Velké Dobsony

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Rekmarik

Velké Dobsony

Příspěvek od Rekmarik »

Já si na svoji 250ku nestěžuji, naopak .. těším se na to "divení se ze tmy jak píše elon 254 (jinak rekmarik - Marek .. )

Pokud budeš číst jiné příspěvky, dozvíš se i opak.  To , co vyvozuješ, nemá  žádné opodstatnění a nemá absolutně žádnou logiku.  Velký přístroj ukáže  ve městě daleko víc než malý a  zrovna tak ukáže více  mimo město v porovnání s malým. Podstatné je pozorovat, ne čekat, až bude  hezky a zároveň budu mimo město. To toho moc nenapozoruješ.

v příspěvcích se v tomto směru právě asi názory trochu různí .. a mě z toho vyplývá to, že lidi s velkými dalekohledy chtějí něco vidět .. a tím pádem jezdí za tmou .. tedy nesledují z města ..
A pokud někdo ve městě chce pozorovat ve městě a nechce tedy z jakéhokoliv důvodu jezdit za tmou tak nepozoruje 400vkou a většími průměry ..
Nechápu co je nelogického na tom, že s přístrojem, který umí hodně zobrazit se jezdí za tmou, protože to prostě je lepší .. ok .. jezdí se za tmou i s malými přistroji a taky jen tak do přírody koukat i bez dalekohledu.

Podle mě je logičtější že ve městě se pozoruje s malými dalekohledy možná kvůli skladnosti pohotovosti, prostorovým možnostem a pod .. jak jsem psal, ne kvůli optickým vlastnostem ..

Jenže asi se moc dál nedá polemizovat z hlediska četnosti, protože lidí s vlekými Dobsony je prostě mnohem míň než těch ostatních co pozorují ..
Já prostě nevěřím, že by si někdo pořídil Dobsona 400 a víc aby se koukal z města .. ale přece ve městě je spousta nadšenců a ti taky z města pozorují protože jim nic jiného nezbývá ..

Tak ať se ozvou Ti kteří z toho města pozorují, když je to tak nelogické ..
MilAN
Věk: 76

Velké Dobsony

Příspěvek od MilAN »

J a mě z toho vyplývá to, že lidi s velkými dalekohledy chtějí něco vidět .. a tím pádem jezdí za tmou .. tedy nesledují z města ..
A pokud někdo ve městě chce pozorovat ve městě a nechce tedy z jakéhokoliv důvodu jezdit za tmou tak nepozoruje 400vkou a většími průměry ..
.A proč by měl pozorovat malým průměrem, když větším toho uvidí víc, ?
Proč by si velký průměr měl pořizovat jen ten , co chce jezdit ven ?

Jezdit ven znamená třeba přesun o 50 km jinam. Kolikrát se v zimě vypravíš na cestu do hor, s nejistým počasím a bez teplého zázemí ? Možná za ideálního počasí ano, ale podle mne tak 10 x tolik pozorování udělám z města - ať kvůli ne-ideálnímu počasí, velkému mrazu,z potřeby jít ráno do práce .... Nevím tedy , jestli jsem si dalekohled pořizoval kvůli jednomu pozorování mimo město nebo kvůli těm 10 ve městě :) :)
Nemohu ti brát názor, který jsi získal přečtením zdejších příspěvků, jen s ním naprosto nesouhlasím :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ladis
Věk: 46

Velké Dobsony

Příspěvek od ladis »

Presne tak, prave ze svetelne znecisteni ve mestech lze trochu "dohonit" prumerem zrcadla! Navic takove GOTO, ktere je jinak pro hardcore pozorovatele ve tme mimo mesta vcelku zbytecne, je doma na zahrade velice uzitecne, nebot nelze pouzit mnohdy star-hopping ci jen s omezenim.

Proste prumer je prumer a vzdy je lepsi mit na DSO vetsi, nez mensi prumer. Pak jsou jeste taci, co uprednostnuji na DSO co nejmensi aperturu, ale to je jiz jiny pribeh (a krasny) ::)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Lukemon
Věk: 45

Velké Dobsony

Příspěvek od Lukemon »

Asi tak, když pozoruju planety a seeing je špatný tak toho moc nevidím v ED 80mm o skoro nic víc v newtonu 150mm a o trošku víc v newtonu 250mm.

S 250-kou se dostanu u planet v drtivé většině na max. zv. okolo 200x, takže i zde nevyužiji maximální rozlišovací schopnost dalekohledu, ale vidím víc než v malém průměru, mimimálně lépe, zřetelněji.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Rekmarik

Velké Dobsony

Příspěvek od Rekmarik »

Nemohu ti brát názor, který jsizískalpřečtením zdejších příspěvků, jen s ním naprosto nesouhlasím Smiley

ne ne klidně mi ho ber, proto jsem vlastně tady .. asi víš o čem mluvíš, když tu 400vku máš že .. ale stačilo třeba napsat, jak to máš s tím koukáním ty .. kolikrát z města, a kolikrát vyjíždění za tmou .. abych si udělal obrázek. Než jsem si pořizoval 250 někdo mi tu psal, že je to dobrá volba, když budu mít možnosti jezdit za tmou a možná z toho mi vyplynulo, že u velkých průměrů je prostě potřeba víc tmy .. takže asi tak no .. ::)
bushman

Velké Dobsony

Příspěvek od bushman »

Při pročítání Cloudy Nights jsem narazil na docela zajímavý ultralight za vcelku přijatelnou cenu

http://hubbleoptics.com/UL16.html

myslíte, že by to byla rozumná volba oproti standardní čínské produkci? (Zvažuji do budoucna něco s možností převozu autem v jednom člověkovi ).
SW Dobson 254/1200, EQ-6 Pro SS, SW ED 80, SW 70/500, Canon EOS 10D, BDP UV/IR 2", Astronomik UHC profi 1,25", BDP Hyperion 5mm, Plössl 10mm, 20mm, 25mm, Meopta Astro (Hermes-1) 1,25" 6,5mm, 8mm, 13mm, 20mm, dvě modnuté webkamerky a noťásek
michal.b

Velké Dobsony

Příspěvek od michal.b »

Při pročítání Cloudy Nights jsem narazil na docela zajímavý ultralight za vcelku přijatelnou cenu

http://hubbleoptics.com/UL16.html

myslíte, že by to byla rozumná volba oproti standardní čínské produkci? (Zvažuji do budoucna něco s možností převozu autem v jednom člověkovi  :) ).
Oproti standardni cinske produkci je to zajimave zejmena z pohledu skladnosti a hmotnosti, tomu se zadny cinan ani vzdalene neblizi. Ale zajimalo by me, jak bude ten dalekohled nachylny ke kmitani. Treba z Obsession UC jsem byl v tomto ohledu pomerne zklamany (za ty penize). No a taky by me zajimalo to sendvicove zrcadlo, zejmena jak se chova pri naklopeni, jestli tam nevznika astigmatismus. Pokud si ho poridis, tak bych se velmi rad podival.
SIRIUS_758

Velké Dobsony

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Skywatcher přichází s 18" Dobsonem a představen byl prototyp skládacího 16" Dobsona od MEADE :

http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbt ... Post947762

http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbt ... Post932046
Chef
Věk: 43

Velké Dobsony

Příspěvek od Chef »

Konečně pořádná velikost...
Nevíte někdo, zda plánují i 20" a zda bude 18" a případně i 20" s goto?
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
MaG
Kontaktovat uživatele:

Velké Dobsony

Příspěvek od MaG »

Příspěvky uživatele Migi směřující spíše na výběr prvního dalekohledu byly přesunuty do Začátečnické sekce. Díky za pochopení. Martin
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Achernar

Velké Dobsony

Příspěvek od Achernar »

J

v příspěvcích se v tomto směru právě asi názory trochu různí .. a mě z toho vyplývá to, že lidi s velkými dalekohledy chtějí něco vidět .. a tím pádem jezdí za tmou .. tedy nesledují z města ..
Ja myslim, ze logicke je pozorovat z domova, at je to ve meste nebo v horach. Proste proto, ze tam ma clovek nejlepsi zazemi a nejcasteji se tam /tedy vetsina z nas/ po vecerech vyskytuje. Ja take jezdim za tmou, ale kdyz to tak spocitam, tak je to jen parkratdo roka a to jeste v lete, kdyz je teplo. Velky prumer ukaze vic vsude, ve tme i ve meste a je tedy stejne logicke ho pouzivat tam i tam. Krom toho jsem si vsiml, plati to alespon u nas v Radotine, ze dlouhodobe tu mam mnohem lepsi seeing nez nekde v prirode a tedy treba planety pozoruju z mesta vetsim dalekohledem. Naopak na ty cesty si s sebou temer bez vyjimky beru dalekohled mensi, nebot se snaz vejde do auta a lze tak prilezitostne pozorovani spojit s puvodne jinym ucelem cesty.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Rekmarik

Velké Dobsony

Příspěvek od Rekmarik »

Ja myslim, ze logicke je pozorovat z domova, at je to ve meste nebo v horach. jinym ucelem cesty.....
Děkuji za reakci a vlastní zkušenost Archenare. Od té doby co jsem napsal příspěvek na který reaguješ jsem si své názory a zkušenosti posunul kousek dál a musím dát zapravdu, že nejvíce pozorování je prostě z "domova" a s průměrem dalekohledu to nijak zvlášť nesouvisí.

Achernar

Velké Dobsony

Příspěvek od Achernar »

No jasne, ono to tak byva. Ty vselijake vypravy za tmou cloveku zustavaji v hlave jako krasne a velke zazitky, pro ktere se zapomene na ty desitky pozorovani z balkona a ze dvorka:-)
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Odpovědět