Kometa 17P/Holmes
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Bohužel včera nebyly dobré podmínky, navíc sem neměl ani moc času, takže při mhv 5,5 skutečně velmi těžko očima viditelná, ničím jiným sem to nezkoušel, takže tentokrát bez odhadu, ale při mhv kolem 6,2-6,3 by měla být stále bez problémů viditelná, uvidíme dnes v noci.... 

Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
-
Kometa 17P/Holmes
To ja jsem vcera koukal z Plzne...ale musim uznat,ze jsem necekal, jaka bida to je. Vcera jsem konecne pochopil,ze malo kondenzovana kometa je na presvetlenem nebi skoro nepozorovatelna. Vizualne jsem ji nevidel ani v EDcku 8 cm. Zkousel jsem fotit, 30sec expozice pri 1600 ISO pres Edcko. Nejdriv jsem myslel,ze mam na displeji smouhu, ale pak jsem se smiril s tim,ze jsem asi mel spatne pole. Az kdyz jsem fotky hodil do pocitace a razantne natahnul krivky, tak tam neco bylo. Ale takova ducharina......
Mhv bylo nekde okolo 5 mag a kometa v nadhlavniku, ale presto...strasna bida...az se mi ani nechce verit,ze ji snad nekdo vidite okem.
Martin
Mhv bylo nekde okolo 5 mag a kometa v nadhlavniku, ale presto...strasna bida...az se mi ani nechce verit,ze ji snad nekdo vidite okem.
Martin
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Martine, když jsem tu 9. ledna referoval, že jsem překvapen její snadnou viditelností okem, myslím, že jsem moc dobře věděl o čem hovořím. Jak se nyní přiblížila k Algolovi, vypadalo to asi tak, že přímým viděním tam není nic, ale bočně, když jsem koukl kousek vedle, vynořilo se tam cosi mlhavého pouze směrem ke kometě. Mohl to být stejně tak jen odlesk hvězdy, ale přišlo mi to, že u jiných hvězd to nevidím. Tak takhle blbě byla vidět/nevidět okem. Podle mně je nyní na mnoho dnů ztracena - úplněk, Algol. Možná až bude tak daleko od Algola, jako byla aspoň 9. ledna, pak bude třeba ještě bočně vidět v místech s MHV k 6,5, tomu celkem lze věřit, ale nelze to spolehlivě očekávat. Bude to třeba zkusit.
Pro zajímavost jsem si sám pro sebe položil kometu k mlhovině v Orionu. Zajímalo mně porovnání. Možná si dokážete představit, jaké to je, když vám sem šupu fotky komety pořizované přes objektiv 135 mm, ale chybí nám podle mně srovnání jejího jasu a velikosti s objekty, jež běžně známe.
O to větší je pak váš šok, když kometa zabírá skutečně rozměr mlhoviny s přilehlými "dvojhvězdami" nad a pod mlhovinou. Navíc když vidíte to co je vidět i okem, že mlhovina je jasná jako slabší partie M 42. (ne jako ty slabé dolní oblouky, ale jako konce těch oblouků jdoucích od Trapeza, nevím jak lépe to přirovnat).
Snímek mimo jiné ukazuje mé současné technické možnosti, kdy je jakžtakž jasno a mohu exponovat 4 - 6 minut při cloně 5,6 na 800 ISO (tentokrát tedy spodní hranice slušné oblohy, než na jakou jsem zde - doma na zahradě - v případě supervyjasnění zvyklý).
Ostatně podívejte se sami. Větší i s informacemi o snímku mlhovin mám na webu komety.
Pro zajímavost jsem si sám pro sebe položil kometu k mlhovině v Orionu. Zajímalo mně porovnání. Možná si dokážete představit, jaké to je, když vám sem šupu fotky komety pořizované přes objektiv 135 mm, ale chybí nám podle mně srovnání jejího jasu a velikosti s objekty, jež běžně známe.
O to větší je pak váš šok, když kometa zabírá skutečně rozměr mlhoviny s přilehlými "dvojhvězdami" nad a pod mlhovinou. Navíc když vidíte to co je vidět i okem, že mlhovina je jasná jako slabší partie M 42. (ne jako ty slabé dolní oblouky, ale jako konce těch oblouků jdoucích od Trapeza, nevím jak lépe to přirovnat).
Snímek mimo jiné ukazuje mé současné technické možnosti, kdy je jakžtakž jasno a mohu exponovat 4 - 6 minut při cloně 5,6 na 800 ISO (tentokrát tedy spodní hranice slušné oblohy, než na jakou jsem zde - doma na zahradě - v případě supervyjasnění zvyklý).
Ostatně podívejte se sami. Větší i s informacemi o snímku mlhovin mám na webu komety.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
-
Kometa 17P/Holmes
To porovnani je super...je opravdu velika..... 
Me prekvapilo hlavne to,ze je i na fotkach strasne blbe viditelna...tim jsem byl docela prekvapenej...

Me prekvapilo hlavne to,ze je i na fotkach strasne blbe viditelna...tim jsem byl docela prekvapenej...
-
Kometa 17P/Holmes
Název tématu už přestává být aktuální...hodilo by se lépe 17P/Holmes neviditelná okem. Teda alespoň teď, když svítí měsíc ji už okem nevidím a také v triedru 10X50 je už dost nevýrazná.
Bresser R70/700, Soligor 10X50
Kometa 17P/Holmes
basshunter napsal: í...hodilo by se lépe 17P/Holmes neviditelná okem. ... u nas je to skor vplyvom pocasia "kometa vobec neviditelna"

Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Kometa 17P/Holmes
Pěkný "Astronomický snímek dne" / 19.1.2008 na Astro.cz/ s kometou Holmes a mlhovinou "Kalifornie" (foto ze Švédska)
Kometa 17P/Holmes
23.1.2008, Marianka, Scopos 66/400, CCD Astropix 4.0, 79x15s, bin 2x2, vyrez cca 1.5°x1.5°, nepatrne zmensene, nepointovane, pozorovali: ceres, funtomas, ivanmsk.
Napriek Mesiacu takmer v splne a Algolu sa podarilo aspon toto...
Napriek Mesiacu takmer v splne a Algolu sa podarilo aspon toto...
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Kometa 17P/Holmes
Skusil som tu vcerajsiu snimku spracovat razantnejsie, pouzil som 77×15 sekund, bin 2x2:
tu je verzia 1:1:
http://my.astrofoto.sk/files/view/4/17P ... ech_ps.jpg
Snimku som aj premeraj, jadro ma 15,1 mag, koma ma rozmer 109×76’ (!), plosna jasnost na okrajoch je zhruba 18 mag. Na tej snimke mozno najst galaxie do 16,5 mag...
Snimku som aj premeraj, jadro ma 15,1 mag, koma ma rozmer 109×76’ (!), plosna jasnost na okrajoch je zhruba 18 mag. Na tej snimke mozno najst galaxie do 16,5 mag...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
ceres napsal: Skusil som tu vcerajsiu snimku spracovat razantnejsie, pouzil som 77×15 sekund, bin 2x2:
Snimku som aj premeraj, jadro ma 15,1 mag, koma ma rozmer 109×76’ (!), plosna jasnost na okrajoch je zhruba 18 mag. Na tej snimke mozno najst galaxie do 16,5 mag...Už ta včerejší fotka byla úchvatná. Vůbec jsem netušil takový dosah a počet hvězd při téměř úplňku. Gratuluju a děkuju za ukázku.
Snimku som aj premeraj, jadro ma 15,1 mag, koma ma rozmer 109×76’ (!), plosna jasnost na okrajoch je zhruba 18 mag. Na tej snimke mozno najst galaxie do 16,5 mag...Už ta včerejší fotka byla úchvatná. Vůbec jsem netušil takový dosah a počet hvězd při téměř úplňku. Gratuluju a děkuju za ukázku.
Kometa 17P/Holmes
Kometa je stále vhodným objektem i pro malou foto techniku. I z města .
F80mm, 1:5,6 , ATIK-16, 9x300s
F80mm, 1:5,6 , ATIK-16, 9x300s
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
No vidíš Milane, ta fotka dopadla opravdu pěkně. Musím se pochlubit, že velmi obtížně byla kometa vidět v triedru 10x50 a trochu lépe i v 25x100. Pouze ta vnitřní doutníková část.
Kometa 17P/Holmes
Kometa vcera mala mensiu prioritu ako test expozicii na Horse Nebula, takze je snimana len CCD astropix 1.4, cize len centralna cast. Vizualne v triedri 7x50 som ju nevidel. Obrazok je suma expozicii 10x120s. Animaciu ukazuje blizke galaxie, najjasnejsia je IC292 (14,2mag) najslabsia UGC2581 (16,9mag).
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Také jsem po dlouhé době zase kometu fotografoval. Jelikož jsem zapomněl doma triedr i hledáček, pouhým okem jsem ji u beta Per. neidentifikoval a v newtonu 185/610 byla takřka neidentifikovatelná také, protože se nevešla do zorného pole. Musel jsem najet podle souřadnic. Pak se tam něco na hranici viditelnosti přeci jen ukázalo (doutníková střední část). Nejlépe nakonec byla vidět v Milošově hledáčku (nevím parametry) na 250 dobsonu. Tím dobsonem naopak opět jen rozplizlá centrální část komy.
Fotografoval jsem Borgem 77ED při ohnisku 308mm (f/4) a expozici natáhnul na 15minut. Pak se samozřejmě ten ohromný mlhavý "flek" v té záplavě hvězd ukázal v plné kráse:
Verze v plném rozlišení, i s hromadou galaxií na klik.
A zde je ještě černobílá invertovaná verze:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/Hi_res ... BW_inv.jpg]
Fotografoval jsem Borgem 77ED při ohnisku 308mm (f/4) a expozici natáhnul na 15minut. Pak se samozřejmě ten ohromný mlhavý "flek" v té záplavě hvězd ukázal v plné kráse:
Verze v plném rozlišení, i s hromadou galaxií na klik.
A zde je ještě černobílá invertovaná verze:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/Hi_res ... BW_inv.jpg]
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Naprosto nečekaně se mi tu vyjasnilo, tak jsem vyšel na zahradu a vychutnal si chvíli tu zimní oblohu jen tak s triedrem 10x50 a volným okem. Mléčná dráha se táhla nepříliš nápadně od Persea přes Vozku do Jednorožce a ztrácela se kdesi vlevo od Velkého psa.
Koukl jsem také do Persea, který se už začíná sklánět směrem k městu, ale obloha byla celkem čistá. Okem jsem nedaleko Algola viděl i omegu Per (4,6 mag). Kometu jsem okem neviděl, ačkoli jsem se usilovně snažil si ji tam vymyslet a dvakrát se mi to bočním pohledem i podařilo Myslím, že vidět nejde, alespoň ne teď a na této obloze.
Pomocí triedru 10x50 jsem zjistil, že vzhled komety je opět jiný než před úplňkem. Vidět bez problému jen část komy kolem jádra, prodloužení v podobě doutníku už nepřipomíná tak úplně doutník, jako spíše širokou kapku. Dále je vidět, že koma je ve směru k Algolu poměrně ostře ohraničená, ale velmi slabá a na druhou stranu plynule přechází v okolní oblohu. Tvar komy už není jak ji vidíme na fotkách, zadní část jakoby chyběla a vidět byla jen do poloviny, jakobyste ji uřízli. Pořídil jsem k tomu kresbu, protože mně to natolik zaujalo, že jsem to prostě nakreslit musel, navíc na focení se necítím.
Ještě přibližná velikost velké komy - v předozadním směru asi 50', kolmo na něj asi 80' (v předozadním je vidět tak půlka komy, než je na fotkách, takže celá koma musí mít asi tak 80'x100').
Koukl jsem také do Persea, který se už začíná sklánět směrem k městu, ale obloha byla celkem čistá. Okem jsem nedaleko Algola viděl i omegu Per (4,6 mag). Kometu jsem okem neviděl, ačkoli jsem se usilovně snažil si ji tam vymyslet a dvakrát se mi to bočním pohledem i podařilo Myslím, že vidět nejde, alespoň ne teď a na této obloze.
Pomocí triedru 10x50 jsem zjistil, že vzhled komety je opět jiný než před úplňkem. Vidět bez problému jen část komy kolem jádra, prodloužení v podobě doutníku už nepřipomíná tak úplně doutník, jako spíše širokou kapku. Dále je vidět, že koma je ve směru k Algolu poměrně ostře ohraničená, ale velmi slabá a na druhou stranu plynule přechází v okolní oblohu. Tvar komy už není jak ji vidíme na fotkách, zadní část jakoby chyběla a vidět byla jen do poloviny, jakobyste ji uřízli. Pořídil jsem k tomu kresbu, protože mně to natolik zaujalo, že jsem to prostě nakreslit musel, navíc na focení se necítím.
Ještě přibližná velikost velké komy - v předozadním směru asi 50', kolmo na něj asi 80' (v předozadním je vidět tak půlka komy, než je na fotkách, takže celá koma musí mít asi tak 80'x100').