Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
defrost

Nováčci se představují

Příspěvek od defrost »

Ahojte, ja som Defrost.

O astronómiu som sa aktívne začal zaujímať minulé leto, aj keď obloha ma fascinovala od kedy si pamätám. Vtedy som si kúpil svoj prvý refraktor Celestron Powerseeker 70/700 AZ, ktorý sa stal mojim miláčikom a pozorujem s ním vždy keď to obloha dovolí. Pravda, výkonnostne je na tom dosť zle, ale povedal som si, že ak neocením pozorovania s najlacnejšou technikou, ktorá podáva najmenší výkon, nemá to potom zmysel. Iných by to pravdepodobne odradilo, no mňa to nadchlo a veľmi. Pozorujem každú jasnú noc, ktorú mi naša atmosféra ponúkne a napriek tomu, že často mierim na tie isté objekty, vždy sa z toho príjemne teším.

Astronomické fórum navštevujem každý deň vyše polroka, niektoré príspevky mám prečítané aj desaťkrát, cítim sa tu naozaj dobre, avšak registrovať som sa odhodlal až dnes.

V súčasnosti mám okrem Powerseekera aj Firstcope 76/300 od Skywatcheru na Dobsonovej montáži, ktorý som dostal an Vianoce ako darček, a aj keď je o niečo menej výkonný ako jeho väčší bráško, aj ten som si rýchlo obľúbil. Myslím, že vo vášni k astronómií je jedno, čím človek pozoruje, ak ho to napĺňa.

Samozrejme, určite chcem aj ja niečo viac. Do budúcnosti mám plán kúpiť si Dobsona 254/1250, čo nazvem takým mojim malým snom.

Mimochodom, som z okolia Pezinka, tak ak by sa našiel niekto, kto býva tiež tu neďaleko, rád by som sa s ním/s nimi stretol, kedže nie je zatiaľ nikto s kým by som mohol tohto koníčka zdieľať

P.S. prepáčte za taký dlhý text :)
rasto hrcka

Nováčci se představují

Příspěvek od rasto hrcka »

Ahojte,

Volam sa Rasto a na AF som chodil dost casto, ale nejako som nemal potrebu sa registrovat, kedze oblohu som pozoroval len cez trieder hanimex 12x50. Bavilo ma to, ale kedze mam ine konicky ktore mi zaberali viacej casu ku kupe poriadneho dalekohladu som sa nemal. Nakoniec som dostal celestron astromaster 130/650 a ked som sa pozrel na oblohu cez neho, bol som uchvateny. Nastastie byvam kusok od Bratislavy taktze ta obloha je uz o nieco tmavsia a da sa aj nieco vidiet.
Mr.Tom

Nováčci se představují

Příspěvek od Mr.Tom »

Ahojte.
Všiml jsem si fóra tak se přidám.
Jmenuji se Tom Wing (není to asijské jméno ale anglické jak si dost lidí myslí) je mi 15 let a bydlím v Blansku. O astronomii a vesmir se zajímám už .. No spíš nevím kdy bych se o to nezajímal. Koukaval jsem se když jsem byl hodne malej s tatem na hvězdy a vysvetloval mi co co je (mléčná drahá, souhvězdí apd) díky němu vlastním i svou první pomucku co sebou vzal z Anglie ...a to je dalekohled velikosti neznámých (plánují zjistit). Je docela starý a tezky ale prijde mi v pořádku. No a o tom že bych si koupil telescope jsem začal uvažovat až o Vánocích . Nakonec výběr padl na omegon 150/750 na eq3. (kdybych o astroforu věděl dyl tak vše bude jinak :-)) musím uznat že mě to chytlo.. Já jsem poprvé uviděl jupiter, Měsíc, M42, plejady.. tak jsem věděl že se to vyplatilo. Bohužel jsem to teď jednu noc trochu přehnal a ještě jsem na antibiotikach. No jo zábava.;-) to bude strucne asi vše :-P

Ps: netrhejte mi hlavu za tu délku o_O

Tom
150/750 reflector; 2x barlow 25 mm a 6,5 mm. Dalekohled - bůh ví ...
Stanislavxyz

Nováčci se představují

Příspěvek od Stanislavxyz »

Nazdar Tome!
Běžně tu nováčky nevítám, ale tentokrát udělám výjimku. Zaujal mě ten Tvůj starý a těžký dalekohled- zkus zjistit nějaké parametry- průměr objektivu se dá změřit snadno, ohnisko odhadnout, případně dej fotku.

150/750 nemusí být ještě takový zlo, pozorovat se s tím pro začátek určitě dá.

PS: Za délku příspěvku se tu, pokud je mi známo, hlavy netrhají- pokud to teda nejsou úplné nesmysly :)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Mr.Tom

Nováčci se představují

Příspěvek od Mr.Tom »

Dobře pokusím se ale cekejté omyly nějak zbehly v tom nejsem. Jestli se mužů zeptát co vás tak zaujalo ? Přece jen je to starý triedr ale menit ho nehodlám :-).

Tom
Stanislavxyz

Nováčci se představují

Příspěvek od Stanislavxyz »

Já ho taky nechci hned kupovat, jen pro zajímavost co je to za značku, jak je asi starý, jestli je tělo mosazné atp. Jde čistě o mou zvědavost ;)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Mr.Tom

Nováčci se představují

Příspěvek od Mr.Tom »

Chápu ;-). Každopádně triedr mám na chatě takže si budete muset do soboty pockat. Teď totiz doháním zameskane nacrty atd :-)
Mr.Tom

Nováčci se představují

Příspěvek od Mr.Tom »

Takže jsem zapracoval na dalekohledu a mám novinku... Můj dad to dostal jako darej od sestry v singapuru.. Takže je Super Zenith coated optics. 7x50 se 7.1 stupně - foto pak dodam
Yany

Nováčci se představují

Příspěvek od Yany »

Zdravím všechny.
Už rok pozoruju a o něco dýl "sjíždím" astroforum, je tedy na čase se představit.
Jmenuji se Martin, je mi 30 let. Jak jsem napsal, pozoruji už rok a dostal jsem se k tomuto koníčku díky astroforu a Vykukovi, který mě vzal na první opravdové pozorování. Popravdě poprvé jsem byl zklamaný, představoval jsem si to moc "Hubblovsky", ale po dalším pozorování zklamání vystřídala zvědavost a nakonec to završila koupě vlastního "hvězdohledu". Od té doby jezdíme s Vykukem při každém lepším počasí. Radši pozoruju s někým než sám, nevydržím totiž být dlouho potichu a když si člověk mluví sám pro sebe vypadá jako blázen :)
Chtěl bych tedy Vám všem poděkovat za obrovskou sbírku rad a informací a mějte prosím s námi začátečníky VELKOU trpělivost (taky jste se učily) a zvlášť bych chtěl poděkovat Vykukovi, že mě zasvětil do tohoto nádherného koníčku.
Až teď při vědomí, jak je všechno obrovské, zjišťuju jak jsme nicotní.

Yany
Vykuk

Nováčci se představují

Příspěvek od Vykuk »

Yany děsně přehání.
Když se poprvé díval mým dalekohledem, měl jsem ho asi měsíc. Takže jsme se na obloze plácali oba - jenom s tím rozdílem, že já měl díky předchozí prac. neschopnosti již z obýváku osahané ovládání, kolimaci a tak... I když (od doby co máme dalekohledy oba) zkraje jsme závodili kdo jaký objekt najde dřív, tento hon mě nenaplňoval. V současnosti pozorujeme sice vedle sebe, ale každý se řídíme spíše podle vlastního programu. Je fajn mít s kým popít čaj z termosky, pokecat když přelétá mrak či mrznou ruce, něco si navzájem popůjčovat, nebo si nechat pomoci s poponášením 254ky v krabici na 330 m tam a zase zpátky ;)
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
Hawky

Nováčci se představují

Příspěvek od Hawky »

Zdravím,
jmenuji se Miroslav a je mi 25. Nováček jsem úplný, ještě ani nemám dalekohled. Ale chystám se jej v brzké době koupit a doufám, že mě tento koníček chytne, jak si představuji. Sledovat hvězdy a zvlášť Měsíc pěkné, sledovat blíže zatím nepředstavitelné. Po rozmluvě se známým výběr osobního dalekohledu padá na Sky-Watcher 150/1200, momentálně projíždím zdejší bazar. :)
haplo602

Nováčci se představují

Příspěvek od haplo602 »

Zdravim vsetkych.

Moje obcianske meno je Lubos a som cerstvym majitelom Celestronu 15x70 Skymaster. Ku astro som sa dostal hlavne kvoli deckam, chcem ich viest ku niecomu zaujimavemu (u nas na dedine nieje pre decka v podstate nic). Ked sa po oblohe trochu rozkukam, planujem kupu nejakeho lepsieho teleskopu. Moje druhe hobby je fotografia, takze sa to vyborne doplna.

Astro-forum mi doporucil kolega ktory sa astronomii venuje dlhsie a zda sa, ze to bola dobra rada.
Celestron 15x70 Skymaster, Bresser AR 102S/600, TS Individual 152/990
Celestron X-cel LX 25,18,7,5
RobertD

Nováčci se představují

Příspěvek od RobertD »

Dobrý deň!
Volám sa Robert a mám skoro 15 rokov. Astrofórum čítam už dosť dlhý čas, tak som sa konečne registroval.  :)
O astronómiu sa zaujímam už od malička. Vždy ma fascinovala nočná obloha. Môj prvý ďalekohľad som si kúpil pred skoro tromi rokmi, bol to Celestron TravelScope 70. S týmto ďalekohľadom som sa učil orientovať na oblohe a pozoroval som hlavne Mesiac, planéty, jasnejšie DSO a neskôr aj Slnko. Asi po pol roku pozorovania ma zaujala astrofotografia. Začal som fotiť kompaktom, najprv afokálne Mesiac, Slnko a pokúsil som sa aj nejaké planéty, neskôr bez ďalekohľadu súhvezdia a časti oblohy (dosah jasnosti je asi 7mag). Po vyše 2,5 rokoch pozorovania som začal uvažovať o novom teleskope. Voľba padla na Celestron AstroMaster 130 EQ, ktorého majiteľom som už viac ako mesiac. Vybral som si ho pretože bývam v meste v činžiaku, teda keď chcem pozorovať niečo iné ako planéty musím ísť na dedinu a mám obmedzené možnosti prepravy.
Rád pozorujem objekty slnečnej sústavy ako aj DSO - teda vlastne všetko. S novým teleskopom som sa pokúšal fotiť pomocou upravenej webkamery. Počasie zatiaľ žiaľ veľa nedovolilo, ale s prvými pokusmi som spokojný. Hlavný fotografický prístroj je aj naďalej spomínaný kompakt, ale keď k teleskopu dokúpim okuláre a ďalšie potrebné veci, plánujem nejakú lacnejšiu zrkadlovku (celkom sa mi pozdáva EOS 1100D).  ;)
Astronómia ma veľmi baví a chcel by som ju ísť aj študovať. :)
Tak, to by bolo o mne asi všetko. ;D
Celestron AstroMaster 130/650
Celestron SkyMaster 20x80
Celestron TravelScope 70/400
BRESSER 10x50
Canon EOS 1000D
Kelt

Nováčci se představují

Příspěvek od Kelt »

Dobry den!
Jmenuji se Jaroslav. Jsem z Brna, ale nejakou dobu jeste budu v zahranici.  Muj syn si preje teleskop k narozeninam (v kvetnu mu bude 6 let). Takze se musim od Vas hodne naucit. Proto jsem se prihlasil na Vase astro-forum. Nemam zadne zkusenosti s pozorovanim a tak Vas, profiky, budu bohuzel trochu otravovat svymi hloupymi otazkami. Syn se jmenuje Daniil a svuj zajem soustredi predevsim na mesic (50%), planety (40%) a potom teprve slunce a deep sky. Chtel jsem koupit Levenhuk Ra 200N F5 OTA + EQ5 (Sky-Watcher), ale zkuseni pozorovatele me to rozmluvili a doporucili koupit refractor, ktery se vice hodi pro pozorovani mesice a planet. Velice se mi libi Bresser Messier AR-127L/1200 (EXOS-2). Bohuzel finance mame ohranicene, tak jsem vybral Sky-Watcher BK1201EQ5. Teleskop bude stat na balkone (okna na jih), o vikendech budeme vyjizdet za mesto. Mozna budete mit jiny nazor, proto uvitam Vase doporuceni. Rekomendovali me vzit prumer objektivu 80-90mm, pro zacatek, ale myslim si, ze planety budou asi jako hrasek a tak nechci aby syn ztratil zajem, protoze nic nevidi.  A taky si nemohu dovolit kazde dva-tri roky kupovat novy teleskop. I tak budeme muset vlozit penize do filtru, cocek, okularu...Doufame, ze planety na 120mm budou velke aspon 2cm.  Ano, je to asi dost brzo k sesti letum kupovat drahy teleskop, ale kdyz syn projevil zajem, tak si myslim, ze je potreba ho podporit a pomoci mu v jeho nove zalibe. Predem velmi dekuji za odpovedi a trpelivost.
S uctou, Jaroslav.
Pavel A

Nováčci se představují

Příspěvek od Pavel A »

Dobrý den všem
Jsem zde zcela nový .

Nedávno jsem se stal majitelem Reflektoru 254/1200 mm Sky Watcher na Dobsonově motnáži. Okuláry mám 10 mm a 26 mm . Není nový ,ale velmi slušný stav. Tak pomalu zjišťuji co s tímto mohu uvidět a předem se omlouvám zkušeným za své otázky které zde budu občas klást.
Odpovědět