Kometa 17P/Holmes
Kometa 17P/Holmes
Včera sa zadarilo počasie, tak som išie skúsiť, ako vyzerá kométa bez rušenia Mesiacom. Je až moc velká, pohľad pri 50x zväčšení ukazuje v celom zornom poli hlavu, preto som sa ju skúsil cvaknúť. To sa mi viac páči, ako pohľad cez okulár.Obrázok je priemer expozícií 4x4 min cez Newton 175/860 mm.
Kometa 17P/Holmes
Ahoj 
Jeden širokáč komety Holmes a Melotte 20, po včerejších útrapách před a během focení(potracenej mobil po té najitej ale přejetej pak špatně kreslící newton,totálně rozkolimovanej :'( :'( )
Tak aspoň že ten širokáč se trochu povedl sice byl trochu omrzlej objektiv ale aspoň něco málo se povedlo když byl ten den blbec.

Jeden širokáč komety Holmes a Melotte 20, po včerejších útrapách před a během focení(potracenej mobil po té najitej ale přejetej pak špatně kreslící newton,totálně rozkolimovanej :'( :'( )
Tak aspoň že ten širokáč se trochu povedl sice byl trochu omrzlej objektiv ale aspoň něco málo se povedlo když byl ten den blbec.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Kometa 17P/Holmes
hamr napsal:
Nevšim jsem si tady jestli ji někdo detailněji zkoušel přes dalekohled taky kompaktem? No já jsem taková žijící fosilie (tu zrcadlovku musím časem taky pořídit), no planety s ním (tím kompaktem) jdou dobře, takže mám ještě čas než je všechny nějak dobře nafotím. Zajímalo by mě jestli lze výše uvedenou metodou něco vytáhnout z M31 a M42, ty o tolik slabší než Holmes nejsou. Musím provést nějaký pokus, jen ten čas a počasí
.
Tady další kompák !
Je to první fotka (slozenina ze 4 fotek co byly uprostred zorneho pole)
Dalekohled NW 350/2100 okular 40mm
4 nebo 16 sek. skladal to Nacelenik a nevim ktere fotky vybral
Fotak Olympus C5050Z f 2.0
Jinak jsem zkoušel i M42 na jedne fotce je vidět dost i při 4sec 1.8F ISO 400 Olympus C4040Z
2 slozene snimky - Fotak drzeny na okularu - ihned po zprovozneni pohonu:
http://fotky.nohejbal.com/albums/Astro/Orion_m42.jpg
Nevšim jsem si tady jestli ji někdo detailněji zkoušel přes dalekohled taky kompaktem? No já jsem taková žijící fosilie (tu zrcadlovku musím časem taky pořídit), no planety s ním (tím kompaktem) jdou dobře, takže mám ještě čas než je všechny nějak dobře nafotím. Zajímalo by mě jestli lze výše uvedenou metodou něco vytáhnout z M31 a M42, ty o tolik slabší než Holmes nejsou. Musím provést nějaký pokus, jen ten čas a počasí

Tady další kompák !

Je to první fotka (slozenina ze 4 fotek co byly uprostred zorneho pole)
Dalekohled NW 350/2100 okular 40mm
4 nebo 16 sek. skladal to Nacelenik a nevim ktere fotky vybral
Fotak Olympus C5050Z f 2.0
Jinak jsem zkoušel i M42 na jedne fotce je vidět dost i při 4sec 1.8F ISO 400 Olympus C4040Z
2 slozene snimky - Fotak drzeny na okularu - ihned po zprovozneni pohonu:
http://fotky.nohejbal.com/albums/Astro/Orion_m42.jpg
TSC/GSO-200C DOBSON 8” 200/1200mm f/6 CRAYFORD
Kometa 17P/Holmes
Biba75 napsal:
Zajimavá fotka,
co mě ale překvapuje je ta výrazná barevnost ??? . Včera se mi povedly celkem slušné širší záběry Sigmou 150mm. Ale jsou prakticky černobílé. Pouze když hoóóodně zatahám za saturační šoupátka dostanu krásně červenou pražskou oblohu (fotil jsem kousek od Dolních Břežan) a barevné hvězdičky, ale kometa zůstává neochvějně šedivá.
Obrázek bude následovat.
Zajimavá fotka,
co mě ale překvapuje je ta výrazná barevnost ??? . Včera se mi povedly celkem slušné širší záběry Sigmou 150mm. Ale jsou prakticky černobílé. Pouze když hoóóodně zatahám za saturační šoupátka dostanu krásně červenou pražskou oblohu (fotil jsem kousek od Dolních Břežan) a barevné hvězdičky, ale kometa zůstává neochvějně šedivá.
Obrázek bude následovat.
Pavel Vabrousek
Kometa 17P/Holmes
Včerejší úlovek cestou z práce na rozlučkový mejdánek bývalého kolegy do hospůdky (jen jsem si malinko zajel na pole u Dolních Břežan).
Začínám si opravdu považovat svoji novou Sigmu 150mm/2.8. Následuje snímek focený na plnou díru (výřez je cca 50% zmenšen na 33%).
Pro zájemce lehce jinak upravený nezmešený a téměř neořezaný záběr (pozor 3MB):
http://www.vabrousek.cz/astroforum/Holm ... mbined.jpg
PS: poprvé jsem se mi podařilo (náhodou) ustavit montáž tak, že bez pointace jsem měl rozdíl mezi snímky focenými během více než hodiny pod 2px (při ohnisku 150mm). Je to vůbec možné, že by ta montáž (CG-5 ADV) neměla periodickou chybu? ;D
Obvykle mi při podobném rychlo-ustavení cestou z práce a bez pointace ujíždí o 1-2px každé dva sousední záběry po minutě...
Začínám si opravdu považovat svoji novou Sigmu 150mm/2.8. Následuje snímek focený na plnou díru (výřez je cca 50% zmenšen na 33%).
Pro zájemce lehce jinak upravený nezmešený a téměř neořezaný záběr (pozor 3MB):
http://www.vabrousek.cz/astroforum/Holm ... mbined.jpg
PS: poprvé jsem se mi podařilo (náhodou) ustavit montáž tak, že bez pointace jsem měl rozdíl mezi snímky focenými během více než hodiny pod 2px (při ohnisku 150mm). Je to vůbec možné, že by ta montáž (CG-5 ADV) neměla periodickou chybu? ;D
Obvykle mi při podobném rychlo-ustavení cestou z práce a bez pointace ujíždí o 1-2px každé dva sousední záběry po minutě...
Pavel Vabrousek
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Ty barvy jsou fakt problém, může to být převodem z RAWu v PS. Mrkni do sekce snímky, kam sem dal fotky ze včerejška. Je zajímavé porovnat barvy jak vypadly z DSS a jak z PS při převodu přímo z RAW.
Tvoje Sigma mně přivádí k úžasu. Mám starou Sigmu 135mm a není počítaná na digitál, tak pro takový výsledek cloním nejméně na 4.
Tvoje Sigma mně přivádí k úžasu. Mám starou Sigmu 135mm a není počítaná na digitál, tak pro takový výsledek cloním nejméně na 4.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kometa 17P/Holmes
A este pootravujem jednym obrazkom z 28.11., tentokrat 30x20s, Scopos, nova kamera Astropix 1.4plus (1,4Mpix) 14bit, binovane 2x2, orezane len na sirku. Pomaly sa mi nevojde do zorneho pola (este ze mam aj kameru s vacsim CCD snimacom)
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Kometa 17P/Holmes
Vabra napsal: : poprvé jsem se mi podařilo (náhodou) ustavit montáž tak, že bez pointace jsem měl rozdíl mezi snímky focenými během více než hodiny pod 2px (při ohnisku 150mm). Je to vůbec možné, že by ta montáž (CG-5 ADV) neměla periodickou chybu? ;D
Ale tak to přce není. Jsou to celkem 3 nezávisle souvisící problémy :
1/ vlastní periodická chyba Objektiv při rozlišení na 2 pixely rozliší 20" Periodická chyba se opakuje s otáčkou šneku, t.j po 8 minutách Takže při velikosti PE +/- 30" a expozici 1 minuta budeš pod rozlišovací schopností
2/ dlouhodobá stabilaita chodu motoru : Za předpoladu, že není nijak závažně poškozen nějaký zub šnekového kola, je stabilita dána schopností elektroniky udržet požadovanou fekvenci. Vzhledem k tomu , že 15" představuje 1s, je potřeba udržet stabilitu frekvence s tolerancí kolem 1/2500,t.j. ve 0,04%.A to při dnešní elektronice není takový problém, a lze toho dosáhnout i u těch lacinějších montáží
3/ ustavení montáže může mít na chybu podle bodu 2/ nejzávažnější vliv. Ale již ustavení podle dobře seřízeného hledáčku umožňuje dostat tuto odchylku snadno pod 40"/1 hod. Navíc, při skládání jednotlivých snímků si s tímto posunem hravě poradí SW
Ale tak to přce není. Jsou to celkem 3 nezávisle souvisící problémy :
1/ vlastní periodická chyba Objektiv při rozlišení na 2 pixely rozliší 20" Periodická chyba se opakuje s otáčkou šneku, t.j po 8 minutách Takže při velikosti PE +/- 30" a expozici 1 minuta budeš pod rozlišovací schopností
2/ dlouhodobá stabilaita chodu motoru : Za předpoladu, že není nijak závažně poškozen nějaký zub šnekového kola, je stabilita dána schopností elektroniky udržet požadovanou fekvenci. Vzhledem k tomu , že 15" představuje 1s, je potřeba udržet stabilitu frekvence s tolerancí kolem 1/2500,t.j. ve 0,04%.A to při dnešní elektronice není takový problém, a lze toho dosáhnout i u těch lacinějších montáží
3/ ustavení montáže může mít na chybu podle bodu 2/ nejzávažnější vliv. Ale již ustavení podle dobře seřízeného hledáčku umožňuje dostat tuto odchylku snadno pod 40"/1 hod. Navíc, při skládání jednotlivých snímků si s tímto posunem hravě poradí SW
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kometa 17P/Holmes
Tak jsem se ještě jednou pokusil vytěžit ze snímků z 28/11 maximum.
4x150s , Canon 300D, 200 ISO, ED80/600
Nakonec jsem sám byl překvapen plynným halem kolem obálky, naexponovaným za tak bídných podmínek. Snímek není oříznut, je to celý formát. Halo zvlášť vynikne na tmavém podkladu v nějakém prohlížeči .
větší na proklik
4x150s , Canon 300D, 200 ISO, ED80/600
Nakonec jsem sám byl překvapen plynným halem kolem obálky, naexponovaným za tak bídných podmínek. Snímek není oříznut, je to celý formát. Halo zvlášť vynikne na tmavém podkladu v nějakém prohlížeči .
větší na proklik
Kometa 17P/Holmes
Trocha snahy navíc se určitě vyplatila.
Pěkné Milane
Pěkné Milane

- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Milane, to co popisuješ vidím již na snímku ve fóru.. takoé světlé halo, které je vidět zvláště v levé části snímku, zatímco v pravé jakoby končí dřív než okraj fotky. Co mně však zaráží je, že se podobný útvar nenalézá zatím na žádném snímku, které jsem viděl ze světa.
Pro příklad si vyberu třeba snímek M. Jägera, 9 minut přes modrý filtr. Při této technice snímání odhaloval před cca měsícem Jäger bez problému vnější plynou obálku i iontový ohon jako málokdo jiný.
Na jeho poslední fotce však není nic než "prachová část"..
Nemohl by to být nějaký "artefakt" vzniklý při úpravě fotky, nebo přímo při jejím snímání (něco na způsob vinětace)?
Přikládám Jägerovu fotku.. podobně kvalitních expozic, dlouhými časy, mám na disku více, nejen od něj, ale nikde nic.
Pro příklad si vyberu třeba snímek M. Jägera, 9 minut přes modrý filtr. Při této technice snímání odhaloval před cca měsícem Jäger bez problému vnější plynou obálku i iontový ohon jako málokdo jiný.
Na jeho poslední fotce však není nic než "prachová část"..
Nemohl by to být nějaký "artefakt" vzniklý při úpravě fotky, nebo přímo při jejím snímání (něco na způsob vinětace)?
Přikládám Jägerovu fotku.. podobně kvalitních expozic, dlouhými časy, mám na disku více, nejen od něj, ale nikde nic.
Martin Gembec, Astronomické události
Kometa 17P/Holmes
Světlo z terénu by mělo jít z levého dolního rohu. Vinětace u ED-ka může trochu ovlivnit rohy, ale bude symetrická ,to bych pochopil. Ale proč to z prava kopíruje potom obálku komety , to netuším, Kdyby stínita rosnic enějaké rušivé světlo, tenhle tvar by nevznikl. Je to na každém záběru velmi podobné,. Zatím si to nedovedu vysvětlit.
- re
- Věk: 60
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Přikládám zatím poslední obrázek komety Holmes. Exponováno bylo 28.11.2007 kolem 23.hodiny. Použitý objektiv Sonnar 2,8/200 cl.na 1:4+Canon 300D, celková expozice 9 minut.
Kometa 17P/Holmes
S velkým zpožděním, ale přece .
První pokus foto přes MAK 150/1800 - afokálně s Canonem A 700 . 2x15s registrace + sečtení. Foceno 6.11.07 .