O astronómiu som sa aktívne začal zaujímať minulé leto, aj keď obloha ma fascinovala od kedy si pamätám. Vtedy som si kúpil svoj prvý refraktor Celestron Powerseeker 70/700 AZ, ktorý sa stal mojim miláčikom a pozorujem s ním vždy keď to obloha dovolí. Pravda, výkonnostne je na tom dosť zle, ale povedal som si, že ak neocením pozorovania s najlacnejšou technikou, ktorá podáva najmenší výkon, nemá to potom zmysel. Iných by to pravdepodobne odradilo, no mňa to nadchlo a veľmi. Pozorujem každú jasnú noc, ktorú mi naša atmosféra ponúkne a napriek tomu, že často mierim na tie isté objekty, vždy sa z toho príjemne teším.
Astronomické fórum navštevujem každý deň vyše polroka, niektoré príspevky mám prečítané aj desaťkrát, cítim sa tu naozaj dobre, avšak registrovať som sa odhodlal až dnes.
V súčasnosti mám okrem Powerseekera aj Firstcope 76/300 od Skywatcheru na Dobsonovej montáži, ktorý som dostal an Vianoce ako darček, a aj keď je o niečo menej výkonný ako jeho väčší bráško, aj ten som si rýchlo obľúbil. Myslím, že vo vášni k astronómií je jedno, čím človek pozoruje, ak ho to napĺňa.
Samozrejme, určite chcem aj ja niečo viac. Do budúcnosti mám plán kúpiť si Dobsona 254/1250, čo nazvem takým mojim malým snom.
Mimochodom, som z okolia Pezinka, tak ak by sa našiel niekto, kto býva tiež tu neďaleko, rád by som sa s ním/s nimi stretol, kedže nie je zatiaľ nikto s kým by som mohol tohto koníčka zdieľať
P.S. prepáčte za taký dlhý text