Vylepseni stavajicich dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
astropintr

Příspěvek od astropintr »

[quote

Každopádně je to na samé hranici únosnosti té montáže, ne-li za ní. Záleží, jak ji vyladíš vůle a tak... Fotografování takovou sestavou bude obtížné, ale ne nemožné.

Děkuji MMys! Příslušný plán jsem si už stáhnul, mrknu na to. Vím, že je to teď předčasné, ale v budoucnu už přemýšlím o větším dalekohledu na fotografování, tak uvidím. Opravdu mi připadá ta 250 ka hodně na hranici únosnosti montáže, vizuální pozorování je bez problémů, ale na fotografování se mi to nezdá. Ale děkuji za informace, moc mi to pomohlo. Máš ještě jiný návrh? Třeba zakoupení Cassegrein? Ten je lehčí, tam by to EQ - 6 zvládla. Ale zase ta cena! Uvidím! Asi to chce zkusit a pak teprve o tom něco začít psát!
Zdravím Pavel ;)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
astropintr

TO MMys:

Mám tento OFF AXIS GUIDER:
ACC/VIXEN 3866 OFF-AXIS GUIDER

Jinak je to asi mnohem složitější, než jsem teda čekal. S tou 250 nevím..... jak jsem se díval na Tvoje stránky, tak máš 200, také máš EQ - 6, přemýšlím, že bych pak časem prodal tu 250 ku a koupil si nějakou Cassegreinovou sestavu, je tam menší a hlavně méně hmotný tubus, myslím, že by to bylo lepší...... díval jsem se i na různé druhy, dokonce už prodávají i Cassegreiny pro fotografování, je tam vše, komakorektor, reduktor, prostě vše..... uvidím.....
Jaký máš Ty na to názor?
Pavel ;)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

S těmi Cassegrainy si asi moc nepomůžeš, protože všechny budou mít ještě podstatně delší ohnisko, a to i s reduktorem  / tedy při stejném průměru). S tou váhou bych si nebyl tak jistý  - jen to rozložení hmotností vůči osám bude příznivější.
Cassegrain nepotřebuje komakorektor.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Habl

Příspěvek od Habl »

astropintr napsal: TO MMys:

Mám tento OFF AXIS GUIDER:
ACC/VIXEN 3866 OFF-AXIS GUIDER

Jinak je to asi mnohem složitější, než jsem teda čekal. S tou 250 nevím..... jak jsem se díval na Tvoje stránky, tak máš 200, také máš EQ - 6, přemýšlím, že bych pak časem prodal tu 250 ku a koupil si nějakou Cassegreinovou sestavu, je tam menší a hlavně méně hmotný tubus, myslím, že by to bylo lepší...... díval jsem se i na různé druhy, dokonce už prodávají i Cassegreiny pro fotografování, je tam vše, komakorektor, reduktor, prostě vše..... uvidím.....
Jaký máš Ty na to názor?
Pavel ;)
Jestli máš na mysli třeba Fotomak od fy Intes micro
Alter M 706 180/1080 f/6 tak jeho cena 4095,- Euro
je dosti vysoká. Prodává to třebaTeleskop-service v Německu.
Neviděl jsem snímky tímto přístrojem, ale nesmíš též zapomenout na centrální stínění odrazným zrcátkem.
Reduktor ohniska se nedá v tomto případě použít.Optická soustava menisku a Cassegrainu je již korigována pro f/6.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
astropintr

Habl napsal:

Jestli máš na mysli třeba Fotomak od fy Intes micro
Alter M 706 180/1080 f/6 tak jeho cena 4095,- Euro
je dosti vysoká. Prodává to třebaTeleskop-service v Německu.
již korigována pro f/6.

Habl
Já mám na mysli jiný dalekohled, mnohem levnější
http://www.celestron.cz/novinky.html
podívej se na TSC/VIXEN VC 200 L
Zaujal mě.... hmotnost tubusu je dostatečná pro EQ - 6, velmi dobrá optika...... rozhodně zajímavé......
8)
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Ale s ohniskem 1800 mm již nic nenaděláš
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
astropintr

MilAN napsal: Ale s ohniskem 1800 mm již nic nenaděláš
Je tam reduktor na ohnikso 1275 mm, myslíš, jen nevím, jak bude obtížné s tím fotografovat.... myslíš, že to má smysl? Nebo radši mám zapracovat na svém dosavadním dalekohledu?
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

1275mm je dost. Je ale třeba prozkoumat, zda lze dát OAG nejlépe mezi výstup z tubusu a reduktor, nebo alespoň mezi reduktor a foťák. Vykreslené pole by mělo vyhovět.

Pointace odděleným pointačním dalekohledem - tady nevím. Záleží na tom, jak je soustava dalekohledu tuhá, a zda se může pohnout zrcadlo. Na relativně krátké expozice pomocí DSLR to možná projde.

Výsledné ohnisko je srovnatelné s tím Newtonem, co máš. Je to ale kompaktnější, montáž s tím nebude tak kmitat. Pro focení je třeba to upointovat s přesností na úrovni stávajícího seeingu. S bodovými (2-3pixely dle specifikace kresby) se ale v našich podmínkách ve většině případů rolzuč. Odhaduji to tak na 5-8 pixelové kotoučky. Pokud budeš snímky zpracovávat v polovičním rozlišení (jedna buňka RGGB jako jeden pixel) bude to slušné. Ale stejného výsledku a většího zorného pole dosáhneš s dalekohledem s ohniskem kolem 600mm.

Těžko říci, co teď, když už ten Newton máš. Bude to boj. Já osobně bych ten Newton asi prodal, a pořídil něco kratšího, kolem 700-1000mm, určitě ne více.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

Příspěvek od MP »

O vhodnosti dlouhych ohnisek na foceni v nasich podminkach jsme toho na tomto foru napsali spoustu. Je fakt, ze se obcas zblaznim a fotim Makem s ohniskem 1500mm a svetelnosti f/12. Ale obvykle z toho nedostanu vice detailu, nez z fotek Newtonem 200/800, pokud toho Newtona dobre zkolimuji. Obloha zkratka vice nedovoli. A s tim Makem pritom potrebuji 8x delsi expozici a mam polovicni zorne pole. Je to tedy vhodne jen na male a jasne objekty, napr. planetarni mlhoviny.

Takze s tim kvalitnim dalekohledem s ohniskem 1800mm pujde urcite fotit dobre, ale na fotkach nebude vic detailu, nez pri polovicnim ohnisku. Vyhody v rozliseni obrazu na filmu/chipu eliminuje atmosfera a zustavaji jen nevyhody - mensi zorne pole a delsi expozice.

Na druhou stranu - je to hezky kompaktni dalekohled pro cestu na Kanary, do Chile nebo na Havaj - tam bys to rozliseni vyuzil :)

Jina je situace pri foceni planet velkym mnozstvim expozic do 1/10sec., kdy se neklid atmosfery neprojevi na kazdem snimku a je mozne ze serie expozic vybrat ty ostrejsi a slozit je. Tam je dlouhe ohnisko sikovne, protoze nemusime obraz tolik zvetsovat dalsi optikou mezi objektivem a senzorem.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
astropintr

Každopádně děkuji za radu.....
Asi to dopadne tak, že pro vizuální pozorování budu využívat tu 250 a nakonec si ještě za nějaký čas, až budu ve fotografování trochu lepší, koupím toho 200/800 jen na fotografování. Ale mít doma 3 dalekohledy, to nevím, zda to projde! ???

Jak jsi MP spokojen s tou 200/800? Musel jsi toho Newtona nějak upravovat? Myslím tím, zda když tam připojím svůj Canon EOS 350, zda to bude bez problémů, protože to moje 250 moc neumožňuje, tam bych musel provést několik úprav.....
Děkuji všem za Vaše rady, pomohlo mi to.....
Pavel ;)
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bíba75 »

astropintr napsal: Každopádně děkuji za radu.....
Asi to dopadne tak, že pro vizuální pozorování budu využívat tu 250 a nakonec si ještě za nějaký čas, až budu ve fotografování trochu lepší, koupím toho 200/800 jen na fotografování. Ale mít doma 3 dalekohledy, to nevím, zda to projde!  ???

Jak jsi MP spokojen s tou 200/800? Musel jsi toho Newtona nějak upravovat? Myslím tím, zda když tam připojím svůj Canon EOS 350, zda to bude bez problémů, protože to moje 250 moc neumožňuje, tam bych musel provést několik úprav.....
Děkuji všem za Vaše rady, pomohlo mi to.....
Pavel  ;)
Ahoj Pavle na zkoušku ti mohu pujčit svůj Bresser 203/900!! V tom není problém!!
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
MP

Příspěvek od MP »

astropintr napsal:
Jak jsi MP spokojen s tou 200/800? Musel jsi toho Newtona nějak upravovat? Myslím tím, zda když tam připojím svůj Canon EOS 350, zda to bude bez problémů, protože to moje 250 moc neumožňuje, tam bych musel provést několik úprav.....Mam jeste puvodni GS600 a za ty roky jsem toho upravoval spoustu. Nejvetsi problem u takto svetelneho Newtona je mala vzdalenost ohniska od steny tubusu, tedy nutnost kratkeho vytahu. A presneho, protoze pri f/4 je to dost citlive na zaostreni. A na kolimaci.

Ale o tom jsme tady uz nekolikrat psali. Zkolimovat jsem se to casem naucil a vytah nejprve upravil a pozdeji vymenil. Dnes tyto dalekohledy dodava TS pod svou znackou rovnou s lepsimi a kratsimi vytahy, vhodnymi pro foceni.

Pro zacatek by to ale mozna chtelo neco s mensim relativnim otvorem - kolem "standardnich" f/5. Budes mit mene problemu s ostrenim i kolimaci.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Habl

Příspěvek od Habl »

MP napsal:
Mam jeste puvodni GS600 a za ty roky jsem toho upravoval spoustu. Nejvetsi problem u takto svetelneho Newtona je mala vzdalenost ohniska od steny tubusu, tedy nutnost kratkeho vytahu. A presneho, protoze pri f/4 je to dost citlive na zaostreni. A na kolimaci.

Pro zacatek by to ale mozna chtelo neco s mensim relativnim otvorem - kolem "standardnich" f/5. Budes mit mene problemu s ostrenim i kolimaci.

Mohu jen potvrdit, že dilatace kovových částí dalekohledu při změně vnější teploty o 5°C se již musí přeostřit dalekohled při ohnisku 500 mm.
Fotografoval jsem fotokomorou s objektivem Tessar f 4,5 / 500 mm na veký formát ještě na skleněné desky a planfilm.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
astropintr

MP napsal:
Mam jeste puvodni GS600 a za ty roky jsem toho upravoval spoustu. Nejvetsi problem u takto svetelneho Newtona je mala vzdalenost ohniska od steny tubusu, tedy nutnost kratkeho vytahu. A presneho, protoze pri f/4 je to dost citlive na zaostreni. A na kolimaci.

Ale o tom jsme tady uz nekolikrat psali. Zkolimovat jsem se to casem naucil a vytah nejprve upravil a pozdeji vymenil. Dnes tyto dalekohledy dodava TS pod svou znackou rovnou s lepsimi a kratsimi vytahy, vhodnymi pro foceni.

Ahojky, tak se opět vracím k tomuto tématu.
Rozhodl jsem se to zkusit se svojí 250 kou. Vím, že je to asi na hranici možností, ale prostě ho prodat nemůžu! Nemám na to srdce, 250 ka je 250 ka.

Právě ale mám problém s okulárovým výtahem. To ohnisko je fakt hodně blízko a můj výtah to nedovolí správně zaostřit. Mám dotaz, mohl by mi někdo pomoci, co s tím? Má s tím někdo zkušenosti? Třeba MP? Musím koupit jiný okulárový výtah? Který?
Potřebuji výtah zasunout hlouběji do tubusu o cca 2 cm možná méně.

Samozřejmě píšu o fotografování v primáru.
Pavel
fidler

Příspěvek od fidler »

Jestli máš dost velkou vůli na kolimačních šroubech primáru, tak ho posuň celé blíže k sekund. zrcadlu.
Pokud je ovšem poloosa sekundáru na hranici minima,
dojde zřejmě k vinětaci .
Odpovědět