Okuláry long eye
Okuláry long eye
Snažil jsem se to najít mezi staršími příspěvky, nicméně neúspěšně, tak zakládám nové téma. Zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi klasickými Plossly a okuláry označenými jako LONG EYE relief. Jsou lepší nebo horší?
Dobson 250/1500
Astro Professional 7,5-22,5 mm, BST ED 18mm, BST ED 5mm, UHC filtr
Okuláry long eye
Nejpodstatnější bude to, že to nebudou Plössly.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Okuláry long eye
No ale například tady je Long eye okulár od Sky watcher označen jako Plossl :http://www.binox.cz/okulary/okular-skywatcher-le-15-mm/
A jak z toho tedy vychází ty LE v porovnání s Plossly?
A jak z toho tedy vychází ty LE v porovnání s Plossly?
Dobson 250/1500
Okuláry long eye
Jako plossl se dneska oznacuje kde co, bohuzel, na oznaceni se moc spolehat nemuzes.
Nejaky setovy Skywatcher LE (asi 20mm) jsem mel v ruce a nijak zvlast me nenadchnul. Byl dost citlivy na spravnou polohu oka, jinak dochazelo k tmavnuti ruznych casti zorneho pole.
Nejaky setovy Skywatcher LE (asi 20mm) jsem mel v ruce a nijak zvlast me nenadchnul. Byl dost citlivy na spravnou polohu oka, jinak dochazelo k tmavnuti ruznych casti zorneho pole.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Okuláry long eye
Sky-Watcher LE jdou použít na světelnosti dalekohledů cca f/7 a níže f/10.
Na Newtony s f/4-f/6 jsou nepoužitelné (špatně kreslí v okraji zorného pole).
Plossly jsou pro Newtony nejlepší nejlevnější variantou okulárů.Pozor na krátká ohniska pod cca 10 mm - již blízko oka výstupní pupila z okuláru.
Oko je pak nalepené na oční čočce okuláru což je v zimě nepříjemné.Ideální jsou ohniska 32 , 25 , 16 , 10 mm.Pro velká zvětšení na planety použij Barlow 2x nebo Powermate 2.5x od TeleVue.
Na Newtony s f/4-f/6 jsou nepoužitelné (špatně kreslí v okraji zorného pole).
Plossly jsou pro Newtony nejlepší nejlevnější variantou okulárů.Pozor na krátká ohniska pod cca 10 mm - již blízko oka výstupní pupila z okuláru.
Oko je pak nalepené na oční čočce okuláru což je v zimě nepříjemné.Ideální jsou ohniska 32 , 25 , 16 , 10 mm.Pro velká zvětšení na planety použij Barlow 2x nebo Powermate 2.5x od TeleVue.

Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Okuláry long eye
Bezva, diky moc, to je přesně to, co jsem potřeboval slyšet
Dobson 250/1500
Okuláry long eye
vaclav1 napsal: Sky-Watcher LE jdou použít na světelnosti dalekohledů cca f/7 a níže f/10.
Na Newtony s f/4-f/6 jsou nepoužitelnéPřidávám odkaz na stránku, kde je dole v sekci LE Series popsána dobrá zkušenost s okulárem LE 2mm ve spojení s Dobsonem 500/2500, t.j. f/5. Zvětšení tedy 1250x.
http://www.oneilphoto.on.ca/sw2.htm
Na Newtony s f/4-f/6 jsou nepoužitelnéPřidávám odkaz na stránku, kde je dole v sekci LE Series popsána dobrá zkušenost s okulárem LE 2mm ve spojení s Dobsonem 500/2500, t.j. f/5. Zvětšení tedy 1250x.
http://www.oneilphoto.on.ca/sw2.htm
Okuláry long eye
To Stratus:
Okulár LE 20 mm (pole 50°) sice mám,ale na Newtonu 150 mm f/5 je téměř nepoužitelný - velká koma a astigmatismus v okraji pole!
Pokud tam dám Plossl 20 mm (pole 50°) je obraz v kraji pole mnohem méně zatížen komou.Nepoužívám komakorektor.
U okuláru LE 5 mm je situace příznivější a docela pěkně ukazuje Saturn a Mars uprostřed pole.Okraj zorného pole je méně zatížen komou, ale Plossl s tímto ohniskem by ukazoval lépe(nevýhodná poloha výstupní pupily u oka na rozdíl u okuláru LE).
Pokud laciný okulár na Newton s f/5-f/6 s delším ohniskem tak Plossl (25-15 mm).
Pro f/5-f/6 může být LE 5 mm pokud pozoruji planety a dvojhvězdy.Lépe bude v kraji pole kreslit s Barlowem 2x podobně jako Plossl.
Na ED 80/600 mm refraktoru tento LE 20 a LE 5 plně postačuje díky nižší světelnosti f/7.5.
Okulár LE 20 mm (pole 50°) sice mám,ale na Newtonu 150 mm f/5 je téměř nepoužitelný - velká koma a astigmatismus v okraji pole!
Pokud tam dám Plossl 20 mm (pole 50°) je obraz v kraji pole mnohem méně zatížen komou.Nepoužívám komakorektor.
U okuláru LE 5 mm je situace příznivější a docela pěkně ukazuje Saturn a Mars uprostřed pole.Okraj zorného pole je méně zatížen komou, ale Plossl s tímto ohniskem by ukazoval lépe(nevýhodná poloha výstupní pupily u oka na rozdíl u okuláru LE).
Pokud laciný okulár na Newton s f/5-f/6 s delším ohniskem tak Plossl (25-15 mm).
Pro f/5-f/6 může být LE 5 mm pokud pozoruji planety a dvojhvězdy.Lépe bude v kraji pole kreslit s Barlowem 2x podobně jako Plossl.
Na ED 80/600 mm refraktoru tento LE 20 a LE 5 plně postačuje díky nižší světelnosti f/7.5.

Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.