Dobré a špatné příklady
Dobré a špatné příklady
Koule na prvnim obrazku maji alespon refraktor (skleneny "valec" na vybojce castecne usmernujici svetlo), druhe lampy jsou zrejme vybavene nejakou reflexni clonou, rovnez smerujici svetlo dolu. Tyto doplnky (zrcadlove clonky i refraktory) se daji vetsinou pridat i dodatecne a oproti cire kouli bez optiky predstavuji z hlediska vyzarovani nahoru znacny pokrok.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
- denis.marc
Dobré a špatné příklady
Dík za názor a upřesnění. Nebyl jsem si jistý, nakolik mohou taková zařízení ty vlastnosti svítidla vylepšit.
Dobré a špatné příklady
U obycejne koule snizuji vyzarovani do horniho poloprostoru zhruba o polovinu. To je porad dost spatne, ale lepsi nez dratem do oka 

UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
- denis.marc
Dobré a špatné příklady
Aha, takže se pořád jedná o poměrně dost špatný příklad osvětlení, jen to není ten úplně nejhorší.
- denis.marc
Dobré a špatné příklady
A máme tady jednu dvojlampu a zároveň dvojpříklad, Dašice v Čechách.
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Dobré a špatné příklady
Tohle by chtelo nafotit jeste v noci za nejake vydatne podzimni mlhy, aby to bylo i pro laiky naprosto jasne...
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Dobré a špatné příklady
Náměstí v Hustopečích. Koule v rozsahu celého centra jsou v tomto případě doplněny o dva reflektory namířené přímo do nebe. Foceno mobilem.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
http://astrofotky.cz/~Prazan/
- denis.marc
Dobré a špatné příklady
Tohle by chtelo nafotit jeste v noci za nejake vydatne podzimni mlhy, aby to bylo i pro laiky naprosto jasne
Uvidím, možná se tam někdy v noci dostanu, ale jestli to bude zrovna za vydatné podzimní mlhy nevím.
Uvidím, možná se tam někdy v noci dostanu, ale jestli to bude zrovna za vydatné podzimní mlhy nevím.

- denis.marc
Dobré a špatné příklady
Náměstí v Hustopečích. Koule v rozsahu celého centra jsou v tomto případě doplněny o dva reflektory namířené přímo do nebe
To se mi moc nelíbí.
To se mi moc nelíbí.
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Dobré a špatné příklady
Take prispeji svoji troskou do mlyna. Behem nedavneho vikendu jsem v zapadni Evrope zachytil nejake lampy (bohuzel ve dne). Prvni (Brusel) nejsem schopen zaradit mezi dobre nebo spatne, ale druha (Amiens) je rozhodne dobra (tedy pokud ji nekdo neotoci moc nahoru).
Jinak moje pocity z delsiho pobytu v Belgii jsou spise negativni. Sviti se to hodne a ve spouste pripadech i naprosto zbytecne. Rekl bych, ze celkem trefne se to da popsat slovy: "Pod svicnem je tma" (a neplati to jen pro sviceni).
Jinak moje pocity z delsiho pobytu v Belgii jsou spise negativni. Sviti se to hodne a ve spouste pripadech i naprosto zbytecne. Rekl bych, ze celkem trefne se to da popsat slovy: "Pod svicnem je tma" (a neplati to jen pro sviceni).
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
- denis.marc
Dobré a špatné příklady
Ve Francii bývá osvětlení často na slušné úrovni, ale taky ne všude.
Dobré a špatné příklady
Svetlo nad prechodem, instalovane tak, ze nesviti do oci :
Vyfoceno pred tydnem v Hrotovicich na namesti. Libilo by se mi to jeste vic, kdyby ostatni lampy na namesti nevypadaly takhle :
Vyfoceno pred tydnem v Hrotovicich na namesti. Libilo by se mi to jeste vic, kdyby ostatni lampy na namesti nevypadaly takhle :
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Dobré a špatné příklady
To umístnění toho prvního světla je supr Myslím sice že by to neoslňovalo ani bez těch cedulí páč kryt je průhledný a zdroj dobře schovaný, ale zajímavé.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
- denis.marc
Dobré a špatné příklady
Jako aktualitu k právě skončené Hodině Pravdy....eee totiž Země :D jsem vybral jednu svoji fotografii z předloňska.
Do akce se připojil i Vyškov, ze stránek akce, co mělo být vypnuto/omezeno ve Vyškově: osvětlení radnice, kostela Nanebevzetí Panny Marie, kostel Nejsvětější Trojice v Dědicích, ztlumení veřejného osvětlení Masarykova náměstí
Zde je to, co mělo být vypnuto/tlumeno na Masyrykově nám. ve Vyškově. Jsou to opět lampy svítící kolmo vzhůry, kdy je zdroj částečně usměrněn těmi refraktory, nad tím reflektory mířící vzhůru, neměl jsem možnost posoudit v noci, jestli jsou alespoň nasměrované přímo na budovy, ale odhadem se mi to moc nezdálo, řekl bych, že dost svítí i mimo. Co na to říkáte?
Do akce se připojil i Vyškov, ze stránek akce, co mělo být vypnuto/omezeno ve Vyškově: osvětlení radnice, kostela Nanebevzetí Panny Marie, kostel Nejsvětější Trojice v Dědicích, ztlumení veřejného osvětlení Masarykova náměstí
Zde je to, co mělo být vypnuto/tlumeno na Masyrykově nám. ve Vyškově. Jsou to opět lampy svítící kolmo vzhůry, kdy je zdroj částečně usměrněn těmi refraktory, nad tím reflektory mířící vzhůru, neměl jsem možnost posoudit v noci, jestli jsou alespoň nasměrované přímo na budovy, ale odhadem se mi to moc nezdálo, řekl bych, že dost svítí i mimo. Co na to říkáte?
Dobré a špatné příklady
Co ?
No starostou Vyškova je známý astronom, proměnář Petr Hájek. A bývalá Vyškovská hvězdárna je uzavřena uvnitř Dinoparku
No starostou Vyškova je známý astronom, proměnář Petr Hájek. A bývalá Vyškovská hvězdárna je uzavřena uvnitř Dinoparku

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz