TV pořad Detektor

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
basshunter

TV pořad Detektor

Příspěvek od basshunter »

Tak jsem si konečně našel chvilku, abych taky kouknul na ten Detektor a myslím, že to tam nepředkládají jako jedinou správnou možnost.

Taky je zde možnost, že to byla mimozemská kosmická loď nesoucí na palubě meteorit sestřelená Nikolou Teslou. ;D ;)

Jinak o tom Teslově štítu jsem už taky někde četl, ale opravdu si nedovedu představit, jak by to mělo fungovat.

A taky myslím, že ten motor není na vodu, ale na vodík a voda je odpadním produktem, jezdil na to snad nějakej Američan. O Teslově elektromobilu jsem neslyšel. ::)
Bresser R70/700, Soligor 10X50
Homer
Věk: 70

TV pořad Detektor

Příspěvek od Homer »

Pro Nikolu Teslu si můžeme vzít paralelu z historie ( jako ostatně vždy...) a to např. u nám všem známého Leonarda da Vinci..Mezi jeho vizemi byl např. bycikl, vrtulník, tank atd...Svými vizemi ale tak předběhl dobu, že vzhledem k neexistenci technologií, materiálů a pohonných jednotek, nebylo možno je vyrobit ve funkčním prototypu. I když principy objevil a byly správné.....Totéž podle mne bude platit u Teslových vynálezů a u každého, kdo předběhne dobu o desítky či stovky let. Jako další příklad uvedu Stirlingův tepelný motor. Když jej (pastor ! ) Stirling v roce 1816 vynalezl, nebyly k dispozici takové materiály, které by dlouhodobě snesly tepelné namáhání. Teprve v této době se pozvolna objevují jeho aplikace. No a do toho ty monopoly, chránící si své investice. Když nějaké konsorcium postaví ropovod, přece nebude tleskat palivovým článkům:-).Tak to třeba brát.....Homer
KDan

TV pořad Detektor

Příspěvek od KDan »

Na pořad jsem se těšil, a protože jsem ho ve vysílacím čase propásl, podíval jsem se až na záznam.

Vím tak trochu, kolik práce dá napsat knihu, nebo publikovat srozumitelně v podstatě cokoliv, a proto mám úctu ke každému, kdo se o něco podobného pokusí.

Navíc, vždycky mě zajímala historie různých vynálezů; kdysi jsem si zhotovil i Teslův transformátor, buzený výkonovými elektronkami sovětské provenience (vlastní návrh) a dosahoval jsem s ním výbojů, jejichž délkou jsem byl fascinován.

Nicméně jako člověk, jehož fyzika a vůbec celá Matka příroda zajímá, musím říct, že pro mě osobně to byl příšerný tvůrčí guláš. Z mého hlediska bráno odporuje to základní, co v něm bylo řečeno, v první řadě zdravému rozumu, v řadě druhé zákonu o zachování energie (základní škola) a nakonec - lidem, kteří se trochu vyznají v teorii elektromagnetického pole musí vypadat zbytek vlasového porostu hrůzou.

Jasněže Tesla předběhl dobu - to každý velký vynálezce, nebo vědec. Ovšem způsobit při v pořadu popisovaném přenosu  energie na dálku havárii ekvivalentní výbuchu desítky megatun trinitrotoluenu, to je nesmysl.

Jediná možnost, jak by to šlo - což bych dnes dokázal i já - by bylo vystavět na Sibiři sklad, do nejž bych nechal umístit ty milióny tun TNT. Do nich bych potom zapíchnul rozbušku, kterou bych aktivoval dálkově, třeba mobilním telefonem.

A tak bych způsobil energií, přenesenou elektromagnetickým polem na dálku. výbuch toho popisovaného rozsahu...  ;)

Závěrem opakuju, že se jedná čistě jen o můj názor, kterým nechci nikoho popudit, a autorů, kteří se snaží popularizovat jakékoliv vědecké poznání, si obecně velice vážím.
Beasty

TV pořad Detektor

Příspěvek od Beasty »

...nevím, tak nějak mi to přijde dost přitažené za vlasy......
MIZ

TV pořad Detektor

Příspěvek od MIZ »

U těchto pořadů je třeba vzít v úvahu, že mnozí z diváků nemají takový přehled v zúčastněných oborech a snadno i jinak inteligentní lidé podlehnou představě, že "by na tom něco mohlo být". Lidé pořád ještě neodvykli totalitním médiím a v každé zprávě jsou ochotni hledat skryté významy, sdělení mimo řádky. Navíc ten pořad ČT jen koupila od soukromé firmy, která se snaží samozřejmě prodat a udělá z komára velblouda, jen aby to bylo co nejvíc atraktivní. Takovéto snůšky blábolů ale IMHO do veřejněprávního média nepatří.
A pokud si někdo myslí cosi o úmyslném blokování alternativních zdrojů energie, prozradím mu, kdo je ve skutečnosti blokuje - obyčejná kalkulačka a základní počty. Všechno totiž něco stojí, na to se pořád zapomíná. Případnou debatu na toto téma pls do SZ.
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
alkorius

TV pořad Detektor

Příspěvek od alkorius »

Takže DETEKTOR jo?
Sedíce u obrazovky nevěřícně zírám jen! Mé názory a pocity už tady většinou vyjádřili jiní... Po skončení pořadu jsem ale prodělal vášnivou debatu racionálně-emocionální se svou drahou ženuškou,která se zastala tvůrců pořadu,rozhodně prosazovala svobodu slova,prezentaci různých,odlišných názorů a zpochybnila tu "jedinou pravdu obce vědecké,ten jejich patent na rozum"! Mé argumenty ohledně nepravděpodobnosti,technické nereálnosti a nedůvěře konspiračním teoriím dopadly na neúrodnou půdu. Svobodnou prezentaci názorů ano,tu nechci popírat,jen mi tam docela chyběli oponenti,kteří by se vyjádřili z hlediska svých oborů. Anebo tam někdo byl? Pár minut úvodu jsem propásnul.
Takže máme pěkný začátek na veřejnoprávní TV, co bude následovat? Budování antických a megalitických staveb mimozemštany, UFOni v Roswellu,nebo dokonce mezi námi,celosvětové spiknutí kdoví koho (tajných služeb,zednářů,židů,mafie...),astrologie?
Spolek SYSIFOS má a ještě bude mít hodně práce.>:( (Omezovat jiné názory a prosazovat jen své,jediné správné. :))
Pozdravujte soudruha Antonína B.
Bino: 10x50, N152/762  
cocky

TV pořad Detektor

Příspěvek od cocky »

Pořad DETECTOR jsem neviděl a myslím, že ani vidět nemusím, viděl jsem a slyšel jsem podobných dost. Takový pořad má své tvůrce a své posluchače. Pokud jde o tvůrce - bývají to lidé bez vzdělání, které by jim umožnilo nahlédnout způsob uvažování ve vědě. Ostatně kolik opravdu vzdělaných lidí jde dělat novináře, publicistu? Všimněte si, že když u nás lidé dospějí toho stupně popularity, že začnou dávat rozhovory o svém životě, většinou neopomenou zdůraznit: "... matematika mi vůbec nešla, hihihi, zato jsem pěkně recitovala ...". Pak vystudují nějaké školy, kde není potřeba matematika - dnes je ale potřeba i na takových oborech jako je sociologie na FF UK - takže to bude nejspíše nějaká umělecká škola nebo novinařina, kde je naučí hlavně jak se podbízet nováckým posluchačům. Pokud dělají reportáže o popových hvězdách, tak to klape, pak jim dohodí třeba pořad o vědě, tak to sekají podle stejného mustru.
Pokud jde o posluchače: nedávno jsem byl v knihkupectví a díval jsem se na police věnované populárně vědecké literatuře. Třetina měla v titulku slova jako záhada či tajemství - proč? Inu záhady a tajemství se dobře prodávají, věda jako taková těžko. Nemyslím, že nepopiratelný vzrůst počtu středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaných lidí v posledních dvaceti létech s tím mnoho udělá. Většina škol se „tržně“ orientuje spíše na výrobu fachidiotů, než na výchovu vzdělaných absolventů, kteří rádi a s porozuměním sáhnou po skutečné knize nebo chtějí kvalitní pořady o vědě. Jednou na to dojedeme, protože takoví lidé jsou všestranně dlouhodobě použitelní, zatímco fachidioti jsou jen jedno použití.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
bzucino

TV pořad Detektor

Příspěvek od bzucino »

alkorius napsal:
Po skončení pořadu jsem ale prodělal vášnivou debatu racionálně-emocionální se svou drahou ženuškou,která se zastala tvůrců pořadu,rozhodně prosazovala svobodu slova,prezentaci různých,odlišných názorů a zpochybnila tu "jedinou pravdu obce vědecké,ten jejich patent na rozum"! Ako viete, ze mate pravdu? Vacsina ludi VIE, ze oni su ti jedini, ktori pravdu maju a ostatni nie. Viete si zdovodnit, ze mate pravdu? Co v ten relacii bolo pravdive a co nepravdive? Naslo sa nieco, o com neviete povedat, ci je to pravda alebo nie? S myslenim je to ak s imunitou -- mala by sa cvicit a posilovat na slabych a chorych myslienkach.

(Medzi nami, je pravdeppodobne, ze ste si okamzite povedali, ze samozrejme ze mate pravdu. Je malo ludi, ktori su ochotni vzdat sa istoty a uvazovat, ze nieco pravda nie je. Napriklad Einstein casto tvrdieval, ze to co hovori plati len vtedy, ak je jeho teoria relativity pravdiva :-))

alkorius napsal:
Takže máme pěkný začátek na veřejnoprávní TV, co bude následovat? Budování antických a megalitických staveb mimozemštany, UFOni v Roswellu,nebo dokonce mezi námi,celosvětové spiknutí kdoví koho (tajných služeb,zednářů,židů,mafie...),astrologie?
Bohuzial je to tak, ze spiklenecke teorie boli s ludstvom vzdy. Morove rany sposobene zidmi. Carodejnice. Nerova paranoia. Clovek potrebuje verit. Comukolvek. Odkedy prestali ludia povinne verit v Boha, svoju vieru nestratili. Naopak, demokraticky veria vsetkemu. Ludi nezmenis. Clovek moze zmenit jedine seba. Ludia maju tendenciu pozerat sa na informacie selektivne -- uprednostnuju tie ktore im potvrdzuju ich predstavy. Ja sa preto vzdy pytam: Dobre, ale ty vede veris, ci vedu overujes?
Pravdiva informacie nie je totalitna.
aquarius

TV pořad Detektor

Příspěvek od aquarius »

Mě se ten Detektor líbil.
    Některé fotografie na pozadí byly chybné, teorie o Tunguzském meteoritu jako výsledku pokusu je málo pravděpodobná, ale jsem ČT vděčný za takový typ pořadu.
    Myslím, že ani ta nejbláznivější myšlenka by neměla člověka znechutit tak, aby o ni odmítl přemýšlet.    

Už se těším na Detektor o Součkovi a "Tušení světla"  

PS
  dialektika vědeckého zkoumání a tzv. jiných pohledů je pěkně zpracována v knize "Jitro kouzelníků".
Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
KDan

TV pořad Detektor

Příspěvek od KDan »

Člověk neví s jistotou vlastně nic, ale správnosti některých poznání dosáhnul alespoň se slušnou pravděpodobností - a to by mělo přinášet potěšení z nějakého pokroku. Kdyby jakýkoliv badatel nepovažoval za vysoce pravděpodobné žádné ze závěrů svých bádání, jak by mohla vědecká práce někoho uspokojit....

Kdybychom myšlenky netřídili a neodmítali některé vyloženě bláznivé, mohli bychom přece ještě pořád týmově vyvíjet perpetuum mobile...

Jinak si je asi každý astronom amatér, který nad tím, co občas vidí, když svatý Petr dovolí, vědom toho, že podstatně víc neví, než ví. ;)

Kami
Věk: 48

TV pořad Detektor

Příspěvek od Kami »

MIZ napsal:
A pokud si někdo myslí cosi o úmyslném blokování alternativních zdrojů energie, prozradím mu, kdo je ve skutečnosti blokuje - obyčejná kalkulačka a základní počty. Všechno totiž něco stojí, na to se pořád zapomíná. Případnou debatu na toto téma pls do SZ.
Diskuse o alternativních zdrojích by byla hodna samostatného vlákna,pakli-že by se o tom chtělo diskutovat.
Já si osobně nemyslím,že blokování je jen otázka peněz. Plno úřednických překážek tomu dává co proto ,ale v posledních letech se situace naštěstí trochu uvolňuje. Kdo si chtěl dřív třeba postavit malou domácí elektrárnu,musel vše dávat do veřejné sítě,pak teprve z ní brát. Podmínky cen byly špatné.
Nedávno jsem viděl zajímavý pořad o využití alternativních zdrojů u nás ČR. Využití biopaliv,větrné energie,solární energie. Zvláště mě zaujal úspěšný projekt na solární elektrárnu,kde se parta mladých lidí z jedné vesnice dala dohromady a na opuštěném poli postavili fotovoltaické sběrné panely. Celou vesnici dokáže tato elektrárnička utáhnout.
Nebo krátká reportáž o využití ploch bakónu v činžáku k umístění slunečních panelů. Majitele to prý stálo kolem 80 tis. ,ale za 3 roky jede zadarmo.Přitom v hromadě knížkách a z úst docentů staré generace je to v ČR nesmyslné využití
O spalování biopaliv je to též samostatná kapitola. Osázet pole ,které je ladem rychlorostoucími topoly je jedna z dobrých vizí. Stojí i za zmínku,že se jako palivo používá i obilí... (osobně to odsuzuji-topit chlebem!!)
Ano stojí nové věci plno peněz,ale roste,ohřívá,přeměňuje se to u nás v ČR a nemusí se pak energie v podobě ropy,plynu tak dovážet. Jako stát múžeme být za chvilku téměř soběstační. Chce to jen chtít a nebrat předsudky starších generací tak vážně.

SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Kami
Věk: 48

TV pořad Detektor

Příspěvek od Kami »

Zpět ještě k pořadu Detektor.
Samozřejmě ,že tam bylo plno nesrovnalostí a blbostí obaleno mistériem,aby to bylo pro komerční populaci lépe stravitelné.
Možná jsem poznamenám pořád totalitní dobou a hledám ty věci za tím,či nevidím ten balast kolem.Ale některá fakta tam přeci jen byly. Nikola Tesla žil,zajímal se o využití elektřiny a leckeré jeho pokusy byly veřejně známy.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
MilAN
Věk: 76

TV pořad Detektor

Příspěvek od MilAN »

Kami napsal:
Nebo krátká reportáž o využití ploch bakónu v činžáku k umístění slunečních panelů. Majitele to prý stálo kolem 80 tis. ,ale za 3 roky jede zadarmo.
Asi lehce spočítáme, kolik elektřiny se dá vyrobit na balkóně. Ale nepřipadá mi, že bych měl za elektřinu utratit za rok ke 30.000Kč
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Homer
Věk: 70

TV pořad Detektor

Příspěvek od Homer »

Obnovitelným zdrojům trochu rozumím a 4 roky jsem se jimi profesionálně zabýval především z pohledu dotací. Na balkóně ( i jinde) mohu být v plusu za 3 roky jen v případě, že mi někdo (SFŽP ) poskytne takových 80% dotace na investici a s další dotací na výkupní cenu vyrobené energie bude ze zákona platit ČEZ Bez nich si lehce spočítáte, že s velkým štěstím je profit roven nákladům. Musí se totiž započíta tzv. čistá souč.hodnota investice, degradace panelů v čase atd...OZE fungují jen s dotacemi. Každý si všimněte, že ČEZ účtuje spotřebiteli zvl.platbu na tyto OZE. Jeden má OZE, druzí mu to platí....Nic proti obnovitelným zdrojům, podporuji je, ale je to byznys jako každý jiný. Homer
KDan

TV pořad Detektor

Příspěvek od KDan »

To Kami: Chtěl bych vidět, jak to pole "osázené" fotovoltaickými články utáhne tu citovanou vesničku v tomto už víc než měsíc trvajícím počasí. Nebo jak ten balkón vybavený stejnou technikou zásobuje v přítomné době elektřinou onoho podnikavce.
Se sluncem je to složité i v Africe, konkrétně v Ghaně. Zařízení, které tam dálkově sleduji a které má příkon pouhých 5W, je napájené z akumulátoru 12V 60Ah. Ten je nabíjený fotovoltaickým článkem, dávajícím při plném svitu 100W. Přesto občas "šťáva" dojde, asi si na slunečním panelu nějaký domorodec suší svoji propocenou košili...

Odpovědět