Problém s kolimací

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Problém s kolimací

Příspěvek od MilAN »

Konihlav napsal: At jsem zvetsoval jak jsem zvetsoval (48x, 96x, 120x a 240x), at jsem ostril jak jsem ostril (transformace hvezda-tecka-trojuhelnik (resp. elektrotechnicke zapojeni odporu do hvezdy a do trojuhelniku)),Pokud Ti tohle dělá Newton, je to problém optiky a to toho, že je přetažené zrcadlo. Ihned je potřeba povolit  všechyn šruby , které mohou tlačit na zrcadlo.
Nevím, co Tě vede k tomu, před každým pozorováním kolimovat dalekohled.( pokud Tě k tomu vede pročítání AF, je to to nejhorší, co jsi zde mohl pochytit. !) Tohle bývá často výsledek a lehce může vést ke trvalé deformaci optiky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Problém s kolimací

Příspěvek od Konihlav »

MilAN napsal:
Pokud Ti tohle dělá Newton, je to problém optiky a to toho, že je přetažené zrcadlo. Ihned je potřeba povolit všechyn šruby , které mohou tlačit na zrcadlo.
Nevím, co Tě vede k tomu, před každým pozorováním kolimovat dalekohled.( pokud Tě k tomu vede pročítání AF, je to to nejhorší, co jsi zde mohl pochytit. !) Tohle bývá často výsledek a lehce může vést ke trvalé deformaci optiky. Tak toho jsem se bal, chtel jsem se na to nekoho zeptat, ale nechtel jsem delat flame zakladanim tisice mozna novych temat. Ted jsem doufal, ze se toho nekdo chytne (ty transformace) a vysvetli mi to. Ja netusil, zda je to OK nebo neni. Kdyz jsem koukal na mesic, tak super obrazky, na hvezdicky taky zaostrim. Jinak tu kolimaci provadim proto, ze jsem zjsitil, ze pokazde kdyz prenesu dobsona z prvniho patra ven na zahradu, tak s nim nekde nejak drcnu (treba uz jen pri pokladani na zem) a laserovy kolimator mi pak neukaze zpetny odraz paprsku do stredu terciku. Trva mi to par vterin, povolim sroubky, posteluji sroubky, utahnu sroubky.

Jinak jsem si vsiml, ze uz je to zrcadlo pekne zapraseny (a to mam dalekohled necele dva mesice).
MilAN
Věk: 76

Problém s kolimací

Příspěvek od MilAN »

Koimace je dobrá, pokud dáš hvězdu doprostřed pole (zvětšení 100x a více ), rozostříš  obraz posunem okuláru blíže k zrcadlu a vzniknou soustředné kružky. Pak přeostříš - přejedeš přes ohnisko, kde by měl být  z hvězdy bod - , a při rozostření na druhou stranu by  měly vzniknout opět podobné kroužky. Pokud to jsou  různé  nesymetrické elipsy, je špatná kolimace. Pokud  vzhikají různé patvary, je  problém v optice. Trojúhelníky a 3 cípé hvězdy nejspíš jdou na vrub přetažení ( přešponování) zrcadla. Různá intenzita kroužků potom svědčí o zonální vadě zrcadla nebo  v případě  okrajových  a středových kroužků  o nesprávné parabolizaci , event. sleštěných nebo vystouplých krajích. Z difrakčních obrazů se sice nedají kvantifikovat vady( jejich velikost), ale bez  jakéhokoliv měření se dají prakticky všechy zjistit, a to až do úrovně, kdy většinou ani při pozorování  nevadí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Problém s kolimací

Příspěvek od MMys »

Šroubky utahuj s citem, a lehké rokolimování (pár mm po odrazu zpět) při vizuálním pozorování newtonem obvyklé světelnosti f/5 prakticky není poznat. A rozhodně je to méně škody než utažené deformované zrcadlo.

S tím čištěním - to se zdá, té špíny tam moc není a na kvalitu obrazu to nemá žádný viditelný vliv. Rozhodně bych to nečistil dříve než tak po roce používání.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Problém s kolimací

Příspěvek od Konihlav »

jdu to rozebrat :-/

premyslel jsem, muze pripadne nejaka mensi (cca 1-2mm) vlnka na tubusu zpusobovat nejake podobne potize? Ze pak nema ten sloupec svetla uplne presne dokonaly tvar sloupce. Jako kdyby vam tubus spadnul na hranu schodu a udelala se tam prohluben par mm. Kdyz se do nej podivam shora, tak je to tam trochu videt. Ale zas dovnitr zasahuji ruzne sroubky z okularoveho vytahu a z upevneni na montaz a vzhledem k velikosti to neni vetsi nez ty sroubky, navic vnitrni prumer tubusu je beztak o par mm vetsi nez prumer zrcadla.

diky za info vsem
ladis
Věk: 46

Problém s kolimací

Příspěvek od ladis »

Konihlav napsal: jdu to rozebrat :-/

premyslel jsem, muze pripadne nejaka mensi (cca 1-2mm) vlnka na tubusu zpusobovat nejake podobne potize? Ze pak nema ten sloupec svetla uplne presne dokonaly tvar sloupce. Jako kdyby vam tubus spadnul na hranu schodu a udelala se tam prohluben par mm. Kdyz se do nej podivam shora, tak je to tam trochu videt. Ale zas dovnitr zasahuji ruzne sroubky z okularoveho vytahu a z upevneni na montaz a vzhledem k velikosti to neni vetsi nez ty sroubky, navic vnitrni prumer tubusu je beztak o par mm vetsi nez prumer zrcadla.

diky za info vsem

Ne, toto nevadi. Uzivej pozorovani! ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
yamaha
Věk: 68

Problém s kolimací

Příspěvek od yamaha »

Mírná místní deformace na povrchu tubusu není problém .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Problém s kolimací

Příspěvek od Konihlav »

Vcera jsem povolil vsechny sroubky u primarniho zrcadla a jen velmi lehce je dotahl. Kdyz jsem to testoval, tak pri uplnem rozostreni vidim primarni zrcadlo, uvnitr sekundarni, no a pak uz nevidim ani hvezdu ani trojuhelnik, ale spise kruh (vyplnena kruznice svetlem, uvnitr tmavy kruh), pak asi dva krouzky a hvezdu uvnitr a pak uz jen hvezdu. Kdyz je moc jasna, tak kolem ni takove 4 paprsky od pavouka drziciho sekundar. Kdyz ostrim dal (rozostruji) tak opet dva krouzky a pak kruhy a pak zrcadlo...

takze to mam uz asi 100% OK a mam desnou radost :-)

diky za rady!
MMys
Kontaktovat uživatele:

Problém s kolimací

Příspěvek od MMys »

Ano, takto to má vypadat ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
nnexus

Problém s kolimací

Příspěvek od nnexus »

Když seřizuji primární zrcadlo u Newtona, je normální, že některé šrouby musím utáhnout relativně větší silou (tzn. téměř na doraz)? Nerad bych si nějak zdeformoval zrcadlo, ale jinak prostě pavouka do středu nedostanu.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Problém s kolimací

Příspěvek od MMys »

Vše musí jí naprosto lehce, bez násilí a mimo doraz ! Zkolimuješ kolimačními šrouby a pak lehce dotáhne3 ty aretační. Pokud jde něco ztuha, je něco zkřížené zdeformované či zadřené. Honem rychle to koukej uvolnit a najít zdroj problémů, než se někde něco zdeformuje trvale.
aquarius

Problém s kolimací

Příspěvek od aquarius »

Pro nnexus:   stejná věc se mi přihodila u 254/1200.
                  Po několika kolimacích primáru se kolimační šrouby dostaly na horní doraz. Celé zrcadlo se zvedlo. Povolil jsem o 1,5 otáčky všechny aretační i kolimační šrouby-zrcadlo klesno a znovu jsem kolimoval-už mimo krajní polohy šroubů.
Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
ladis
Věk: 46

Problém s kolimací

Příspěvek od ladis »

by me zajimalo, jak to, ze porad kolimujete?

Ja koupil dobsona, jedenkrat seridil sekundar (primar sedel uz z vyroby) a od te doby se primar, ani sekundar jiz nepohnul a to jsem najezdil stovky km, mj. po rozbitych silnicich a v terenu...

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
nnexus

Problém s kolimací

Příspěvek od nnexus »

Všechny šrouby (aretační i kolimační) jsem dostatečně povolil a zkolimoval to celé znova, teď je to snad už v pořádku. Díky
MP

Problém s kolimací

Příspěvek od MP »

ladis napsal: by me zajimalo, jak to, ze porad kolimujete? Mno, asi nefotis s lehkym plechovym Newtonem se svetelnosti f/4, ktery prakticky bydli v kufru auta :D
Ale souhlasim, ze na pozorovani DSO bezny Dobson s relativnim otvorem f/5 az f/6 prakticky neni treba kolimovat, staci, jak to udelali v tovarne. Trochu jine je to u planet, kde kazdy zlomek zavitu kolimacniho sroubu prida nebo ubere detaily. To je, mimochodem, jedna z vyhod mensi svetelnosti pro pozorovani planet ;)

Na ty aretacni srouby pozor !
Pred casem jsem tu nad tim zoufal a zkazil par fotek, nez jsem prisel na to, ze je nutne je dotahovat opravdu velmi lehce, aby zrcadlo drzelo tvar. Je to nevyhoda vetsiny dnesnich tovarne vyrabenych Newtonu, kde se setri materialem na objimce zrcadla - je to male a lehke, ale je to snadno deformovatelne. Nastesti se vetsinou nejedna o trvalou deformaci. Po skonceni pozorovani / foceni srouby vzdycky uplne povolim a dotahuji je opatrne az po kolimaci pred dalsim pozorovanim a sleduji pri tom dotahovani difrakcni obraz nejake hvezdy pri zvetseni 320x. Krouzky se nesmi zadnym zpusobem "roztahnout".
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět