jenže to jsme tam, kde jsme včera začali.
ceres

Souhvezdi

Příspěvek od ceres »

Když už se do mně zase navážíš, stálo by za úvahu, proč jak v Konihlavově, tak v případě toho tutoriálu došlo k červenání té pravé části snímku v místech, kde h-alfa oblasti nejsou. To by mu pomohlo asi víc než odkázat tutoriál s ukázkou něčeho, s čím já bych spokojen nebyl. Prostě říkám, že pokud ten postup vede k takovému výsledku, pak je to špatný postup, byť lepší, než když ho neaplikujeme vůbec. Jenže to jsme tam, kde jsme včera začali.
Martine, ja sa do Teba nanevazam, len mi vadi, ze casto pises bez toho, aby si si prispevky riadne precital a potom sa vselijako zamotavas. Kazdopadne, ja som nic neupravoval a dal som len odkaz s jednym z navodov, ako taky gradient odstranit. A Ty si napisal, ze mne sa to nepovedlo, hoci s tym nic nemam. A to sa mi nepaci...

Kazdopadne, uvadzam este jeden tutorial od C. Buila

pred spracovanim v IRIS-e:

po spracovani v IRIS-e:

navod:
http://astrosurf.com/buil/iris/tutorial4/doc14_us.htm

a len chcem pripomenut, ze odstranovanie gradientu je delikatna zalezitost, ktoru nemozno urobil dvoma klikmi. Vobec, kazde spracovanie do zelaneho finalu trva viac, nez 5 minut. Ako som pozeral, tak ti najlepsi spracovavaju jeden snimok aj niekolko dni, kym dospeju k vysledku, aky obdivujeme na APOD ci inde. Proste, ak fotim 5 hodin, spracovavat budet priblizne rovnaky cas ;)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
MP

Souhvezdi

Příspěvek od MP »

Chce to mít už zdrojová data s co nejméně gradienty a pak spoustu času při vytváření flat snímku.Tady je asi trochu nedorozumeni v tom, jak ty gradienty vznikaji (a obzvlaste u Orionu). To neni vada foceni ani flatfieldu - to je obraz reality na obloze. Fotite velkou oblast oblohy pomerne nizko nad obzorem. Takze je velky rozdil ve svetelnem i smogovem znecisteni horni a dolni casti snimku. Proste jste nafotili skutecnost, jen se vam nelibi. Potom ovsem nezbyva, nez si s ni pohrat v nejakem programu a pozmenit ji k obrazu svemu, lepsi technika porizeni snimku nepomuze.

Pomuze minimalizace tech vlivu pri foceni. To znamena :
- tma na jihu, nejblizsi vetsi mesto dal, jak 100km
- Slunce i Mesic dostatecne hluboko pod obzorem
- dokonale pruzracna atmosfera
- CLS filtr nebo neco podobneho

Flatfield pomuze jen v pripade, ze ho budete delat podobne, jako Psion - dlouhou expozici presne stejneho kusu oblohy, jen rozostrenou. Pak se v nem to svetelne znecisteni projevi. Ma to jen 4 nevyhody :
1) sum a hotpixely ve flatu
2) to souhvezdi se behem foceni posune a gradienty se tak zmeni, flat tomu nemusi odpovidat
3) nepostihne to zmeny v "pruhlednosti" vzduchu, jen v osvetleni
4) rozostrenim se zmeni vinetace objektivu, kterou to pak koriguje hur
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Souhvezdi

Příspěvek od Konihlav »

ja jsem si z toho odnesl ponauceni, ze i na Sumave je treba fotit souhvezdi s LPS filtrem... uvidime jak dopadne nejaky muj pristi pokus o souhvezdi to uz ale budu fotit nekolika minutovky...
MP

Souhvezdi

Příspěvek od MP »

ja jsem si z toho odnesl ponauceni, ze i na Sumave je treba fotit souhvezdi s LPS filtremNo ja od te doby, co mam na normalni foceni EOS 50D, nechavam ve "dvacitce" Astronomik CLS clip vrazeny trvale, proste ho nevyndavam. Na Sumave bych se bez nej vetsinou obesel (nejblizsi mesto na jihu Pasov, 60km, neni zase tak velky a moc nesviti), ale uz se mi parkrat stalo, ze pri foceni nizko nad obzorem v zamlzenem vzduchu tam to svetelne znecisteni bylo znat. Proste v tomto koute Evropy to bez filtru jde spolehlive jen hodne vysoko nad obzorem.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MaG
Kontaktovat uživatele:

Souhvezdi

Příspěvek od MaG »

Vkládám do vhodnějšího tématu můj snímek Vozky. Je dost ovlivněný tím, že ho občas zakrýval mrak a tak někde hvězdy chybí a jinde zas chybí kontrast, ale aspoň to zvýšilo výraznost jasných hvězd (halo kolem nich).

3x8min, ISO1600. Právě ta halo kolem hvězd díky oblačnosti pomohla zvýraznit souhvězdí, ale velmi trpí kontrast, chvílemi nebyl spodek Vozky vůbec vidět.
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 650441.jpg
Vabra

Souhvezdi

Příspěvek od Vabra »

Martine,

nadherna souhvezdovka, to halo kolem hvezd ji dokonce prospelo, protoze krasne zvyraznilo ty jasne definujici tvar souhvezdi...

snad jen vice expozic by prospelo zmenseni sumu...

Pavel Vabrousek
MaG
Kontaktovat uživatele:

Souhvezdi

Příspěvek od MaG »

Zapoměl jsem napsat, že pak se ve Vozkovi zatahlo docela (vlna se zvětšila), tak jsem jel zas dom. Někdy je člověk rád za nepřímé vlivy počasí, co vylepší jinak ne dokonalou fotku :-)
ladis
Věk: 46

Souhvezdi

Příspěvek od ladis »

To je nadherny snimek, Martine! Ty otevrenky, mlhoviny, fakt krasne. Tohle stoji za fotku a vyvesit si ji...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
MaG
Kontaktovat uživatele:

Souhvezdi

Příspěvek od MaG »

Ladis: jako toto tisknout to by byla celkem odvaha ne? Jak říkám, k něčemu příroda pomohla, ale když jsem viděl tu odnikud vznikající vlnu mraků, tak jsem měl chuť to spíš zabalit. Ostatně toto je zdroj a postup jak vznikl snímek, tak posuď sám, co mám za data. Spíše bych to měl ukazovat jako odstrašující příklad a nyní to doplnit daty při jasné obloze a pak zkombinovat a pak si s tím pohrát a pak to vytisknout ;)

mitovka

Souhvezdi

Příspěvek od mitovka »

Martin nadherna fotka!

mitovka
mitovka
Odpovědět