CCD kamera QHY8 - rady, zkušenosti, postupy
Nejspíš proto, že o peníze jde vždycky až v první řadě. ;)
Mě by toho zajímala spousta. Něco jsem si vyčetl z Tvých příspěvků, technické parametry jsem celkem pochopil a způsob práce s kamerou jsem viděl na MHV.
Proto se spíš zaměřuju na praktický přínos takové kamery v našich podmínkách - třeba ve srovnání s tím hypotetickým upraveným Canonem 40D.
Moje zatím jenom letmé úvahy se ubírají takto:
Kvantová citlivost CCD senzoru QHY8 je myslím ve všech oblastech spektra v podstatě stejná, jako u CMOS DSLR (s modifikovaným anti-aliasing filtrem). Vlastní šum snímače je u CCD QHY8 menší, ale tento malý signál je stejně často maskován daleko silnějším signálem u nás skoro všudypřítomného světelného znečištění. Navíc jeho valnou část zlikvidují dark snímky. Čtecí šum QHY8 je s DSLR srovnatelný (přestože by mohl být menší, neboť je odvislý hlavně od kvantizačního šumu ADC), aspoň podle vyčtených parametrů, a jeho eliminace se provádí stejnými metodami, jako u DSLR. Vzhledem k plné kapacitě pixelu QHY8 odpovídá její praktický dynamický rozsah 14, maximálně 15 bitům, stejně jako u D40. Citlivost QHY8 sice vychází lepší, ale jen kvůli rychlejšímu plnění ADC, který je 16-ti bitový a ne kvůli tomu, že by měla nějak zásadně "citlivější" senzor.
Proto mi vychází, že při použití QHY8 v našich průměrných podmínkách nebude její přínos ve srovnání s D40 tak výrazný. Bude mít menší temný šum, hlavně kvůli chlazení, možná o něco větší dynamický rozsah, se kterým se ale musí zacházet taky velice opatrně, zvlášť při nastaveném velkém zisku.
Musím se nad vším zamyslet ještě mnohem podrobněji, zatím jsem se tomu věnoval jen velmi málo, ale podobné srovnání mě zajímá především. Zároveň se omlouvám, pokud jsem něco příliš zjednodušil, nebo špatně interpretoval; ještě jsem se nedostal k tomu, abych si vše probral důkladně. Ale když zde podobné vlákno je, rád bych otevřel diskuzi tímto směrem.
Mě by toho zajímala spousta. Něco jsem si vyčetl z Tvých příspěvků, technické parametry jsem celkem pochopil a způsob práce s kamerou jsem viděl na MHV.
Proto se spíš zaměřuju na praktický přínos takové kamery v našich podmínkách - třeba ve srovnání s tím hypotetickým upraveným Canonem 40D.
Moje zatím jenom letmé úvahy se ubírají takto:
Kvantová citlivost CCD senzoru QHY8 je myslím ve všech oblastech spektra v podstatě stejná, jako u CMOS DSLR (s modifikovaným anti-aliasing filtrem). Vlastní šum snímače je u CCD QHY8 menší, ale tento malý signál je stejně často maskován daleko silnějším signálem u nás skoro všudypřítomného světelného znečištění. Navíc jeho valnou část zlikvidují dark snímky. Čtecí šum QHY8 je s DSLR srovnatelný (přestože by mohl být menší, neboť je odvislý hlavně od kvantizačního šumu ADC), aspoň podle vyčtených parametrů, a jeho eliminace se provádí stejnými metodami, jako u DSLR. Vzhledem k plné kapacitě pixelu QHY8 odpovídá její praktický dynamický rozsah 14, maximálně 15 bitům, stejně jako u D40. Citlivost QHY8 sice vychází lepší, ale jen kvůli rychlejšímu plnění ADC, který je 16-ti bitový a ne kvůli tomu, že by měla nějak zásadně "citlivější" senzor.
Proto mi vychází, že při použití QHY8 v našich průměrných podmínkách nebude její přínos ve srovnání s D40 tak výrazný. Bude mít menší temný šum, hlavně kvůli chlazení, možná o něco větší dynamický rozsah, se kterým se ale musí zacházet taky velice opatrně, zvlášť při nastaveném velkém zisku.
Musím se nad vším zamyslet ještě mnohem podrobněji, zatím jsem se tomu věnoval jen velmi málo, ale podobné srovnání mě zajímá především. Zároveň se omlouvám, pokud jsem něco příliš zjednodušil, nebo špatně interpretoval; ještě jsem se nedostal k tomu, abych si vše probral důkladně. Ale když zde podobné vlákno je, rád bych otevřel diskuzi tímto směrem.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Z dosavadních zkušeností je největším přínosem opakovatelnost snímků a velmi nízký temný proud, kdy k eliminaci hotpixelů stačí obvykle jen mapa hotpixelů a ke kalibraci bias frame a flat field. Největším problémem u DSLR, který mne limituje (kromě světelného znečištění) je právě nemožnost pořízení dark-frame pro teplotu, která by přesně odpovídala teplotě senzoru v době, kdy se snímkovalo. Teplota senzoru se mění podle doby zapnutí a podle ochlazování foťáku větrem a podobně. Teplota senzoru je jen velmi těžko určitelná. Takže ve výsledku to funguje tak, že udělám nějaký průměrný dark-frame pro tu noc, který jakž-takž funguje pro snímky, které byly pořizované za stejných (nebo podobných) podmínek po delší době zapnutí (zkušební expozice, a podobně) v sekvenci zasebou, a kdy už byl foťák tak nějak v rovnováze s okolím. Ovšem při zpracování vylezou právě ty zbytky nedokonale odečteného temného signálu, a vypadá to jako horší šum, i když to šum není. Ta CCD kamera tímhle netrpí. Obraz je po kalibraci naprosto rovnoměrný, pouze s rovnoměrným šumem. 16 bitů je samozřejmě zbytečně moc, FWC senzoru je kolem 25k ADU, pokud se nepletu. Na druhou stranu je to stále podstatně jemnější kvantování, než 4k ADU u 12bitové DSLR. Obzvláště když klidně půlku dynamiky pak zahodím kvůli světelnému znečištění. Pak mi na objekt zbyde nějakých 2000 úrovní, a z toho musím udělat ještě celé zpracování.
DSLR je rozumná cesta v době, kdy CCD kamery s takto velkým senzorem stojí statisíce, nebo pokud potřebujeme opravdu přenosnou sestavu bez velkých nároku. Nedám na ni dopustit, právě DSLR mi pomohla udělat v astrofotografii pořádný skok. Ovšem tahle věcička dost mění situaci. Je to první kamera s pěkně velkým senzorem za celkem lidovou cenu. NA jejím vzniku se zasloužily právě levné velké senzory do DSLR, ale doplněné o chlazení a elektroniku na úrovni slušných CCD kamer. Není to samozřejmě vědecká kamera, to je bez diskuze, ale je to velmi dobrá kamera a lze ji brát jako další krok pro toho, komu DSLR už nestačí, ale nechce investovat několik set tisíc za STL 11000
DSLR je rozumná cesta v době, kdy CCD kamery s takto velkým senzorem stojí statisíce, nebo pokud potřebujeme opravdu přenosnou sestavu bez velkých nároku. Nedám na ni dopustit, právě DSLR mi pomohla udělat v astrofotografii pořádný skok. Ovšem tahle věcička dost mění situaci. Je to první kamera s pěkně velkým senzorem za celkem lidovou cenu. NA jejím vzniku se zasloužily právě levné velké senzory do DSLR, ale doplněné o chlazení a elektroniku na úrovni slušných CCD kamer. Není to samozřejmě vědecká kamera, to je bez diskuze, ale je to velmi dobrá kamera a lze ji brát jako další krok pro toho, komu DSLR už nestačí, ale nechce investovat několik set tisíc za STL 11000

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys napsal: ...Největším problémem u DSLR, který mne limituje (kromě světelného znečištění) je právě nemožnost pořízení dark-frame pro teplotu, která by přesně odpovídala teplotě senzoru v době, kdy se snímkovalo. Teplota senzoru se mění podle doby zapnutí a podle ochlazování foťáku větrem a podobně. Teplota senzoru je jen velmi těžko určitelná.
.
.
.
Pokiaľ viem, tak tá kamera má síce chladenie ale nie je regulované a teda chladí vždy na maximum. Tým síce dosiahneš nízky teplotný šum, ale pri rôznej okolitej teplote bude aj teplota čipu rôzna. Je na tom teda podobne ako zrkadlovka, iba má teplotu čipu vždy podstatne nižšiu.
.
.
.
Pokiaľ viem, tak tá kamera má síce chladenie ale nie je regulované a teda chladí vždy na maximum. Tým síce dosiahneš nízky teplotný šum, ale pri rôznej okolitej teplote bude aj teplota čipu rôzna. Je na tom teda podobne ako zrkadlovka, iba má teplotu čipu vždy podstatne nižšiu.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
To je sice pravda, ale naprosto ničemu to nevadí (teda pokud by nebylo venku v noci třicet), od teploty přibližně změřené na takových -10 stupňů se už darkframe prakticky nemění, a je srovnatelný při expozicích klidně i 15 minut s bias snímkem, s vyjímkou hotpixelů. Já dark frame vůbec nepoužívám (není důvodu, zkoušel jsem to a výsledek je prakticky totožný, tak proč si neušetřit práci a čas). Používám ke kalibraci jen bias frame, flatfield a mapu hotpixelů vygenerovanou na základě 20minutové expozice na maximální zisk.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Qiu na QHYCCD foru oznámil, že vydal nový firmware do kamery QHY8.
http://qhyccd.com/ccdbbs/index.php?topic=613.0
Je tam vylepšené časování při pomalém vyčítání, což ještě trochu snížilo vyčítací šum ale hlavně odstranilo tmavé vodorovné pruhy, které se ještě občas vyskytovaly za jasnými hvězdami v režimu binnig 2x2.
Zkusil jsem driver nainstalovat, rozdíl na první pohled není vidět, zmizení pruhů vyzkoušet nemůžu, hvězdy jsem neviděl už hodně dlouho.
Zjistil jsem ale jeden efekt (Qiu ho potvrdi), že se posune úroveň bias, a tedy bias snímky a temné snímky pořízené s předchozím firmware nelze použít. Takže pokud si někdo upgradujete firmware, pozoro na to.
http://qhyccd.com/ccdbbs/index.php?topic=613.0
Je tam vylepšené časování při pomalém vyčítání, což ještě trochu snížilo vyčítací šum ale hlavně odstranilo tmavé vodorovné pruhy, které se ještě občas vyskytovaly za jasnými hvězdami v režimu binnig 2x2.
Zkusil jsem driver nainstalovat, rozdíl na první pohled není vidět, zmizení pruhů vyzkoušet nemůžu, hvězdy jsem neviděl už hodně dlouho.
Zjistil jsem ale jeden efekt (Qiu ho potvrdi), že se posune úroveň bias, a tedy bias snímky a temné snímky pořízené s předchozím firmware nelze použít. Takže pokud si někdo upgradujete firmware, pozoro na to.
Ahoj, jenom malý dotazek, kde prosím Tě najdu ten novy firmware, zde: http://qhyccd.com/download.html vidim jenom Version 200704.
Díky, LadaS
Díky, LadaS
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
N200/800
refr.70/500
NEQ6SS
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že tam je ten nový, jen text odkazu je špatný. Datum sys souboru je správné.
Tak to zkusím, jěště jednou díky.
LadaS
LadaS
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
NEQ6SS
N200/800
refr.70/500
NEQ6SS
Zdravim,
riesim problem kolimacie mojho dalekohladu a postupnou optimalizaciou celej sustavy som prisiel ku kamere (samozrejme QHY8 ).
Uz pri zbeznej obhliadke sa zda ze filter nedosada dobre k telu kamery. Pri bocnom pohlade to vyzera asi takto: (je to uplne dotiahnute, na jednej strane sa dotyka tela na druhej nie)
Chcel by som vas poprosit pozriet si vase kamery ci aj u vas to vyzera takto ale mam opat nieco extra ...
Vdaka
riesim problem kolimacie mojho dalekohladu a postupnou optimalizaciou celej sustavy som prisiel ku kamere (samozrejme QHY8 ).
Uz pri zbeznej obhliadke sa zda ze filter nedosada dobre k telu kamery. Pri bocnom pohlade to vyzera asi takto: (je to uplne dotiahnute, na jednej strane sa dotyka tela na druhej nie)
Chcel by som vas poprosit pozriet si vase kamery ci aj u vas to vyzera takto ale mam opat nieco extra ...
Vdaka
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Tak to máš asi chybně říznutý závit na jednom z dílů. Můj kus sedí celou plochou. Doufej, že je to na tom kusu s IR filtrem. Jinak to znamená poslat na výměnu celou kameru.
Ten díl by asi šel nechat poslat docela rychle. Objednával jsem si u QHY objímku - patku na fotoobjektivy, a byla tady jako obyčejná letecká zásilka za 5 dní.
Ten díl by asi šel nechat poslat docela rychle. Objednával jsem si u QHY objímku - patku na fotoobjektivy, a byla tady jako obyčejná letecká zásilka za 5 dní.
Není možné, že by to bylo našroubováno přes závit?
Nevím to přesně, ale na 99% souhlasím s MMysem, že na jednom z dílů je "vyosený" závit. Asi takto podobně -
Vdaka za vase odpovede.
Vyskusal som este druhy filter s rovnakym vysledkom, takze mam obavu ze chyba bude v zavite v tele kamery.
Duk: cez zavit to nie je, skontroloval som aj tuto alternativu.
Napisal som vyrobcovi, uvidime ako sa k tomu postavi...
btw: neviem ci pritahujem smolu ale vsetky veci, ktore som poslednou dobou kupil boli zle a musel som ich reklamovat.... (dalekohlad, flattener, kamera, dokonca aj precizne snekove kolo od p.Gierlingera...)
Vyskusal som este druhy filter s rovnakym vysledkom, takze mam obavu ze chyba bude v zavite v tele kamery.
Duk: cez zavit to nie je, skontroloval som aj tuto alternativu.
Napisal som vyrobcovi, uvidime ako sa k tomu postavi...
btw: neviem ci pritahujem smolu ale vsetky veci, ktore som poslednou dobou kupil boli zle a musel som ich reklamovat.... (dalekohlad, flattener, kamera, dokonca aj precizne snekove kolo od p.Gierlingera...)
to Mraza: sakra tak to je bad luck . Je možné, že je jen špatně pracovaná ta dosedací plocha na kterou to má dosedat? nebo je závit očividně vyosený? Mohlo by to vyřešit případné odbroušení a přidání nejakého "těsnícího kroužku/podložky", ale opravdu netušim co přesně ti tam udělali špatně. Jestli ti to výrobce reklamuje tak není co řešit, případně sem prosím dej přesnou závadu