Kometa 17P/Holmes
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Vzhledem k tomu, že tato zpráva je důležitá, pokusím se přeložit aspoň nejzajímavější věci:
Michal Drahus, Outburst is OVER
píše stručně řečeno, že zaznamenali významný pokles HCN v komě a že aktivita jádra ustala. Přesto je zřejmé, že jádro je obklopeno množstvím prachu, který bude viditelný ještě dlouhou dobu.
Dá se předpokládat, že se nevytvoří žádný iontový ohon (není zde CO+) a může se tedy objevit max. nějaký kratší prachový.
Tady v originále a lépe než ode mně:
Dear All,
I've been observing this comet since 25.5 Oct at mm-wavelengths with the 12-m
telescope at Kitt Peak, with help of L.Paganini. Between 25.5 Oct and now the
HCN intensity dropped down by nearly 10 times. I suppose that what we are
observing right now are only some leftovers from the outburst which haven't
photodissociated and haven't left our beam yet...
In contrast, even if the nucleus activity is over, the dust cloud will be
probably visible for a long time. We measure gas expansion velocity of 0.35
km/s, so dust should be much slower, and surely size-dependent.
BTW, don't expect spectacular tail. There is only very little CO in this
comet, so no strong source of CO+ tail... The only chance is a dust tail.
Clear Skies!
Michal
PS. This observations wouldn't be possible if not immediately granting me the
observing time by the ARO director, for which I'm very gratefull.
Michal Drahus
Max Planck Institute for Solar System Research
---------------------------------------------------
A tady ještě pár údajů z CCD měření z přibližně stejné doby, co jsme pozorovali, abyste si mohli porovnat své představy a odhady.
Coma Diameter, overall: 408", average 8 CCD measures
Jet imaged emanating at nucleus and extending SW into coma, this physically associated
it seems with the conspicuous knot, or cloud offset in coma.
Nuclear Magnitude (m2) = 9.9 to 10.0
Total Magnitude (m1) = 2.4, slightly down from previous night.
Michal Drahus, Outburst is OVER
píše stručně řečeno, že zaznamenali významný pokles HCN v komě a že aktivita jádra ustala. Přesto je zřejmé, že jádro je obklopeno množstvím prachu, který bude viditelný ještě dlouhou dobu.
Dá se předpokládat, že se nevytvoří žádný iontový ohon (není zde CO+) a může se tedy objevit max. nějaký kratší prachový.
Tady v originále a lépe než ode mně:
Dear All,
I've been observing this comet since 25.5 Oct at mm-wavelengths with the 12-m
telescope at Kitt Peak, with help of L.Paganini. Between 25.5 Oct and now the
HCN intensity dropped down by nearly 10 times. I suppose that what we are
observing right now are only some leftovers from the outburst which haven't
photodissociated and haven't left our beam yet...
In contrast, even if the nucleus activity is over, the dust cloud will be
probably visible for a long time. We measure gas expansion velocity of 0.35
km/s, so dust should be much slower, and surely size-dependent.
BTW, don't expect spectacular tail. There is only very little CO in this
comet, so no strong source of CO+ tail... The only chance is a dust tail.
Clear Skies!
Michal
PS. This observations wouldn't be possible if not immediately granting me the
observing time by the ARO director, for which I'm very gratefull.
Michal Drahus
Max Planck Institute for Solar System Research
---------------------------------------------------
A tady ještě pár údajů z CCD měření z přibližně stejné doby, co jsme pozorovali, abyste si mohli porovnat své představy a odhady.
Coma Diameter, overall: 408", average 8 CCD measures
Jet imaged emanating at nucleus and extending SW into coma, this physically associated
it seems with the conspicuous knot, or cloud offset in coma.
Nuclear Magnitude (m2) = 9.9 to 10.0
Total Magnitude (m1) = 2.4, slightly down from previous night.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kometa 17P/Holmes
Ahoj.
Tak si dovoluju ještě jeden snímek ze včerejška nyní foceno makem 90/1250.Canon 350D 25x30s. iso-800.
Větší verze na klik.
Tak si dovoluju ještě jeden snímek ze včerejška nyní foceno makem 90/1250.Canon 350D 25x30s. iso-800.
Větší verze na klik.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Kometa 17P/Holmes
Take pridavam jeden snimek, ktery se mi zda dost podobny pohledu do dalekohledu.
Je to focene vcera pred pulnoci (28.10.2007, 23:53 SEC) pomoci kamerky WAT120N a newtona 355/1600mm. Zprumerovano 84 snimku s exp. dobou 0.64 s.
Je to focene vcera pred pulnoci (28.10.2007, 23:53 SEC) pomoci kamerky WAT120N a newtona 355/1600mm. Zprumerovano 84 snimku s exp. dobou 0.64 s.
Kometa 17P/Holmes
Tady je moje fotka. Zobrazuje zhruba pohled v triedru 10x50. Bohužel jsem neměl montáž, ale jen stativ. Sigma 70-300 (300mm). 15s expozice, iso 800. Mám 5 snímků. ale registar je odmítá složit. Tohle je jen jeden z nich.
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Kometa 17P/Holmes
Libor napsal: Take pridavam jeden snimek, ktery se mi zda dost podobny pohledu do dalekohledu.
Gratuluji Libore, to je opravdu parádní.
Na lepší snímek jsem na netu nenarazil ( i když to bude věcí názoru!)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
MilAN napsal:
No tak toto je ale téměř bez diskuze!
Denně prohlédnu desítky fotek a tato je jednoznačně minimálně srovnatelná s těmi nejlepšími. Co se mi na Liborově zdá lepší je přesnost pointace i nepřepálenost hvězd. Detaily v komě jsou až zarážející.
Výborná práce!
No tak toto je ale téměř bez diskuze!
Denně prohlédnu desítky fotek a tato je jednoznačně minimálně srovnatelná s těmi nejlepšími. Co se mi na Liborově zdá lepší je přesnost pointace i nepřepálenost hvězd. Detaily v komě jsou až zarážející.
Výborná práce!
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Libore, to je naprosto dokonalé. Máš někde originál složený jako TIFF nebo něco jiného v alespoň 16-bitové hloubce ? Chtěl bych si víc zkusit pohrát se strukturami v komě a vlastní snímek, na který už tady dva dny líčím Vixenem s ohniskem 1800mm a CCD kamerou pořád nemám 
To MaG: expozice byly 0.64 sekundy, tam není co pointovat
To MaG: expozice byly 0.64 sekundy, tam není co pointovat
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- martin.pavelek
Kometa 17P/Holmes
Tak jsem ji konečně chytil, holku jednu ušatou ::)
Na obloze je nepřehlédnutelná, ale nevím, jestli bych ji poznal, kdybych nevěděl, že tam je (asi bych myslel, že je to hvězda). V newtonu 130/900 šlo celkem pěkně vidět, že je na jedné straně trochu jasnější a že koma celkem ostře přechází "do tmy", ale vnější komu (tu zelenou) jsem už neviděl (s tou mou technikou by to asi nebylo možné). Každopádně pěkná..aspoň na chvíli se ty mraky roztáhly
Na obloze je nepřehlédnutelná, ale nevím, jestli bych ji poznal, kdybych nevěděl, že tam je (asi bych myslel, že je to hvězda). V newtonu 130/900 šlo celkem pěkně vidět, že je na jedné straně trochu jasnější a že koma celkem ostře přechází "do tmy", ale vnější komu (tu zelenou) jsem už neviděl (s tou mou technikou by to asi nebylo možné). Každopádně pěkná..aspoň na chvíli se ty mraky roztáhly
-
M.Adamovsky
Kometa 17P/Holmes
Tak vubec nevim, zda m,am uverejnovat svuj snimek po tom,co ukazal Libor ale nakonec tedy...
kometa ze vcerejska
Canon EOS 20D, 10*10 sec, ED 120/900
Libore naprosta parada !
Martin
kometa ze vcerejska
Canon EOS 20D, 10*10 sec, ED 120/900
Libore naprosta parada !
Martin
Kometa 17P/Holmes
Libor napsal: Take pridavam jeden snimek, ktery se mi zda dost podobny pohledu do dalekohledu....
Uzasne, ta symetria vonkajsej komy je dokonala, uz sa javi i naznak asymetrie v blizkosti jadra... Bude zaujimave sledovat, ako sa ta vonkajsia koma bude rozplyvat... V stredu sa ma vyjasnit aj v okoli BA, tak snad dovtedy vydrzi
Vyborny je maly pohyb komety, 0,5" za minutu je skvele aj pre skladanie, stacia kratke expozicie rychlo po sebe...
Bravo, Libor, suhlasim s MilAn-on, je to rozhodne najlepsia snimka na nete...
Uzasne, ta symetria vonkajsej komy je dokonala, uz sa javi i naznak asymetrie v blizkosti jadra... Bude zaujimave sledovat, ako sa ta vonkajsia koma bude rozplyvat... V stredu sa ma vyjasnit aj v okoli BA, tak snad dovtedy vydrzi
Vyborny je maly pohyb komety, 0,5" za minutu je skvele aj pre skladanie, stacia kratke expozicie rychlo po sebe...
Bravo, Libor, suhlasim s MilAn-on, je to rozhodne najlepsia snimka na nete...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
M.Adamovsky napsal: Tak vubec nevim, zda m,am uverejnovat svuj snimek po tom,co ukazal Libor ale nakonec tedy...
Martin
Ale Toto je přece také velmi kvalitní fotka? Větší rozlišení se nedalo prezentovat?
Martin
Ale Toto je přece také velmi kvalitní fotka? Větší rozlišení se nedalo prezentovat?
Kometa 17P/Holmes
Este mala poznamka - treba fotit dlhymi ohniskami, ta koma je zrejme ostro ohranicena, takze to chce snimat len detaily, t.j. zorne pole tak 10-15’... Ta koma na Liborovej snimke ma zhruba 5’ a bude sa casom zvacsovat (btw, este som nikde nenasiel rychlost jej rozpinania, chcelo by to homogenne snimky z roznych datumov, ale obloha nedovoli...). Spravil som malu animaciu s identifikaciou hviezd a ich jasnosti, to jadro ma podla snimky cca ±10 mag, plosna jasnost komy nebude vacsia ako 15 mag na stvorcovu oblukovu sekundu, spolu je to vsak tych ±2,5 mag...
Tu je ta animacia:
Pri dlhsich ohniskach by sa dala skumat aj rotacia jadra, to "ucho" je zrejme prachovy jet, ktory sa urcite bude "vrtiet". Staci teda venovat komete nejaku tu noc a v pravidelnych intervaloch ju fotit dlhym ohniskom roznymi expoziciami. Vysledok sa urcite dostavi...
Jasnu oblohu!
Tu je ta animacia:
Pri dlhsich ohniskach by sa dala skumat aj rotacia jadra, to "ucho" je zrejme prachovy jet, ktory sa urcite bude "vrtiet". Staci teda venovat komete nejaku tu noc a v pravidelnych intervaloch ju fotit dlhym ohniskom roznymi expoziciami. Vysledok sa urcite dostavi...
Jasnu oblohu!
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Kometa 17P/Holmes
MaG napsal:
Suhlasim, treba zverejnit vyrez 1:1, istotne bude porovnatelny...
Suhlasim, treba zverejnit vyrez 1:1, istotne bude porovnatelny...
Kometa 17P/Holmes
MMys napsal: To MaG: expozice byly 0.64 sekundy, tam není co pointovat 
No pri tom ohnisku uz su trochu "ujete" hviezdy, ich obrazy uz maju pomer "stran" tak 4:3
No pri tom ohnisku uz su trochu "ujete" hviezdy, ich obrazy uz maju pomer "stran" tak 4:3