Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Šimšim

Nováčci se představují

Příspěvek od Šimšim »

I já bych se měl představit místním, když tady z té zdrojnice informací tak hojně čerpám :).
Šimon, 23 let, stutus - čistokrevný amatér, ale zapálený pro vše nebeské :). Opravdu rád sleduju všechny možné dokumenty, ze všeho nejvíc pak noční oblohu samotnou. Sám pak nechápu, že mě napadlo pořídit dalekohled až teď. Impulsem mi pak bylo náhodné objevení tohoto fóra. Takže dvojí dík.
Bohužel jsem od Ostravy, takže podmínky k pozorování nejsou zrovna ideální, ještě, že máme i ty Jeseníky v dosahu.
PanSoze

Nováčci se představují

Příspěvek od PanSoze »

Ahoj,
mé jméno je Marek a je mi 23 let. Už dlouhou dobu sem přemýšlel že si koupím nějaký hvězdářský dalekohled. Poté co jsem narazil na tohle fórum se stala jeho koupě pro mě povinnost Dalekohled a vše ostatní sem vybíral na základě nespočetných tipů a rad zde na fóru, za což děkuji. Pozoruji už přes půl roku vše co mě ta naše přesvícená Brněnská obloha dovolí, a občas se pokusím i něco nakreslit.V budoucnu snad i astrofoto..tolik o mě
Takže přeju vymetenou oblohu a ať se to moc nevlní ;)
SW Dobson 8"; okuláry: set. 10 a 25, Hyperion 13, SW Plossl 5; Astronomic UHC Profi, Baader folie; a triedr Meopta 7x50 po mých předcích:)
kokca

Nováčci se představují

Příspěvek od kokca »

Tak já se také představím, jsem Michal je me 22 let a bydlím v Brně, zatím dalekohled nevlastním i když po dlouhodobém čtení tedy na foru jsem utvrzen ke koupi Dobsona 10. Forum pročítam už tak 4 měsíce ale porad je tu spousta všcí na které jsem se nepodíval ( hodně věcem jde i blbě porozumět ).
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od TomTom »

občas se pokusím i něco nakreslit
Paráda! Jsem rád, že se tu obejvují nejen další fotiči, ale dokonce i kreslíři!
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
PanSoze

Nováčci se představují

Příspěvek od PanSoze »

TomTom: tak slovo "kreslíř" je na mě moc ušlechtilé, spíš bych se označil jako "čmáral", ale to se snad časem zlepší:)

kokca: su rád že tu vidím dalšího Brňáka, myslel sem že su tu jediný kdo občas zvedne hlavu a nechá se fascinovat tím nekonečnem ;)
SW Dobson 8"; okuláry: set. 10 a 25, Hyperion 13, SW Plossl 5; Astronomic UHC Profi, Baader folie; a triedr Meopta 7x50 po mých předcích:)
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od TomTom »

Vždycky se to časem zlepší! Tím pádem jsem i já spíše čmáral než kreslíř ;D
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Contra

Nováčci se představují

Příspěvek od Contra »

No konecne sa mi to podarilo :)
Vranitko

Nováčci se představují

Příspěvek od Vranitko »

Zdravím AF,

někteří už na mě narazili v tématu o začátečnických dalekohledech, a tak aby bylo známo, co jsem za poděsa, tak jsem se rozhodl, že se představím. I když mám po pravdě trochu strach, že se bude dost lidí smát... ale život má být veselý a pokud nikdo nebude plakat, tak je to ještě dobré.

Mé jméno je Vranitko - je to skautské jméno, na to civilní Martin (které jsem si před těměř 30 lety sám nevybral), už dobrých 15 let prakticky neslyším, dokonce i manželka (již jsem též přitáhl k skautu) na mě občas musí volat "Vrána" když na Martine nereaguji. :D

Skoro každý se zajímal o hvězdy už jako dítě... já ne. Jako skaut jsem občas hlavu vzhůru zvedl ale spíš proto abych se podíval, jestli se ženou mraky a já zmoknu a nebo jestli mi v noci na hlídkách bude svítit měsíc. O to snad šílenější je způsob, jak jsem se ke hvězdám dostal a jak je vůbec možné že jsem dnes tam, kde jsem a dělám, co dělám. Mě totiž hvězdy živí  :o a přesto ani zdaleka necítím se být profíkem. Hned vysvětlím.

Právě přes skauta a přístup k dětem jsem se dostal po maturitě k příležitosti jít dělat do planetária (v Mostě). Krušné byly začátky, moc krušné... nastoupil jsem do práce v době kdy planetárium bylo zavřené a rekonstruovalo se, díky Bohu, měl jsem necelý rok na to, naučit se aspoň pár důležitých souhvězdí, a jak říkám - bylo to velmi krušné a taky velmi intenzivní a hlavně naprosto neuvěřitelné.

Dnes, po sedmi letech, sedám každý den pod hvězdnou oblohou (a jsem tak asi jeden z mála kdo na hvězdy kouká přes den  :D :D) i když jen umělou a ukazuji dětem ze škol krásu hvězd a povídám o tajemných zákoutích Sluneční soustavy, baví mě sledovat jejich ohromení při srovnávání Slunce s Polárkou a nebo dokazovat nejmenším školkovým dětem, že hvězdy ani přes den nespí, i když to tak v pohádkách říkají.

Ale pořád mi něco chybí... 7 let koukám denně na umělou oblohu a po večerech pouhýma očima šmíruji jak to dělají TAM NAHOŘE DOOPRAVDY. Podle skutečné oblohy si nastavuji pozice planet a fáze Měsíce a dětem říkám, od kdy do kdy se opravdu vyplatí hledat večernice či jitřenka... ale pořád mi něco chybí.

A proto jsem tady a proto jsem prudil s dalekohledem. Chci vidět víc a ne jen jako, chci to vidět doopravdy a chci mít možnost to i aspoň "mým" skautským dětem ukázat nejen jako ale doopravdy. A tak jsem po domluvách služebně starších lidí zde z AF založil prasátko s názvem ED 80/600 a budu doufat, že na tábor už pojedu s tím, že mám i něco napozorováno.

Mějte se mnou prosím trpělivost, někdy bývám moc ukecaný (viz tenhle příspěvek) a málokdy umím poslouchat rady starších a moudrých - mnohdy si taky proto "nabiju držku" když to zkouším po svém a teprv pak se jdu znova zeptat...
Maksutov Cassegrain 127/1500 na NEQ5; Klasický Cassegrain F/12 8"
Kaiska

Nováčci se představují

Příspěvek od Kaiska »

Možná si lidi na mě někdo vzpomenete...Kaiska,Brno.Občas jsem byl k vidění v Zubří...Jen se chci rozloučit.Již nepozoruji.Proč...no,nějak nebývá čas,smysl.pořád směnuji,bud pracuji,nebo spím...Jen vás obdivuji,vzpomínám a zůstávám stranou...Věnuji se rodině,dětem.Je těžká doba.Fotím.Mobilem,kompaktem...květiny,hmyz,přírodu.Láska k hvězdné obloze zůstává...vrátím se.Jednou.Později,ale vrátím se.Po snad dvou letech ani nevím komu píšu.Dvader?Konihlav?Ten s tou ženskou...Stana? Karell,Ten mladej s dobsnem..nevím.už jsem mimo hru.
nyní Kaiska3 na Instagramu,Streamzoo,máme skupinu Igraczech...blbneme,fotíme.Když se najde čas.Moc ho není.Tak se nezlobte.... Astronomie v srdci zůstala...
 Triedr TS 20x80Triplet na stativu BDP,Triedr 7x50 sovětský,Lídlák 70-700 deluxe na Astro3.
Pagi

Nováčci se představují

Příspěvek od Pagi »

Zdravíčko všem (zrovna jsem nachlazený:)),
jmenuju se Roman, 29 let, Zlín. Kdysi jsem jako malý dostal asi známou knížku Okna vesmíru dokořán(Grygar, Železný). S nadšením jsem ji přečetl, ale v dětství převládly sporty. Po několika letech zavolali rodiče, ať už konečně odvezu poslední krámy a mezi nima byla stará knížka. Seběhly se nějaké dokumenty v televizi, vzpomínka se oživila, bylo po zkouškách, hledal jsem, čeho se zase chytit a bylo to :)
Po radách tady na foru, ve Zlíně na hvězdárně a u pana Zahajského, jsem kvůli malému prostoru na lodžii a časovému, pořídil SW dobson 130/650 a k němu vyrobil vysoký podstavec. Na zkoušku, budu brát i do Tater.
Zatím byly u nás z lodžie na východ jen 2 noci na pozorování, ale zdá se, že mě to hned maximálně pohltilo a budu přemýšlet, jak to udělat, abych mohl upotřebit něco většího - 250-300mm :D

Když by se chtěl někdo z blízkého okolí pochlubit nováčkovi, rád se mrknu do většího kukátka.
Seeingu pojď si! :)
Oly OM-D E-M1 mark ii, Nikon Prostaff 3s,
Dr

Nováčci se představují

Příspěvek od Dr »

Dobry den prajem,

pridavam sa k novacikom.
na oblohu sa pozeram od mala avsak znalosti mam na urovni bezneho smrtelnika- ako tak sa dokazem zorientovat podla polarky, nejake zakladne suhvezdia atd, doteraz som pouzival trieder.
na ceste ku mne je skywatcher 130/650 GoTo, napriek tomu co som o nom cital aj tu na fore, rad by som sa orientoval na pozorovanie DSO (vyber nebol na mne- je to darcek k vianociam). dufam ze na zaciatok postaci.
pomaly studujem forum, uz teraz mam prichystanych niekolko otazok.
prosim majte so mnou trpezlivost :)
Jamie

Nováčci se představují

Příspěvek od Jamie »

Zdravím zde na foru.

Tak po skoro roce pročítání a zkoumání AF jsem se také rozhodl přidat mezi zdejší členy. Je mi 14 a o astronomii se zajímám už od svých 9-ti let. Po čase koukání pouhým neozbrojeným okem jsem se rozhodl pořídit si dalekohled se kterým uvidím alespoň něco málo z toho, co krásná noční obloha nabízí. Moje volba padla na celestron powerseeker 127 eq. V době kdy jsem si ho vybral jsem o astro foru nevěděl, a tudíž jsem si nezvolil úplně to nejlepší co jsem mohl, ale pro začátek mi to stačí. Jediné co mi na tomto dalekohledu vadilo byla montáž eq1 takže jsem ji před nedávnem vyměnil za montáž ze zdejšího bazaru cg-4 s motory v obou osách. Občas si jen tak hraji s foťákem a jen tak pro vyblbnutí zkouším něco vyfotit (je mi jasné že s cg-4 to nebude žádná sláva, ale jak jsem řekl je to jen tak pro vyblbnutí).

Jediné o co bych chtěl zdejší členy požádat je, aby se mnou měli trpělivost, protože ačkoliv jsem se z AF dozvěděl spoustu věcí, tak pořád mám velké množství hodně začátečnických otázek, na které jsem zde nenašel odpovědi. :)
Artaban
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

Jamie: Ahoj a vítej na AF Je vidět, že jsi AF opravdu studoval, ikdyž bohužel pozdě. To ale nevadí, protože dalekohledů ještě budeš mít časem asi víc. V profilu máš věk a to je dobře. Budem na tebe hodný ;).
Tak někdy napiš co jsi pozoroval.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Jamie

Nováčci se představují

Příspěvek od Jamie »

Určitě někdy napíšu, co jsem pozoroval a velmi rád. Ale ještě nemám tušení kam to psát  ;D
myXall
Věk: 40

Nováčci se představují

Příspěvek od myXall »

Zdravim vas,
volam sa Michal a nocna obloha ma vzdy fascinovala. Uz ako maly chlapec som vecer s hlavou zaklonenou hladel na hviezdy, vtedy som netusil co to tie svetielka su, ale krasne to blikalo Prve pozorovania boli polovnickym binokularom (10x50), neskor som chcel od rodicov/jeziska na Vianoce dalekohlad, nedockal som sa, pocas skoly som sa moc astronomii nevenoval, teraz som sa opat k astronomii vratil a rozhodol som sa spravit si Vianoce v auguste 2013. Po prestudovani AF som zhodnotil, ze Dobson bude to prave pre mna, zaciatocnika. Kupil som si 150tku, lakal ma aj vacsi priemer, ale bol som limitovany hmotnostou, kedze nosim dobsona vsade v rukach (zatial iba po zahrade). Postupom casu som si zakupil dalsi okular a nejake filtre. Povodne som chcel dalekohlad hlavne na pozorovanie DSO, ale zistil som, ze sa neviem vinadivat na obycajny Mesiac, Jupiter a jeho Galileove mesiace a tiez Saturn, ohromila ma aj M31 a M42. Teraz mam v plane kupit CLS filter a okular na pozorovanie DSO. Tiez ma zaujalo astrofoto, mozno casom sa  budem orientovat tymto smerom, som si vedomy toho, ze budem musiet zainvestovat do vybavenia
To je z mojej strany asi vsetko, zelam vam jasnu oblohu a co najlepsi seeing.
TS-Optics ONTC 6" f/4
ZWO ASI533MM Pro, ASI290MM mini,
iOptron GEM28
Odpovědět