Prosba na majitele HEQ5 a EQ6 SS

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

LuKo78 napsal: Ne tak náhodou 3.20?!otazka zni, zda je proveditelny update firmware z 2.05 na rodinu 3.01 a dale. Obavam se ze nebude.

edit: BTW ja mam 3.12 a update udelam az otestuji, ze montaz funguje a naucim se vse potrebne - pak budu experimentovat a overovat "zlepseni" po aplikaci update
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

KpS napsal:
...Při jejich prvotním seřízení lze využít toho faktu, že 1. listopadu v 0h0m místního středního času je Polárka poměrně přesně ve své horní kulminaci...no ja tomu sice nerozumim, ale v manualu (prirucce) zminuji Oct 10th, tedy 10. rijen, tak nevim... stejnak jsou ty setting circle asi jen na ozdobu (u techto montazi).
JakubS8

Příspěvek od JakubS8 »

Konihlav: Nevím jestli tě to uklidní, ale já mám ty setting circle na mé EQ6 taky asi jen na ozdobu... Po seznámení se se synscanem jsem se chtěl zdokonalit a podle návodu "projet" vše od začátku s cílem seznámit se s montáží natolik, abych pochopil proč a co na ní je všechno osazeno. A výsledek? ten znáš sám hýbe se to jak chce a nemá to logiku.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to KpS : takhle jednoduše a inteligentně to šlo  u montáží Sky Watch.  jen u typu EQ5.  U HEQ5 a EQ6  není možno  seřídit polární hledáček otočením, ale je třeba začít krokem 1 = natočit polární dalekohled značkou dolů( to jest v podstatě do hodinového úhlu ) .
Dále existuje několik návodů a i několik verzí uspořádání  kruhů a stupnic.  Všechny vyžadují  zprvu dost nepochopitelnou manipolaci, ale vedou k výsledku.

to : Konihlav :  v návodu uváděné datum i čas je pouze přikladem, je to tam uvedeno. Až se seznámíš s montáží, uvidíš, že to jde! Jen ty stupnice jsou daleko od sebe. takže není  na první pohled zřejmá souvislost s vlastním nastavováním.

to Jakub S8 : logiku to má. Jen je potřeba pochgopit co se vlastně od toho nastvování chce. Nedávno se tu vedla ostruá polemika, jestlu je hodinový úhel v dnešní době k něčemu, byly tu řeči o minulém století a pod. Bez jeho pochopení se každému uvedené maniopolace zdaní nesmyslné. Nejnovější verze FW přímo zobrazuje hodnotu hodinového úhlu ( asi i výrobce chápe kontrbatost msvého mechanického postupu) a nastavování by mělo být každému i pochopitelné.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
JakubS8

Příspěvek od JakubS8 »

Milan: Na mé původní montáži EQ6 (než jsem ji vyměnil v rámci reklamace, kvuli jiné závažné vadě) jsem to pochopil celkem bez problému a vše bylo tak jak má. Jenže na té současné se po ustavení obou os kruhy neotáčí s hlavou montáže když pomocí synscan controleru manipuluji s dalekohledem a to i přes to, že jsou kruhy dotažené... to je to co mě dohánělo k šílenství... Pokud tomu dobře chápu, tak jsou tam od toho, aby pak pozorovatel odečetl hodinový úhel kam dalekohled míří.. a jak ho má odečítat když se ty kruhy přestanou otáčet .... - v souč. už to neřeším, prostě mě to už nemusí zajímat.. (naštěstí jinak bych z toho asi zcvoknul.)
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

MilAN napsal:
Dále existuje několik návodů a i několik verzí uspořádání  kruhů a stupnic.Souhlasím. To, o čem jsem psal, nelze brát jako návod pro konkrétní montáž. Má-li však daná montáž měsíční stupnici nejen pro ozdobu, pak musí existovat cesta jak ji využít tím způsobem, jak jsem naznačil. Je ovšem třeba vědět čeho chci dosáhnout, co vše je k tomu u dané montáže k dispozici a jak toho využít.

Např. u CG-5 (omlouvám se, není v názvu vlákna) mohu otáčet hodinovou stupnicí jak proti hlavě, tak proti polární ose. Bez aretace je unášena polární osou. Aretuje se jen v poloze 0h na jih (stupnice má otvor, kterým projde aretační šroub). V jiné poloze ji nearetuji, to bych ji deformoval. Polárku nastavuji právě v poloze 0h na jih. Datovou stupnicí lze s mírným a nastavitelným odporem pootáčet. Při ustavení na Polárku ji ovšem musím nastavit proti jejímu indexu. A právě index se svým červíkem a natočení polárního hledáčku při jeho zasunutí a fixaci v polární ose je to, co stačí nastavit jen jednou.
Snad tento popis aspoň trochu usnadní majitelům i jiných montáží orientovat se v tom, co mají k dispozici. Nepochybuji ovšem, že znalost hodinového úhlu Polárky může celé ustavení zjednodušit.
Karel
grajda

Příspěvek od grajda »

To, co píše KpS vyhovuje i pro EQ5, taky má dírku hodinové stupnice, která se tím pádem ani nehne. Co se týče datové stupnice, je možno její pohyb usnadnit povolením červíků jak kulaté eloxované matky, která stupnici zajišťuje, tak kroužku s ryskou, který je na ní navlečen. Poté, pokud byl již dříve kroužek na matce seřízen, stačí matku kousek povolit, dotáhnout její červík a o stejný úhel pootočit zpět kroužek s ryskou, pak teprve dotáhnout červík kroužku s ryskou. Nejlepší jistotu však samozřejmě získáme pootočením ra osy montáže tak, aby byla ryska, na níž leží značka polárky přesně svislá (například podle hran oken domu), poté zaaretováním 24h časové stupnice proti trojuhelníkové značce na tělese montáže, dále nastavením data 1.11 na datové stupnici proti trojúhelníku a tedy i 24h časové stupnice, poté následuje pootočení kroužku (s již povoleným červíkem a zataženým červíkem matice) tak, aby ukazoval nulovou odchylku zeměpisné délky. Tedy shrnuto: Špatná pohyblivost datové stupnice se dá jednoduše řešit... ;)
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pokusil bych se popsat  práci s ustavením montáže HEQ5 a EQ6.  Celý postup je vhodný provádět bez dalekohledů a závaží a NIKDY SE NEPOUŽÍVAJÍ MOTORY. Postup lze rozdělit do 3  etap :
1/ vlastní seřízení polárního hledáčku
2/ nastavení polárního hledáčku
3/ nastavení montáže na Polárku
 x-x-x-x
1/ vlastní seřízení polárního hledáčku
Toto seřízení se provádí pouze jednou pro vždy  a
je vhodné  jej  provádět ve dne. Předem je potřeba ustavit montáž podle vodováhy /buď na trojnožce, ne základně montáže nebo externí vodováhou/ Celkem 2 kroky

a/ seřízení  ohniskové destičky.
Dalekohled se namíří na pevný pozemní cíl ( např. hromosvod, komín...)Při otáčení kolem odaretované RA osy  musí kříž  na destičce mířit stále na objekt.  Toho se dosáhne  3 nastavovacími šroubky na okuláru

b/ seřízení datové stupnice
To je stupnice (Data scale)"navlečená" na okuláru, opatřená  čísly měsíců ( 1 - 12) a dále dělená  po 10 dnech. Na vnitřním průměru je ještě stupnice odchylky od  časového poledníku ( =  v našem případě odchylky od 15 .poledníku) (Longitude Scale)  Na ni odspodu  míří ryska na kroužku (Index Marker Ring) Na datovou stupnici míří od shora  trojůhelníkový index  ( Date Scale Indikator).
Jak již psal KpS, 1.lisopadu je hodinový úhel Polárky 0°.Odaretujeme  RA osu, otáčíme jí tak , aby značka pro Polárku v hledáčku ( = malý kroužek na kružnici) mířila dolů. Zaaretujeme su a natočíme  datovou stupnici tak, aby datum 1/XI bylo proti  trojúhelníkovému indexuNyní přejdeme k  k malému kroužku s ryskou. Je nutno povolit jeho šroubky a natočit rysku tak aby na malé stupnici  odchylek od poledníku(na datové stupnici) mířila na  odcylku 0 V této poloze  se  utáhnou dobře  zajišťovací šroubky  a je  ukončeno  seřízení hledáčku, ke kterému se nemusíme  i několik let vracet

2/ nastavení Polárního hledáčku

a/ nastavení data
ODARETUJE se RA osa a otáčí se s ní tak,  aby se datum pozorování krylo s trojúhelníkovým indexem. (neotáčí se stupnicí ale celou osou !) V případě, že nejsme na 15.poledníku(časovém poledníku pásmového času), můžeme  předem  pootočit datovou stupnicí na  odchylku E nebo W ve stupních Pokud je odchylka málo stupňů, je praktičtější  např isolepou spojit napevno datovou stupnici s kroužkem s ryskou. Po nastavení na správné datum se RA ARETUJE

b/ nastavení času
Pozor : udává se čas pásmový , NE  LETNÍ
Časová stupnice  = otočná stupnice, s číslicemi 1 - 24, opatřena  zajišťovacími  rýhovanými šroubky. ( u HEQ   je nad datvou stupnicí, u EQ6  pod křížem montáže).
1/ Povolí se šroubky, zajišťující  časovou stupnici, stupnice se natočí tak, aby bylo proti indexu O hodin a šroubky se utáhnou
2/ ODARETUJE se RA osa a otáčí se s ní, až index u časové osy  ukazuje  současný pásmový ( SEČ) čas.Používají se VRCHNÍ čísla stupnice (severní plokoule)
RA se opět ARETUJE

3/nastavení montáže na Polárku
Pomocí šroubů k nastavení  zeměpisné  šířky a  dvojice šroubů na otáčení montáže v azimutu nastavíme Polárku do malého kroužku v polárním hledáčku

xxxxxxxxxxxxxxx
Při každém ustavování montáže  musíme projít body 2 a 3.  přičemž až do bodu 2-b-1 můžeme pracovat za světla a k bodu 2-b-2 a 3
přistoupíme až když je vidět Polárka.
Tohle je celkem univerzální postup u montáží, které mají datovou a časovou stupnici, a je celkem jedno, jak jsou uspořádány
Je dobré si uvědomit, co  kroky 2a a 2b vlastně znamenají.  Datum na datové stupnici  určuje pozici Polárky v dané datum v 0 hodin,. Zvyšuje-li se datum, které nastavujeme,objekt (Polárka) se posouvá k západu( zvětšuje se hodinový úhel).  Časová stupnice vlastně nastavuje  čas odchylný od  půlnoci. Opět, čím vyšší čas, tím  více k západu, tím vyšší hodinový úhel. Pokud máme toto na paměti, jsme schopni manipulovat s jakýmkoliv uspořádáním polárního hledáčku.
Je rovněž vidět, že vlastně nastavujeme hodinový úhel Polárky  ve 2 krocích - nejprve pro 0 hodin a posléze  pro skutečný čas.  U nových montáží - verze 3.2 -nám hodnotu tohotu úhlu sdělí elektronika a my na časové stupnici nastavujeme  hodinový úhel Polárky přímo.

Poznámka : Časová stupnice na těchto montážích neslouží při motorickém pohonu k  určení ani nastavení hodinového úhlu těles.  Během motorických pohybů i standardního pohonu stupnice STOJÍ
-----------
Takto popsaný postup se zdá možná komplikovaný , ale montáž se ustaví celkem během 2 - 5 minut.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

to grajda: malá poznámka : polární hledáček může být vložen do osy celkem libovolně natočen, jeho fukńkce vůbec nesouvisí s pozicí dalekohledů a tak ani při nastavení pozice Polárky do dolního budu nemusí znamenaz´t, že bude deklinační osa vodorovná. Není to vůbec nutné, a u mentáží HEQ5 a EQ toho ani (kromě náhodou) nelze docílit. Ta vodorovná deklinační osa je zbytečnou podmínkou navíc, která není potřebná.
grajda

Příspěvek od grajda »

Přidám ještě poznámku ke svému, i Milanovu příspěvku.

1. Jak správně popsal Milan, na vodorovné poloze deklinační osy opravdu nezáleží- záleží JEN na poloze značky polárky u polárního hledáčku- ta má být dole a ryska, na které leží vertikálně. Já osobně jsem si jen pro pořádek spolu srovnal právě natočení polárního hledáčku s vodorovnou deklinační osou a dále jsem již od oka postupoval podle srovnané osy- přesnost stačí (vizuálně) a člověk nemusí pořád čumět do hledáčku.

2. K Milanovu bodu b: Pokud je stupnice montáže EQ-5 odaretovaná a pohybujeme s ra osou tak, aby se zvyšoval čas na horní časové stupnici (proti trojúhelníku), pohybuje se "celý dalekohled" od západu na východ, tedy opačně. Jednodušší je nechat časovou stupnici zaaretovanou a prostě jen otáčet RA osou, až se bude krýt aktuální datum s aktuálním časem.

Svůj příspěvek opravuji.
SW 2''-80°-20/50/96
grajda

Příspěvek od grajda »

MilAN napsal: to grajda: malá poznámka : polární hledáček může být vložen do osy celkem libovolně natočen, jeho fukńkce vůbec nesouvisí  s pozicí dalekohledů a tak ani při nastavení  pozice Polárky do dolního budu nemusí znamenaz´t, že bude deklinační osa vodorovná. Není to vůbec nutné, a u mentáží HEQ5 a EQ  toho ani (kromě náhodou) nelze docílit. Ta vodorovná deklinační osa je zbytečnou podmínkou navíc, která není potřebná.Už jsem si toho všimnul, ale Tvůj příspěvek byl rychlejší, jdu si to opravit ;)
SW 2''-80°-20/50/96
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

MilAN: hezky :D, a ted nejak jednoduse ;D ;D ;D

Kdyz se vratim k prirucce a porovnam Tvuj podrobny popis (BTW diky za prispevek, bude se myslim hodit mnohym zde pritomnym a budoucim), tak to vse souhlasi az na detaily jako krok 1.a a 1.b zminuji opacne - na tom ale samozrejme nezalezi. Dale se stale lisime tim 1.11. a 10.10. nevim tedy proc pisou, ze mam nastavit october 10 - viz ten link na PDFko, co jsem uvedl vyse, to mi neni zcela jasny.

Problem se kterym jsem se setkal byl s aretaci casove stupnice, kterou kdyz jsem dle navodu zaaretoval, tak pri otaceni RA osou byla nehybna! Jako work-around tedy aretacni sroub ignoruji a mam vysunut, abych jej drive ci pozdeji snaze ztratil. No a tyhle mechanicke nedostatky me pijou krev, kdyz nekde neco je, tak by to tam melo byt z nejakeho duvodu a nikoliv nepouzitelne. No ale uz jsem se s tim smiril.

Stejne si myslim, ze vetsina lidi tento postup prilis dobre bud nezna, nebo nepouziva a ustavi montaz tak, aby fungovalo GOTO.

Verim, ze existuje nejaky zjednoduseny postup, predevsim pro prakticke pouziti montaze vybavene SynScan (drive oznaceneho SkyScan), jako ze po serizeni polarniho hledacku montaz ustavim proste tak, aby noha stativu N smerovala priblizne na sever, otocim DE osou s vysunutym shaftem (ta tyc na zavazi) abych videl dobre skrz polarni hledacek, a vyhledam polarku, jenz "dostanu" do oznaceneho mista tim, ze budu otacet osou RA (tim nevedomky nastavim jakoby aktualni cas) a pak srouby doresim ustaveni hlavy dle zemepisne sirky a azimutu...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Dovolím si ještě jenom upozornit, že když ustavíš montáž k pólu jen zhruba, a pak uděláš kalibraci na dvě nebo tři hvězdy, aby fungovalo GO-TO, sice to najíždí přesně, ale nedá se s tím fotit, protože dochází ke stáčení pole.

Pro fotografování je jediná použitelná metoda prostě přesně ustavit montáž polární osou k pólu.

P.S. Ten rychlejší postup zorientování úhlu polárního hledáčku už jsem popsal (ryska směrem k beta UMi). Pokud tam ta ryska není, tak se to dá udělat jen dost zhruba, že si ji tam domyslíš a zkusíš porovnat natočení s polohou bety. Pokud to potřebuješ přesněji, není jiná možnost než pomocí hodinového úhlu, a stupnice, což se zde řešilo už několikrát)

Nic jednoduššího už není.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

MMys: s tim souhlasim, jedna vec je vizual a funkce GOTO a druha jsou delsi expozice, kdy jde podle me predevsim o to ustaveni polarni osy na NCP a jakym zpusobem by zas tolik vadit nemuselo - mam polarni hledacek s vyznacenym souhvezdim, takze kdyz to tak nejak "trefim" musi to byt v ramci moznosti OK - resp. dosahnu stejneho jako pouzitim tech ruznych ciselniku :-)

Pro opravdu dlouhe expozice asi nezbyde nic nez driftova metoda, kterou jsem zas tolik nestudoval, neni to zatim aktualni.

BTW pro snazsi pohyb RA osy montaze se mi zatim osvedcilo mit vsechny mozne krouzky povolene - pocinaje date scale setting circle a konce index markem.
grajda

Příspěvek od grajda »

Všichni, co jsme sem psali něco o ustavování montáží jsme ještě zapomněli na jednu zásadní věc: Seřizujeme- li polární hledáček a stupnice, MUSÍ být montáž ustavena do vodorovné polohy podle vodováhy. Jedině tak je možno montáž seřídit tak, aby sklon rysek polárního hledáčku opravdu vystihoval skutečný hodinový úhel Polárky, nezávislý na jinak nedefinovatelném náklonu montáže. Doporučuji proto před započetím MilANova postupu srovnat nohy stativu tak, aby byla bublinka vodováhy uprostřed kroužku a to stejné udělat před každým dalším ustavováním montáže s již seřízeným polárním hledáčkem!

To: Konihlav:
1. Problem se kterym jsem se setkal byl s aretaci casove stupnice, kterou kdyz jsem dle navodu zaaretoval, tak pri otaceni RA osou byla nehybna!
Správně, zaaretovaná osa HEQ5, co jsem se díval do toho návodu má být opravdu nehybná, stejně jako u EQ5.
2. Dale se stale lisime tim 1.11. a 10.10. nevim tedy proc pisou, ze mam nastavit october 10 - viz ten link na PDFko, co jsem uvedl vyse, to mi neni zcela jasny Co jsem se díval do návodu, pravděpodobně se jedná o chybný překlad, či co. Nastav si to na 24 hodin, PRVNÍHO LISTOPADU. Ten 10. říjen dokonce neplatí ani pro ekvinokcium 1950 a podobně, zkrátka je to chyba a žádnou logiku jsem v tom nenašel.
3. jako ze po serizeni polarniho hledacku montaz ustavim proste tak, aby noha stativu N smerovala priblizne na sever, otocim DE osou s vysunutym shaftem (ta tyc na zavazi) abych videl dobre skrz polarni hledacek, a vyhledam polarku, jenz "dostanu" do oznaceneho mista tim, ze budu otacet osou RA (tim nevedomky nastavim jakoby aktualni cas) a pak srouby doresim ustaveni hlavy dle zemepisne sirky a azimutu... Nesmysl. Musíš přesně znát vzájemnou polohu středu zorného pole hledáčku a značky pro polárku, což žádným přibližným nastavením na sever a navíc bez nastavení sklonu polární osy nelze. Když už je polárka na značce, nemůžeš přece donastavovat sklon a azimut!!!
4. Astronomické souřadnicové systémy a nástin sférické astronomie, dostačující k pochopení principu ustavení paralaktické montáže najdeš například v knížce GKP Praha- Hvězdná Obloha 2000,0.

Ještě bych chtěl touto cestou poděkovat MilANovi za to, že včera pozdě v noci byl ochoten věnovat svůj čas k napsání příspěvku, který bude užitečným pro mnoho dalších a který by byl málokdo ochotný sem sepisovat, už jen vzhledem k jeho rozsahu. Díky, MilANe.
SW 2''-80°-20/50/96
Odpovědět