Jak nastavit paralaktickou montáž?
Ahojte.Koupil jsem si dalekohled Celestron C-8S GT ADVANCED 203/2032 CG-5,Všechno je super až na to,že nevím,jak ji ustavit.Pozoruju z balkonu,ale polárku z něj nevidím,takže ji nemůžu ustavit :'(Zkuste prosím poradit.
Pro vizuální pozorování stačí montáž ustavit velmi zhruba když osu namíříš přibližně na sever. Přesnější, ale náročnější je použít driftovou metodu.
Ale aby pozorování bylo co k čemu, budeš muset odejít z balkonu někam jinam. Na domovních balkonech obvykle nebývá příliš tma a z domů sálá teplo, které znehodnocuje obraz...
Ale aby pozorování bylo co k čemu, budeš muset odejít z balkonu někam jinam. Na domovních balkonech obvykle nebývá příliš tma a z domů sálá teplo, které znehodnocuje obraz...
mpe napsal: Pro vizuální pozorování stačí montáž ustavit velmi zhruba když osu namíříš přibližně na sever. Přesnější, ale náročnější je použít driftovou metodu.
Ale aby pozorování bylo co k čemu, budeš muset odejít z balkonu někam jinam. Na domovních balkonech obvykle nebývá příliš tma a z domů sálá teplo, které znehodnocuje obraz...Děkuju,montáž je osazena autostarem a bez přesného polárního nastavení to nejde nastavit.Chtěl bych autostar používat,ale jde to z balkonu vůbec?
Ale aby pozorování bylo co k čemu, budeš muset odejít z balkonu někam jinam. Na domovních balkonech obvykle nebývá příliš tma a z domů sálá teplo, které znehodnocuje obraz...Děkuju,montáž je osazena autostarem a bez přesného polárního nastavení to nejde nastavit.Chtěl bych autostar používat,ale jde to z balkonu vůbec?
jak píše mpe, pro vizuální pozorování postačí osa na sever (skrze zeď ). To samé platí i pro používání GoTo. Po nastavení na sever ustav na 3 hvězdy a GoTo ti bude chodit. Z toho balkonu budeš mít ale hodně problémů. Kromě spousty jiného (naznačeno výše) i s najitím hvězd k ustavení montáže...
Muzes si dovolit jednou " seskocit " s toho balkonu do prirody ? 
Tak to udelej , poradnie ustav montaz na Polarku a potom te 3 hvezdy . Kdyz potom zase vskocis na balkonek , muzes pouzit Last Aligment . Na nejakou dobu to staci , pak zase seskocis ...Cim presneji podari se Ti na balkonu urcit smer na Polarku / kterou nevidis / , tim lip pro presnost ; vysku pomerne presne uz budes mit nastavenou / a je to geograficka sirka Tvojeho bydliste /.
No i samozrejme peclive dej montaz do roviny !
Nevim , jestli ne pomohl by Ti pruhod np. Regulusa mistnim polednikem ,pak otoceni cele soustavy o 180 st. Ale to jsem podrobne ne " probral " jestli to ma smysl misto kompasu ...
Opravdu ale skoda takove masinky na balkon !
Zdravim !
:'(
Tak to udelej , poradnie ustav montaz na Polarku a potom te 3 hvezdy . Kdyz potom zase vskocis na balkonek , muzes pouzit Last Aligment . Na nejakou dobu to staci , pak zase seskocis ...Cim presneji podari se Ti na balkonu urcit smer na Polarku / kterou nevidis / , tim lip pro presnost ; vysku pomerne presne uz budes mit nastavenou / a je to geograficka sirka Tvojeho bydliste /.
Nevim , jestli ne pomohl by Ti pruhod np. Regulusa mistnim polednikem ,pak otoceni cele soustavy o 180 st. Ale to jsem podrobne ne " probral " jestli to ma smysl misto kompasu ...
Zdravim !
:'(
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
zbignieww napsal: Muzes si dovolit jednou " seskocit " s toho balkonu do prirody ? 
Zdravim !
:'(Chodím do práce a balkon je mé hlavní pozorovací stanoviště.Každý den třeba jen na pár minut....na pozorování dalekohledem s přírody mi moc času nezbývá.
Zdravim !
:'(Chodím do práce a balkon je mé hlavní pozorovací stanoviště.Každý den třeba jen na pár minut....na pozorování dalekohledem s přírody mi moc času nezbývá.
Pokud tam máš GoTo a nebudeš s tím chtít fotit, tak je vcelku jedno ,jak montáž postavíš, vyhledávání musí chodit tak, abys mohl pozorovat. Nebo se mýlím ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Milane !
Ja si myslim , że po zadani lepsi mit pozorovany objekt bliz hledacku ; ne plytva se tolik casem na presne najeti a i po najeti obraz dele " drzi " v okularu bez nutnosti korekce.

Ja si myslim , że po zadani lepsi mit pozorovany objekt bliz hledacku ; ne plytva se tolik casem na presne najeti a i po najeti obraz dele " drzi " v okularu bez nutnosti korekce.
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ale tak to není. Po ustavení na 3 hvězdy montáž najíždí i drží objekt v poli dobře, bez ohledu na to, jak je ustavená. Jenom tím nejde fotit, protože když je ustavená jinak než polární osou k pólu, objekt v poli sice drží, ale pole se stáčí. Je to stejné jako třeba u SCT ve vidlici. Ta je azimutální a fotit dlouhé expozice s tím nejde, ale když ji dáš na paralaktickou kolébku a namíříš osu k pólu, je z toho paralaktika.
Algoritmus ustavení na 3 hvězdy je naprosto obecný, a je mu úplně putna, jak jsou namířené osy, a dokonce ani pod jakým úhlem je na ose dalekohled, může být klidně i nakřivo.
Ustavení na dvě hvězdy řeší libovolně ustavený dalekohled, ale ten musí být kolmý k DE ose (nesmí tzv. být kuželová chyba).
Ustavení na jednu hvězdu vyžaduje správně ustavenou polární osu a správně (kolmo k DE ose) upevněný dalekohled.
Algoritmus ustavení na 3 hvězdy je naprosto obecný, a je mu úplně putna, jak jsou namířené osy, a dokonce ani pod jakým úhlem je na ose dalekohled, může být klidně i nakřivo.
Ustavení na dvě hvězdy řeší libovolně ustavený dalekohled, ale ten musí být kolmý k DE ose (nesmí tzv. být kuželová chyba).
Ustavení na jednu hvězdu vyžaduje správně ustavenou polární osu a správně (kolmo k DE ose) upevněný dalekohled.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Opět se obracím na radu zkušenějších Laický porblém: Do teďka jsem nějak neřešil ustanovení montáže, prostě jsem to sestavil a koukal, ale časem jak jsem trošku prokřehnul jsem zjistil že by to nebylo naškodu :D mám montáž eq-mon1, tu postavím tak aby mi místo kde má být polární hledáček mířilo na Polárku (ten hledáček tam není), a nastavím hodnoty RA/DE 2h31m/89°15´ což by měli být cca hodnoty Polárky, a potom kouknu ve Stellariu na nějaký objekt, který se mi hůř hledá tak se mi ho nepodaří podle RA/DE nalézt. Když jsem to zkoušel na planetách na a s montáží otáčel na hodnoty RA/DE co měl v tu danou chvílí např. Jupiter tak jsem se dostal pomalu na druhou stranu oblohy.
Na tý montáži jsou na hodinový ose dvě stupnice, které jsou nad sebou napsané nad sebou. Ta horní stoupá v hodnotách 0-24 doprava a ta pod ní 24-0 do leva. Poradíte někdo prosím jak bych se měl v tom orientovat, aby mi to ulehčilo vyhledávání objektů.
Díííky Kuba
Na tý montáži jsou na hodinový ose dvě stupnice, které jsou nad sebou napsané nad sebou. Ta horní stoupá v hodnotách 0-24 doprava a ta pod ní 24-0 do leva. Poradíte někdo prosím jak bych se měl v tom orientovat, aby mi to ulehčilo vyhledávání objektů.
Díííky Kuba
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
caribic10 napsal: Opět se obracím na radu zkušenějších Laický porblém: Do teďka jsem nějak neřešil ustanovení montáže, prostě jsem to sestavil a koukal, ale časem jak jsem trošku prokřehnul jsem zjistil že by to nebylo naškodu :D mám montáž eq-mon1, tu postavím tak aby mi místo kde má být polární hledáček mířilo na Polárku (ten hledáček tam není), a nastavím hodnoty RA/DE 2h31m/89°15´ což by měli být cca hodnoty Polárky, a potom kouknu ve Stellariu na nějaký objekt, který se mi hůř hledá tak se mi ho nepodaří podle RA/DE nalézt. Když jsem to zkoušel na planetách na a s montáží otáčel na hodnoty RA/DE co měl v tu danou chvílí např. Jupiter tak jsem se dostal pomalu na druhou stranu oblohy.
Díííky Kuba
Obecně vyhledávání podle souřadnic vyžaduje docela přesně ustavený dalekohled (např. prodle polárního hledáčku). Měl jsem kdysi CG-3 od Celestronu a s ní by mě vyhledávání podle souřadnic ani ve snu nenapadlo (i když ty dělené kruhy tam byly taky). Na tohle zapomeň. Rychlejší bude najít dané hvězdné pole v hledáčku...
Jediná šance, co by mohlo fungovat (ale ne kolem zemského pólu):
- ustav montáž (aspoň od oka, jak píšeš)
- najdi si v dalekohledu nějakou hvězdu, která je blízko hledanému objektu
- zjisti si její souřadnice a spočítej si, o kolik musíš dalekohled pootočit:
Přiklad: hvězda Ra=1h30min De=320
objekt Ra=1h00min De=300
musíš potom posunout dalekohledem o západně o 0h30minut (7.5 stupně) a na jih o stupně 2
Díííky Kuba
Obecně vyhledávání podle souřadnic vyžaduje docela přesně ustavený dalekohled (např. prodle polárního hledáčku). Měl jsem kdysi CG-3 od Celestronu a s ní by mě vyhledávání podle souřadnic ani ve snu nenapadlo (i když ty dělené kruhy tam byly taky). Na tohle zapomeň. Rychlejší bude najít dané hvězdné pole v hledáčku...
Jediná šance, co by mohlo fungovat (ale ne kolem zemského pólu):
- ustav montáž (aspoň od oka, jak píšeš)
- najdi si v dalekohledu nějakou hvězdu, která je blízko hledanému objektu
- zjisti si její souřadnice a spočítej si, o kolik musíš dalekohled pootočit:
Přiklad: hvězda Ra=1h30min De=320
objekt Ra=1h00min De=300
musíš potom posunout dalekohledem o západně o 0h30minut (7.5 stupně) a na jih o stupně 2
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
- Miloš Hroch
Ty dvě stupnice jsou jedna pro jižní a jedna pro severní polokouli. Pro severní polokouli je ta, u které roste čas při směru otáčení v rektascenzi ve směru otáčení oblohy.
Ahoj.Neví prosím někdo jak mám vyhodnocovat stupnici (2 1 0 1 2)
nad deklinačním kruhem (stupnicí) vedle indikační značky deklinace na montáži EQ-5
Děkuji
Honza
nad deklinačním kruhem (stupnicí) vedle indikační značky deklinace na montáži EQ-5
Děkuji
Honza
to prvni 2 1 je tusim pro severni polokouli a to druhy 1 2 je pro jizni - NEBO naopak uz si to presne nepamatuji. Predpokladam, ze jde o tu, kde nastavujes HA (hodinovy uhel Polarky). Ty stupnice u me stejne ale fungovaly naprd, obcas se to soukoli zaseklo a nejelo, tak to bylo treba hlidat rukou a hlavne neutahovat zadny ty justazni sroubky (mel jsem jinou montaz). Toz tak...
Počkej, janqwe píše o deklinační kružnici !
Pokud se nemýlím, stupnice má dělení po 2°. Takže ta stupnice funguje asi jako "nonius" (odchylka -2°- 1° 0 +1° + 2°)
Pokud se nemýlím, stupnice má dělení po 2°. Takže ta stupnice funguje asi jako "nonius" (odchylka -2°- 1° 0 +1° + 2°)
lepší rada žádná než špatná