Elbi bude ELBIG :-))

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
elbi

Příspěvek od elbi »

Tak teď vám můžu teprve všem odpovědět.
TO SHad.Ve sportce jsem nevsázel.Na zázraky nevěřím.V tomhle ohledu se spoléhám výhradně na sebe.Nejsem zvyklý dostávat něco zadarmo.Kolik to stojí?Zkus si tipnout.To financování pro mě taky není zrovna selanka.Nevidělávám nějaký závratný prachy.Řekněme, že něco nad průměr.Ale jak tady psal SKYMASTER...když něco chceš, tak si zatím musíš jít a něco proto udělat a obětovat :hi:

TO Sniper.Obsluha samozřejmě ručně.Když to bude dobře vyvážené, což musí být, tak to myslím není problém.Rambo fakt nejsem.Jeden velký sval mám, ale trochu nešikovně umístěn-nějak okolo pupku ;)

TO Medved.Co se týká těch sání, tak to je dost případný dotaz.Ta poslední fotka je udělaná zlomek vteřiny před tím, než jsme si na sáňky začli hrát.Skončili jsme v hromadě sněhu těsně před tou zatáčkou o 30m dál.To bylo dost o chlup.Jinak myslím, že by jsme tam montáž sbírali z pole na jaře jeřábem. ;)

TO MMys.Šnek. kolo a šnek tam jsou.Tak to bylo dopředu dohodnuto.Do budoucna se počítá s tím, že bude montáž poháněná v obou osách a řízena PC stejně jako je to v HK.Prostě je to pro tuhle eventualitu dopředu připravené-když by se to realizovalo rovnou, stálo by to o 70 000,- víc a ty nazbyt nemám.Montáž má ale i to raménko a bude to tedy tak, jak jsme se už bavili. :hi:
Jinak s tou nabídkou počítám a předpokládám, že to uděláme.

TO eMartin. Neboj.Fakt nejsem z milionářské rodiny a fakt jsem začínal od píky, takže tuhle problematiku už mám taky za sebou.Teď to pro mě celé představuje pěknou hromadu úvěrů.
Jo a můj barák mimochodem nemá fasádu a do dílny mi zatéká, ale znovu cituji Skymastera.Je to o prioritách! :uch:
Tak zatím. Elbi
vla

Příspěvek od vla »

elbi napsal: Tak teď vám můžu teprve všem odpovědět.
TO SHad.Ve sportce jsem nevsázel.Na zázraky nevěřím.V tomhle ohledu se spoléhám výhradně na sebe.Nejsem zvyklý dostávat něco zadarmo.Kolik to stojí?Zkus si tipnout.To financování pro mě taky není zrovna selanka.Nevidělávám nějaký závratný prachy.Řekněme, že něco nad průměr.Ale jak tady psal SKYMASTER...když něco chceš, tak si zatím musíš jít a něco proto udělat a obětovat :hi:

TO Sniper.Obsluha samozřejmě ručně.Když to bude dobře vyvážené, což musí být, tak to myslím není problém.Rambo fakt nejsem.Jeden velký sval mám, ale trochu nešikovně umístěn-nějak okolo pupku  ;)

TO Medved.Co se týká těch sání, tak to je dost případný dotaz.Ta poslední fotka je udělaná zlomek vteřiny před tím, než jsme si na sáňky začli hrát.Skončili jsme v hromadě sněhu těsně před tou zatáčkou o 30m dál.To bylo dost o chlup.Jinak myslím, že by jsme tam montáž sbírali z pole na jaře jeřábem. ;)

TO MMys.Šnek. kolo a šnek tam jsou.Tak to bylo dopředu dohodnuto.Do budoucna se počítá s tím, že bude montáž poháněná v obou osách a řízena PC stejně jako je to v HK.Prostě je to pro tuhle eventualitu dopředu připravené-když by se to realizovalo rovnou, stálo by to o 70 000,- víc a ty nazbyt nemám.Montáž má ale i to raménko a bude to tedy tak, jak jsme se už bavili. :hi:
Jinak s tou nabídkou počítám a předpokládám, že to uděláme.

TO eMartin. Neboj.Fakt nejsem z milionářské rodiny a fakt jsem začínal od píky, takže tuhle problematiku už mám taky za sebou.Teď to pro mě celé představuje pěknou hromadu úvěrů.
Jo a můj barák mimochodem nemá fasádu a do dílny mi zatéká, ale znovu cituji Skymastera.Je to o prioritách! :uch:
Tak zatím. ElbiŘíkal jsem si, že cesta k p. Drbohlavovi, ten poslední úsek bude docela riskantní, Dobře to dopadlo, tak ať ti všechno šlape dle tvých představ, držím palce. Vla.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
osvold

Příspěvek od osvold »

já udělám trošku odbočku, je zajimavé, jak moc se liší jednotlivé kultury v sousedních státech. V Německu by nikoho ani nenapadlo se ptát, co montáž stála, mimochodem, kdbyste se kohokoliv zeptali na to, kolik vydělává, tak uděláte jeden z nejhorších faux-pas, jaký je vůbec možný. Když si tam někdo pořídí něco drahého neobvyklého, lidé to vnímají naprosto odlišně, než u nás. Tady je dotyčný považován za "exota", venku se nad tím málokdo pozastaví. Plnit si sny, je přece nádherné a tak je to tam většinou chápáno. Ostatně na co jiného by člověk měl vydělávat, než na to aby si splnil to, o čem sní?

Já osobně hluboce smekám před tím, co elbi (a skymaster) realizují a držím jim moc moc palce, aby jim to vyšlo.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

No je to skutocne tak, ze aj mna dost trapia ludia otazkami typu - kolko stal ten moj dalekohlad a pod. Z toho dovodu som zatial nespocital vsetky komponenty pouzite na vyrobu ani cas straveny jeho vyrobou. Takze im s kludnym svedomim mozem povedat, ze vlastne ani neviem. No ja ich chapem. Su zvedavi a koho sa maju spytat, ked nie majitela. Ved ked sa niekoho spytam, kolko stalo jeho auto, tak ho to nema absolutne ziaden dovod urazit. Pokial mu od toho momentu zacnem zavidiet (co sa teda v mojom pripade nestane), tak je to moja chyba a moj problem. Dotycneho to trapit nemusi. Tiez mozem krutit hlavou kolko penazi je niekto schopny dat za obrovsku montaz, kolko dolarov je clovek ochotny vlozit do kupy kopule a robotickeho dalekohladu. To je vsak pohlad ludi, ktori nemaju na to aby si mohli dovolit vlastne zivotne potreby (dom, byt, auto, vybavenie domacnosti, ...). Ak sa na to pozeraju majetnejsi, maju iny pohlad: dom uz mam, sluzku tiez, chatu v horach tak isto, vsetci rodinni prislusnici maju auta, do coho teda dam prachy? Kupim nejaky dalekohlad. Ked ho ma nejaky XY za 300 000, tak ja si kupim tamten za 900 000.
Dnes fotografuje takmer hocikto. Niekomu staci na fotenie stara Praktica, niekto ma vsetky nove modely Nikon. Ten co ma Prakticu pritom nemusi mat horsi pocit z fotenia a ten co ma vsetky Nikony nemusi vediet spravit ani poriadnu fotografiu. Len si ich doma lesti, ofukuje od prachu a kocha sa.
Toto sa da aplikovat na sport, astronomiu a ine zaluby. Kazdy ma to, na co ma. Ked na to ostatni nemaju, tak nech nekrutia nosom. Treba sa vediet uspokojit s tym na co mam a najst v tom svoje vyhody.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

to elbi: nechces sa namiesto ELBIG premenovat na el BIG ? :pimp2:
JZ

Příspěvek od JZ »

Možná jsem to přehlédl ale předpokládám, že v závěru bude regulérní hvězdárna s posuvnou kopulí. Moje otázka je na co montáž dáš. Bude to nějaká vtipná kotvící soustava nebo betonový kvádr prostý.
Medved

Příspěvek od Medved »

A ta ložiska? Kluzná nebo kuličky a spol, kombinace?

Základ bych hádal asi betonový válec/kvádr prostý-slabě vyztužený v horní části možná s železnou-ocelovou deskou nebo jen s ukotvenými závitovými tyčemi a podložkami. Určitě bych ho asi v horní části separoval od okolí aby se na montáž nepřenášely otřesy a založil co nejhlouběji ale to bude zřejmě odviset od konkrétního stanoviště. No nic to jsou jen doměnky. Počkejme na vyjádření kompetentního.

Zdar. :hi:
Toš tak na světě...
elbi

Příspěvek od elbi »

No tak nějak B je správně.Základ tvoří cca 6-8 m3 betonu(hloubka 2m!, průměr cca 2-3m).Nahoře je celý tento masiv ukončen studniční skruží (výška 90cm,pr.120cm) a v tom je zalitý svařenec který spojuje 3 závitové tyče M36.Celému tomu říkám pilíř a zkusím vám dát obr. na web.
Co se týče té regulerní kopule, tak ta se konat nebude.Dle mého názoru by byla sice hezká a dělala by hvězdárnu, ale její konstrukce mi přijde zbytečně složitá a má jednu vlastně dvě nevýhody.1/při otevření štěrbiny bude docházet k úniku teplejšího vzduchu štěrbinou atd..prostě to bude dlouho temperovat.2/nemáte přitom oblohu nad hlavou
Hodlám dělat domeček s odsuvnou střechou cca 5.5x5.5m.
Na sever vyšší na jih nižší, prostě šikmou.Odsouvat se bude na východ.
Elbi :bounce:

Jo a málem bych zapomněl na dvě maličkosti.Jednak montáž už stojí tam kde má.Událo se to dneska cca ve 14.30.Nafotil jsem mraky fotek takže se můžete těšit.
a druhá věc.Jak z tohoto logicky vyplývá, stojí mi na zahradě montáž za docela dost peněz a okolo ještě není nic.Ne že bych se bál, že mi jí někdo odnese ;D ale poškodit by jí někdo mohl.Rád bych to nějak zabespečil.Mám na mysli nějaký detektor pohybu, který by začal řvát v případě nezvané návštěvy nebo by to třeba mohlo začít vytáčet můj mobil nebo něco takovýho.V tom se nevyznám.Nemáte někdo páru jak to udělat???Předem dík.
JZ

Příspěvek od JZ »

Venkovní perimetrie za rozumné peníze je vždy problém. Posílám ti mail.
nad

Příspěvek od nad »

To Elbi :
Já jsem si k zabezpečovacímu zařízení připojil GSM dohledové zařízení. V podstatě je to GSM modul, který komunikuje s mobilem. Má 6 digitálních I/O a pomocí mobilu lze na dálku ty výstupy ovládat. Zařízení při narušení posílá SMS na zvolené číslo, lze zapnout příposlech, při výpadku el.sítě (možná sabotáž) posílá SMS. Konfigurovat jej lze softwarově nebo na dálku pomocí SMS kódů. Jde s tím dělat spousta věcí, já to používám kromě zabezpečení i na dálkové ovládání el.spotřebičů.
Elektrotechnika
SKLP

Příspěvek od SKLP »

Nooo, tak koukám na to.... tak se někdo má... tak ať vše šlape...
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Třeba se někdo ptal, kolik to stálo, jenom proto, aby věděl, jestli je to v jeho finančních možnostech nebo jetsli o tom má i nadále jenom snít...třeba to není jenom závist, ale zvědavost....co vy na to?
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Algol77 napsal: Třeba se někdo ptal, kolik to stálo, jenom proto, aby věděl, jestli je to v jeho finančních možnostech nebo jetsli o tom má i nadále jenom snít...třeba to není jenom závist, ale zvědavost....co vy na to?Uplne suhlasim
elbi

Příspěvek od elbi »

No vždyť já s tím nechci dělat nějaké tajnosti. Jen jsem myslel, že na to přijdete sami.Výroba Drbohlav-paral. montáže,-pr.hřídelí 150 mm=cca 180k+něco za pohon+něco navíc za šnek a šnekové kolo v deklinaci=cca 200k.Popravdě sám nevím úplně přesně nakolik mě to vyjde ve finále.Zatím jsem zaplatil půlku.No a z čeho to financuju?Ne nejsem ropný ani jiný magnát.Prodávám chalupu.Takže je to jako výměna chalupy za hvězdárnu.Asi tak jako jsme si měnili znamky když nam bylo 10 :-))
Tak zatím.Elbi :bounce:
mamol

Příspěvek od mamol »

Tak tomu říkám láska k atronomii...
Odpovědět