Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
deneb

Nováčci se představují

Příspěvek od deneb »

Kolacz: Zdravím tě, taky začíná, jenom taková vychytávka, pokud máš náhodou mobilní telefon s Androidem, tak si stáhni Googl Sky Maps, je to Stellariu v malém. Perfektní věc, funguje off-line.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od MMys »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 626585/0#0][splithere][/link][splithere_end]
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
RomanNZ

Nováčci se představují

Příspěvek od RomanNZ »

Zdravim vsechny astro silence  

Hned na zacatek dekuji tomuhle foru za mnoho skvelych rad, ktere mi pomohly pri vyberu kukatka. Forum ctu asi tak mesic a cist budu urcite jeste mnoho mesicu. Rad neni nikdy dost.

Jinak neco o me. Jmenuji se Roman, je mi 31 a posledni rok a pul strasim na NZ. Hvezdicky me vzdy fascihovaly, ale nikdy jsem jim nevenoval vetsi pozornost (max. pri ceste z knajpy domu). Tady jsem uz nevedel co roupama delat, fotak se mi nevyuzit valel a prasilo se na nej, tak prisel jalovy napad otocit ho na stativu proti nocni obloze a konicek je na svete  

Na obloze jsem poznal max mesic a jizni kriz  Za posledni mesic se uz v tom trosku orientuji, ale je hodne co dohanet. Tech svetylek je v kukatku trosku vic, nez je videt pouhym okem a to je pro lamu jako ja trosku zrada  
Vyber dalekohledu byl problem. Prvorady cil je foceni. Malem jsem skoncil u Dobsona, ale s tim by byl problem fotit. Nakonec to vyhral Maede 80/480 ED APO TRIPLET z druhe ruky za rozumny peniz. Zatim je na stativu a cekam, jestli se vyvrbi dalsi druha ruka 8" TAL na HEQ5. Pokud ne, tak to jisti VIXEN GP2 PHOTOGUIDER. Tak snad se zadari, coz zjistim v patek vecer.
Dneska jsem mi prisly okulary a musim se smat, jak plati, ze se zatahne. Po par tydnech ciste oblohy je pod mrakem  
Tak byl aspon cas zpracovat, co jsem nafotil ze stativu CANONEM, ale ty pujdou do jineho vlakna.

Vsem cistou nocni oblohu, at se daji chytat fotony a na co koukat :)
Petr68
Věk: 57

Nováčci se představují

Příspěvek od Petr68 »

Ahoj,chtěl bych se představit.
Jmenuju se Petr a je mi 43 roků.O astronomii se zajímám zhruba od svých 10 let,kdy jsem narazil na knížku"Naše souhvězdí"od Josipa Kleczka.Začínal jsem pozorovat triedrem 7x50 z tehdejšího SSSR.
Později jsem z první výplaty koupil přerovský dalekohled AD 800.
Nyní vlestním Newtona 200/1000 na paralaktické montáži CG5.Pozoruju ze zahrady,kde mám dalekohled připevněný na zabetonovaným sloupku.
Bohužel pozorovací podmínky nejsou díky nedalekému Jičínu zrovna ideální.
Moc děkuju za toto fórum,kde jsem našel mnoho potřebných informací.A je i jeho zásluhou,že mě astronomie zase pořádně"chytla".
To je zhruba vše Petr.
SW ed 120, AD 800 ,NEQ6
Artaban
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

Petr68:  Vítej na AF.   Taky jsem začínal dvouokem SSSR 10x50  a taky mám podmínky 20km od Prahy špatný.
Pozoruju tedy planety. Hlavně Jupíka a někdy si ho nevěrohodně načmárám tužkou :). Někdy napiš o svém pozorování a třeba vlákno právě o Jupiteru je živější.  
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Radofun

Nováčci se představují

Příspěvek od Radofun »

Tak Vás zdravím, niektorí ma tu už postrehli, a tým ďakujem za skvelý tip, kúpiť si 8" dobsonika. Je to síce hovädo, ale nie nadarmo každopádne mi stačí zatiaľ pozorovanie z balkóna, keďže som na vrchnom poschodí. Rozľad je tam 180°. Takže, aj vďaka Vám, začína moja vesmírna adventúra. Ďakujem.
SW - Dobson 8"/1200 ok. výtah Crayford 2", hladáčik 9x50, okuláre Super Plössl 52° 1,25" 25mm a 10mm, Celeston X-Cel 5mm, GSO moon filter
Martinko

Nováčci se představují

Příspěvek od Martinko »

Ahoj všetkým,
moje meno je Martin. Je mi 26 a som zo SR Michalovce ale pracujúci a žijem v CZ na Kladne.
Co sa týka astronómie tak sa priznam že tomu moc veľmi nerozumiem a trochu mi to robí problém pojať nejaké veci. K tejto zaležitosti som sa dostal tak trochu že ma zaujímali stále veci ktoré majú veľa otázok a tiež serial z dectva Star-Trek a Akta-X. Viem trochu blaznive ale každy sme jedinečný Ďalej by som ešte nemohol zabudnúť na človeka mojho taťku ktorý ale astronomii totalne žere a je to ďalšia z vecí (ta viac hlavna ) ktorá ma k tomu dohnala. Znalosť hviezd je minimalna ( poznam Jupiter, Plejady, Orion, Velky voz, POlarka, Sirius a Rigel ) Čo sa týka mojej výbavy tak mám k dizpozícii vlastný foťak Canon 550d skla 8mm oko a základ 18-55mm + 50mm. Co sa týka ďalekohladu tak vlastním MEADE EXT-70AT. Momentálne sa venujem ameterskemu foteniu v moci oblohy a krajiny, objektu. Na koniec by som rad poďakoval ľuďom ktorý dali energiu vzniku fóra a pomohaju nám novým. ďakujem a prajem pekné pozorovania a nočné fotky :)
vasek79

Nováčci se představují

Příspěvek od vasek79 »

Zdravím všechny na Astroforu! Jelikož jsem tu nový,rád bych o sobě napsal pár vět. Astronomie mě zajímá už řadu let,prohlédl jsem mnoho dokumentů a prolistoval nejednu knihu o vesmíru.. V poslední době jsem se tomuto krásnému a tajemnému koníčku začal věnovat intenzivněji a také jsem si pořídil svůj první dalekohled..Nic extra,ale zatím se zosobňuji s oblohou.. Co mě však nejvíce uchvátilo je astrofotografie.. Vím,že je to běh na delší trať,ale jsem si jistý,že mě to neodradí a budu se snažit stále zdokonalovat,k čemuž mi samozřejmě velice pomáhá i toto Astroforum.. Tak mi prosím držte palce a věřím,že se budu moci brzy pochlubit se svojí první astrofotografií.. ::)
EQ6 SynScan,Astrograf 200/800 Carbon,Canon EOS 400D, Canon EOS 1000D modifikovaný + CLS CCD
Janči D

Nováčci se představují

Příspěvek od Janči D »

Zdravím všetkých tu na AF. Už som do tohto fóra chcel prispieť najakou otázkou, ale zatiaľ som tu vždy našiel odpoveď  :) Takže sa aspoň predstavím.
Volám sa Ján a mám 21. O vesmír sa zaujímam od malička. Vždy ma fascinovali fotky v knihách, dokumentárne filmy o vesmíre, ale aj raketoplány a pod. :)
Podrobnejšie som začal pozorovať oblohu až minulý rok. Povedal som si, že sa začnem učiť súhvezdia a neskôr si možno kúpim teleskop. Na začiatku mi bol pomocníkom starý ruský ďalekohľad 7x35. Pomocou ktorého som hľadal slabšie hviezdy, pozoroval planéty, mesiac. Tento rok som dostal na vianoce (ale mal som ho už trochu skôr ) Sky-Watcher dobson 8". Počasie zatiaľ nič moc, ale už som stihol pozorovať mesiac, jupiter, m31, m42, hviezdokopy. Zatiaľ som pozoroval na dvore, kde nie sú moc dobré podmienky, ale plánujem v blízkej dobe vyjsť na kopec, preč od pouličného osvetlenia.
Ostal som síce sklamaný z toho, čo som videl z galaxie v Andromede, alebo hmloviny v Orióne, ale na to asi bude treba lepšie podmienky. Na druhú stranu ma prekvapili hviezdokopy, čo som si myslel, že nie sú také zaujímavé :)
Som síce len na začiatku a to najlepšie ma ešte len čaká, ale dúfam, že pri pozorovaní vydržím a budem sa tu môcť aj s ostatnými podeliť o zážitky, objavy :)
Dobson SW 200/1200
vasek79

Nováčci se představují

Příspěvek od vasek79 »

Jan JD: Z toho né moc atraktivního pozorování mlhovin si nic nedělej,mám tu samou zkušenost..Sice také začínám,ale myslím si,že v dalekohledu mlhovina nikdy nevynikne tak,jak ji vydíme na fotografiích.. Ale mýlím li se,budu rád,když moji myšlenku někdo uvede na pravou míru.. :)
EQ6 SynScan,Astrograf 200/800 Carbon,Canon EOS 400D, Canon EOS 1000D modifikovaný + CLS CCD
Vabra

Nováčci se představují

Příspěvek od Vabra »

mlhovina nikdy nevynikne tak,jak ji vydíme na fotografiích..Ale mýlím li se,budu rád,když moji myšlenku někdo uvede na pravou míru..Panove vitejte.
Jinak neni co uvadet na pravou miru. V pozorovani/snimani DSO ma proste fotografie vyhodu dlouhe expozice a akumulace svetla v case.

Takze ani v hodne velkem dobsonu neuvidite to co muzete za par desitek minut nasnimat v malem objektivu.

Domenou vizualistu jsou discipliny, kde se vyuzije velka rozlisovaci schopnost oka a adaptace mozku na promenlive podminky - zejmena seeing (pozorovani a kresleni detailu Mesicniho povrchu, utvaru na planetach, a jejich mesicich, pripadne rozlisovani dvojhvezd a vicenasobnych systemu, pekne vyniknou kulove hvezdokupy, nekdy i komety...).

Obracene DSO, Galaxie a Mlhoviny, castecne komety jsou hlavne domenou pro nas astrofotografy... ;)
Pavel Vabrousek
vasek79

Nováčci se představují

Příspěvek od vasek79 »

Obracene DSO, Galaxie a Mlhoviny, castecne komety jsou hlavne domenou pro nas astrofotografy...
To bez pochyby..Astrofotografie mě velice chytla a hodlám se jí (v rámci možností) plně věnovat.. Zatím vlastním jen fotoaparát,ale věřím,že v brzké době pořídím i dalekohled vhodný pro astrofoto.. zatím trávím dost času vybíráním a porovnáváním různých přístrojů.Samozřejmě se snažím zaměřovat se i na teorii a problematiku.. :)
Vabra

Nováčci se představují

Příspěvek od Vabra »

Dalekohled je pro foceni paradoxne to posledni cim je treba se zabyvat.
IMHO je nejdulezitejsi montaz, potom kamera ci DSLR fotoaparat a posledni cim bych se zabyval je dalekohled.

Samozrejme je to spolu provazane napr. mala montaz neutahne velky dalekohled. Ale zajimave astrofotky lze delat i na relativne levne montazi bez pointace klasickymi (tele)objektivy strednich ohnisek. Z tech levnejsich se mi osvedcily Canon 100/2 a Sigma Macro 150/2,8. Vyborne zkusenosti maji kolegove i se zoomem 70-200/4.

Teprve po zvladnuti astrofotografie objektivy bych si nalozil delsi ohniska dalekohledu, pointaci a dalsi...
Pavel Vabrousek
vasek79

Nováčci se představují

Příspěvek od vasek79 »

Tak to v podstatě rád slyším,aspoň se tomu mohu konečně začít trochu věnovat i v praxi.. Díky za uvedení do obrazu.. Vlastním zrcadlovku Minolta Dynax 800si s oběktivem Tamron AF Aspherical 28-200mm (6.9ft). Druhý oběktiv mám AF zoom 0.38m/1.3ft Macro 28-80mm. Tak uvidím,zda li se zadaří něco s tím pořídit. Osobně bych se ale přiklonil k tomu 28-200mm. Ale samozřejmě se přikloním k názoru zkušenějšího.. :)
JirkaF

Nováčci se představují

Příspěvek od JirkaF »

Ahoj.
Asi před patnácti lety jsem se nechal nachytat v jednom jabloneckým foto-kinu a koupil jsem tak za cca 5000,- hvězdářský dalekohled. Tenkrát byla dost dlouho na nebi nějaká kometa (už si nevzpomenu jaká) a navíc mne to k vesmíru vždycky táhlo.Výsledek byl předem danej nákupem levnýho přístroje. Zošklivil jsem si to na několik let.
Teď mne to vzalo podruhý a navíc jsem překvapenej jaký tady je pěkný astronomický forum kde se dokonce ani nehádáte jako všude jinde.Po prolezení celého fóra jsem zvolil startovací přístroj a to osmi palcový sky watcher 200/1200 na dobsonu za nějakých 6500,- tak snad to nebude špatně. Dále jdu vyšťourat nějaké čtivo kde bych se mohl sebevzdělávat ať nejsem uplný pitomec. A ještě informace - bydlím na naprosto zastrčené samotě. To pro případ kdyby jste mi chtěl někdo poradit s nákupen. No a vůbec netuším zda budu pozorovatel,fotograf nebo dělat videozáznam.Asi pozorovatel tíhnoucí k natáčení videosekvencí.
Všechny vás zdraví JirkaF   :)
Odpovědět